Warmste nacht ooit in Nederland

Het zal u vermoedelijk niet ontgaan zijn: het is wat aan de warme kant in Nederland. Alles plakt, stinkt, rot, zweet, meurt en smelt, maar dit keer kwam er zelfs in de nacht nauwelijks verkoeling. Sterker nog, afgelopen nacht was de warmste ooit gemeten in het land.

Het record voor hoogste minimumtemperatuur ooit op het hoofdmeetstation in De Bilt stond op 20,8 graden, gemeten op 9 augustus 2004. Dat record werd afgelopen nacht verpletterd: kouder dan 23,6 graden werd het geen moment.

Het landelijke record is er overigens ook aan. Op 19 augustus 2012 werd in Maastricht 23,1 graden gemeten als laagste temperatuur, maar die nacht was kansloos tegen de afgelopen nacht: in Deelen daalde het kwik niet onder 24,6 graden.

Ook vrijdag wordt het weer verschrikkelijk heet. Nog voor het middaguur was het vrijwel overal in het land al meer dan dertig graden, met in het zuiden van het land zelfs al temperaturen boven de 33 graden.

Het warmterecord van 38,6 graden zou er mogelijk aan kunnen gaan en dat wordt op het FOK!forum in deze reeks op de voet gevolgd. Weerplaza heeft alle lokale hitterecords van donderdag overigens even op een rijtje gezet.