Hockeyers trappen WK-voorbereiding af met nederlaag tegen Spanje

Redactie

Het Nederlands hockeyteam heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd met de WK-selectie verloren. Op het vierlandentoernooi in Valencia scoorde Spanje in de laatste minuut de 1-2, in een wedstrijd waarin Billy Bakker de aanvoerdersband droeg. Lars Balk ontbrak nog vanwege zijn hamstringblessure. Sander Baart miste deze wedstrijd, omdat hij later aankwam in Valencia, vanwege een vertraagde vlucht. WK-reserves Jorrit Croon en Joep de Mol maakten hun minuten. Dinsdag speelt Oranje tegen Engeland.

Nederland en Spanje werkten vorige week een oefenwedstrijd tegen elkaar af in Amstelveen. Maandagavond betrof het een officiële interland, dus werden in het knusse stadion Virgen Del Carmen – Beteró de volksliederen van de krakerige geluidsband gespeeld. De line-up in Valencia had niet de grandeur van een line-up in het Wagener Stadion, maar de honderd toeschouwers zagen wel een trots Oranje, met spelers die een paar dagen geleden hadden gehoord dat ze waren geselecteerd voor het WK, of in het geval van Croon en De Mol als reserve waren aangewezen.

Xavi Lleonart wist Blaak te passeren
In het eerste kwart was het in het winderige en koude Valencia, waar het hockeyveld dichtbij de zee ligt, nog even aftasten. Een lange rush van Floris Wortelboer was gevaarlijk, een inzet van Robbert Kemperman werd gestuit door de Spaanse keeper Quico Cortes. In het tweede kwart begon Croon in zijn vijftigste interland aan een mooie actie, maar toen hij na een lange run vanaf rechts uithaalde, raakte hij de bal niet goed. Dat deed oud-Bloemendaalspeler Xavi Lleonart ook niet helemaal, maar de bal ging met een stuiter toch langs Pirmin Blaak, die is aangewezen als eerste keeper voor het WK. Even later was het Jeroen Hertzberger die Bob de Voogd vond in de cirkel, waarna Thijs van Dam gevaarlijk werd, maar zijn voorzet ging langs zijn teamgenoten.

Na de rust kwamen de Oranje Heren geïnspireerd uit de kleedkamer. Een heerlijke combinatie tussen Kemperman en Mirco Pruyser werd afgerond door Bob de Voogd. Daarna was het even schrikken voor de hele Nederlandse ploeg. Floris Wortelboer leek, bij een actie in eigen cirkel, weer pijn te krijgen aan de schouder die vorige maand uit de kom schoot. Collega-verdediger De Mol maakte meteen een signaal naar de Nederlandse bank dat naar gekeken moest worden. Wortelboer ging naar de kant en kwam niet meer terug. De ernst van zijn blessure is nog onduidelijk.

In het vierde kwart ging Nederland op zoek naar de 2-1. De tweede strafcorner werd na een goede aanval over links geforceerd. Mink van der Weerden en Hertzberger stonden klaar. Van der Weerden pushte net links naast de goal. Prusyer schoot van dichtbij met de backhand, maar raakte de keeper. De Geus maakt bij het uitverdedigen een foutje, dat niet werd afgestraft door Albert Beltran. De Spanjaard van Rotterdam schoot in goede positie naast. Na een slippertje van Glenn Schuurman mocht Spanje met nog een minuut te spelen nog een strafcorner nemen. Via de stick van Blaak ging de bal erin, na de inzet van routinier Pau Quemada.

Nederland-Spanje 1-2 (0-1)
’24 Xavi Lleonart 0-1
’31 Bob de Voogd 1-1
’69 Pau Quemada 1-2