Twee keer goud Nederlandse baanwielrenners op slotdag World Cup Parijs

De derde en laatste dag van de World Cup baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines, nabij Parijs, heeft voor Nederland weer succes opgeleverd. Na goud op de teamsprint op dag één was er zondag goud op de keirin en het omnium bij de vrouwen en zilver en brons op de sprint bij de mannen.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen nam in de keirinfinale bijna drie ronden voor het einde de leiding. Het leek erop dat ze in de laatste meters stuk zou gaan, maar ze hield ijzersterk vol en boekte zowaar een World Cup-zege, voor de Russische Daria Shmeleva en Lee Wai Sze uit Hong Kong. Wereldkampioene Nicky Degrendele uit België kwam vijf meter voor de finish in de clash met Lee en gleed op volle vaart onderuit. 

Sprint mannen
In de kwalificaties was vooral Harrie Lavreysen alvast ongekend snel: met een Nederlands record van 9,492 seconden legde hij de 200 meter sneller af dan zelfs de snelste mannen op de vorige Olympische Spelen en WK's. Ook de Australiër Matthew Glaetzer (9,502) en Jeffrey Hoogland (9,555) waren razendsnel.

Matthijs Büchli werd in de achtste finales uitgeschakeld: de Pool Mateusz Rudyk bleek een honderdste van een seconde sneller. Lavreysen was in de halve finales in twee heats overtuigend te sterk voor diezelfde Rudyk, maar Hoogland sneuvelde: wereldkampioen Glaetzer won heat één, Hoogland pakte de tweede heat op 0,006 seconden, maar kon in de beslissende heat geen vuist maken.

In de finale won Lavreysen de eerste heat met overmacht, maar de wereldkampioen sloeg in heat twee terug. In de beslissende manche liet Glaetzer nog eens zien niet voor niks wereldkampioen te zijn: hij sloeg een aanval van Lavreysen af en de Nederlander moest het hoofd buigen, waardoor hij zilver pakte. Hoogland had in de strijd om het brons geen kind aan Rudyk, die het hem bij lange na niet moeilijk genoeg kon maken: de Nederlander won met 2-0. 

Omnium vrouwen
Kirsten Wild vertegenwoordige Nederland in het omnium bij de vrouwen en de regerend wereldkampioene begon prima met de tweedep lek in de scratch, achter Ina Savenka uit Wit-Rusland. Op de tempokoers was er een vierde plek voor Wild, terwijl Anna Nahirna uit Oekraïne won. Wild pakte met haar vierde plek de leiding over in het klassement, voor de Italiaanse Letizia Paternoster.

Wild ging op indrukwekkende wijze verder, want ze was vervolgens op de afvalkoers een klasse apart. Paternoster eindigde als tweede, Evgenia Augustinas uit Rusland pakte plek drie. Wild begon zo als leidster aan de afsluitende puntenkoers. Daarop kwam Wild niet meer serieus in gevaar, zeker niet nadat ze in de eerste twee sprints weer wat punten pakten. Geen enkele concurrente pakte een ronde voorsprong - en dus twintig punten - en nadat Wild in de laatste sprint nog zes punten pakte was het helemaal definitief binnen. Wild won, voor Paternoster en de Britse Neah Evans.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Wim Stroetinga konden op de koppelkoers geen rol van betekenis spelen. Het duo wist in drie van de twaalf sprints een paar puntjes bij elkaar te schrapen, maar daar bleef het ook bij, met een tiende plek als resultaat. Lasse Norman Hansen en Michael Morkov uit Denemarken domineerden en wonnen voor Polen en Australië.

Scratch vrouwen
De pas 19-jarige Mylene de Zoete reed in de scratch in een vrij sterk deelnemersveld, maar wist tot een keurige negende plek te komen. De winst was voor de Australische Ashlee Ankudinoff, voor de Britse Megan Barker en Daria Pikulik uit Polen.