Turnbond VS dreigt alles kwijt te raken na misbruikschandaal

Het Amerikaans olympisch comité (USOC) is begonnen met grove maatregelen tegen de Amerikaanse turnbond, USA Gymnastics. Arts Larry Nassar kon in dienst van USAG vele tientallen jonge turnsters misbruiken, waar hij inmiddels zo'n beetje de rest van zijn leven voor in de cel zit, waarna USAG zacht gezegd niet hard optrad. Sterker nog, de leiding probeerde de zaak in de doofpot te stoppen.

USOC vindt het welletjes geweest en is begonnen met een procedure om USAG niet langer te erkennen als vertegenwoordiger van het Amerikaanse turnen, waardoor bijvoorbeeld zo'n 150.000 actieve turners in de VS ergens anders onder moeten worden gebracht. "Jullie verdienen beter dan dit", aldus USOC-voorzitter Sarah Hirshland in een open brief.

USAG is inmiddels weer bezig met een zoektocht naar een nieuwe voorzitter, de vierde in nog geen twee jaar. "We hebben geprobeerd om oplossingen te vinden, maar dat is niet gelukt", aldus Hirshland. Op het vorige week in Doha gehouden WK pakte Amerika nog negen gouden medailles, voor een groot deel dankzij Simone Biles, een van de slachtoffers van Nassar.

De turnbond zelf reageerde wat lauwtjes: "We hebben de brief gezien en zoeken uit wat de beste stap is voor de atleten, leden, organisatie en staf", zo klonk het. Binnenkort zal USOC zelf beslissen of USAG haar status wel of niet zal mogen behouden. 

Overigens zijn niet alle turnsters er zo blij mee, met name zussen Tasha en Jordan Schwikert. Zij klaagden USAG én USOC onlangs aan, omdat de twee organisaties de turnsters niet genoeg zouden hebben beschermd tegen misbruiker Nassar. "Het is niks meer dan een afleidingsmanoeuvre van USOC om hun eigen fouten buiten de spotlights te houden", aldus advocaten Michelle Simpson Tuegel en Mo Aziz, die een aantal van de getroffen turnsters vertegenwoordigen.