Willem II-supporters: juridische stappen tegen Amsterdamse politie

Supporters van voetbalclub Willem II willen juridische stappen ondernemen tegen de Amsterdamse politie en de gemeente. Aanleiding is het ME-optreden van afgelopen zaterdag op het Centraal Station aldaar.

Een trein met 150 Tilburgse supporters werd op het station opgewacht door een peloton ME'ers. Ze werden ingesloten en mochten geen kant op. Burgemeester Femke Halsema had een noodbevel uitgevaardigd omdat er werd gevreesd voor een confrontatie met de harde kern van Ajax, die de Brabanders zou hebben opgewacht in de buurt van CS.

Lees ook: ME ingezet op Amsterdam CS om supporters Willem II

De supporters van Willem II zijn boos omdat zij zich keurig gedroegen, maar toch twee uur werden ingesloten. Volgens supportersvereniging Kingzine was dit een vorm van vrijheidberoving. 'In Amsterdam zijn de supporters ingesloten door de politie en daarna stuk voor stuk gefouilleerd en op de foto gezet', schrijft de stichting op haar website.

Geen sanitaire voorzieningen
'Na twee uur wachten zijn de supporters naar de Johan Cruijff Arena begeleid alwaar de supporters weer een aantal uur moesten wachten. Gedurende deze uren zijn de supporters niet voorzien van eten en waren er geen sanitaire voorzieningen. De bijna tweehonderd supporters zijn slechts voorzien van enkele flesjes water.'

Willem II speelde zaterdagavond in de Arena tegen Ajax, maar een aantal supporters wilde na het politieoptreden liever naar huis dan nog de wedstrijd bijwonen. Dat werd hen volgens Kingzine echter onmogelijk gemaakt. 'Gezien bovenstaande feiten zijn wij van mening dat de supporters ten onrechte van hun vrijheid beroofd zijn. Stichting Kingzine ziet dan ook genoeg aanleiding tot het nemen van juridische stappen richting de politie en de gemeente Amsterdam. Op dit moment onderzoeken we welke stappen dit moeten zijn en wat we hier voor moeten doen', aldus de supporters.