'Olympisch bid Calgary 2026 zo goed als dood'

Het heeft er alle schijn van dat de Olympische Winterspelen van 2026 in elk geval niet naar Calgary gaan. Volgens bronnen rondom de financiële onderhandelingen in Canada is het bid zo goed als dood en zal dinsdag of woensdag definitief de stekker uit het verhaal getrokken worden.

Zoals wel vaker met dergelijke zaken draait het allemaal maar om één ding: geld. Er wordt al geruime tijd fel onderhandeld tussen de gemeentelijke, provinciale en federale autoriteiten over wie wat precies gaat betalen, maar tot een overeenkomst komt het niet. 

Het totale prijskaartje voor het bid ligt op zo'n 5,2 miljard dollar, waarvan drie miljard door de autoriteiten betaald zou moeten worden. Op 13 november zouden inwoners van Calgary hun stem uit mogen brengen in een referendum, maar zonder details over wie wat gaat betalen is een geïnformeerde stem uitbrengen onmogelijk, waardoor het referendum waarschijnlijk geannuleerd wordt.

"Er zijn maandag nog een paar uiterste pogingen gedaan om de boel te redden, maar het is voorbij", aldus een bron rondom de onderhandelingen tegenover de Calgary Herald. Op 9 oktober besloot het Internationaal Olympisch Comité nog om Calgary, Stockholm en Milaan-Cortina d'Ampezzo verder te laten gaan in de strijd om de Spelen van 2026. Volgend jaar wordt bepaald waar die Spelen gehouden worden.