Ajax passeert grens van 60 miljoen CL-inkomsten bij zege op Benfica

Ajax weet zich woensdag met een overwinning op Benfica verzekerd van de knock-outfase van de Champions League. Dat doet de kassa flink rinkelen.

Het Algemeen Dagblad becijfert dat de Amsterdamse inkomstenteller de zestig miljoen euro passeert als de ploeg van Erik ten Hag wint in Lissabon. Plaatsing voor de achtste finales levert een som van 9,5 miljoen euro op en dat is nog los gezien van eventuele premies en de recettes van die wedstrijden.

Tot nu toe heeft Ajax al zo'n 47,8 miljoen euro verdiend in het miljardenbal. Dat bestaat uit een startsom van vijftien miljoen euro en de club kreeg op basis van eerdere deelnames aan de Champions League nog eens achttien miljoen. Uit televisiegelden vloeit ook 2,5 miljoen euro naar de Johan Cruijff ArenA, terwijl ook drie uitverkochte thuisduels zes miljoen europ opleveren.

De ploeg heeft nu zeven punten en kan bij een derde overwinning niet meer worden ingehaald door de nummer drie in de poule. Een gelijkspel levert 0,9 miljoen euro op en bij iedere overwinning mag de club 2,7 miljoen euro opstrijken. Aan wedstrijdpremies kreeg Ajax dus al 6,3 miljoen en woensdag komt daar mogelijk nog 2,7 miljoen bij, plus de premie van het bereiken van de achtste finales.

Ajax staat net als Bayern München op zeven punten, terwijl Benfica met drie punten een ruime achterstand moet goedmaken. AEK Athene heeft nog geen enkel punt veroverd en is daarmee nu al zo goed als kansloos voor overwintering in het miljardenbal.