Logano wint zinderende NASCAR-race na sensationale ontknoping

Joey Logano is één van de vier coureurs die in de laatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series kampioen kan worden. In Martinsville won Logano een werkelijk zinderende race, waarbij vooral de slotfase puntje-van-de-stoel-werk was, tot aan de allerlaatste centimeters. 

Na ruim veertig ronden kwam de eerste caution: Jeff Burton zette zijn auto tegen de muur. Niet veel later kwam de volgende caution al, dankzij Jimmie Johnson die voor wat kleine problemen zorgde. Kyle Busch was ondertussen duidelijk de beste en werd gevolgd door Logano, Denny Hamlin en Clint Bowyer. In de slotfase zakte Busch terug naar de derde plek aan het einde van stage één, die werd gewonnen door Hamlin, voor Logano, Kyle Busch, Bowyer en Kurt Busch.

Ondertussen reed regerend kampioen Martin Truex Jr een dijk van een race. Wegens problemen in de kwalificatie moest hij vanaf de 33e plek starten, maar halverwege stage twee was hij opgerukt naar inmiddels de vijfde plek, voor veteraan Ryan Newman. Logano had voorin de touwtjes vrijwel de hele tweede stage in handen, maar in de laatste ronden kwam Hamlin sterk opzetten. Hij leek de achterblijvers perfect te gebruiken om de stagewinst zelfs nog te pakken, maar dat lukte nét niet: Logano won, voor Hamlin, Kyle B, Truex en Kurt B.

Strijd om de winst in stage twee (Bron: YouTube)

Met nog een kleine tweehonderd ronden te rijden begon het langzamerhand dringen geblazen te worden: de radar gaf aan dat er regen richting Martinsville trok en dus wilde iedereen voorop rijden. Die positie werd ingenomen door Logano, voor Truex en Hamlin, maar dat duurde niet lang: na een heerlijk, rondenlang gevecht vocht Truex zich langs Logano. Niet lang daarna was het weer tijd voor een caution, veroorzaakt door de talentvolle William Byron, die tijdens de voor hem toch al ongelukkige race de muur in spinde.

Met 127 ronden te rijden volgde de herstart, met Truex op kop, op de voet gevolgd door Logano. Die opende gelijk de aanval met succes en dat kon prima timing zijn: op de cameralenzen waren voorzichtig de eerste druppels zichtbaar. De camera's werden vervolgens even op Timmy Hill gericht. Dat gebeurt eigenlijk alleen bij problemen en inderdaad, er waren problemen: de Toyota van Hill stond stevig in de fik, maar hij parkeerde hem keurig in de pitstraat.

De auto van Hill staat in de fik (Bron: YouTube)

Het duurde allemaal weer niet heel lang, want Kyle Larson kwam in de problemen en parkeerde zijn auto tegen de muur. Met nog een dikke tachtig ronden op de teller werd het veld weer op gang gevlagd, met Logano en Brad Keselowski voorop, terwijl Truex gepakt werd door Kurt Busch. Logano moest zijn leiding inleveren, want Keselowski was erg lekker op dreef. Play-offrijder Bowyer was de volgende in de problemen, nadat Jimmie Johnson door Daniel Suarez tegen hem aan werd getikt.

Met nog veertig ronden te gaan kwam vrijwel iedereen tijdens de caution naar binnen en het was Logano die daar de leiding terugpakte, voor Kyle Busch, Keselowski en Hamlin. Al snel werd er volop om de winst gestreden, vooral tussen Logano en Keselowski, waarbij Logano - net als Truex en beide Busch-broers - bij winst zeker zou zijn van een plek in de Championship Four, in tegenstelling tot de al uitgeschakelde Keselowski. 

Keselowski moest pas op de plaats maken en Truex kwam er voorbij, waarna de kampioen de aanval langzaam kon openen op leider Logano. Na een rondenlange zinderende strijd pakte Truex de leiding...maar toch niet. Logano kwam er weer langs en reed naar de winst...tot Truex er tóch voorbij kwam, maar toen ook tóch weer niet! In de allerlaatste meters zorgde het duw- en trekwerk er zelfs nog voor dat Hamlin bijna kon winnen, maar de zege ging naar Logano, voor Hamlin en de onfortuinlijke Truex, die ook in zijn 78e poging niet wist te winnen op een short track.

Na afloop was Truex een tikkeltje woest: "Hij won de slag, maar hij gaat de oorlog niet winnen. Ik ga er voor zorgen dat hij niet wint, no way. Ik ga winnen. Wat hij deed zou ik niet geflikt hebben...ik reed zes ronden naast hem en tikte hem geen moment aan."

De samenvatting, met de zinderende slotronden vanaf een minuut of elf (Bron: YouTube)

Truex is een beetje boos (Bron: YouTube)