Turnsters Wevers en Visser naar WK-finales, geen finale voor team

heywoodu

De Nederlandse turnsters hebben op het wereldkampioenschap in Doha de teamfinale gemist. Kirsten Polderman, Vera Pol, Naomi Visser, Tisha Volleman en Sanne Wevers kwamen tot de tiende plek, waar de top-8 nodig was voor een finaleplek.

Een schande was dat overigens zeker niet voor de nummer zeven van de Olympische Spelen: Nederland moest het wegens blessures doen zonder sterkhouders Lieke Wevers, Celine van Gerner én Eythora Thorsdottir. Individueel waren er twee finales voor Nederland.

Meerkamp
De pas 17-jarige Visser kwam op de meerkamp tot een knappe zeventiende plek en dat was ruimschoots voldoende voor een finaleplaats. Olympisch kampioene Simone Biles stak met kop en schouders boven de rest uit: ze domineerde drie toestellen en werd nipt tweede op het vierde toestel.

Balk
Olympisch kampioene Wevers kwam op de balk tot de vierde score in de kwalificaties, genoeg voor een finaleplek. Biles stond ruim bovenaan, voor haar pas 15-jarige landgenote Kara Eaker en de Chinese Jin Zhang. Morgan Hurd uit de VS werd elfde, het Duitse duo Pauline Schäfer en Tabea Alt is er op het WK niet bij, waardoor het gehele WK-podium van vorig jaar ontbreekt in de finale.

Sprong
Ook op sprong was Biles een klasse apart. De olympisch kampioene scoorde véél hoger dan de Canadese Shallon Olsen, die toch de tweede score pakte. De 43-jarige Oezbeekse 'turnoma' Oksana Chusovitina kwam tot de vijfde score en dus is ook zij in de finale weer van de partij. Wereldkampioene Maria Paseka is er dit jaar niet bij op het WK.

Brug
De brug met ongelijke leggers is doorgaans het 'zwakke' onderdeel van Biles, maar de turnkoningin heeft zich flink verbeterd en zette de tweede score neer. Alleen de Belgische Nina Derwael deed het nog beter, terwijl de teruggekeerde Aliya Mustafina - tweevoudig regerend olympisch kampioene - zich met plek zes ook naar de finale turnde.

Vloer
Ook op vloer is Biles de olympisch kampioene en ook op dat onderdeel was ze in de kwalificaties veel te goed voor de rest. Wereldkampioene Mai Murakami kwam tot de tweede score, Volleman greep namens Nederland nét naast een finaleplek.

Finales
Vanaf maandag gaan de finales in Doha van start, te beginnen met de teamwedstrijden op maandag (heren, met Nederland) en dinsdag (dames). De meerkampfinales volgen op de twee dagen daarna, vrijdag en zaterdag worden de toestelfinales geturnd.