FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 juli 2018

Bloedmaan zou zichtbaar moeten zijn, nergens te vinden

Zit iedereen klaar? Rond 21:30 uur komt de maan straks op aan de oostelijke horizon. Tegelijkertijd gaat de zon onder en valt de maan in de schaduw van de aarde. Hierdoor verandert de maan in een roodoranje bloedmaan. In het grootste deel van het land is het vrijdagavond onbewolkt of licht bewolkt en zal de maansverduistering goed te volgen zijn. In het zuidwesten is het half bewolkt en is het niet altijd even goed zichtbaar.

Na een snikhete dag met maxima van 30 graden op Texel tot lokaal 37 in Brabant, Limburg en Gelderland is het vrijdagavond nog lang warm. Rond 22:00 uur varieert de temperatuur van 25 graden aan zee tot 29 in het zuidoosten. Het volgen van de maansverduistering kan dus prima in zomerjurkje of T-shirt en korte broek.

In het noorden en oosten van het land is het vrijwel onbewolkt. In het zuiden, midden en westen van het land zal het op de meeste plaatsen licht bewolkt zijn en in Zeeland half bewolkt. Het gaat daarbij voornamelijk om bewolking op circa 3 kilometer hoogte.

Doordat het fenomeen aan de oostelijke horizon plaatsvindt is wat bewolking boven je hoofd niet erg. Waarschijnlijk zal de bloedmaan dus ook in het zuiden, midden en westen van het land goed te zien zijn.

Kleine buienkans in het (zuid)westen
Op de meeste plaatsen verloopt vrijdagavond droog. De grootste kans op een bui tijdens de maansverduistering is er voor Zeeland en de westelijke helft van Zuid-Holland. Hier ligt de buienkans rond 25%.

Als de zon ondergaat (circa 21:40 uur) is het nog vrij licht. Pas rond 22:30 uur wordt het goed donker en is de bloedmaan echt heel mooi.Tot 23.15 uur schijnt de bloedmaan en daarna krijgt de maan geleidelijk weer haar witte kleur.

Tijdens de maansverduistering staat de maan behoorlijk laag aan de horizon. Daardoor is ze behoorlijk groot. Om het goed te kunnen zien heb je vrij uitzicht naar het oosten nodig. Ga dus naar een hoog punt of een, naar het oosten, open gebied.

Update 22:20 uur
Uw redacteur zit, klaarwakker, te wachten op het fenomenale verschijnsel, maar waarschijnlijk blokkeren de bomen het uitzicht. Er is namelijk nog geen (bloed)maan te bekennen op het moment. 

Zicht op het oosten. Nog geen bloedmaan te bekennen (Foto: DJMO)
Zicht op het oosten. Nog geen bloedmaan te bekennen (Foto: DJMO)

Eerste Nederlandse darter op PDC WK overleden

Darter Braulio Roncero is op 67-jarige leeftijd overleden. De geboren Spanjaard woonde al vele jaren met zijn vrouw in Oss en koos er dan ook al lang geleden voor om Nederland te vertegenwoordigen. Roncero was al geruime tijd ernstig ziek.

Roncero werd zo de eerste Nederlander ooit op het WK van de PDC. Eind 1999 debuteerde hij op het WK, waar hij in de eerste ronde verloor van de latere verliezend finalist, Dennis Priestley. Een jaar eerder verloor hij op Lakeside in de eerste ronde van Bobby George.

Namens het Nederlandse team speelde Roncero in zijn carrière samen met onder meer Raymond van Barneveld, Roland Scholten en Co Stompé, terwijl hij in de herfst van zijn carrière nog actief was op diverse Nederlandse toernooien.

Klaassen geeft meteen visitekaartje af in oefenduel Werder

Nog geen tien uur na zijn presentatie heeft Davy Klaassen al zijn visitekaartje afgegeven bij Werder Bremen. "Na deze goal ligt de druk meteen hoog."

De recordaankoop mocht zonder zelfs maar met zijn ploeg getraind te hebben direct al debuteren in de oefenwedstrijd tegen Arminia Bielefeld. Hij deed een uur mee en was direct verantwoordelijk voor het enige doelpunt: 0-1. Werder boekte de tweede oefenzege op rij, na de 1-0 winst op Huddersfield Town van vorige week.

Werder nam de bal over op het middenveld en Klaassen combineerde met enkele ploeggenoten. Hij ging vervolgens mee naar voren, werd in het strafschopgebied bereikt door Martin Harnik en rondde van dichtbij af. In de tweede helft controleerde Werder de wedstrijd, al kwamen er enkele kansen voor Bielefeld. Na een uur werden zeven spelers, onder wie Klaassen, gewisseld. Voormalig Vitessenaar Milot Rashica was een van de invallers.

Via de clubsite reageert de kersverse aanwinst natuurlijk opgelucht en blij: "Het was mijn eerste kans. Dat ik meteen scoor, geeft een heel goed gevoel", aldus Klaassen, die een uur meedeed in de SchücoArena. "Niet alles ging perfect, maar ik ben blij om hier te zijn. Na dit eerste doelpunt in mijn eerste wedstrijd ligt de druk meteen hoog", lacht Klaassen. "Ik kijk uit naar de volgende wedstrijden."

Trainer Florian Kohfeldt is 'heel blij' voor Klaassen. "Hij heeft een heel goed debuut achter de rug. Hij heeft de kwaliteit om meteen deel uit te maken van het elftal", vertelt de pas 35-jarige oefenmeester. "Natuurlijk was het slechts een oefenwedstrijd, maar ik genoot van ons spel. Zondag zijn we in Nederland voor een duel met FC Groningen en maandag spelen we in Lohne tegen VVV-Venlo. Ik hoop dat veel supporters van Werder erbij zijn."

Twente haalt jonge aanvaller en ervaren verdediger

FC Twente gaat zich versterken met Aitor Cantalapiedra en met Ricardinho. Dat bevestigt technisch directeur Ted van Leeuwen aan TC Tubantia.

De Spaanse aanvaller en Braziliaanse verdediger worden maandag medisch gekeurd. Van Leeuwen geeft nu alvast de bevestiging aan de lokale krant en legt uit waarom hij zo blij is dat hij het tweetal kan contracteren.

“Toen Aitor op de markt kwam, heb ik meteen doorgepakt. Hij is een technische, sierlijke speler, maar wacht nog op zijn echte doorbraak. Ik geloof in die jongen, het is er één uit de categorie die we kunnen oppoetsen tot iets moois”, aldus Van Leeuwen over de 22-jarige buitenspeler. Het jeugdproduct van Barcelona komt over van Sevilla en tekent voor twee jaar in Enschede.

Ricardinho, een linkerverdediger, komt over van het in de League One opererende Oxford United. Van Leeuwen zegt dat hij de inmiddels 33-jarige Braziliaan al in zijn eerste periode bij Twente wilde vastleggen. “Maar toen kon hij in Azerbeidjan heel veel geld ophalen. Vorig seizoen wilde ik hem naar Esbjerg halen, maar bood Oxford meer. En nu hebben we hem”, aldus een opgetogen Van Leeuwen.

“Een ervaren, nog zeer fitte verdediger, die afgelopen seizoenen bijna alles heeft gespeeld. Ik ben blij met een 33-jarige in een jong elftal.” Ricardinho was eerder jarenlang de vaste linksachter bij Malmö FF in Zweden. De ervaren verdediger zet zijn handtekening onder een eenjarig contract bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie.

Hockeysters winnen ruim van China op WK

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het WK gewonnen. Na de 7-0 zege op Zuid-Korea was Oranje ditmaal met 7-1 te sterk voor China, dat dit WK met een B-team speelt omdat het de Asian Games van komende maand belangrijker vindt.

Na zeven minuten kwam Oranje al op een 1-0 voorsprong dankzij een benutte strafcorner Caia van Maasakker. Kort daarna kwam de ploeg van Alyson Annan al snel op 2-0 dankzij een tip-in van Kelly Jonker.Kort daarna werd de wedstrijd een kwartier stilgelegd vanwege het noodweer in Engeland.

Na ruim een kwartier kwamen de teams weer het veld op. Nederland scoorde voor rust nog twee keer via Laurien Leurink en Lidewij Welten. Na rust hard Oranje ook nog steeds het beste van het spel, maar was het slordiger met de kansen. Welten maakte haar tweede treffer van de wedstrijd en Kitty van Male wist de 6-0 te maken.

Jing Yong redde de eer voor China met een mooi backhandschot de 6-1 te maken. In het slot wist Xan de Waard de 7-1 op het scorebord te zetten.

Patat duurder en kleiner door droogte

Een lekker patatje scoren gaat de komende tijd in de papieren lopen. De patatindustrie krijgt namelijk veel kleinere aardappelen geleverd en dat komt door de droogte: de aardappels groeien voor geen meter.

Akkerbouwers hebben in een brandbrief (no punt intended) aan landbouwminister Carola Schouten gevraagd om te mogen sproeien. In veel delen van het land mag dat niet, zoals in Zeeland of het oosten, waar veel aardappeltelers zitten.

Doorgaans begint de oogst medio augustus en men verwacht dat de opbrengst tientallen procenten lager zal zijn dan normaal. De weinige aardappels zijn dan ook nog eens kleiner en dus is de patat kleiner én duurder, waarbij je je overigens af mag vragen wie er met dit weer überhaupt trek heeft in een dampende bak patat.

AH gooit voedsel weg: koelingen oververhit

De vestiging van Albert Heijn op het Rembrandthof in Amstelveen kan de koelingen niet meer op de juiste temperatuur krijgen door de warmte. Daardoor zijn ze genoodzaakt om producten als gebak, kip en rund weg te gooien en dus niet meer te verkopen. Dit meldt AT5 op haar website. 

'In verband met de warme temperaturen, kunnen wij onze koelingen niet meer op de juiste temperatuur krijgen. Helaas kunnen wij deze producten vandaag niet meer verkopen. Excuses voor het ongemak', staat er op een A4'tje in de winkel.

'Helaas is dit ook gebeurd bij vestigingen in Schiedam en Rotterdam. Het exacte aantal is nog onbekend. Wij betreuren het, maar de koelingen kunnen de hitte simpelweg niet aan en dan zijn de producten niet meer voedselveilig. Wel proberen wij voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan door er biogas en stroom van te maken door middel van vergisting', aldus een woordvoerder van Albert Heijn.

Medisch team zoekt 400 onwetende Amsterdammers met hiv

Een speciaal team van medisch specialisten speurt naar Amsterdammers met hiv die dat zelf niet weten. Dit zouden er naar schatting 400 zijn. 

Het team bestaat uit ziekenhuisspecialisten, de GGD en huisartsen en heeft als missie de laatste groep Amsterdammers met hiv op te sporen en ze te behandelen. Dit meldt Nieuwsuur. Hiermee moet verdere verspreiding van het virus een halt toe worden geroepen.

Volgens de medisch specialisten weten veel mensen niet dat zij besmet zijn met het virus. Verwacht wordt dat dit voornamelijk speelt onder homoseksuelen en migranten. 

Wat ook meespeelt is het geringe aantal hiv-testen dat wordt afgenomen in de stad. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat in de stadsdelen Centrum, West, Oost en Zuid-Oost nog weinig testen worden gedaan. 

Huisartsen in die gebieden worden daarom aangespoord alerter te zijn op symptomen zoals huidaandoeningen. Wanneer er vermoedens bestaan moet meteen getest worden, aldus het advies op de site van AT5.

Lijdende Sagan komt op tijd binnen

Peter Sagan kende een helse dag in de negentiende etappe van de Tour de France. De drager van de  groene trui moest al vroeg lossen. Uiteindelijk kwam hij zeven minuten voor het verstrijken van de tijdslimiet over de streep.

In de laatste bergetappe van deze Tour was de Slowaak aan het afzien. Een paar ploeggenoten stonden Sagan, die bidonnen met water over zijn hoofd bleef leeggooien om koel te blijven, bij.

Sagan kwam eergisteren in de zeventiende etappe zwaar ten val. Sagan is al zeker van de winst in het puntenklassement, maar moet daarvoor Parijs wel halen.

Hitterecord houdt stand

De officieel warmste temperatuur ooit gemeten in Nederland staat al een tijdje: 23 augustus 1944, 38,6 graden in Warnsveld. Freek de Jonge's moeder had nog een week zwangerschap te gaan, de Fransen namen Marseille terug van de nazi's en Grenoble werd bevrijd door Amerikanen.

Dat stokoude record zou er vrijdag wel eens aan kunnen gaan. Donderdag 'lukte' het net niet, hoewel Arcen met 38,2 graden bijzonder dicht in de buurt kwam. Vrijdag volgt een nieuwe poging van Moeder Natuur en we zijn al aardig onderweg.

Om 13.50 uur werd in Hoek van Holland al een stevige 36,6 graden gemeld en ook in totaal andere delen van het land liggen er kansen: 36,5 graden zien we op de meter in Gilze Rijen, terwijl het in het Zeeuwse Westdorpe ook al 36,1 graden is, net als in Wijk aan Zee.

Hier kun je elke tien minuten de officiële metingen van het KNMI volgen en ook op het FOK!forum wordt alles natuurlijk op de voet gevolgd. Heb je overigens zin in verkoeling? Trek naar Vlissingen en neem je winterjas mee, want daar is het slechts 30,8 graden.

Update 19.00 uur
Het avondeten is op en dat geldt ook voor de hoop op een nieuw hitterecord. In Arcen is het 36,6 graden, in Gilze 36,0 en het lijkt weinig realistisch dat daar nog twee graden bij gaan komen. De dag van de bevrijding van Grenoble en Marseille houdt dus dapper stand in de geschiedenisboeken en daarmee kunnen we deze dag snel achter ons laten: op naar een normale zomer en normaal weer, en als het even kan een buitje of wat.

Update 17.53 uur - Nog 1,7 graden nodig
Doping in Arcen! Eén of andere lamlul heeft z'n vrachtwagen naast het meetstation gezet, zo kunnen wij het natuurlijk ook. Opbokken met dat ding, hoewel de temperatuur wel weer gedaald is naar 37,0 graden - de wagen is wellicht weer weg? Gilze staat op 36,8 en daarmee houdt uw redacteur het even voor gezien, want er moet natuurlijk ook gegeten worden.

Update 17.43 uur - Nog 0,8 graden nodig
Gilze zakt terug naar 36,4, maar beste mensen, de ogen op Arcen en wel nu! De oven staat aan, de vuren zijn opgestookt, de kolen zijn tevoorschijn getoverd en de temperatuur is ineens explosief gestegen: 37,9 graden en een nieuw dagrecord! Het kan nog, 0,8 graden voor het all-timerecord!

Update 17.33 uur - Nog 1,9 graden nodig
Nek-aan-nek tussen Gilze en Arcen: 36,8 om 36,8 graden. Dat is dus spannend wat de dag betreft, maar voor het record is dat allemaal niet zo best. Uw redacteur begint er in elk geval een hard hoofd in te krijgen.

Update 17.23 uur - Nog 1,7 graden nodig
De twee koplopers leveren wat in: Gilze daalt naar 37,0 graden, Arcen naar 36,5 graden. Het kan nog, maar het kwik moet in het komende halve uurtje dan toch zeker wel flink omhoog.

Update 17.13 uur - Nog 1,5 graden nodig
Gilze tegen Arcen, de strijd is nog niet gestreden. De Limburgers hebben de kolen wat opgestookt en zijn gestegen naar 36,8 graden, maar Gilze heeft de leiding nog altijd in handen. De Brabanders hebben de meters namelijk op 37,2 staan, misschien kan het dus toch nog.

Update 17.03 uur - Nog 2,1 graden nodig
Hoek van Holland lijkt definitief af te haken: 35,0. Als we het record halen zal het tussen Gilze en Arcen gaan: 36,6 en 36,4 graden, hoewel we met 36,3 ook Wijk aan Zee of all places nog niet af moeten schrijven.

Update 16.53 uur - Nog 1,9 graden nodig
Het heeft even geduurd, maar Arcen staat weer op één! Met 36,8 graden is het kwik er in tien minuten weer flink gestegen, het kan nog...? Gilze blijft op 36,7 staan, Hoek van Holland koelt wat verder af naar 36,1. De ogen gaan wat het record betreft even op Limburg, zou het dan toch?

Update 16.43 uur - Nog 2,0 graden nodig
Het gaat niet goed: Gilze Rijen heeft de koppositie overgepakt, maar de temperatuur is er niet gestegen en dus is 36,7 nu het officiële maximum in het land. Hoek van Holland is in tien minuten bijna één graad naar beneden gegaan: 36,5, terwijl Arcen op 36,0 zit.

Update 16.33 uur - Nog 1,4 graden nodig
Hoek van Holland koelt weer wat af: 37,3, nog wel goed voor de eerste plek. Met 36,7 zit Gilze er nog altijd het dichts bij in de buurt, terwijl Arcen met 36,4 nu gezelschap krijgt van het nog niet eerder genoemde Eindhoven. Bij dezen: welkom in de top-3, Eindhoven!

Update 16.23 uur - Nog 1,3 graden nodig
Het zit even niet mee: Hoek van Holland is wat afgekoeld naar 37,4 graden, Gilze zit op 36,8 en met 36,3 graden heeft ook Arcen zich weer aan het front gemeld. Het moet in het komende uur toch wel gaan stijgen, want anders gaan we het niet halen.

Update 16.13 uur - Nog 1,1 graden nodig
Westdorpe is grandioos door het ijs gezakt: 24,6 graden. Met 36,9 leeft Gilze nog altijd, maar het blijft vooral hopen op Hoek van Holland wat betreft een record: nog altijd 37,6 graden, het moet nog een klein beetje omhoog.

Update 16.03 uur - Nog 1,1 graden nodig
Het is weer wat afgekoeld, maar de hoop geven we natuurlijk nog niet op. 37,6 graden bij koploper Hoek van Holland, Gilze Rijen is met 36,8 nog steeds de enige serieuze uitdager, zo lijkt het. Arcen staat op 35,6, Westdorpe zakt zelfs bijna onder de 30, de schaatsen kunnen uit het vet gehaald worden.

Update 15.53 uur - Nog 0,8 graden nodig
Het was toch nog niet helemaal droog in Westdorpe en dat is te merken: 31,8 graden, doei. Gilze doet met 36,9 nog mee, Arcen hangt nu op 36,2, maar de ogen zijn weer gericht op de kust: Hoek van Holland demarreert en stoomt door naar 37,9 graden! Nog 0,8 te gaan dus #datrecordkomter 

Update 15.43 uur - Nog 1,1 graden nodig
De Limburgers weten niet wat ze willen, want in Arcen is het nu weer een frisse 35,7 graden. Hoek van Holland heeft de leiding terug: 37,6 graden, met 36,7 in Gilze. Westdorpe is weer droog, dus vanaf 35,4 kan het daar mogelijk weer op gaan warmen. Vlak ze niet uit!

Update 15.33 uur - Nog 1,7 graden nodig
Goed nieuws en slecht nieuws: het slechte nieuws is dat het in Zeeland is begonnen onweren, waardoor Westdorpe nog wat verder is gedaald naar 36,1 graden. Hoek van Holland (36,7) en Gilze (36,9) zijn er voorbij, maar we hebben een nieuwe koploper: Arcen gooit de fik erin en staat nu op 37,0!

Update 15.23 uur - Nog 1,3 graden nodig
Het is nog altijd Hoek van Holland op één, maar wel met een iets lagere 37,4 graden. Gilze volgt met 36,9, Westdorpe is met 36,7 weer wat afgekoeld en met 36,5 komt Arcen toch langzaam weer opzetten. 

Update 15.14 uur - Nog 1,1 graden nodig
Hoek van Holland heeft de koppositie overgenomen: 37,6 graden, op de voet gevolgd door de 37,5 van Gilze Rijen. Met 37,2 valt Westdorpe wat terug, terwijl Arcen met 36,2 graden toch nog niet helemáál doorgestreept moet worden.

Update 15.03 uur - Nog 0,9 graden nodig
Het record gaat er komen! Zo lijkt het tenminste, want de Zeeuwen in Westdorpe koken stevig door: het kwik is er de afgelopen tien minuten gestegen naar 37,8 graden. Met 37,4 doet ook Hoek van Holland nog volop mee, de Brabanders in Gilze blijven met 36,8 wat achter en Arcen (35,9) krijgt het zwaar.

Update 14.52 uur - Nog 1,3 graden nodig
De koelkast in Arcen is weer dicht: 36,2 graden. Verder hebben we weer drie plaatsen met minstens 37 graden en gelijk een nieuw dagrecord: 37,4 graden in Westdorpe, nog 1,3 graden nodig dus! Hoek van Holland (37,3) en Gilze Rijen (37,2) zijn nog volop in de strijd.

Update 14.45 uur - Nog 1,5 graden nodig
In Arcen heeft iemand de koelkast geopend, want het is er afgekoeld naar 34,9 graden. Daar worden we niet warm van natuurlijk, maar de drie koplopers doen nog mee: Westdorpe (37,2), Gilze Rijen (37,1) en Hoek van Holland (36,9).

Update 14.35 uur - Nog 1,4 graden nodig
Gilze Rijen heeft er zin in: in de afgelopen tien minuten is de boel gestegen naar 37,3 graden, dus we kruipen dichterbij. Westdorpe haakt even af, want het kwik is er een halve graad gezakt, terwijl Gilze de 37,2 graden hete adem van Hoek van Holland in de nek voelt hijgen.

Update 14.25 uur - Nog 1,5 graden nodig
In de breedte is het wat 'afgekoeld' - minder meetstations staan boven de 36 graden - maar in de top wordt het warmer. Westdorpe en Gilze Rijen hebben 37,2 graden op de teller, Hoek van Holland blijft steken op 37,1 graden. Favoriet Arcen rukt op: 36,6 graden nu, goed voor plek vier.

Update 14.14 uur - Nog 1,6 graden nodig
De metingen van 14.00 uur zijn doorgekomen en WE hebben de 37 graden gehaald! In Hoek van Holland is het 37,1 graden, dus we hebben nog 1,6 graden te gaan om het record te breken.

Gesink nog drie jaar bij Lotto-Jumbo

Robert Gesink rijdt nog drie jaar bij Lotto-Jumbo. Gesink rijdt sinds 2007 voor de wielerploeg en zijn nieuwe verbintens loopt tot 2021.

"Zijn palmares bewijst dat Robert een heel goede renner is. Dat blijkt eens te meer uit de manier waarop hij zich deze Tour manifesteert. Zo'n renner wil je er natuurlijk graag bij houden," aldus teammanager Richard Plugge.

Plugge zegt dat Gesink in de toekomst steeds meer de rol zal krijgen van wegkapitein. Daarnaast gaat hij de jongeren bijstaan, al mag hij ook voor zijn eigen kansen blijven gaan.

Gesink, momenteel actief in de Tour de France, zegt blij te zijn met zijn nieuwe rol. "Het is mooi dat ik dit nog een aantal jaren mag doen. Ik was toe aan die rol. Voor zo'n impuls hoef ik niet naar een andere ploeg."

Dumoulin woest op motor na zege Roglic: "Hier ben ik echt ziek van"

"Hier ben ik echt ziek van. Dit slaat nergens op." Dat waren de eerste woorden van Tom Dumoulin na afloop van de negentiende etappe in de Tour De France. De Nederlander was woest op een motorrijder die in de afdaling naar de finish vlak voor de uiteindelijke ritwinnaar Primoz Roglic ging rijden.

"Ik heb alle respect voor Primoz", zei Dumoulin na de finish. "Hij kan er niets aan doen. Hij was gewoon de sterkste. Maar die motor moet gewoon achter ons blijven. Er was niets aan de hand. Ik zat gewoon bij Roglic in het wiel. Nu heb ik nog volle bak gesprint en kwam ik nog niet dichterbij. Ik ben hier echt ziek van. Dit slaat helemaal nergens op."

Dumoulin staat nog wel altijd tweede in het algemeen klassement. De 27-jarige Nederlander heeft nu een achterstand van 2.05 op Geraint Thomas. Hij zag wel Roglic naderen tot negentien seconden, die nu derde staat in het algemeen klassement.

Dumoulin woest op motor na zege Roglic (Pro Shots / Action Images)
Dumoulin woest op motor na zege Roglic (Pro Shots / Action Images)

Vettel de snelste in tweede training

Sebastian Vettel heeft de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije als snelste afgesloten. De Duitser was met zijn Ferrari met 1.16,834 een fractie sneller dan de Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo.

Vooraan waren de Ferrari's en de Red Bulls duidelijk sneller dan de Mercedessen. Daarachter was het Romain Grosjean die de beste van de rest was van een middenveld dat behoorlijk dicht op elkaar zat. Vrijwel onderaan dat middenveld zat Nico Hülkenberg die na de problemen van vanochtend toch nog de baan op kon.

Voor Stoffel Vandoorne houden de problemen aan. De Belg kreeg voor vanochtend een nieuw chassis, maar beter ging het niet met de Belg. In de middagsessie spinde hij op hoge snelheid, maar kon wel verder. Slechts een negentiende tijd was uiteindelijk zijn deel.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:16.834 Ultrasoft 45
2 M. Verstappen Red Bull 1:16.908 Ultrasoft 35
3 D. Ricciardo Red Bull 1:17.061 Ultrasoft 36
4 K. Räikkönen Ferrari 1:17.153 Ultrasoft 40
5 L. Hamilton Mercedes 1:17.587 Soft 43
6 V. Bottas Mercedes 1:17.868 Soft 46
7 R. Grosjean Haas 1:18.065 Ultrasoft 39
8 C. Sainz Jr. Renault 1:18.495 Ultrasoft 38
9 P. Gasly Toro Rosso 1:18.518 Ultrasoft 43
10 E. Ocon Force India 1:18.761 Ultrasoft 41
11 S. Pérez Force India 1:18.850 Ultrasoft 42
12 F. Alonso McLaren 1:18.857 Ultrasoft 38
13 K. Magnussen Haas 1:18.880 Ultrasoft 35
14 N. Hulkenberg Renault 1:18.913 Ultrasoft 23
15 B. Hartley Toro Rosso 1:18.916 Ultrasoft 41
16 M. Ericsson Sauber 1:19.043 Ultrasoft 42
17 C. Leclerc Sauber 1:19.137 Ultrasoft 38
18 L. Stroll Williams 1:19.645 Ultrasoft 45
19 S. Vandoorne McLaren 1:19.712 Soft 38
20 S. Sirotkin Williams 1:19.770 Ultrasoft 45

Roglic bezorgt Lotto Jumbo derde dagwinst, Froome van het podium

Primoz Roglic heeft de negentiende etappe in de Tour de France, van Lourdes naar Laruns, gewonnen. De Sloveen van Lotto Jumbo reed in de afdaling van de Aubisque weg bij de groep favorieten en kwam solo over de meet. Bovendien steeg hij ten nadele van Chris Froome naar plek drie in het algemeen klassement. Julian Alaphilippe is na vandaag zeker van de eindwinst van het bergklassement. Geraint Thomas behield het geel. Nairo Quintana was de verliezer van de dag en verloor zijn vijfde plek.

Lukas Pöstlberger (Bora), Silvan Dillier (AG2R) en Damien Gaudin (Direct Énergie) gingen al vroeg in de aanval. Ze kregen later gezelschap van Jungels (QuickStep), Yates (Mitchelton-Scott) en Kangert (Astana). Het verschil met het peloton was opgelopen tot drie minuten. Daartussen reed een groep bestaande uit Mollema, Slagter, Burghardt, Bennati, Hardy, Nieve, Gorka Izagirre, Amador, Vichot, Chavanel, Alaphilippe en Barguil.  Kangert liet zich vervolgens terugzakken tot de achtervolgende groep die zich even later aansloten bij de kopgroep.

Met een voorsprong van ruim drie minuten begon de  kopgroep aan de Col d'Aspin. Die groep dunde uit naarmate de kopgroep bij de top kwam. Op 400 meter onder de top sprong Alaphilippe weg. Zijn laatste rivaal Barguil deed geen poging om hem te volgen. Hij was wel als tweede op de top, voor Mollema. Na de afdaling volgde de mythische Tourmalet. Tijdens die klim moesten Mollema en Slagter lossen. In het peloton was het onrustig. Zakarin, Landa en Bardet demarreerden vervolgens weg uit het peloton. Fuglsang en Majka sloten zich bij de drie aan.

Alaphilippe was als eerste boven, op ruim een halve minuut gevolgd door de groep Landa. Het peloton zat op een kleine drie minuten. De groep Landa wist in die afdaling bij de kopgroep aan te sluiten. De volgende beklimming was de Col des Bordères van de tweede categorie. In het peloton was het Gesink die lang op kop reed, waardoor onder meer Fuglsang en Valverde moesten lossen. De voorsprong van de kopgroep daalde ook naar onder de twee minuten. Zakarin was als eerste boven. De groep met favorieten volgde op 1.36 minuten. Op de Col du Soulor reed Kruijswijk weg uit de groep favorieten.

Roglic was de volgende die demarreerde, alleen Thomas en Dumoulin konden volgen. Het drietal wist bij Kruijswijk, ploegmaat van Roglic, te komen. Froome moest lossen. Op de top had de kopgroep 33 seconden op de groep Dumoulin/Thomas. Froome zat daar een halve minuut achter. In de korte afdaling kreeg Froome hulp van ploeggenoot Bernal en het verschil werd kleiner en ze wisten weer aan te sluiten. Kruijswijk reed vervolgens wederom weg, maar werd weer teruggepakt. Het verschil met de kopgroep was nog maar 16 seconden. Ruimt wee kilometer onder de top van de Aubisque werd de kopgroep min Majka bijgehaald.

Roglic demarreerde wederom, maar men kon volgen. Bardet was de volgende, Roglic sprong in zijn wiel, maar de rest sloot weer aan. Majka was als eerste boven, op vijf seconden gevolgd door de groep gele trui. Een paar seconden daarachter Froome en Kruijswijk. Majka werd in de afdaling weer bijgehaald. Roglic leidde de dans daarin, gevolgd door Dumoulin en Thomas. Roglic wist een gaatje te slaan met de rest. Dat verschil wist de oud-schansspringer ook vast te houden.

Morgen volgt nog een tijdrit, zondag de slotrit in Parijs.

Roglic bezorgt Lotto Jumbo derde dagwinst (Pro Shots / Action Images)
Roglic bezorgt Lotto Jumbo derde dagwinst (Pro Shots / Action Images)

Waarschuwingsschot gelost bij aanhouding

De politie heeft vanmorgen omstreeks 11.00 uur een 60-jarige Nijmegenaar aangehouden in een woning in de 63e straat in de Meijhorst. De verdachte was betrokken bij een conflict op straat en is zijn woning binnengegaan. Een waarschuwingsschot was nodig om de verdachte te kunnen aanhouden. Niemand raakte gewond.

Agenten waren naar een conflict gestuurd tussen enkele personen op de 63e straat in de Meijhorst in Nijmegen.Toen zij ter plaatse kwamen bleek dat één van de betrokkenen zijn woning was binnengegaan. Agenten wilden hem spreken over het incident.

De agenten forceerden de deur omdat er niet werd opengedaan. Omdat de man met een mes dreigde werd een waarschuwingsschot gelost. Hij liep verder de woning in en dreigde wederom zichzelf wat aan te doen. Uiteindelijk lukte het de agenten de man zijn mes af te laten geven en hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Waarschuwingsschot gelost bij aanhouding (Foto: stockfoto politie.nl)
Waarschuwingsschot gelost bij aanhouding (Foto: stockfoto politie.nl)

Japans drummen op Switch en PS4

Je zult ze vast wel eens gezien hebben als je eens iets zag over Japanse arcadehallen: Taiko no Tatsujin, de taiko-drum ritmegame, komt naar Europa met twee nieuwe games. Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! voor Nintendo Switch en Taiko no Tatsujin: Drum Session! voor PlayStation 4 verschijnen allebei op 2 november 2018.

De Japanse gamereeks komt voor het eerst naar Europa en biedt nieuwe liedjes aan, speciale crossover personages en de mogelijkheid om via de multiplayer-modus aan het drummen te gaan. Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! voor Nintendo Switch en Taiko no Tatsujin: Drum Session! voor PlayStation 4 kennen beide exclusieve features.

Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! voor Nintendo Switch gebruikt de Joy-Con-controllers als drumstokken, en imiteert zo de speelstijl uit de arcadehallen. Het spel kent ook 20 multiplayer mini-games waar je tot en met vier spelers mee aan de slag kan. Het is in de Rhythm Games Mode mogelijk om met personages uit klassieke Nintendo-games, waaronder Kirby en Squid uit Splatoon 2, aan de slag te gaan.

Taiko no Tatsujin: Drum Session! voor PlayStation 4 biedt een extra modus aan voor de meer ervaren Taiko-spelers en introduceert de Ranked Mode, waarbij iedereen online zijn vaardigheden kan testen tegen andere Taiko-fanaten van over de hele wereld. Iedereen krijgt ook de mogelijkheid kostuums, geluidseffecten, begroetingen voor de Taiko no Tatsujin-mascotte Don-chan en meer vrij te spelen, alsook Guest Session te spelen met populaire personages als Heihachi uit Tekken, Pac-Man en Hello Kitty.

Welke liedjes er allemaal in deze Westerse versie gaat komen is niet bekend. Let it Go uit Frozen is wel een zekerheidje. Liedjes uit Dragon Ball Z en Mario Odyssey (alleen op Switch) zijn ook al bevestigd. Nu nog hopen dat de drum-controller voor de PlayStation 4-versie ook naar het Westen komt.

Waterbakje voor de beesten

In Zandvoort lopen de herten gewoon door de straat, op zoek naar een appeltje voor de dorst en een slokje water. 

DNA-match in zaak verkrachte studente

Woensdag 25 juli werd bekend dat dankzij intensief speurwerk een 18-jarige verdachte was aangehouden in het onderzoek naar de zedenzaak op de Herman Bavinckstraat in Rotterdam. Vandaag kan worden gemeld dat er een DNA match is tussen de 18-jarige aangehouden verdachte en sporen die op de plaats delict zijn aangetroffen. De DNA match is bekend geworden, dankzij een spoedprocedure bij het Nederlands Forensisch Instituut.

DNA-match 
Zaterdagochtend fietste een studente van Rotterdam Centraal naar haar woning in de wijk De Esch. Rond 05.30 uur zette ze haar fiets buiten op straat op slot en werd ze aangevallen door een man. Ze raakte daarbij dusdanig gewond dat zij met spoed werd overgebracht naar het ziekenhuis en werd geopereerd. Zij is inmiddels aanspreekbaar.

In bewaring
Gezien de heftigheid van de zaak tuigde de politie direct een groot onderzoeksteam op dat sinds afgelopen weekend onophoudelijk met de zaak bezig is. En met snel resultaat: de aanhouding van een verdachte op dinsdagavond. Vrijdagochtend werd de 18-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besliste dat de verdachte in bewaring wordt gesteld.

Naar aanleiding van het nieuws over de aanhouding zijn diverse complimenten bij politie en het Openbaar Ministerie binnengekomen. 'Dat is natuurlijk ontzettend gaaf', aldus onderzoeksleider Albert Jansen. 'Ik was al trots op het team, maar dergelijke positieve commentaren op je werk geven gewoon een warm gevoel. Ik wil de mensen die die moeite hebben genomen bedanken, maar ook benadrukken dat we er nog niet zijn, het onderzoek is nog in volle gang.' Er zijn ook steunbetuigingen voor het slachtoffer bij de politie binnengekomen. Deze worden door het team aan de 20-jarige vrouw doorgegeven.

DNA-match in zaak verkrachtte studente (Foto: stockfoto politie.nl)
DNA-match in zaak verkrachte studente (Foto: stockfoto politie.nl)

Golovin van CSKA Moskou naar AS Monaco

AS Monaco heeft zich vrijdag versterkt met Aleksandr Golovin. De Russische middenvelder komt over van CSKA Moskou.

Beide clubs maken melding van de transfer, nadat de centrale middenvelder met succes zijn medische keuring heeft doorlopen. Golovin maakt voor dertig miljoen euro de overstap en heeft zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract bij de Monegasken.

Golovin doorliep de jeugdopleiding van CSKA en maakte als achttienjarige in maart 2015 zijn debuut in de hoofdmacht van de club. In totaal speelde hij 113 wedstrijden voor de Russische topclub, waarin hij 13 keer scoorde en 11 assists gaf. Golovin was op het WK een smaakmaker bij gastland Rusland. In vier wedstrijden kwam hij tot één doelpunt en twee assists.

"Ik ben heel blij dat bij AS Monaco getekend heb. Dit is een nieuw avontuur voor mij dat ik met veel ambities benader. Ik kijk er nu naar uit om de technische staf en mijn nieuwe teamgenoten te ontmoeten en van start te gaan", vertelt de 22-jarige op de officiële clubwebsite van Monaco.

NWVA rondt terugroepactie listeriagroenten af

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de terugroepactie van diepvriesgroenten die mogelijk besmet zijn met de listeria-bacterie afgerond. Bijna 1,3 miljoen kilo aan diepvriesgroenten, afkomstig uit een Hongaarse fabriek van producent Greenyard, zijn opgespoord en zo nodig uit de handel gehaald. De tracering door de NVWA omvatte zo’n 15.000 afnemers waaronder producenten, groothandels en eindschakels als horeca en supermarkten. Er zijn in Nederland geen meldingen bekend van mensen die ziek zijn geworden.

De afgelopen weken hebben inspecteurs van de NVWA alle bedrijven, die betrokken zijn bij de terugroepactie van diepvriesgroenten, gewezen op hun verantwoordelijkheid om producten uit de handel te halen en dit te melden bij de NVWA. De NVWA heeft dit getoetst aan de hand van steekproeven, onder meer bij horecabedrijven, vaak de laatste ‘schakel’ in de keten. De totale tracering omvat meer dan 15.000 bedrijven.

Een onderdeel van de tracering betrof leveranciers aan cruise-, vracht- en binnenvaartschepen die bevoorraad waren met diepvriesgroenten van de Hongaarse fabriek. Verder zijn inspecties uitgevoerd bij locaties van supermarkten en bij groothandelsbedrijven die diepvriesgroenten uit de Hongaarse fabriek geleverd hebben aan horecabedrijven.

De terugroepactie betrof circa 1,3 miljoen kilo diepvriesgroenten. Daarvan was ruim de helft niet industrieel verhit; dat betekent dat er nog ziektekiemen in het product aanwezig kunnen zijn. In sommige gevallen zijn deze producten toch bij consumenten terecht gekomen; daarom hebben bedrijven in 4 gevallen een publiekswaarschuwing verspreid.

De NVWA zag hier zoals gewoonlijk op toe en heeft die waarschuwingen ook op haar website geplaatst. In één van deze gevallen was het onzeker of afnemers voldoende op de hoogte waren gebracht van de mogelijke aanwezigheid van listeria in diepvriesgroenten producten; daarom heeft het betreffende bedrijf alsnog een publiekswaarschuwing verspreid.

Naast distributie in Nederland, zijn de diepvriesgroenten vanuit Nederland ook verhandeld naar andere landen. Vanuit Nederland zijn producten verzonden naar 17 EU-lidstaten en 28 landen buiten de Europese Unie. De NVWA heeft de bevoegde autoriteiten van die landen daarover geïnformeerd. Voor landen binnen de Europese Unie gaat dit via het RASFF-systeem (Rapid Alert System for Food and Feed).

Toezicht
In totaal zijn 25 rapporten van bevindingen (boetes) opgemaakt. De betrokken bedrijven hebben niet voldaan aan de meldplicht bij de NVWA of hebben onvoldoende informatie aangeleverd. Bedrijven zijn namelijk verplicht om meteen een melding te doen van de verkoop van onveilige producten.

Ook is in 8 gevallen een last onder dwangsom opgelegd. Het was nodig om dit juridisch zware middel in te zetten om bedrijven daarmee te dwingen de traceringsinformatie spoedig en volledig te melden bij de NVWA. De meeste bedrijven hebben daarop tijdig de gewenste actie ondernomen, zodat de last onder dwangsom is afgewend. Bij één bedrijf is de eerste last verbeurd.

De productielijnen van de fabriek in Hongarije zijn 29 juni 2018 gestopt. Sinds 2015 zijn tenminste 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten. Negen van hen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn geen gevallen van listeriose bekend die verband houden met de Hongaarse producent.

BonBon: 'Trap er niet in!'

BonBon is een streetart collectief dat de strijd aangaat met de saaie grijze massa. Door middel van een toevoeging proberen ze de kijk op alledaagse zaken te veranderen. Het laatste project heet "Trap er niet in". Een statement tegen fake nieuws. Het gaat vooral over het zelf blijven (na)denken, voelen en kijken.

Jorn van BonBon: "Schijt hebben aan commercials die je een wondere wereld beloven en het grote grijze 'wij'. Trap er niet in! We hebben de kauwgom (diameter 55 centimeter) gemaakt van 5Kg klei en vervolgens bewerkt met graffiti. Afgelopen zondag hebben we hem geplaatst op het Sint Janskerkhof te Utrecht. Daar is nu nog (zolang het duurt ) te bewonderen."

BonBon: 'Trap er niet in!'
BonBon: 'Trap er niet in!'BonBon: 'Trap er niet in!'
BonBon: 'Trap er niet in!'

Drugshandel is geen spelletje

De politie heeft afgelopen dinsdag twee 28-jarige verdachten aangehouden in Laren op verdenking van de handel in verdovende middelen. De verdachten vielen door de mand na een reguliere controle door het Post Interventie Team(PIT). Een drugshond sloeg aan bij een postpakket met een bestemming in Engeland.

In het pakket zat een aantal spellendozen, verpakt in cadeaupapier. De inhoud van de dozen was vervangen door verschillende brokken (bruine) kristallen die in sealbags zaten. Na onderzoek bleek het om MDMA te gaan, met een gezamenlijk gewicht van ongeveer drie kilo.

Herkomst postpakket
Aan de hand van de pakketgegevens kon de politie de verzendlocatie bepalen. Op deze locatie werden de camerabeelden uitgekeken en na het instellen van een buurtonderzoek kon de identiteit van de verdachte worden achterhaald.

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte werden laptops, telefoons, drugs en administratie inbeslaggenomen. De verdachte woonde hier samen met zijn vriendin. Ook zij is gearresteerd

Na onderzoek aan de communicatiemiddelen en de administratie kon ook een tweede pakket met bestemming Engeland dat onbestelbaar retour was gekomen worden onderschept. Het adres was verkeerd geschreven. De inhoud van dit pakket bleek meer dan tweeëneenhalve kilo MDMA te zijn.

Beide verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Zinchenko wil niet weg bij Manchester City

Oleksandr Zinchenko is niet van plan om Manchester City deze zomer te verlaten. De Engelse kampioen wil van de middenvelder af.

De Engelse media berichten dat City al een bod van Wolverhampton Wanderers heeft geaccepteerd en dat ook Fulham belangstelling heeft. Zinchenko blijft echter liever bij 'één van de beste teams ter wereld' voetballen. "Iedereen droomt ervan om hier te spelen en dat geldt dus ook voor mij", vertelt hij aan de Daily Mirror.

Zinchenko is dus van plan om in Manchester te vechten voor zijn plaats. "Ik ben voor alles klaar, want ik moet professioneel zijn. Je weet nooit wat er kan gebeuren in de toekomst, maar ik droom ervan om hier te blijven. Iedereen wil namelijk deel uitmaken van deze ploeg."

Oleksandr Zinchenko heeft in het Etihad Stadium een contract tot medio 2021. Manchester City nam hem twee jaar geleden over van het Russische Ufa. In het seizoen 2016/17 speelde de 21-jarige Oekraïner op huurbasis voor PSV.

Vlaar mikt op top twee voor AZ: "Het fundament ligt er"

AZ eindigde vorig seizoen op de derde plaats in de Eredivisie en Ron Vlaar vindt dat de Alkmaarders nog een stapje hoger kunnen.

Hoewel kampioen PSV (twaalf punten) en nummer twee Ajax (acht punten) wel een aardig gat hadden met AZ, wist de ploeg van Vlaar dus wel Feyenoord achter zich te houden (vijf punten). AZ moet die 'progressie uitbouwen', zegt Vlaar in Voetbal International. "Structurele aansluiting bij de top zal een langdurig proces zijn."

"Bij AZ doen we dat op onze eigen manier. Door slim te manoeuvreren op de transfermarkt. Door veel te investeren in de opleiding, de faciliteiten en innovatie." AZ werd in z'n clubhistorie tweemaal landskampioen, in 1981 en 2009.

Vlaar weet zeker dat de club 'nog flinke stappen' kan maken. "Waarom niet? Het fundament ligt er." Het nieuwe Eredivisie-seizoen begint voor AZ op 12 augustus tegen NAC Breda (thuis). Donderdag verloor de ploeg van coach John van den Brom met 2-0 van Kairat Almaty, in de voorrondes van de Europa League.

Chef-dirigent Concertgebouworkest beschuldigd van aanranding

De Italiaanse Daniele Gatti (56), sinds 2016 chef-dirigent van het Concertgebouworkest, wordt beschuldigd van aanranding. Voor zijn komst naar Amsterdam zou hij twee vrouwelijke sopranen ongewenst gezoend en betast hebben, zo schrijft AT5 op haar website. 

Dat meldt The Washington Post. De Amerikaanse krant deed onderzoek naar '#MeToo' in de klassieke muziekwereld en sprak daarvoor in totaal met 50 musici. Daarbij kwam onder meer Gatti's naam naar voren.

Extra oefensessie
Zo vertelde de Amerikaanse sopraan Alicia Berneche (destijds 24) dat Gatti haar in 1996 een extra oefensessie aanbood in Chicago. Ze liep vervolgens achter hem aan richting een kleedkamer om een afspraak te maken voor de sessie. Gatti zou haar daar hebben vastgegrepen bij haar billen en zijn tong in haar mond hebben geduwd.

Toen Berneche haar ervaring deelde met een kennis, kreeg ze het advies om niks door te vertellen. Anders zou ze mogelijk worden ontslagen, was het idee. De sopraan moest vervolgens nog wel een maand met Gatti repeteren. Uiteindelijk legde de sopraan vooral de schuld bij haarzelf neer en schreef ze zelfs een brief om excuses te maken omdat ze de directeur 'had benaderd'.

De Duitse sopraan Jeanne-Michèle Charbonnet zegt een soortgelijke ervaring met Gatti te hebben gehad, toen ze in 2000 in Bologna was voor een uitvoering van Wagner's De Vliegende Hollander. 'Ik duwde hem weg en rende uit de kamer', vertelt ze aan The Post. Ze werd vervolgens nooit meer ingehuurd door het bedrijf waar ze op dat moment voor werkte.

Excuses
In een reactie via zijn woordvoerder zegt Gatti verbaasd te zijn over de beschuldigingen. 'Altijd als ik iemand benaderde, deed ik dat in de volledige overtuiging dat de interesse wederzijds was. De genoemde voorvallen vonden lang geleden plaats, maar als ik iemand pijn heb gedaan, bied ik mijn excuses aan.'

Een woordvoerder van het Concertgebouworkest zegt kennis te hebben genomen van de berichtgeving. 'Maar wij kunnen geen reactie geven tot wij de gelegenheid hebben gehad om deze materie zorgvuldig te bekijken.'

Themasong Civilization 4 succesvol bij America’s Got Talent

Op een warme vrijdagmiddag als deze mag een luchtig nieuwtje ook wel een keer. Als je ooit Civilization 4 hebt gespeeld, dan ben je bekend met Baba Yetu, het themaliedje van de game. Het koor Angel City Chorale heeft hiermee een plekje in de liveshows van America’s Got Talent bemachtigd.

Baba Yetu is geschreven door componist Christopher Tin, die hier een Grammy voor heeft gewonnen. Dit maakte Civilization 4 de eerste videogame ooit die een Grammy in de wacht heeft gesleept. Het heeft het Angel City Chorale ook geen windeieren gelegd. De juryleden van America’s Got Talent vonden het nummer zo goed dat het 145-koppige koor direct door is naar de liveshows van de talentenjacht. Bekijk hieronder de auditie. Geen zin in Amerikaanse politieke correctheid of sentimenteel gedoe? Skip dan gelijk naar 1:01, wanneer het nummer ingezet wordt.

'Cocu wil Martins Indi naar Fenerbahçe halen'

Bruno Martins Indi kan zijn carrière voortzetten in Turkije. Fenerbahçe hoopt de 26-jarige verdediger te kunnen huren van Stoke City.

Dat meldt de Turkse krant Takvim. Hoofdcoach Phillip Cocu heeft de clubleiding van Fenerbahçe ervan overtuigd om een poging te doen om Martins Indi te halen. Mocht het van een transfer komen, dan krijgen de Turken na een jaar waarschijnlijk de optie om de oud-speler van Feyenoord te kopen.

Fenerbahçe versterkte zich eerder deze zomer al met Ferdi Kadioglu, Baris Alici en Berke Özer. Bovendien wordt waarschijnlijk deze week nog de komst van André Ayew afgerond. Hij zal worden gehuurd van Swansea City. Fenerbahçe werd vorig seizoen tweede in de Süper Lig, drie punten achter kampioen Galatasaray.

Bruno Martins Indi maakte na het WK van 2014 de overstap van Feyenoord naar FC Porto, dat 7,7 miljoen euro voor hem betaalde. Sinds twee jaar speelt de centrumverdediger voor Stoke City. De Engelsen huurden hem eerst en vorig jaar werd hij definitief door The Potters vastgelegd.

EA: 'Industrial Toys bezig met iets innovatiefs'

Eerder deze maand maakte EA bekend dat ze Industrial Toys hebben overgenomen, het bedrijf van Alex Seropian (mede-oprichter van Bungie) dat mobiele games maakt. EA CFO Blake Jorgensen heeft nu een tipje van de sluier opgelicht over het waarom van deze overname.

"Ik zal niet precies zeggen waar ze mee bezig zijn maar ergens in de komende jaren zul je zien dat er iets innovatiefs van deze studio op de mobiele markt komt," aldus Jorgensen. "Wij zijn erg enthousiast."

Verder geeft Jorgensen aan dat EA geïnteresseerd was in Industrial Toys vanwege het indrukwekkende team en de kwaliteit van hun ideeën. Heel veel duidelijkheid geeft hij dus niet, maar het lijkt erop dat Industrial Toys bezig is met een nieuwe mobiele game en niet simpelweg een ‘companion app’ voor een van EA’s releases.

Industrial Toys

WK wielrennen in 2025 in Afrika? UCI roept op tot kandidatuur

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft vrijdag een oproep gedaan aan het Afrikaanse continent het WK wielrennen van 2025 te organiseren. Afrika organiseerde nooit eerder een WK wielrennen. Tot september 2019 kunnen steden zich kandidaat stellen voor het WK, waarna de UCI tijdens haar jaarlijkse congres de organisatie zal toewijzen.

"De organisatie van dit vlaggenschip van de UCI in Afrika zal een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de toenemende populariteit van onze sport", zegt UCI-baas David Lappartient. "Het is een kans voor fans om de beste renners ter wereld aan het werk te zien. Ik nodig de Afrikaanse bonden dan ook uitdrukkelijk uit om, in samenwerking met de gaststeden, een dossier in te dienen. De UCI zou graag zien hoe Afrika zijn passie voor het wielrennen toont. We kunnen niet wachten om er de events te zien plaatsvinden."

Dit jaar vindt het WK wielrennen plaats in het Oostenrijkse Innsbruck. In 2019 is het de beurt aan Yorkshire.

Rwanda
Rwanda heeft in ieder geval interesse om het WK wielrennen 2025 te organiseren, dat kwam begin juli naar buiten. Daarbij heeft het Afrikaanse land de steun van de Belgische bond. 

"De organisatie is er, de hotels zijn er, het klimaat is goed, er kunnen mooie parcoursen uitgebouwd worden. Onze steun hebben ze", aldus Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische bond.

Maatregelen verzilting Amsterdam-Rijnkanaal

Als gevolg van de aanhoudende droogte neemt het probleem van een tekort aan zoet water rond het Noordzeekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal toe. Het grootste probleem is de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal vanuit het Noordzeekanaal.

Om deze verzilting tegen te gaan zet Rijkswaterstaat een bellenscherm in om zout water effectief af te voeren naar zee. Daarnaast optimaliseert het Centraal Nautisch Beheer het schutten van schepen door sluizen IJmuiden. Het tegengaan van verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal is belangrijk om schade aan natuur en landbouw te voorkomen en de productie van drinkwater op peil te houden.

Zeewater stroomt via de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal in. Het zoute water zakt naar de bodem en vormt een zouttong, die vanaf de sluizen bij IJmuiden reikt tot het Amsterdam-Rijnkanaal. Onder normale omstandigheden geeft het zoete water voldoende tegendruk, zodat het zoute water niet verder het Amsterdam-Rijnkanaal in stroomt. Door het te kort aan zoet water moeten er extra maatregelen tegen het zoute water worden genomen.

Ricciardo opent als snelste in Hongarije

Daniel Ricciardo heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije als snelste afgesloten. De Australiër was met de Red Bull met een tijd van 1.17,613 slechts een fractie sneller dan de Ferrari van Sebastian Vettel en Max Verstappen.

Voorafgaand aan de training werd duidelijk dat McLaren Stoffel Vandoorne een ander chassis had gegeven. De Belg eindigde de afgelopen twee races in de achterhoede en kon niet in de buurt komen van de tijden van teamgenoot Fernando Alonso. Vanochtend was hij een halve tel langzamer dan de Spanjaard, maar eindigde wel op plek zestien.

Helemaal onderaan stond Marcus Ericsson met de Sauber na een spin in bocht vier waarbij de vloer van zijn bolide beschadigd raakte. Verstappen spinde ook even, maar voor de Nederlander had het geen gevolgen. Ook beide Mercedessen hadden het nog niet helemaal voor elkaar, want Bottas verremde zich en Hamilton miste een chicane. Voor Kimi Räikkönen was de training voortijdig voorbij toen zijn achterremmen te heet werden en hij de pits in moest. Nico Hülkenberg zorgde voor een code rood toen zijn Renault er op het circuit mee stopte.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:17.613 Soft 30
2 S. Vettel Ferrari 1:17.692 Ultrasoft 24
3 M. Verstappen Red Bull 1:17.701 Soft 29
4 K. Räikkönen Ferrari 1:17.948 Soft 23
5 L. Hamilton Mercedes 1:18.036 Soft 28
6 V. Bottas Mercedes 1:18.470 Soft 20
7 R. Grosjean Haas 1:18.975 Ultrasoft 17
8 N. Hulkenberg Renault 1:19.025 Ultrasoft 14
9 C. Sainz Jr. Renault 1:19.128 Ultrasoft 32
10 K. Magnussen Haas 1:19.187 Ultrasoft 29
11 P. Gasly Toro Rosso 1:19.352 Soft 30
12 F. Alonso McLaren 1:19.690 Ultrasoft 24
13 B. Hartley Toro Rosso 1:19.841 Soft 32
14 L. Stroll Williams 1:20.012 Ultrasoft 33
15 E. Ocon Force India 1:20.065 Soft 30
16 S. Vandoorne McLaren 1:20.151 Soft 28
17 S. Pérez Force India 1:20.159 Soft 27
18 A. Giovinazzi Sauber 1:20.293 Ultrasoft 31
19 S. Sirotkin Williams 1:20.307 Ultrasoft 28
20 M. Ericsson Sauber 1:20.697 Soft 12

Ricciardo opent als snelste in Hongarije (Pro Shots / Action Images)
Ricciardo opent als snelste in Hongarije (Pro Shots / Action Images)

Zelfmoordpoging Barbie leidt tot plastische chirurgie voor ex

Meganieuws uit de wereld van de showbizz en mensen die verslaafd zijn aan aandacht: Michael van der Plas, bekend als ex van 'Barbie' die dan weer bekend is vanwege het bekend zijn, gaat onder het mes.

Van der Plas reed eerder deze week met gezwinde spoed van Spanje naar Nederland om zijn kinderen op te vangen, want Barbie had naar verluidt weer een zelfmoordpoging gedaan. Zo'n ritje gaat je niet in de koude kleren zitten en de schade was dan ook groot: Michael liep hangogen op.

"Ik ben gebroken, ik ben moe", vertelt Van der Plas op Instagram"Hoogste tijd om even naar Diana te gaan", zo doelt hij op plastisch chirurge Diana Gabriels. "We gaan even wat prikjes nemen, daar schaam ik me niet voor en iedereen mag het weten", zo bevestigt hij het vermoeden wat al bestond nadat hij de boel open en bloot op social media gooide.

De hangogen vindt hij 'erg vervelend'. "Maar na zo'n lange autorit kan het ook niet anders. Gelukkig hebben we daar Diana voor en dan gaan we proberen het allemaal weer wat jonger te maken", besluit Michael, die vrijdag al terecht kan.

Wij wensen Michael in elk geval veel sterkte in deze zware tijden. Oh ja, Barbie herstelt in een inrichting.

Ook Friese bruggen op slot om hitte

Nadat Amsterdam onlangs al besloot om de bruggen gesloten te houden vanwege de hitte, heeft nu de provincie in Friesland hetzelfde besloten zo lezen we op WâldNet. De sluiting duurt tot 'nader order'.

De bruggen blijven dicht om storingen te voorkomen. De laatste dagen hadden veel bruggen in de regio last van de hitte, met name de brug bij Burgum had veel problemen. Het is niet bekend wanneer de bruggen weer bediend zullen worden.

Doodrijder wil onderzoek rijgedrag slachtoffer

Het ongeluk waarbij in 2016 de 19-jarige Fleur om het leven kwam, moet volgens de daders Walter en zijn zoon Casper van W. opnieuw onderzocht worden. We gaan terug naar de maand maart, wanneer vader en zoon, na een avondje uit in een restaurant, waarbij Walter de nodige alchohol nuttigde, een straatrace hielden. 

Tijdens de straatrace door Loosdrecht boorde Walter van W. zijn Porsche met een snelheid van 167 kilometer per uur in de flank van de auto van Fleur. De jonge vrouw raakte zwaargewond en zou twee weken later overlijden aan haar verwondingen. 

Walter werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en een rijontzegging van vijf jaar. Zijn zoon Casper, kreeg een werkstraf van 100 uur en een jaar rijontzegging. Hij raakte daarnaast per direct zijn baan als piloot bij Transavia kwijt. Vader en zoon zijn tegen die straffen in hoger beroep gegaan. 

Volgens het Algemeen Dagblad bleek donderdag tijdens een eerste rechtszitting dat Walter en Casper vragen hebben over het rijgedrag van Fleur. Zo willen ze extra onderzoek of Fleur wel goed heeft opgelet toen zij de weg opreed waar de crash plaatsvond. 

Schaamteloos
Robert Balkestein noemt het ronduit schaamteloos dat de doodrijder van zijn dochter op deze manier een deel van de schuld van het ongeluk bij zijn dochter neer wil leggen. Robert: "Het is aan de rechter, maar allang is bewezen dat Fleur netjes reed en dat ze de telefoon niet in haar hand had." Verrast door het hoger beroep is hij niet: "Beiden hebben nog nooit één keer spijt betuigd. Helemaal niks. Maar zij proberen alles om die straf omlaag te krijgen"

Walter heeft, sinds het ongeluk in 2016, nog geen dag van zijn straf uitgezeten volgens Robert. Hij noemt het bizar dat Walter op dit moment ook nog gewoon mag rondrijden, hoewel hij meerdere malen betrapt is voor rijden onder invloed: "Maar ja, zolang het hoger beroep nog loopt... Hij is gewoon een recidivist"

De rechtbank beslist over twee weken of het gevraagde onderzoek er komt. 

MLB: Homerun Gregorius helpt Yankees naar winst

De honkballers van de New York Yankees hebben donderdagavond een niet al te ingewikkelde thuiszege bij kunnen schrijven. In het weer vrijwel uitverkochte Yankee Stadium werden de Kansas City Royals met 7-2 verslagen.

De sterke slagman Aaron Judge werd door een worp op zijn pols geraakt en moest de wedstrijd verlaten, maar voor de Yankees bleek het geen probleem. In de vierde inning werd bij een 3-0 stand de genadeklap al uitgedeeld door Didi Gregorius. Sir Didi mepte de bal met twee man op de honken de tribunes in en zorgde voor 6-0, waarna de Royals alleen in de zesde inning met een homerun konden scoren.

Uitslagen MLB donderdag
Chicago Cubs - Arizona Diamondbacks 7-6
Los Angeles Angels - Chicago White Sox 12-8
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 3-4
New York Yankees - Kansas City Royals 7-2
Pittsburgh Pirates - New York Mets 6-12
Boston Red Sox - Minnesota Twins 1-2
Cincinnati Reds - Philadelphia Phillies 4-9
Miami Marlins - Washington Nationals 3-10
Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers 2-8
Texas Rangers - Oakland Athletics 6-7
San Francisco Giants - Milwaukee Brewers 5-7

Homerunmachine Manny Machado heeft zijn eerste namens de LA Dodgers te pakken (Bron: YouTube)

Wakker Dier: Geef KFC één ster op Facebook

De Facebookpagina van fastfoodketen KFC wordt overspoeld met slechte recensies, omdat KFC nog altijd plofkip verkoopt. Meer dan duizend mensen plaatsten inmiddels een slechte recensie met één uit vijf sterren. Wakker Dier roept mensen op om KFC één ster te geven. “Dit is een symbolische actie, omdat de plofkip van KFC een ster van het Beter Leven keurmerk hard nodig heeft,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Kentucky Fried Plofkip
Wakker Dier doopte KFC eerder deze maand om tot Kentucky Fried Plofkip (KFP). Deze reclamecampagne is een parodie op de commercials van KFC, waarin mensen worden verleid met plofkip verstopt onder een paneerlaag. De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de fastfoodketen direct moet stoppen met de verkoop van plofkip. KFC heeft tot nog toe geen reactie gegeven.

De plofkip van KFC
Wakker Dier voert voor het eerst een grootschalige campagne tegen KFC. De keten was altijd een kleine speler in vergelijking met McDonald’s, maar is de laatste paar jaar aan een opmars begonnen. Momenteel heeft KFC 58 vestigingen. Plofkip vormt daarbij de basis voor hun menu. Deze groeit in zes weken op tot een vleeshomp van 2,3 kilo. Ze kunnen vaak moeilijk lopen en staan hun leven lang in hun eigen poep.

Warmste nacht ooit in Nederland

Het zal u vermoedelijk niet ontgaan zijn: het is wat aan de warme kant in Nederland. Alles plakt, stinkt, rot, zweet, meurt en smelt, maar dit keer kwam er zelfs in de nacht nauwelijks verkoeling. Sterker nog, afgelopen nacht was de warmste ooit gemeten in het land.

Het record voor hoogste minimumtemperatuur ooit op het hoofdmeetstation in De Bilt stond op 20,8 graden, gemeten op 9 augustus 2004. Dat record werd afgelopen nacht verpletterd: kouder dan 23,6 graden werd het geen moment.

Het landelijke record is er overigens ook aan. Op 19 augustus 2012 werd in Maastricht 23,1 graden gemeten als laagste temperatuur, maar die nacht was kansloos tegen de afgelopen nacht: in Deelen daalde het kwik niet onder 24,6 graden.

Ook vrijdag wordt het weer verschrikkelijk heet. Nog voor het middaguur was het vrijwel overal in het land al meer dan dertig graden, met in het zuiden van het land zelfs al temperaturen boven de 33 graden.

Het warmterecord van 38,6 graden zou er mogelijk aan kunnen gaan en dat wordt op het FOK!forum in deze reeks op de voet gevolgd. Weerplaza heeft alle lokale hitterecords van donderdag overigens even op een rijtje gezet.

Politie haalt 2 kinderen uit snikhete auto

Oplettende agenten haalden donderdagmiddag 26 juli twee kinderen uit een snikhete auto. Bij een parkeerplaats naast een supermarkt in Ter Aar troffen de agenten de kinderen aan in een snikhete auto. Een levensgevaarlijke situatie, want de kans op oververhitting is tijdens deze bijzonder warme dagen erg groot.

De agenten aarzelden geen moment en haalden de kinderen direct uit de auto. De kinderen zijn ter plaatse nagekeken en hoefden niet mee naar het ziekenhuis. Een 38-jarige man is aangehouden en een zorgmelding bij Veilig Thuis is opgemaakt.

Een woordvoerder van de politie: "Zie je een kind alleen in een snikhete auto zitten? Twijfel dan geen moment, sla een raampje in en waarschuw meteen de hulpdiensten. Ga daarna met het kind in de schaduw zitten en geef hem water. Koel eveneens met water langzaam zijn lichaam af."

Bloedheet
Ook vandaag wordt het weer bloedheet. Ga je er met de auto op uit, neem dan altijd iets te drinken mee. Zeker als er kinderen aan boord zijn.Het kan zomaar gebeuren dat je onverwachts in een file terecht komt of dat je langere tijd voor een open brug moet wachten.

Met deze temperaturen wordt het dan snel bloedheet in de auto. Vooral kinderen en ouderen zijn dan erg kwetsbaar. Neem dus altijd een fles water mee, ook al ga je maar even op pad.

Politie haalt 2 kinderen uit snikhete auto (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie haalt 2 kinderen uit snikhete auto (Foto: stockfoto politie.nl)

Klaassen voor vijftien mijoen euro naar Werder Bremen

Davy Klaassen heeft zijn transfer naar Werder Bremen afgerond. De Nederlander is de duurste aanwinst uit de geschiedenis van de Duitse club.

Volgens verschillende media betaalt Werder Bremen vijftien miljoen euro aan Everton, waar Klaassen slechts een jaar onder contract stond. Ajax verkocht z'n aanvoerder vorig jaar voor 27 miljoen euro aan The Toffees , maar in Engeland kon de middenvelder geen potten breken. Hij heeft in Bremen een vierjarig contract ondertekend.

Bild berichtte eerder dat Klaassen bij zijn nieuwe club een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro gaat verdienen. Hij wordt bij Werder Bremen gezien als de opvolger van Thomas Delaney, die naar Borussia Dortmund is vertrokken. De Duitsers legden deze zomer ook Jan-Niklas Beste, Martin Harnik, Felix Beijmo en Yuya Osako vast.

Werder Bremen eindigde vorig seizoen op de elfde plaats in de Bundesliga. De nieuwe jaargang begint voor Die Grün-Weißen op 25 augustus met een thuiswedstrijd tegen Hannover 96.

'AZ eindelijk akkoord met ADO Den Haag over Johnsen'

Björn Johnsen lijkt eindelijk een contract te gaan ondertekenen bij AZ. De Alkmaarders zijn al weken in onderhandeling met ADO Den Haag.
Bij AZ moet Johnsen de opvolger worden van Wout Weghorst, die naar VfL Wolfsburg is vertrokken. Volgens De Telegraaf wordt de transfer van de nieuwe aanvaller dit weekend afgerond. AZ betaalt circa twee miljoen euro voor de 26-jarige speler van ADO Den Haag.

Na zijn transfer van Heart of Midlothian naar Den Haag, in de zomer van vorig jaar, kende Johnsen een productief debuutseizoen. Hij scoorde namelijk negentien keer in de Eredivisie. Als de Amerikaanse Noor inderdaad voor twee miljoen naar Alkmaar verhuist, lost hij Daryl Janmaat af als duurste verkoop in de ADO-geschiedenis. Janmaat werd in 2008 voor 1,8 miljoen verkocht aan sc Heerenveen.

AZ en ADO onderhandelden lang, omdat de Hagenaren niet tevreden waren met de transfersom die de Alkmaarders boden. Overigens mag Johnsen volgende week niet in actie komen in de return tegen Kairat Almaty. De ploeg van coach John van den Brom verloor de heenwedstrijd in Kazachstan donderdag met 2-0.

VVV beloont trainer Steijn met nieuw contract

VVV-Venlo gaat langer door met Maurice Steijn. De hoofdcoach heeft zijn contract verlengd tot medio 2021.

Steijn had bij de Limburgers een contract dat volgend jaar zou aflopen en VVV vond het dus tijd voor een vernieuwde samenwerking. "Wij vonden het juist nu belangrijk om duidelijkheid te scheppen, zowel intern als extern", zegt algemeen directeur Marco Bogers op de officiële website van VVV-Venlo.

"Het is zaak de focus op het voetbal en de prestaties te houden en gesprekken over een contractverlenging tijdens een seizoen leiden alleen maar af en kunnen voor onrust zorgen. Nu is er tijdig duidelijkheid", aldus Bogers. "We zijn erg blij dat we met Maurice nieuwe afspraken hebben kunnen maken en hij tot en met juni 2021 aan onze club verbonden blijft."

De 44-jarige Steijn, die met zijn gezin nu ook in Venlo gaat wonen, coachte VVV vorig seizoen naar een vijftiende plek in de Eredivisie. "Hier spreekt veel vertrouwen uit", zegt hij over de contractverlenging. "Samen met de geweldige mensen waar ik dagelijks mee samenwerk, hoop ik ook de komende jaren succesvol te zijn bij deze prachtige club."

Stilstaande auto aangereden op A27

Bij een ernstig verkeersongeval op de A27 tussen Oosterhout en Gorinchem raakten in de nacht van donderdag op vrijdag 27 juli twee personen gewond. De politie doet onderzoek.

De politie kreeg rond 03.15 uur een melding van een aanrijding tussen twee auto’s op de snelweg. Een van de voertuigen zou om nog onbekende redenen hebben stilgestaan op de vluchtstrook en zijn aangereden door de ander. De 71-jarige bestuurder van het stilstaande voertuig kwam hierdoor bekneld te zitten.

Verschillende hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen naar de locatie om hulp te bieden. De brandweer bevrijdde het slachtoffer, waarna hij zwaargewond werd overgebracht naar het ziekenhuis. De andere automobilist, een 37-jarige man uit Zoetermeer, raakte eveneens gewond. Hij werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Vanwege het onderzoek werd de snelweg enkele uren afgesloten. Later in de ochtend werd de weg vrijgegeven voor het verkeer. Specialisten van de Verkeersongevallenanalyse (VOA) kwamen naar de ongevalslocatie en doen onderzoek naar de toedracht.

Forza Motorsport 7 doet lootboxes in de ban

Ontwikkelaar Turn 10 heeft aangekondigd dat het 'prize crates' oftewel lootboxes binnenkort uit Forza 7 gaat verwijderen. Komende winter moeten alle lootboxes weg zijn en ook de betaalde tokens komen niet meer terug in de racegame.

Volgens Turn 10's topman Alan Hartman is het een complexe en tijdrovende exercitie om alle prize crates volledig uit de game te verwijderen. Tot die tijd zijn in ieder geval alle auto's verwijderd uit de prize crates en dienen ze niet langer competitieve voordelen.

Behalve het in de ban doen van lootboxes gaat Turn 10 nog een stapje verder door ook de betaalde tokens uit de game en toekomstige games (Forza Horizon 4) te halen. Betaalde tokens waren een soort tweede betaalmiddel in eerdere Forza-games die voor echt geld gekocht konden worden. Het begint er in ieder geval op te lijken dat steeds meer gamebedrijven de controversiële lootboxes in de ban doen of op andere wijze maatregelen treffen. Forza Horizon 4 komt uit in oktober van dit jaar.

Kartonnen voertuigen naar Nintendo Switch

Nintendo heeft een nieuwe set aangekondigd in de Nintendo Labo-serie. De Toy-Con 3: Vehicle Kit laat ons spelen met een auto, vliegtuig en onderzeeboot. Uiteraard moet je daarvoor wel eerst de besturingsmechanismen in elkaar knutselen.

In de Vehicle Kit onderzoek je een open wereld die vol zit met uitdagingen en geheimen. Blaas stenen op in de auto, vind schatten onder de zee en schiet doelen uit de lucht. Door je Joy-Con in een ander knutselwerk te plaatsen is het mogelijk om vrij tussen de drie voertuigen te wisselen.

De eerste trailer van Toy-Con 3: Vehicle Kit vind je hieronder. Vanaf 14 september is deze kit exclusief beschikbaar voor Nintendo Switch voor 69,99 euro.

13.000 jongeren aan de slag binnen maatschappelijke diensttijd

Zo’n 13.000 jongeren gaan na de zomer aan de slag in het kader van de maatschappelijke diensttijd. In de afgelopen maanden konden organisaties hun plannen indienen en daaruit zijn 38 projecten gekozen die vanaf medio september van start gaan.

“Felicitaties aan alle organisaties die de komende maanden gaan pionieren voor de maatschappelijke diensttijd”, zegt staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis. “De bedoeling van maatschappelijke diensttijd is dat jongeren uit alle sociale lagen, ongeacht hun opleiding, culturele achtergrond of beperking, zich kunnen inzetten voor andere mensen en voor goede doelen, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het is vooral iets voor jongeren zelf, om kennis en praktische ervaring op te doen, maar ook om in contact te komen met andere jongeren en ouderen die ze normaalgesproken niet dagelijks tegen het lijf lopen. Dit kan eraan bijdragen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Ik heb er vertrouwen in dat de gekozen projecten de samenleving, en zeker ook de levens van jongeren die meedoen, op een positieve manier gaan beïnvloeden.”

Leren en bijdragen
Bij de maatschappelijke diensttijd staat leren centraal. Jongeren leren bij de gekozen projecten nieuwe vaardigheden, maar zeker ook wat ze leuk vinden om te doen. Jongeren die bijvoorbeeld nog niet goed weten wat ze later willen worden, kunnen zo inspiratie opdoen voor hun beroepskeuze.

“Het mooie aan de projecten is dat deelnemers aan de ene kant ontdekken wat ze kunnen en de mogelijkheid krijgen om hun talenten te ontwikkelen, en aan de andere kant tegelijkertijd mensen kunnen helpen en ervaren hoe het voelt iets bij te dragen. Met de maatschappelijke diensttijd investeren we echt in mensen”, zegt Blokhuis.

Zelfs op zee
ZonMw, de Nederlandse organisatie voor zorgonderzoek en innovatie, heeft de subsidieaanvragen voor de maatschappelijke diensttijd beoordeeld. De organisatie heeft de beoordeling deels overgelaten aan een panel van jongeren en experts. Het laten aansluiten van de projecten bij de wensen van jongeren was een van de belangrijkste criteria bij de beoordeling. Daarom hadden jongeren een doorslaggevende stem in het toekennen van de subsidies.

Er is veel keuze. Jongeren kunnen aan de slag in de zorg, sport of cultuur, op het platteland en zelfs op zee. Een van de projecten is van de Reddingsbrigade. Als lifeguard, trainer of instructeur worden jongeren opgeleid en dragen ze verantwoordelijkheid. De jongeren krijgen de mogelijkheid om na hun diensttijd met een EHBO- en internationaal erkend lifeguarddiploma de deur uit te lopen, of om langer te blijven. Bij een ander project organiseren jongeren door het hele land diners op het platteland, waardoor jongeren uit de stad en jonge boeren met elkaar in contact komen.

Toekomst maatschappelijke diensttijd
De eerste 38 projecten gaan in september van start. Begin 2019 wordt het aantal projecten binnen de maatschappelijke diensttijd verder uitgebreid. Voor deze eerste projecten is vanuit het Rijk 25 miljoen beschikbaar gesteld. Medio 2019 moet op basis van de ervaringen in het eerste jaar worden bepaald hoe de maatschappelijke diensttijd vorm krijgt. De bijdrage van het Rijk loopt vanaf 2021 structureel op naar 100 miljoen.

'GayVB' presenteert Pride pont

De Canal Parade komt dichterbij en dat is nu ook te zien aan de ponten die door Amsterdam varen. Het GVB presenteerde namelijk zijn Pride Pont aan de stad. Naast twee zoenende mensen die afgebeeld staan op de pont is hij ook helemaal roze. Dat meldt AT5 op haar website. 

Ster van de avond, Pride-ambassadeur Dolly Bellelfeur, onthulde de roze boot op geheel eigenwijze. Staand in in een glitterjurk kwam ze met de pont aangevaren in Noord. Hier stond directeur van het GVB (vanavond omgedoopt tot GayVB), Alexandra van Huffelen haar op te wachten.

Van Huffelen is erg blij met de Pride pont. 'Dit is natuurlijk een periode in Amsterdam waarin we diversiteit vieren en dan willen wij dat ook graag laten zien. We hebben dat gedaan door mee te doen aan de Canal Parade. Maar we willen iets dat een beetje langer zichtbaar is en daarvoor hebben we vorig jaar een Regenboogtram gehad en nu hebben we gekozen voor de veren. Misschien volgend jaar wel een metro?'.

Het ontwerp op de boot laat twee zoenende mensen zien, precies wat ontwerper Naomi Jansen wilde. 'Het zijn twee mannen, maar het zouden ook twee vrouwen kunnen zijn, het is heel androgyn. De een heeft wat langer haar, de ander wat korter haar. Maar het belangrijkste is het mens zijn, de liefde onderling en dat wilde ik uitdragen'.

Dolly Bellefleur had geen stem meer, maar laat wel weten dat ze het erg leuk vindt om straks met de pont naar Noord te varen. De schippers van de pont moeten er wel nog even aan wennen dat ze nu niet alleen mensen naar de overkant brengen, maar ook een boodschap die zelf niet kunnen zien. 'Maar we zullen wel de reacties van de mensen zien en dat is een stuk leuker'.

FOK! Wat een weer: Wat moet je zeggen?

Puff Puff!!  

Het scheelde niet veel beste luitjes of het all-time-high record van de warmste dag ooit was eraan gegaan gisteren. In Arcen werd het 38,2 graden en dat scheelt maar 0,4 graden met het officiele record van 38,6 uit 1944. Verder werden er op bijna 20 stations nieuwe dagrecords gebroken. Ik haal hier alleen even Rotterdam tussenuit, want 36 graden zo in de nabijheid van de Noordzee is toch wel uniek te noemen. Nou ja, het was voor ons allemaal uniek.

Lokaal vielen er enkele lokale onweersbuien, maar die hadden niet echt veel om het lijf. Alleen in Limburg zaten er wat zwaardere nij. Het werd een bijzonder hete avond en nacht. Op veel plaatsen kon het rond middernacht nog rond de 25 graden zijn. Uiteindelijk 'koelt' het af naar ongeveer 21 graden. Bizar heet dus voor de nacht. 

Vandaag is het zonnig en droog en behalen we qua temperaturen vergelijkbare waarden als gisteren . Ik denk dat het misschien een graadje koeler blijft in Arcen, en de uiteindelijke waarden tussen de 33 en 37 graden komen te liggen. De kans op een bui is nihil. Misschien tegen of in de avond in Zeeland een exemplaar.

Over deze extreme hitte en droogte maak ik binnenkort wel een special. Nu is het me even iets té heet daarvoor.  

Sterkte!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Rijn in Duitsland (Foto: qltel)
De Rijn in Duitsland. Volgens qltel is dit een normale waterstand in de zomer. (Foto: qltel)



Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Negendarter en winst Anderson in kwartfinales World Matchplay

Darter Gary Anderson heeft de halve finales van de World Matchplay bereikt. In de Winter Gardens in Blackpool was de Schotse ex-wereldkampioen na een fraaie partij te sterk voor Joe Cullen: 19-17.

Anderson begon furieus: hij opende met een elfdarter en de vierde leg gooide hij zelfs uit met een heuse negendarter. De volgende ging alweer in twaalf darts uit en zo stond Anderson bij de eerste onderbreking op een bizar gemiddelde van bijna 123 punten per beurt, terwijl ook Cullen prima speelde.

De heren bleven elkaar vervolgens in evenwicht houden en pas na wat missers van Anderson kon Cullen als eerste twee legs voorsprong pakken: 11-9. Toch sloeg de Schot bijna gelijk weer terug en het was snel duidelijk dat de wedstrijd richting verlenging ging.

Vanaf 17-17 ging het mis voor Cullen. Hij liet kansen liggen om op 18-17 te komen en zag Anderson die kans wel pakken, waarna de Engelsman zelf ook nog eens drie pijlen op dubbel 20 liet liggen voor 18-18. Anderson twijfelde niet en maakte het met dubbel 20 zelf wel af.

Tour: Etappe 19 - De laatste bergen, de laatste aanval?

Na de suffe openingsweekrit van gisteren kan het vandaag toch nog een beetje leuk worden. Met de nadruk op 'kan': het is op de tijdrit van morgen na de laatste serieuze kans om wat te doen in het klassement, want we gaan de laatste bergen over van deze Tour de France.

In de tweehonderd kilometer lange rit zijn we even na de helft al over de Col d'Aspin en de Tourmalet gefietst, waarna het een dikke twintig kilometer dalen is. Dan begint de lange aanloop naar en de klim van de Aubisque, die helaas aan de verkeerde, minder zware kant bedwongen wordt.

We gaan dan weer wel aan de moeilijke kant naar beneden, wellicht heeft iemand zin om in die afdaling nog wat raars te proberen. De indrukwekkende voorbeschouwing van FOK!ker Rellende_Rotscholier is wederom hier te vinden, inclusief voorspellingen.

Het is een lange rit en dus gaan we vroeg van start, om 12.05 uur om precies te zijn. Eurosport is er uiteraard weer gelijk live bij, de NOS en Sporza laten de eerste twee uur weer zitten. De finish verwacht men ergens tussen half zes en kwart over zes.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.