Nederlandse karateka's snel onderuit op WK

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap karate in Madrid hebben de Nederlandse deelnemers weinig succes geboekt. In alle zes klassen van dinsdag was Nederland vertegenwoordigd, maar overal vlogen de deelnemers er ook in rap tempo weer uit.

Tyron Lardy, uitkomend in de klasse boven 84 kilogram, was met de zesde plek op de wereldranglijst en sterke resultaten in Premier League- en Series A-toernooien een serieuze medaillekandidaat, maar het ging al gelijk fout. De ervaren Ecuadoriaan Mina Franklin, 39e op de wereldranglijst, klopte Lardy in de eerste ronde en vloog er vervolgens zelf uit, waardoor de Nederlander ook de herkansingen kon vergeten.

Timothy Petersen (-84kg) begon de olympische kwalificatiecyclus sterk met een derde plek op het Premier League-toernooi van Berlijn, maar liep vorige maand een enkelblessure op en moest het toernooi in Tokyo laten schieten. Hij was net op tijd hersteld voor het WK, maar in Madrid bleek de Colombiaan Carlos Sinisterra - 279e op de wereldranglijst - te sterk voor de nummer drie van het EK vorig jaar.

Bij de vrouwen boven 68 kilogram opende Ingrid Creemers met winst op Meghan Booyens uit Zuid-Afrika, maar in de tweede ronde ging het fout. Titta Keinänen uit Finland, die dit jaar al twee Premier League-toernooien won, bleek een maatje te groot voor Creemers.

Sherilyn Wold begon in de klasse tot 68 kilogram met een knappe zege op Tang Lingling uit China, maar in de tweede ronde ging de Nederlandse onderuit tegen de Slovaakse nummer vijf van de wereld, Miroslava Kopunova, dit jaar al goed voor meerdere Premier League-medailles.

Wouter Deijl deed mee in de kata bij de mannen, waar het niet om een gevecht, maar om stijlvormen gaat. Hij begon met winst op Luis Carlos Sousa uit Mozambique, maar ging vervolgens onderuit tegen de Duitser Ilja Smorguner, goed voor brons en zilver op de vorige twee WK's. 

Samantha van Lokven deed namens Nederland mee bij de vrouwen, maar ging daar in de eerste ronde ten onder tegen de sterke Turkse Dilara Eltemur.