De Bever stopt als bondscoach BMX'ers

Bas de Bever stopt aan het eind van dit jaar als bondscoach van de Nederlandse BMX-selectie. De 50-jarige coach was vijftien jaar coach van de fietscrossers en maakte drie Olympische Spelen mee: Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016).

"Coachen is een fantastisch vak", laat De Bever weten in het persbericht van de KNWU, de Nederlandse wielerbond, "maar het geeft over zo'n lange periode ook de nodig stress. Mijn gevoel zegt dat het nu tijd is voor een nieuw hoofdstuk."

Onde de leiding van de 50-jarige coach werden Niek Kimmann (2015) en Laura Smulders (2018) wereldkampioen, fietste Smulders naar olympisch brons in Londen en veroverde Jelle van Gorkom in Rio zilver.

Het grooste dieptepunt in het vijftienjarige bondscoachschap van De Bever was het zware trainingsongeval van Van Gorkom begin dit jaar. Van Gorkom raakte dit jaar zwaar geblesseerd, wat uiteindelijk het einde van zijn carrière betekende. Het voorval en de gevolgen raakten De Bever, die na het ongeluk wekenlang slecht sliep door schuldgevoelens, diep.

Voor de nieuwe KNWU-voorzitter Thorwald Veneberg moet opnieuw op zoek naar een andere bondscoach. "Het is altijd lastig om afscheid te moeten nemen van een topcoach en een fijne collega. Bas heeft een enorme bijdrage geleverd aan het niveau van de huidige BMX-topsport in Nederland. Hij heeft met zijn sporters in de afgelopen jaren vele successen behaald. Wij gaan onderzoeken wat de beste oplossing voor de sporters wordt als Bas vertrokken is."