NFL: Stadion Vikings ontploft na ongelooflijke winnende touchdown

Nog vier van de teams in de NFL maken kans om zich komende maand te mogen melden voor de 52e editie van de Super Bowl. Zondagavond stonden de laatste twee wedstrijden in de divisional play-offs op het programma.

In Pittsburgh namen de Steelers het op tegen de Jacksonville Jaguars. Het publiek was na het eerste kwart al flink stil, want Leonard Fournette zorgde met twee touchdowns voor een 0-14 voorsprong voor de Jaguars, wat in het tweede kwart nog uitgebreid werd naar 0-21. Onder meer met twee opeenvolgende touchdowns kwamen de Steelers zo nu en dan weer in de buurt, maar de winst zat er eigenlijk geen moment meer in. De Jaguars wonnen uiteindelijk met 42-45.

Sensatie bij de Vikings
In de andere wedstrijd gingen de New Orleans Saints op bezoek bij de Minnesota Vikings. De Vikings hopen geschiedenis te schrijven, want in hun stadion in Minneapolis wordt op 4 februari de Super Bowl gespeeld en nog nooit slaagde een ploeg erin om zich voor een Super Bowl in hun eigen stadion te plaatsen. De Vikings begonnen dan ook uitstekend aan het duel en bij de rust stond de ploeg met de beste verdediging van de NFL met 17-0 voor tegen de Saints, die voor het eerst in jaren niet tot scoren kwamen in de eerste helft.

Quarterback Drew Brees van de Saints liet in de tweede helft zien uit welk hout hij gesneden is. Plotseling lukte bijna alles en Brees wist Michael Thomas twee keer te bereiken voor een touchdown: 17-14. Vikings-kicker Kai Forbath trapte een 49-yard field goal tussen de palen (20-14), maar Alvin Kamara ving een pass van Brees in de endzone en bracht de Saints voor het eerst op voorsprong: 20-21. Met anderhalve minuut te spelen trapte Forbath vanaf 53 yards raak voor een field goal en dus stonden de Vikings weer voor: 23-21.

De Saints trokken nog eens ten strijde en dat hielp. In korte tijd kwamen ze binnen field goal range en Wil Lutz leek de Saints vanaf 43 yards naar de winst te trappen: 23-24. Dat was echter buiten Vikings-quarterback Case Keenum en wide receiver Stefon Diggs gerekend. De twee werkten samen voor een pass waarmee flink wat terrein gewonnen werd, maar het leek te weinig. In een allerlaatste wanhoopspoging wierp Keenum de bal naar Diggs, die hem ving, zich omdraaide en naar de endzone rende om zich tot eeuwige legende van de Vikings-fans te laten kronen: 29-24.

Hieronder zijn Diggs' vijf beste plays van de avond te zien, met vanaf 1:10 de twee allesbeslissende passes:

In de wedstrijden waarin de kampioenen van de NFC en AFC gekroond worden - en waarvan de winnaars naar de Super Bowl gaan - spelen de Philadelphia Eagles en Minnesota Vikings (NFC) en de New England Patriots en Jacksonville Jaguars (AFC) op zondag tegen elkaar.