Rallylegende Loeb wint na vijf jaar weer WK-rally, Belg Neuville is leiding kwijt

heywoodu

Sébastien Loeb heeft de Rally van Catalonië gewonnen, de voorlaatste wedstrijd van het jaar. De veelvoudig wereldkampioen won samen met zijn navigator Daniel Elena en won zo voor het eerst sinds 2013 weer een rally. Tussen 2004 en 2012 won Loeb negen wereldtitels op rij, daarna reed hij nog sporadisch een rally mee, maar richtte hij zich vooral op zaken als het WTCC en het WK rallycross.

Sébastien Ogier nam met zijn Ford Fiesta de leiding al vroeg in de rally, maar moest deze afstaan aan de Est Ott Tänak, met zijn Toyota Yaris WRC na Ogier en de Belg Thierry Neuville de derde kandidaat voor de wereldtitel. Tänak hield het vol tot de Spanjaard Dani Sordo kortstondig de eerste plek pakte, die daarna dan weer werd overgenomen door Toyota-coureur Jari-Matti Latvala.

Op de slotdag was het dan Loeb die de leiding in handen nam met zijn Citroën C3 WRC en die stond hij niet meer af. Spannend was het wel: Ogier strandde op 2,9 seconden, terwijl de Brit Elfyn Evans op 16,5 seconden derde werd. Dat was dan weer pijnlijk voor WK-leider Neuville, die een halve seconde tekortkwam om Evans af te troeven, waardoor de Belg zijn leiding in het WK in moest leveren bij Ogier.

Met alleen de Rally van Australië nog te gaan is het verschil tussen Ogier en Neuville miniem, terwijl Tänak vooral een theoretische kans heeft op de titel. Het seizoen wordt van 15 tot en met 18 november afgesloten in Australië.