Manchester City terug aan kop na zege op Tottenham Hotspur

Redactie

Manchester City heeft dankzij een vroege goal van Riyad Mahrez gewonnen van Tottenham Hotspur. Met de zege herovert de ploeg de Engelse koppositie.

Het sterrenensemble van trainer Pep Guardiola wist dat het moest winnen om Liverpool te achterhalen en kende in de Spurs een geduchte tegenstander. De Londenaren hadden onder leiding van Mauricio Pochettino al sinds 15 september niet verloren in de Premier League. Ook nu had de thuisploeg kansen, maar de derde nederlaag van het seizoen kon niet worden vermeden.

Op een werkelijk erbarmelijk veld werkten de topploegen hun affiche af en het publiek hoefde niet lang te wachten op het eerste spektakel. Raheem Sterling won na zes minuten een fel duel met Kieran Trippier en eenmaal in het strafschopgebied kon hij op zoek naar een medespeler om de bal aan af te geven. Mahrez was de gelukkige en de zomeraanwinst tekende voor de openingstreffer. Hij vierde dat moment met de vingers richting de hemel, een gebaar om de verongelijkte Leicester City-eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha te gedenken - Mahrez maakte deel uit van de ploeg waarmee Leicester in 2015/16 kampioen werd.

Tottenham liet zich door de vroege openingsgoal niet van zijn stuk brengen en had via Harry Kane langszij kunnen komen. Hij schoot echter net over en zag later in de eerste helft hoe Moussa Sissoko een beloftevolle aanval om zeep hielp door het overzicht te verliezen. Mahrez had vervolgens de 0-2 op zijn schoen, maar doelman Hugo Lloris kon zijn inzet met zijn vingertoppen en wat hulp van de paal tot corner verwerken.

Na rust bleef het spel op en neer golven en nu was het aan David Silva om de voordelige marge te vergroten. Dat liet hij echter na, terwijl hij dankzij Sterling voor een vrijwel leeg doel werd geplaatst. Alleen Trippier stond nog tussen de Spanjaard en de goal in en dat bleek net genoeg om de Spurs in leven te houden. Lloris redde even later op een poging van Sergio Agüero, die de topscorerslijst had kunnen aanvoeren als hij raak schoot.

Erik Lamela had een nog veel tastbaarder resultaat geboekt als hij tien minuten voor het einde zorgvuldiger was geweest, maar oog in oog met doelman Ederson Moraes schoot hij hoog over. Zodoende bleef Tottenham met lege handen achter en haakt het voorlopig af in de titelstrijd. Koplopers Manchester City en Liverpool hebben nu vijf punten voorsprong, terwijl Arsenal en Chelsea ook boven de Spurs blijven staan op de ranglijst.