Kiptum loopt wereldrecord halve marathon

Atleet Abraham Kiptum heeft in Valencia het wereldrecord op de halve marathon verbroken. De 29-jarige Keniaan legde de ruim 21 kilometer af in 58:18 minuten, vijf seconden sneller dan de Eritreeër Zersenay Tadese in 2010.

De bedoeling was om na tien kilometer door te komen in 27:50 minuten, wat een tempo zou betekenen waarmee men op een eindtijd van net onder de 59 minuten uit kon komen. Van een aanval op het wereldrecord was niet echt sprake, zeker niet nadat de doorkomst in 28:02 kwam, na 13:56 over de eerste vijf kilometer.

In het tweede deel van de wedstrijd gaf Kiptum echter stevig gas. Hij snelde weg van de rest en raffelde de kilometers af in 2:44 minuten per kilometer. Na vijftien kilometer kwam hij door in 41:40, nog maar zeven seconden boven Tadese's tussentijd, terwijl de Ethiopiërs Jemal Yimer en Abadi Hadi vlak achter hem zaten.

Yimer en Hadi moesten langzaam afhaken, Kiptum kwam na 20km door in 55:18 minuten: een nieuw officieus wereldrecord, drie seconden sneller dan Tadese. De Keniaan hield het tempo knap vol en finishte in 58:18 minuten, waarmee Tadese's wereldrecord uit Lissabon verleden tijd was. Valencia heeft nu zowel bij de mannen als bij de vrouwen het wereldrecord op de lijst staan.

Overigens werd Yimer met eveneens een toptijd van 58:33 tweede. Dat is de gedeeld vierde tijd ooit gelopen: in 2007 liep wijlen Samuel Wanjiru die tijd in Den Haag, destijds een wereldrecord. Yimer's landgenote Gelete Burka won bij de vrouwen in 1:06.11 uur.