Spelregelcommissie wil af van rebound bij gemiste penalty

De International Football Association Board (IFAB) vergadert deze week in Londen om te praten over een aantal mogelijke veranderingen in de spelregels.

Volgens de Daily Telegraph heeft de IFAB drie wijzigingen op het oog. Ten eerste wil men afschaffen dat een speler uit een rebound kan scoren als hij een strafschop mist. Als de doelman een penalty stopt of de bal komt tegen de paal of lat, stopt het spel en krijgt de verdedigende partij een vrije trap.

Bovendien wil de IFAB de spelregels over de handsbal aanpassen. In het vervolg moet een handsbal bepaald worden op basis van de vraag of de arm zich op een 'onnatuurlijke positie' bevindt. Daarnaast wil men de gang van zaken bij wissels bestuderen. Spelers verlaten het veld nu nog bij de middenlijn, maar om tijd te besparen wil de IFAB dat voortaan overal rond het veld spelers erin kunnen komen.

Tot slot moet in de blessuretijd de tijd worden stilgezet bij wissels, omdat trainers die vaak gebruiken om tijd te rekken. Op 22 november bepaalt de IFAB of deze punten op de agenda worden gezet voor de volgende vergadering in maart. Tijdens die vergadering wordt er gestemd over de aangedragen spelregelwijzigingen.