Nederland treft Engeland bij 'Final Four' van Nations League

Nederland is gekoppeld aan Engeland bij de Final Four van de Nations League. Bij winst volgt een finale tegen Portugal of Zwitserland.

Alle groepswinnaars van Divisie A van de Nations League gingen maandagmiddag in de koker in Dublin en Nederland, Zwitserland, Engeland en Portugal weten dankzij Robbie Keane nu eindelijk tegen wie ze het moeten opnemen in juni 2019. Alle wedstrijden worden gespeeld in Portugal, zo maakte de UEFA voorafgaand aan de loting bekend.

Oranje speelt op 6 juni tegen de Engelsen en de andere halve finale wordt een dag eerder afgewerkt. De strijd om plek drie wordt dan op de 9e juni gespeeld en later op de dag volgt de grote finale van het toernooi. Daar wordt gespeeld om de beker en om een geldsom van zes miljoen euro. Een EK-ticket is niet te verdienen voor de winnaar van het toernooi.

Indien Nederland er niet in slaagt om via de EK-kwalificatie te plaatsen voor het eindtoernooi, volgt in maart 2020 een herkansing via de play-offs. Het Nederlands elftal strijdt in dat geval met de vier beste landen uit Divisie A die ook nog niet zijn gekwalificeerd. Ook de divisies B, C en D leveren via play-offs nog ieder één EK-ganger.

Het is dus in theorie mogelijk dat Nederland de Nations League wint, maar niet naar het EK gaat. In de kwalificatiecyclus werd Oranje zondag gekoppeld aan Duitsland, Estland, Noord-Ierland en Wit-Rusland. De nummers 1 en 2 van de poule gaan rechtstreeks naar het EK van 2020. Mocht dat niet lukken, gelden de play-offs als een extra vangnet. Dat voordeel heeft Nederland afgedwongen door de goede prestaties in de Nations League.