FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 juli 2018

Bertens simpel verder op Wimbledon

Tennisster Kiki Bertens heeft zonder noemenswaardige problemen de derde ronde bereikt op Wimbledon, een evenaring van haar 'record' uit 2016 wat betreft prestaties op het heilige Britse gras.

De nummer twintig van de wereld nam het op tegen Anna Blinkova, de mondiale nummer 107. De 19-jarige Russische profiteerde goed van het matige begin van Bertens en kwam op 3-0, maar daarna won ze nog maar één game: Bertens kwam terug, pakte de set en liet Blinkova in set twee kansloos, waardoor ze met 6-4, 6-0 won.

In de derde ronde treedt Bertens aan tegen Venus Williams, vijfvoudig kampioene.

Drenthe: "Uiteindelijk is het wachten wat de club wil"

Royston Drenthe keert via Sparta Rotterdam mogelijk terug in het profvoetbal. De afgelopen twee weken trainde de linkspoot al mee.

“We moeten echt iets voor elkaar kunnen betekenen. In die fase zitten we nu om te bekijken of het ook daadwerkelijk zo is”, vertelt trainer Henk Fraser in gesprek met RTV Rijnmond. "Het kan zo zijn dat hij over een week zegt dat het te hard werken is, of dat het zijn niveau niet is."

"Ik heb Royston ook in de jeugd van Feyenoord gehad. Diezelfde gedrevenheid en het liefhebber zijn is er nog steeds. Volgens mij is dat de basis van alles. Als liefhebber kun je lang door."

De enkelvoudig international stelt dat het uiteindelijk niet gaat om wat hij wil. "Ik kan mij pas uiten op het moment dat de club een keuze heeft gemaakt. Ik kan nu wel tegen je gaan zeggen wat ik wil, maar uiteindelijk is dat niet relevant. Uiteindelijk is het wachten wat de club wil en vanuit daar kunnen we misschien iets moois voor elkaar betekenen."

Jeugdproduct verlengt tot 2022 bij PSV

Cody Gakpo heeft zijn contract bij PSV verlengd tot zomer van 2022. In het verbintenis is een optie voor een vijfde seizoen opgenomen.

Gakpo speelt sinds de F-jes bij PSV en maakte op 25 februari, in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-3 winst) zijn debuut in de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Voor Jong PSV kwam de negentienjarige aanvaller tot zeven doelpunten in twaalf wedstrijd in de Eerste Divisie.

Mark van Bommel hevelde jeugdinternational onlangs over naar de A-selectie. "Het is een ontzettend mooi jaar geweest waarin er veel is gebeurd", vertelt Gakpo op de officiële clubwebsite van PSV. "Maar er komt nog heel veel meer aan en daar richt ik me op dit moment op."

De aanvaller zette zijn handtekening onder het contract in het bijzijn van zijn vader, moeder en broertjes. "Zij vinden het nog specialer dan ik. Iedereen is blij voor mij. Ik zelf ook natuurlijk, maar ik ben op dit moment echt bezig met de voorbereiding. Voetballen in dit stadion is waar het allemaal om gaat. Ik wil er een prachtig jaar van maken."

Willem II neemt Kolovos over van Mechelen

Willem II heeft zich op huurbasis versterkt met Dimitrios Kolovos, meldt de club via de officiële kanalen. De middenvelder komt over van KV Mechelen.

De Griek doorstond donderdag zijn medische keuring, waarna de tijdelijke overgang werd afgerond. Willem II heeft een optie om Kolovas na dit seizoen definitief over te nemen van de Belgen.

De drievoudig Grieks international stapte in 2016 op huurbasis over van Olympiakos naar Mechelen en een jaar later werd hij definitief ingelijfd.

Kolovos kwam in twee jaar tijd tot 42 wedstrijden voor Mechelen en daarin was hij zes keer trefzeker en gaf hij drie assists.

Betere sperma? Eet nootjes!

Noten zijn goed voor de noten! Of nou ja, goed voor de inhoud van de noten. Van de noten die in bezit zijn van de mannelijke medemens dus: het eten van twee handjes noten per dag kan de kwaliteit van sperma namelijk aanzienlijk verbeteren, zo blijkt uit een Spaans onderzoek.

Eén groep mannen bleef hun normale dieet volgen, de andere groep at daarnaast dagelijks zestig gram noten. Na veertien weken werd een vergelijkend onderzoek gedaan en wat bleek? De noteneters produceerden 14 procent meer zaadcellen, die ook nog eens beweeglijker, iets groter én sneller waren.

Onderzoeker Nicholas Macklon noemt de cijfers significant en zegt dat noten waarschijnlijk een positieve bijdrage leveren. Toch is de invloed van alleen de noten niet heel groot: ook andere factoren hebben uiteraard invloed op je spermakwaliteit.

EU-wet sloopt Wikipedia (en het vrije internet)

Sinds dinsdag zijn alle Italiaanse Wikipedia-pagina's geblokkeerd. De site protesteert daarmee tegen nieuwe Europese auteurswetten, waar donderdag door de EU over gestemd wordt. 

Als de nieuwe wetgeving wordt aangenomen gaat dat er mogelijk toe leiden dat het linken naar nieuwsartikelen geld gaat kosten. Daarnaast worden de regels strenger wat betreft het maken van memes, plaatjes met grappige - of doorgaans minder grappige - begeleidende teksten.

In de wet zit namelijk voor sites die gebruikers toestaan content te plaatsen een verplichting al deze inhoud vooraf door een filter te halen om te zien of de teksten, afbeeldingen, video's of geluidsfragmenten delen van auteursrechtelijk beschermd werk bezitten. 

Wil je een foto plaatsen waarop je een shirt met Deadpool erop draagt? Vergeet het maar. Deadpool is een beschermd symbool. Foto van de Eiffeltoren? Nope. Linkje naar een nieuwsbericht of een kort citaat? Nee, mag allemaal niet meer. Je berichten zullen stuk voor stuk worden tegengehouden door de filters die bedrijven vrijwillig logischerwijs zo strikt mogelijk instellen om enorme boetes te voorkomen.

Er gaan zelfs stemmen op die het hebben over 'het einde van een vrij internet', waaronder het statement dat op de Italiaanse Wikipedia te lezen is. Wikipedia liet al weten dat de deuren mogelijk zelfs helemaal dicht moeten als er niet meer gratis naar nieuwsartikelen (bronnen) gelinkt kan worden.

'Vader geeft dochter de borst'

Een vader uit, where else, Amerika, heeft nogal wat opschudding veroorzaakt op social media door foto's op zijn Facebook te delen terwijl hij zijn pasgeboren dochter de borst geeft. Zijn vrouw was zelf niet in staat om het pasgeboren meisje te voeden vanwege een spoedkeizersnede, en dus offerde hij zich op om het meisje aan de borst te nemen. 

Hij werd voorzien van een tepelhoedje en een slangetje waardoor het kleintje de zo nodige voedingsstoffen binnenkreeg. In een hartverwarmend filmpje vertelt de vader dat hij 'toch z'n shirt al uit had en niet lang hoefde na te denken'. 

Hakenkruizen verraden wietplantage

Wie zo dom is om een hakenkruis op z'n ramen te verven, kan op aandacht van de politie rekenen. Vanmiddag hield de politie in Rotterdam op de Beijerlandselaan een 41-jarige man uit de wijk aan vanwege discriminatie en het overtreden van de opiumwet. Dit meldt het wijkteam op Facebook

De politie reageerde vrij droog op de hakenkruizen: "Omdat wij toch binnen waren hebben wij ook gelijk maar 120 hennepplanten, die de man in zijn woning had, laten verwijderen. De man is aangehouden terzake discriminatie en de opiumwet."

Hakenkruizen verraden wietplantage (Foto: Politie Rotterdam Feijenoord)
Hakenkruizen verraden wietplantage (Foto: Politie Rotterdam Feijenoord)

Wozniacki sneuvelt op Wimbledon, Serena Williams stoomt door

Tennisster Madison Keys heeft op Wimbledon de derde ronde bereikt. De als tiende geplaatste Amerikaanse stond tegenover Luksika Kumkhum en stuurde de Thaise in twee sets naar huis: 6-4, 6-3.

Ook Donna Vekic is een ronde verder. De Kroatische nummer 55 van de wereld stuntte in de eerste ronde door Sloane Stephens te verslaan en was woensdag de Zweedse Rebecca Peterson in anderhalf uur de baas: 7-5, 6-4. Na vijf pogingen is het de eerste keer dat Vekic in de derde ronde staat in Londen.

Update 15.25 uur
Ook Karolina Pliskova staat in de volgende ronde. De als zevende geplaatste Tsjechische moest het opnemen tegen Viktoria Azarenka, de door een slepende voogdijzaak ver weggezakte voormalig nummer één van de wereld. De Wit-Russische was niet tegen Pliskova opgewassen en verloor met 6-3, 6-3.

Update 17.45 uur
Venus Williams (9) begon tegen Alexandra Dulgheru (WTA-141) niet al te best, maar de Amerikaanse kwam na de eerste set op stoom. Dulgheru spartelde vrijwel in elke game tegen, maar wist er na de eerste set nog maar één te winnen: 4-6, 6-1, 6-0.

De verliezend finaliste van 2012, Agnieszka Radwanska, mag de koffers pakken. De als 32e geplaatste Poolse was niet opgewassen tegen de Tsjechische Lucie Safarova: 7-5, 6-4.

Update 20.12 uur
Wimbledon 2018 lijkt een behoorlijk pijnlijke te worden voor de geplaatste spelers, want ook woensdag was het weer raak: Caroline Wozniacki, de nummer twee van de wereld, ligt eruit. De Deense verloor set één tegen de Russische Ekaterina Makarova (WTA-35), maar leek zich daarna hersteld te hebben.

Dat was echter slechts bedrog, want Makarova kwam in set drie op 5-1. Ze liet vier matchpoints liggen, liet Wozniacki terugkomen en verzilverde ook het vijfde matchpoint niet, maar op nummer zes was het raak: 6-4, 1-6, 7-5.

Serena Williams had het beduidend minder moeilijk. De Amerikaanse veelvoudig Grand Slam-winnares speelde tegen Viktoriya Tomova uit Bulgarije en die stuurde ze in een klein uur naar huis: 6-1, 6-4. Julia Görges (13) won ondertussen met 6-2, 3-6, 6-2 van de Wit-Russische Vera Lapko.

Federer soepel door, Raonic heeft tiebreaks nodig

Tennisser Roger Federer staat zonder grote problemen in de derde ronde op Wimbledon. De achtvoudig kampioen rekende woensdag in de tweede ronde af met de Slowaak Lukas Lacko, die twee sets enigszins partij kon bieden: 6-4, 6-4, 6-1.

Milos Raonic was ook in drie sets klaar, maar de nummer dertien van de plaatsingslijst, die weer dik dertig aces sloeg, had het wel beduidend moeilijker met de Australiër John Millman. Drie keer gingen de heren de tiebreak in, drie keer pakte de Canadees daarmee de setwinst: 7-6 (4), 7-6 (4), 7-6 (4).

Sam Querrey (11) stond tegen de Oekraïner Sergiy Stakhovsky geen set af: 7-6 (4), 6-3, 6-3. Ook Adrian Mannarino (22) ging in drie sets door, zij het met een beetje meer moeite: 7-5, 7-5, 7-6 (4) tegen de Amerikaan Ryan Harrison.

Gaël Monfils stuurde Paolo Lorenzi met 3-6, 6-3, 7-6 (5), 7-6 (3) naar huis, terwijl voor zijn Franse landgenoot Lucas Pouille het doek viel. De nummer zeventien van de plaatsingslijst sneuvelde verrassend tegen de Oostenrijker Dennis Novak, dik 150 plekken lager gerangschikt: 6-4, 6-2, 6-7 (8), 3-6, 6-2.

Update 20.00 uur
Ivo Karlovic ligt eruit en we hebben de eerste echte marathonpartij ook te pakken: de Duitser Jan-Lennard Struff was na vier uur te sterk voor de Kroaat, die maar liefst 59 aces sloeg. Struff vuurde er zelf ook dertig af en overleefde in de vierde set ondertussen een matchpoint. In set vijf werden de servicegames niet gebroken en waren er zelfs geen breakkansen, tot Struff er op 12-11 één kreeg. Die was gelijk raak en dus won de Duitser met 6-7 (5), 3-6, 7-6 (4), 7-6 (4), 13-11.

OM sluit dossier Bertus de Man

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland (OM) heeft het onderzoek naar het overlijden van Bertus de Man uit Amersfoort definitief gesloten, nu er geen reactie is ontvangen op navraag over het mogelijke tegenonderzoek op initiatief van de nabestaanden. De conclusie is en blijft dat de heer De Man is overleden door een overdosis cocaïne en dat het optreden van de politie op geen enkele wijze heeft bijgedragen aan zijn overlijden.

Bertus de Man kwam op 16 januari 2017 te overlijden in het Antonius Ziekenhuis nadat hij onwel was geworden in zijn cel. Hij werd die nacht wegens gevaarlijk rijgedrag aangehouden in de Langestraat in Amersfoort. Hij verzette zich hevig bij de aanhouding en ook tijdens het vervoer naar het cellencomplex in Houten. Toen hij daar onwel werd, is de reanimatie direct gestart en is hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Onderzoek door het NFI bracht aan het licht dat De Man is overleden door een overdosis cocaïne. De nabestaanden en hun advocaat betwistten dit oordeel en gaven aan een tegenonderzoek te willen starten. De familie maakte ernstige verwijten aan het adres van de politie. Voor de uitvoering van het tegenonderzoek heeft het Openbaar Ministerie in het voorjaar van 2017 veiliggesteld lichaamsmateriaal van de overledene en de relevante delen van het dossier overgedragen aan forensisch patholoog dr. Frank van de Goot. Het onderzoek is toen nog niet gesloten in afwachting van de resultaten.

Nu er ruim een jaar is verstreken, en er ondanks herhaaldelijk navragen bij de raadsman geen reactie is vernomen, heeft het OM besloten het dossier definitief te sluiten. Het OM komt op basis van het dossier tot de conclusie dat het overlijden van Bertus de Man wordt verklaard door de hoge concentratie cocaïne die in het bloed is gemeten en dat er geen andere doodsoorzaak is. Het geweld dat de politie heeft toegepast bij de aanhouding was proportioneel gezien het hevige verzet en het optreden van de politie heeft op geen enkele wijze bijgedragen aan zijn overlijden. De zaak is met deze beslissing afgedaan.

IND gaat LHBTI-asielzoekers anders beoordelen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat de geloofwaardigheid van lhbti-asielzoekers en bekeerlingen op een andere manier beoordelen. In het gehoor moet het persoonlijke, authentieke verhaal boven tafel komen. In lhbti-zaken wordt daarbij het zwaartepunt niet langer gelegd op het bewustwordingsproces en de mate van zelfacceptatie Dat schrijft staatssecretaris Mark Harbers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Harbers reageert hiermee op een motie waarin de regering wordt verzocht te onderzoeken of de beoordeling van dit soort asielverzoeken kan worden verbeterd. Naast het aanpassen van de werkinstructies, zowel voor lhbti’s als bekeerlingen, investeert de IND extra in opleiding en training van medewerkers, wordt in de asielbeschikking gemotiveerd hoe rekening is gehouden met ingebrachte verklaringen van derden en wordt het interne informatiebericht voor de beoordeling van bekeringszaken omgezet in een openbare werkinstructie.

Staatssecretaris Harbers: “Wie wordt vervolgd op gronden die onlosmakelijk verbonden zijn met zijn persoon, moet goede bescherming krijgen. Ongeacht of dit op basis van etniciteit, religie, politieke overtuiging of seksuele gerichtheid is. Tegelijk kan het draagvlak voor asielbescherming alleen behouden blijven als die asielbescherming alleen wordt geboden aan hen die die bescherming echt nodig hebben. Een goede beoordeling door de IND is daarom essentieel. En juist bij bekering en seksuele gerichtheid is die beoordeling extra complex omdat het innerlijke aspecten betreft die vaak niet op basis van externe kenmerken of handelingen vastgesteld kunnen worden.”

Authentiek verhaal
Om tot een goede beoordeling te komen in lhbti- en bekeringszaken, stellen hoor- en beslismedewerkers van de IND vragen over persoonlijke ervaringen en betekenisgeving. Een asielzoeker kan zo makkelijker zijn authentieke eigen verhaal vertellen. Net als voor andere asielverzoeken geldt in lhbti- en bekeringszaken het uitgangspunt dat rekening wordt gehouden met het referentiekader (opleidingsniveau, cultuur, levensfase etc.) van de asielzoeker.

Door het zwaartepunt in lhbti-zaken niet langer te leggen op het bewustwordingsproces en het proces van zelfacceptatie voorkomt de IND dat te veel wordt uitgegaan van “westerse” begrippen en van het uitgangspunt dat iedere lhbti een goed en psychologisch onderbouwd verhaal kan vertellen. Met de nadruk op het authentieke verhaal kan naar verwachting fraude, gepleegd door het vertellen van een standaard aangeleerd verhaal, worden voorkomen. Dergelijk misbruik is onacceptabel. Naast een zorgvuldige beoordeling van het asielverzoek kan de IND dan ook nader onderzoek doen als, na vergunningverlening, uit signalen blijkt dat er contra-indicaties zijn voor de oorspronkelijke asielgrond.

Verklaringen van derden
Asielverzoeken van lhbti’s en bekeerlingen worden regelmatig aangevuld met verklaringen van derden, zoals partners, getuigen en belangenorganisaties. De IND weegt deze nu al zorgvuldig mee in de beoordeling van het asielverzoek. De manier waarop is echter niet altijd duidelijk voor betrokkenen. Om dit inzichtelijker te maken, neemt de IND in de werkinstructies lhbti’s en bekeerlingen op dat in het asielbesluit moet worden gemotiveerd hoe rekening is gehouden met ingebrachte verklaringen van derden.

In de Vreemdelingencirculaire wordt voor de volledigheid toegevoegd dat beeldmateriaal kan worden betrokken bij de beoordeling van een asielverzoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s uit het dagelijks leven van de vreemdeling. Seksueel getint beeldmateriaal is en blijft hiervan uitgesloten.

De huidige wijzigingen volgen op verbeteringen die in de afgelopen jaren al zijn doorgevoerd bij de geloofwaardigheidsbeoordeling van asielverzoeken van lhbti’s en bekeerlingen.

Hoogspringer Barshim mist wereldrecord op fractie, Shubenkov vliegt over horden

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim heeft weer eens laten zien dat hij voornamelijk bestaat uit pure klasse. De Qatarees sprong geweldig op de Gyulai Memorial in Hongarije en vloog in zijn derde poging over 2,40 meter.

Daarmee was de winst al lang en breed binnen, maar dat was niet voldoende: Barshim liet de lat op 2,46 meter leggen, één centimeter hoger dan Javier Sotomayor's legendarische wereldrecord uit 1993. Barshim nam zijn aanloop, vloog in de lucht....en leek het héél even gehaald te hebben!

Toch viel de lat naar beneden, want hij had hem in vermoedelijk 's werelds beste sprong in 25 jaar tijd lichtjes aangeraakt. Barshim probeerde het nog een tweede keer, maar leek zich daarbij te blesseren. Of het om een ernstige blessure gaat is nog niet duidelijk.

Op de 110 meter horden was het Sergey Shubenkov die grote indruk maakte. De in topvorm verkerende Rus vloog over de obstakels en dook met een beste wereldjaarprestatie van 12,92 seconden over de finish, waarmee hij opschuift naar de gedeeld achtste plek op de eeuwige wereldranglijst.

Barshim's pogingen, met zijn bijna-wereldrecord op 2:35 (Bron: YouTube)

Shubenkov's race (Bron: YouTube)

Team Sky maakt data bekend van Froome in Giro d'Italia

Team Sky heeft verschillende data vrijgegeven van Chris Froome uit de Giro d'Italia. De Brit legde de basis van zijn eindwinst in Ronde van Italië in de negentiende etappe met een solo van tachtig kilometer.

Sky overhandigde de data vorige maand aan de BBC, die woensdag op de site verscheen. Zo valt te lezen in het artikel wat Froome at, welke wattages hij trapte en wat zijn hartslag was tijdens de Giro.

Ook is te lezen in het artikel dat Froome ook tijdens zijn Giro-zege het astmamedicijn salbutamol heeft gebruikt. Tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España van vorig jaar werd een te hoge hoeveelheid van het middel in zijn urine aangetroffen. Na maandenlang onderzoek werd Froome vrijgesproken van het overtreden van de dopingregels.

Bij zijn aanval op de Finestre trapte Froome 603. Het gemiddelde wattage over de hele klim was volgens de data van team Sky 407. De maximale hartslag van de renner van Sky was 159 slagen per minuut. 's Ochtends had de Brit in toestand van rust nog een hartslag van 32. "Opmerkelijk laag, maar dat geldt voor meer atleten", zegt zijn trainer Tim Kerrison.

Verschillende wielervolgers wilden de data graag inzien van de solo van Froome in de negentiende etappe. Team Sky hoopt door de data openbaar te maken dat ze de twijfels wegnemen bij hun kopman Froome vlak voor de start van de Tour de France, waar hij hoopt voor de vijfde keer te winnen.

Kuipers krijgt vierde duel op WK

Arbiter Björn Kuipers heeft een vierde wedstrijd gekregen op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De scheidsrechter fluit zaterdag de kwartfinale tussen Engeland en Zweden. 

Kuipers was eerder scheidsrechter bij de achtste finale tussen Spanje en Rusland (1-1, Rusland won na strafschoppen) en in de groepsfase bij de duels Egypte-Uruguay (0-1) en Brazilië-Costa Rica (2-0). 

Zaterdag staat de 45-jarige Nederlander voor zijn vierde test. Engeland en Zweden spelen aanstaande zaterdag 16.00 uur in de Samara Arena. Engeland bereikte als laatste de laatste acht door woensdagavond na strafschoppen te winnen van Colombia. Zweden haalde de kwartfinales door met 1-0 van Zwitserland te winnen. 

Hilversumse wildrukker twee weken staatshotel

De rechter heeft een 31-jarige wildrukker uit Hilversum proberen duidelijk te maken door middel van twee weken staatshotel dat deze hobby niet op straat beoefend dient te worden. Buiten het afgelopen februari masseren van zijn pinkeltje op de openbare weg in Baarn zou hij ook drie jonge vrouwen hebben betast.

De officier van justitie had 120 dagen geëist maar omdat de dames de opvallende tatoeages van de wildrukker op diens hals en handen tijdens het betasten niet goed hebben bestudeerd acht de rechter de bewijslast daarvoor onvoldoende en is hij daarvan vrijgesproken.

Verder kreeg de verdediging van de kennelijk stevig opgepimpte wildrukker nul op het rekest toen deze verzocht om de straf gelijk te stellen aan het voorarrest.

Matuidi over mogelijke komst Ronaldo: "Het zou geweldig zijn voor Juventus en voor de spelers"

Blaise Matuidi juicht de komst van Cristiano Ronaldo bij Juventus toe, maar de middenvelder focust zich momenteel op het WK.

De toekomst van Ronaldo bij Real Madrid is onzeker sinds de 3-1 zege op Liverpool in de finale van de Champions League in mei. De Portugees sprak over zijn dienstverband in de verleden tijd toen hij zei: "We zullen in de toekomst praten. Het was echt heel mooi om voor Real Madrid te spelen. Ik zal in de komende dagen een reactie geven."

De speculatie wakkerde deze week aan nadat Juventus bezig zou zijn met het voorbereiden van een bod van 120 miljoen euro. De 33-jarige aanvaller zou een salaris van dertig miljoen euro per jaar krijgen.

In aanloop naar de kwartfinalewedstrijd van Frankrijk op het WK tegen Uruguay vrijdag, werd Matuidi op een persconferentie gevraagd naar de mogelijke komst van Ronaldo: "Ik ga niet liegen, het zou gewoon fanastisch zijn. Het zou geweldig zijn om een van de beste spelers ter wereld bij Juventus te hebben, bij dezelfde club als waar ik speel."

"Het zou geweldig zijn voor de club en voor de spelers. Maar vandaag ben ik een speler van het Franse nationale team en we hebben wel wat anders aan ons hoofd, nietwaar?"

Azteekse 'schedeltoren' groter dan gedacht, vooral gezonde mensen geofferd

In en onder de straten van Mexico-Stad bevinden zich de restanten van de Templo Mayor, de grootste tempel van Tenochtitlán. Dat was ooit de naam van wat nu Mexico-Stad is en het was destijds de hoofdstad van het imposante, door de Spanjaarden uitgemoorde Azteekse rijk.

In die tempel werd drie jaar geleden een wat lugubure ontdekking gedaan: verhalen over schedeltorens, waar de schedels van geofferde mensen op terecht kwamen, bleken niet zo uit de dikke duim van Spanjaarden gezogen te zijn als men dacht. 

Voorin de Templo Mayor was een ruime voor een groot rek met schedels, aan beide zijden geflankeerd door torens van honderden ingemetselde schedels. Onderzoekers zijn al twee jaar bezig om de schedels te onderzoeken en analyseren en zijn nu met wat resultaten gekomen.

In eerste instantie dacht men dat er misschien zo'n zevenhonderd schedels tentoon werden gesteld aan de Azteekse bevolking, maar dat lijken er nu waarschijnlijk zelfs een paar duizend te zijn geweest. Er zijn in elk geval 180 volledig intacte schedels gevonden en nog duizenden fragmenten.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 75 procent van de schedels afkomstig zijn van gezonde mannen, vermoedelijk tussen de 20 en 35 jaren jong. Een kwart komt van vrouwen, waarbij het vermoedelijk om slaven gaat, en zelfs hun kinderen. Zij werden waarschijnlijk uit verre delen van het rijk gehaald.

Het ging allemaal vrij soepel: als je de sjaak was werd je de tempel op getrokken, waar je nog werkende hart eruit werd gesneden. Dat werd aan de hemel getoond, waarna de priester je hoofd afsneed. In je schedel kwam dan een groot gat, want anders kon het niet op het rek geplaatst worden.

Uiteraard werd het allemaal ter eer en glorie van de lokale goden gedaan. De voornaamste god, aan wie de Templo Mayor gewijd was, was Huitzilopochtli. Die had het druk, want hij/zij/het was god van de oorlog, van de zon én van, jawel, mensenoffers.

Meer uitleg over de situatie (Bron: YouTube)

Falcao hekelt arbitrage: "Schandalig dat dit op een WK gebeurt"

Radamel Falcao heeft na afloop van het na strafschoppen verloren duel tegen Engeland fel uitgehaald naar scheidsrechter Mark Geiger.

De spits was één van de zes Colombianen die een gele kaart getoond kregen van de Amerikaanse leidsman. De Engelsen kregen er slechts twee, wat voor Falcao alleen maar bevestiging is voor zijn vermoedens. "Ik vond het al frappant dat ze voor dit duel een Amerikaanse scheidsrechter hadden aangesteld. Dat brengt veel twijfels met zich mee, als ik eerlijk ben."

De aanvaller van AS Monaco voelt zich bestolen door de arbitrage. Over de penalty van Harry Kane klaagt hij niet, maar bij andere momenten liet de scheidsrechter duidelijk zijn voorkeur blijken, meent Falcao. "Hij sprak alleen Engels, daar begon het al mee. Voor mij was het duidelijk dat hij de tegenstander steeds het voordeel gaf als het 50-50 was. De scheidsrechter heeft ons afgeleid en hield zich niet aan dezelfde criteria bij beide ploegen. Het is een schande dat dit bij de laatste 16 op een WK gebeurt."

Engeland leek lange tijd met 1-0 te gaan winnen na een benutte strafschop van topscorer Kane, maar in de derde minuut van de blessuretijd kwam Colombia plotseling langszij. Yerry Mina kopte raak in wat eigenlijk pas de tweede kans voor de Zuid-Amerikanen was. In de verlenging kreeg Falcao één kleine mogelijkheid, maar hij scoorde niet. Bij de daarop volgende strafschoppenserie nam Engeland de trappen net iets beter waardoor het toernooi voor Colombia is afgelopen.

Dat is een forse teleurstelling voor Falcao, die heilig geloofde dat zijn team het zou flikken tegen het licht favoriete Engeland. "We hebben 120 minuten lang met onze wapens gevochten, we hebben een plan tot het einde gevolgd en daarmee gelijk gespeeld. Met strafschoppen kan het beide kanten op. Dan laat het een zure smaak achter als je verliest, maar dit team is erg sterk. De spelers groeien en Colombia zal nog sterker terugkeren", belooft de 32-jarige spits. "Daar blijven we hard voor werken."

Barcelona ontkent sensationeel gerucht over 'illegale lever' Abidal

Barcelona heeft met klem tegengesproken dat de oud-president via de zwarte markt een nieuwe lever voor Eric Abidal zou hebben gekocht.

Die sensationele beschuldiging werd woensdag de wereld ingeslingerd door het Spaanse El Confidencial. Sandro Rosell zou in 2012 de zwarte markt op zijn gegaan om Abidal versneld aan een levertransplantatie te helpen. De huidige technische secretaris van Barcelona stond destijds als speler onder contract toen er een tumor werd ontdekt. Hij overleefde de zware operatie en is uiteindelijk volledig hersteld.

De Catalaanse club maakte destijds bekend dat Gerard, een neef van Abidal, een lever had gedoneerd en dat er uit respect voor hem geen verdere details bekend werden gemaakt. Dat zou volgens de Spaanse website in scene zijn gezet. Er wordt nu beweerd dat de Spaanse politie telefoongesprekken en sms-berichten heeft onderschept die betrekking hebben op de schijnbare misdaad.

Daarin zou de voormalig clubpresident met een onbekende persoon hebben bekend dat de lever afkomstig is van de zwarte markt. Ook werd er volgens El Confidencial gepraat over de manier waarop de zaak werd gecamoufleerd. Met neef Gerard. Rosell werd in 2017 gearresteerd voor het witwassen van miljoenen euro's en is niet meer betrokken bij de club. Met deze informatie zouden de Spaanse autoriteiten hem opnieuw willen aanpakken.

Barcelona is geschrokken van de berichtgeving en heeft een officiële verklaring afgegeven aan SPORT. De club schaart zich volledig achter de speler en weerspreekt het gerucht. "We ontkennen categorisch alle beschuldigingen die zijn geuit. De club betreurt ten zeerste dat er onnauwkeurig is gewerkt bij de verspreiding van de informatie. Er wordt een belangrijk feit weggelaten en dat is dat het dossier werd afgesloten door een rechtbank in Barcelona. Dat beschadigt de reputatie van Eric Abidal en zijn werk voor de stichting die zich inzet voor kinderen en jongeren die een transplantatie moeten ondergaan."

Blu-ray: Den of Thieves

Zin in een vermakelijke actiefilm zonder nonsens? Dan ben je bij de misdaadthriller Den of Thieves aan het juiste adres. De misdaadfilm met een rauwe Gerard Butler in de hoofdrol verveelt geen moment. Hoewel de geloofwaardigheid van het verhaal soms te wensen overlaat en de personages niet heel goed worden uitgewerkt, is het al met al een crimefilm met hoge entertainmentwaarde om lekker thuis om te bank te kijken. Meer weten? Lees onze blu-ray review van Den of Thieves dan hieronder!

Uitschuifbare wapenstok in gebruik

Vanaf deze week krijgen agenten een nieuw wapen aan hun koppel: de uitschuifbare wapenstok. Die vervangt de huidige, korte wapenstok. Door zijn lengte, materiaal en gewicht is de uitschuifbare wapenstok moderner en effectiever.

Op dit moment heeft elke agent een korte wapenstok. In de praktijk bleek die echter niet altijd het gewenste effect te hebben. Zo was de wapenstok onvoldoende effectief en was de lengte te kort om relschoppers mee op afstand te houden.

In een pilot testte de politie van Deventer en Zwolle de uitschuifbare wapenstok. Uit de evaluatie blijkt dat die een betere repressieve werking heeft. Daarnaast wees de pilot ook uit dat het trekken, uitschuiven en dreigen van de wapenstok preventiever werkt dan het trekken en dreigen met de korte wapenstok.

Ordeverstoring
Hoe en wanneer de wapenstok gebruikt mag worden verandert niet. Politieagenten kunnen de uitschuifbare wapenstok gebruiken wanneer een waarschuwing niet effectief is en de overige geweldmiddelen niet passend zijn voor de situatie. De wapenstok wordt doorgaans ingezet bij ordeverstoringen door een groep, uitgaansgeweld en verzet bij aanhouding.

Impact
Michael Huijs, docent geweld- en gevaarsbeheersing, benadrukt dat de uitschuifbare wapenstok niet tot meer geweld zal leiden. "Wel is de impact van deze wapenstok door het materiaal, de lengte en het zwaardere gewicht, groter dan bij de korte wapenstok. Van een klap van deze wapenstok kun je best last krijgen. Laat het niet zover komen dat een agent geweld moet gebruiken en bijvoorbeeld de nieuwe wapenstok hierbij inzet, om zo letsel te voorkomen."

Gefaseerd ingevoerd
De uitschuifbare wapenstok wordt gefaseerd ingevoerd. Net als met iedere geweldsmiddel moeten agenten getraind en getoetst zijn voor ze ermee de straat op gaan. Na een positief toetsresultaat leveren ze hun oude wapenstok in en krijgen de nieuwe mee. Verwachting is dat nagenoeg alle agenten voor het einde van dit jaar hun uitschuifbare wapenstok hebben.

NS neemt bodycams in gebruik

Vandaag namen de eerste medewerkers van Veiligheid & Service (V&S) hun bodycam in ontvangst. Medewerkers kunnen deze camera inschakelen op het moment dat een ingewikkelde situatie ontstaat, zoals wanneer zij in aanraking komen met bijvoorbeeld een frequente zwartrijder. De camera neemt beeld en geluid op. Justitie, politie en NS kunnen deze beelden - in aanvulling op de camera’s die er al zijn in treinen en op stations - gebruiken voor opsporings- en vervolgingsdoeleinden.

Marjan Rintel, directeur Operatie NS: "Als het om veiligheid gaat is ieder incident tegenover onze collega’s er 1 te veel. Het gebruik van een bodycam is een mooie innovatie die bijdraagt aan de veiligheid van collega’s en reizigers."

Resultaten proef
De ervaringen met bodycams in andere landen en bij de Nationale Politie zijn positief. Ook uit de proef die NS deed, voorafgaand aan de introductie, blijkt dat een bodycam bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van reizigers en medewerkers. Uit de resultaten, van de halfjaar durende proef met 80 collega’s, blijkt daarnaast dat er sprake is van een de-escalerend effect en de bodycam een preventieve werking heeft op het gedrag van een (potentiele) overlastpleger. Ook het ruime merendeel van de reizigers (75 procent) staat positief tegenover de bodycam. Daarnaast is tijdens de proef twee keer beeldmateriaal gevorderd naar aanleiding van een incident. Deze beelden hebben bijgedragen aan het vervolgproces.

Ambassadeurs
Ricardo Verheij is een van de eerste collega’s die vandaag zijn bodycam in ontvangst nam. Hij was actief betrokken als ambassadeur bij de proef en de invoering van de bodycam: “We hebben bijvoorbeeld verschillende bodycams uitgeprobeerd en dan hebben we vooral gelet op het draagcomfort en gebruikersgemak.” In de komende maand krijgen alle 700 V&S-medewerkers hun bodycam. Ook dan staan Ricardo en de andere ambassadeurs klaar om vragen te beantwoorden van collega’s.

Maatregelen
Naast de bodycam heeft NS met de overheid een bestaand maatregelenpakket voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Het gaat dan om onder meer de introductie van de gebiedsagent op de 20 grote stations, extra camera's op kleinere en middelgrote stations, versneld invoeren van het stationsverbod, lik-op-stuk-beleid richting notoire overlastgevers, hulpverlening aan en opvang van verwarde personen en het versneld sluiten van de poortjes op stations. Inmiddels zijn deze op 74 stations gesloten.

NS neemt bodycams in gebruik (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS neemt bodycams in gebruik (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Scan Eagle als proef bij Nijmeegse Vierdaagse

De zogenaamde Scan Eagle, Defensie’s meest geavanceerde onbemande vliegtuigje zal vrijdag 20 juli a.s., de dag van de intocht, boven Nijmegen vliegen ter ondersteuning van de Politie. Het gaat om een proef op verzoek van de politie. De UAV (Unmanned Aerial Vehicle) zal vanaf die vrijdag om 10.00 uur gaan vliegen en blijft tot 21.00 uur in de lucht. Er is door de ministers van Defensie, en Infrastructuur & Waterstaat toestemming gegeven om die dag te vliegen.

De inzet van dit onbemande vliegtuigje moet worden gezien als een proef en zal in nauwe samenwerking met defensie die dag worden ingezet. De UAV kan prima verkeersstromen en grote mensenmassa’s in kaart brengen. Al eerder deed de politie in nauwe samenwerking met defensie ervaring op bij de Zwarte Cross. Daar werd de kleinere UAV ‘Raven’ ingezet.

Voordelen
De Scan Eagle kan 20 uur onafgebroken in de lucht blijven en tot 6000 meter hoog vliegen. Inzet van de UAV is vele malen goedkoper dan de inzet van bijvoorbeeld een politiehelikopter. De UAV hoeft niet tussendoor te tanken en maakt minder geluid. Ook ten opzichte van de Raven biedt de Scan Eagle voordelen, t.w. betere camera, het vliegbereik, hoogte en duur van de vlucht.

Luchtruim
Het luchtruim boven Nijmegen en de directe omgeving, zal die vrijdag tussen bepaalde hoogtes zijn gesloten voor overig vliegverkeer. Reclamevliegtuigjes worden tijdens de intocht niet toegestaan. De eventuele inzet van de politieheli en de traumaheli komt hiermee niet in gevaar.

Knappe zege Haase in dubbelspel Wimbledon

Tennisser Robin Haase staat ze prima te raken op Wimbledon. In het enkelspel schakelde de Hagenaar Marius Copil al uit in de eerste ronde, in het dubbelspel mag hij zich ook opmaken voor een volgende partij.

Haase speelt in Londen met de veteraan Robert Lindstedt. De 41-jarige Zweed, drievoudig finalist op Wimbledon, kan het klaarblijkelijk prima vinden met de Nederlander, want tegen het als tiende geplaatste duo Ivan Dodig en Rajeev Ram liep het erg lekker.

Het Nederlands/Zweedse duo trok de eerste set via de tiebreak naar zich toe, waarna ze in set twee op 6-5 de beslissende break plaatsten. In set drie was het op 2-1 al raak en de Kroatisch/Amerikaanse opponenten konden daar niks meer tegen doen: 7-6 (4), 7-5, 6-3.

Vriendin krijgt klappen na verrassingsbezoek aan getrouwde vriend

De Nigeriaanse Fadahunsi Alaba dacht onlangs een leuk verrassingsbezoek te brengen aan haar vriend, ene Olusola Simeon. Daarbij nam ze gelijk maar even al haar spullen mee, want na een relatie van zes jaar vond ze het wel tijd om bij haar geliefde in te trekken.

Eenmaal aangekomen bij zijn huis wachtte Fadahunsi echter een matige tegenverrassing: ze kwam namelijk de vrouw en kinderen van haar geliefde tegen, want meneer was even 'vergeten' te vertellen dat hij eigenlijk al een gezin had. Nou kun je overal wel moeilijk over doen, maar de meeste mensen zouden dat toch wel een afknapper vinden.

Dat gold ook voor Fadahunsi, die haar naar we aannemen inmiddels ex-vriend eens stevig aan de tand voelde. Simeon werd ondertussen woedend, met name omdat zijn vriendin onaangekondigd naar zijn huis was gekomen. Hij begon zijn toenmalige vriendin in elkaar te slaan en daarbij liep zij de nodige verwondingen op.

Simeon werd uiteindelijk gearresteerd en de zaak ging vrij rap: het incident vond dinsdagavond plaats en de rechter oordeelde vrijwel gelijk dat Simeon in elk geval tot 3 augustus, als hij zijn vonnis te horen krijgt, in de gevangenis blijft.

4 jaar cel voor verkrachten 12-jarige

Een 25-jarige man uit Lelystad is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man heeft vorig jaar een minderjarig meisje verkracht. Ook heeft hij haar bedreigd en haar lastig gevallen.

Instagram
De man en het meisje hebben elkaar leren kennen via Instagram en in februari 2017 afgesproken. De man wilde het 12-jarig meisje pas naar huis brengen nadat zij hem gepijpt had. Een aantal weken later zocht de man opnieuw contact met het slachtoffer. Hij zei dat hij een filmpje had gemaakt van hun eerste afspraak en dat zou publiceren als ze niet opnieuw wilde afspreken. Ook heeft hij op veel verschillende manieren contact geprobeerd te zoeken met het slachtoffer.

Lustgevoelens
De verdachte heeft vervolgens maandenlang het slachtoffer en haar moeder belaagd en ook bedreigingen geuit. Ook heeft hij naaktfoto’s op Instagram gezet met daarbij de naam van het slachtoffer en hij heeft zich opgehouden bij haar school. De rechtbank vindt het schokkend dat de verdachte wist dat het meisje slechts 12 jaar oud was en dat hij zich daar niets van heeft aangetrokken. Hij heeft alleen oog gehad voor de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens.

Grenzeloze terreur
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar landelijke oriëntatiepunten die worden opgelegd bij verkrachting. Vanwege de ernst van het feit en de grenzeloze terreur van de verdachte die het slachtoffer en haar familie hebben moeten doormaken wijkt de rechtbank af van de oriëntatiepunten. Het voorwaardelijke gedeelte van de gevangenisstraf, met een proeftijd van 5 jaar, is als stok achter de deur om ervoor te zorgen dat de man niet opnieuw in de fout gaat. Ook mag de man tijdens zijn proeftijd geen contact opnemen met het slachtoffer en haar familie en moet hij zich laten behandelen.

4 jaar cel voor verkrachten 12-jarige (Foto: Rechtspraak.nl)
4 jaar cel voor verkrachten 12-jarige (Foto: Rechtspraak.nl)

Maan wil niet altijd neuken

Maan heeft een gigantische hit met Spijt. We weten al jaren dat er verborgen boodschappen in popdeuntjes zitten, dat weten we al sinds 1966. Nou maakt Maan het wel erg bont met haar verborgen boodschap... Ze zingt het gewoon in haar liedje, niet verborgen op een albumhoes, of alleen hoorbaar als je het nummer op 45 toeren achterstevoren draait. Een luisteraar van 3FM heeft het, na diepgravend onderzoek, ontdekt.

Enorme, onaangetaste sarcofaag gevonden in Egypte

In het Egyptische Alexandrië hebben archeologen een fraaie ontdekking gedaan. Op zo'n vijf meter diepte werd tijdens opgravingen een joekel van een sarcofaag gevonden. Het ding is 2,65 meter lang en ook nog eens bijna twee meter hoog en anderhalve meter breed, de grootste granieten sarcofaag ooit gevonden in het gebied.

De sarcofaag komt vermoedelijk uit de Ptolemaïsche periode, die liep van 323 voor Christus - na het overlijden van Alexander de Grote - tot 30 voor Christus, na de dood van Cleopatra en de invasie van de Romeinen. Wie in de sarcofaag ten ruste is gelegd is nog niet bekend, maar vermoedelijk is de persoon geen reus: sarcofagen waren doorgaans redelijk aan de forse kant, hoewel dit exemplaar alsnog bijzonder groot is.

In de buurt van de sarcofaag is ook een stukje beeldhouwwerk van een hoofd gevonden. Dat zou kunnen helpen bij de identificatie, maar het beeld is gemaakt van het vrij zachte albast en de meeste kenmerken van het gezicht zijn dan ook verdwenen door erosie, dus dat wordt een lastig verhaal. Het meest interessante is wellicht dat de sarcofaag nog verzegeld lijkt te zijn en vermoedelijk dus niet open is geweest in de afgelopen ruim tweeduizend jaar.

Politie zoekt eigenaar verroeste kluis

Dinsdagmiddag werd in het water aan het Sas in Wilhelminadorp een kluis gevonden. De politie is op zoek naar de eigenaar. De politie kreeg rond 14.30 uur een melding dat er een kluis was opgevist, waarin nog sleutels zaten. De kast met inhoud was voor een groot deel verroest. De kluis en de sleutels zijn meegenomen.

De politie vraagt mensen die meer weten over de kluis en/of de inhoud zich te melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een WhatsApp sturen behoort tot de mogelijkheden, net als het gebruik van het tipfomulier op de website. Bij tips kan het zaaknummer 2018153752 worden vermeld. 

Politie zoekt eigenaar verroeste kluis (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt eigenaar verroeste kluis (Foto: Politie.nl)

Politie zoekt eigenaar verroeste kluis (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt eigenaar verroeste kluis (Foto: Politie.nl)

'Real Madrid en PSG akkoord over transfer: 272 miljoen voor Mbappé'

Kylian Mbappé moet de komende jaren de grote blikvanger van Real Madrid worden. Volgens een vooraanstaande journalist is een recordtransfer dichtbij.

Baptiste Ripart meldt dat Paris Saint-Germain heeft ingestemd met een transfersom van 272 miljoen euro, wat de negentienjarige Fransman de duurste speler ooit zal maken. De journalist bracht eerder deze zomer als eerste de transfer van Thomas Lemar naar Atlético Madrid naar buiten en zat ook goed met zijn voorspelling over Antoine Griezmann die de club trouw zou blijven.

Nu meldt hij dat Ronaldo voor honderd miljoen naar Juventus vertrekt en dat Mbappé zijn plek gaat opvolgen. Real Madrid zou volgens zijn Twitterbericht bereid zijn om het duizelingwekkende bedrag in vier termijnen over te maken. Daarmee kan de Koninklijke toch nog met hem aan de haal gaan, nadat hij vorige zomer voor een overstap van AS Monaco naar PSG koos.

De Spaanse grootmacht wil het nieuws echter niet bevestigen. Via een officieel statement laat de club weten dat de geruchten 'ronduit onwaar' zijn. "Real Madrid heeft geen aanbieding gedaan aan PSG of de speler en betreurt de verspreiding van dit soort informatie", aldus de club. Eerder gaf de CL-winnaar ook zo'n boodschap af toen de club met Neymar in verband werd gebracht.

Experts hebben echter wel voorspeld dat Real deze zomer met geld gaat smijten nadat het met de inmiddels vertrokken trainer Zinédine Zidane de afgelopen jaren de hand op de knip hield. Voorzitter Florentino Perez zou nieuwe Galácticos willen halen en de Fransman voldoet aan dat plaatje als toekomstige kandidaat voor de Ballon d'Or. Mbappé kende een geweldig debuutseizoen bij Les Parisiens en schittert nu ook op het WK. Hij maakte in de achtste finales nog twee treffers tegen het Argentinië van Lionel Messi.

Paris Saint-Germain heeft het met de UEFA aan de stok en moet mogelijk nog meer spelers verkopen om aan de Financial Fair Play-regels te voldoen, waardoor de kampioen van Frankrijk gaat instemmen met een transfer van Mbappé. Eerder deze week liet de Franse landskampioen Yuri Berchiche en Javier Pastore al vertrekken.

Belgische racisten nemen weerloze moslima te grazen

Twee gewapende dappere dodo’s hebben zich in Anderlues dinsdagavond uitgeleefd op een weerloze moslima. De moslima liep op een laat tijdstip een steegje in en werd eerst tegengehouden, toen op de grond gegooid. Vervolgens kreeg zij diverse racistische uitspraken te horen.

De dappere dodo’s waren echter nog niet geheel bevredigd dus werd heel stoer haar hoofddoek er afgetrokken. Daar er toch geen verzet volgde besloten de wandelende zuurstofverspillers om ook haar bovenkleding uit te trekken.

Nog steeds waren de losers niet bevredigd, dus daarom maar de weerloze vrouw haar gezicht, romp, buik en benen verminken met een scherp voorwerp. Dat gaf de stumpers kennelijk dan toch de bevrediging die ze nodig hadden want daarop zijn ze er snel vandoor gegaan.

De politie is wel op zoek naar de stoere stukjes afval om ze op gepaste wijze te kunnen bedanken.

'Taiko: Drum Master naar het Westen'

Ritme-game Taiko: Drum Master lijkt een Westerse release te krijgen voor Nintendo Switch. In Japan kreeg de game al een optie voor Engelse tekst, maar inmiddels heeft de game in Australië een rating gekregen.

Bandai Namco lijkt dus bezig te zijn met een localisatie van de game, waarin je met motion controls (klassieke controls zijn mogelijk) moet slaan op de bekende Japanse drums. De Switch-versie heeft bovendien muziek gebaseerd op Nintendo-games en heeft ook in het Westen al een fanbase.

Wanneer er meer informatie beschikbaar komt, laten we dat uiteraard weten.

Blu-ray: The Shape of Water

Eén van de meest getalenteerde filmregisseurs van deze tijd is de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro. De man met een voorliefde voor fantasy- en horrorfilms weet keer op keer een betoverend verhaal neer te zetten met een sterke cast. Ook al ben je geen fan van de type films die hij maakt, is het onmogelijk om te ontkennen dat Del Toro in zijn loopbaan een geheel eigen stijltje heeft ontwikkeld dat haaks staat tegenover de conventionele regisseurs in de filmwereld. Waar lange tijd de Spaanse cult-fantasyfilm Pan's Labyrinth (2006) bekend stond als zijn chef d'oeuvre, heeft hij vorig jaar een meesterwerk uitgebracht wat nog wel eens deze film van de troon kan stoten. Het sci-fi sprookje The Shape of Water, bekroond met maar vier Oscars - waaronder die van Beste Film - is prachtig uitgewerkt en neemt je volledig mee naar de verwonderlijke gedachtegang van Del Toro. Het is een schoolvoorbeeld waar films voor bedoeld zijn met prachtige muziek, ijzersterk acteerwerk en een betoverende sfeer.

Van Baarle toegevoegd aan selectie voor EK wielrennen

Dylan van Baarle is door bondscoach Thorvald Veneberg geselecteerd voor het EK wielrennen in Glasgow. Met de selectie van de kersverse Nederlands kampioen tijdrijden is de ploeg nu compleet.

Van Baarle gaat op woensdag 8 augustus van start in de tijdrit en vier dagen later ook in de wegwedstrijd. Eerder deze week werd al bekend dat Mathieu van der Poel ook aan de start zal staan van de wegwedstrijd.

Volledige selectie
Tijdrit
Dylan van Baarle
Jos van Emden

Wegwedstrijd
Dylan van Baarle
Koen de Kort
Maurits Lammertink
Mathieu van der Poel
Moreno Hofland
Oscar Riesebeek
Pieter Weening
Sebastian Langeveld

'Winnend Songfestivallied Israël mogelijk plagiaat'

Israël heeft het Eurovisie Songfestival misschien toch niet gewonnen. Universal Music Group heeft de schrijvers van het winnende nummer, het door Netta Barzilai gezongen en getokte Toy, een brief gestuurd: er is teveel overeenkomst met Seven Nation Army van The White Stripes.

Volgens Barzilai's manager is er nog geen juridische copyrightclaim ingediend, maar is men wel van de zaak op de hoogte gesteld. Als het daadwerkelijk zover komt dat er een claim wegens plagiaat ingediend en toegekend wordt raakt Israël de winst mogelijk kwijt, want volgens de Eurovisie-regels moeten ingezonden nummers volledig origineel zijn.

Musiccriticus Ben Shalev van Haaretz schreef in maart overigens dat het stukje "I'm not your toy, stupid boy" veel weg heeft van Seven Nation Army. Wie de overeenkomst hoort mag het zeggen, hieronder zijn beide nummers te beluisteren.

The White Stripes - Seven Nation Army (Bron: YouTube)

Netta - Toy (Bron: YouTube)

Boullier opgestapt als teambaas McLaren

Eric Boullier is opgestapt als teambaas van het McLaren F1-team. Reden voor het opstappen van de Fransman zijn de tegenvallende resultaten.

Het Britse team had drie teleurstellende seizoenen met Honda als motorenleverancier, echter ook na de overstap naar Renault vallen de resultaten erg tegen. Tot nu toe scoorde McLaren dit seizoen 44 punten en staat zesde in de stand voor de constructeurs. Geruchten over een vertrek van Boullier deden al langer de ronde. Eerder werd technisch directeur Tim Goss ontslagen.

"Ik ben heel trots om vier jaar lang met zo'n briljant team te hebben gewerkt, maar ik erken dat dit het juiste moment is voor mij om op te stappen", vertelt Boullier in een persverklaring. "Ik wil iedereen bij McLaren het beste wensen voor de rest van het seizoen en voor de toekomst.''

''De prestaties van de MCL33 in 2018 beantwoorden niet aan de verwachtingen", aldus CEO Zak Brown. "Dat is niet de fout van de honderden hardwerkende mannen en vrouwen bij McLaren, maar de oorzaken zijn structureel en die vereisen een grote verandering van binnenuit. Met deze aankondiging zullen we die problemen vol aanpakken. Ik zou in naam van het gehele team Eric willen bedanken voor zijn bijdrage aan McLaren en ik wens hem veel succes in de toekomst."

De taken van Boullier worden voorlopig overgenomen door Simon Roberts, Andrea Stella en Gil de Ferran.

Tadic: "Ajax bij de beste twintig clubs ter wereld"

Dusan Tadic is dolblij met zijn transfer naar Ajax. Volgens de Servische aanwinst is zijn nieuwe werkgever nog steeds een grote club.

Tadic rondde dinsdag zijn transfer officieel af. "Het was voor mij een moeilijke keuze. Ik heb hiervoor gekozen, omdat Ajax bij de beste twintig clubs van de wereld hoort. Het was altijd mijn droom om voor Ajax te spelen. De club heeft geweldige fans, grote legendes, een grote geschiedenis en een mooie spelopvatting", sprak Tadic tegen Ajax TV.

Ajax betaalt Southampton een transfersom die kan oplopen tot 13,7 miljoen euro. "Ik heb meerdere opties gekregen om te tekenen in verschillende landen. Ook uit de Premier League heb ik aanbiedingen gehad. Deze optie vond ik de beste voor mij en mijn carrière. Ik luister altijd naar mijn hart als ik keuzes moet maken."

De 29-jarige Tadic geeft aan dat de Amsterdammers al vaker interesse in hem toonden. "Toen ik in Nederland bij FC Groningen en FC Twente speelde had Ajax al belangstelling. Er waren ook wat aanbiedingen gedaan. Een jaar of twee geleden hebben we gesproken over de mogelijkheden en nu is het zover."

De Squirtle Squad komt naar Pokémon GO

Ontwikkelaar Niantic heeft op Twitter onthuld dat Squirtle Squad Squirtle opduikt in Pokémon GO tijdens de volgende Community Day. De leden van de Squirtle Squad staan natuurlijk bekend om het dragen van een kekke zonnebril. 

De aankomende Community Day vindt plaats op zondagmiddag 8 juli. Gedurende een periode van drie uur zal Squirtle vaker opduiken in de omgeving. Evolueer je zijn evolutie Wartortle naar Blastoise, dan heb je een kans dat die de exclusieve aanval Hydro Cannon leert. Voor een bebrilde Squirtle moet je iets meer moeite doen. Door het voltooien van Field Research-taken verhoog je de kans dat een van de leden van de Squirtle Squad voor je Pokéball tevoorschijn komt. Of de zonnebril ook blijft bestaan als je Squirtle naar Wartorle evolueert, is nog niet bekend. In de anime dragen alleen Squirtle de zonnebril – vandaar ook de gang-naam Squirtle Squad.

Daarnaast worden tijdens het Community Day-evenement ook de afstanden die je moet lopen om eieren uit te laten komen verlaagd en zijn lures drie uur lang geldig.

pokemon go squirtle squad

Geen bom gevonden bij SC Heerenveen

Bij het Abe Lenstrastadion is een politieoperatie aan de gang wegens een 'verdachte situatie'. Dat meldt de Friese politie.

Wat er precies aan de hand is is nog onbekend. Het stadion en de directe omgeving zijn in ieder geval afgesloten.

Update 09:51 uur
De politie meldt op Twitter dat er onderzoek gaande is naar een bommelding bij SC Heerenveen. De politie zoekt met honden in en om het stadion. Het Friesland College is vrijgegeven: leerlingen kunnen via de zuidkant naar binnen. 

Update 10:10 uur
De politie is met honden en een bomverkenner het terrein aan het onderzoeken. Inmiddels zijn ook de kantoorpanden bij het stadion weer toegankelijk via de achterzijde zo meldt de politie. Het stadion en de gebouwen van Sportstad Heerenveen zijn nog afgezet. 

Update 11:30 uur
Het onderzoek ter plaatse is afgerond, er is niets aangetroffen zo meldt de politie. Het onderzoek naar de bommelder gaat gewoon door. De gebouwen van Sportstad Heerenveen zijn inmiddels vrijgegeven, het stadion wordt aan het begin van de middag vrijgegeven.

Van Leeuwen: "Het is twee voor twaalf bij Twente"

Ted van Leeuwen is als technisch directeur teruggekeerd bij FC Twente. De bestuurder benadrukt hoe zwaar de Enschedese club het heeft.

In gesprek met de NOS vertelt Van Leeuwen dat FC Twente alles op alles moet zetten om niet failliet te gaan. "Deze club is te groot om om te vallen. Maar er zijn hele grote bedrijven ook weleens omgevallen. Iedereen moet weten dat het twee voor twaalf is", aldus de directeur.

"Het is zorgwekkend, maar Twente heeft ook ontzettend veel supporters en ontzettend veel sponsors. En die mensen doen er echt alles aan", zegt Van Leeuwen. "Er is een beweging op gang gekomen na de degradatie. Dat vind ik echt ongehoord, bijna cult. Daar klampen we ons aan vast."

Bij de Tukkers heeft een groep investeerders toegezegd om acht miljoen euro in de club te stoppen, maar dan moet de gemeente Enschede garant staan voor zeven miljoen. Het lokale bestuur is voorlopig niet van plan om daarmee akkoord te gaan.

Westerhof: "Lozano vindt het niet erg om bij PSV te blijven"

Hirving Lozano maakte met Mexico indruk op het WK, maar volgens Hans Westerhof is er best een kans dat de aanvaller bij PSV blijft.

Westerhof is voormalig coach van onder meer FC Groningen, PSV, Willem II en Vitesse en hij was ook werkzaam voor enkele clubs in Mexico. "Iedereen roept dat hij weggaat bij PSV, maar ik vraag het me af. Hij en zijn vrouw hebben het heerlijk in Eindhoven, de kindjes ook", stelt hij in Voetbal International.

"Natuurlijk, als er een grote club komt, is-ie weg. Maar Chucky vindt het zeker niet erg om nog een jaar bij PSV te blijven." Lozano, die in Eindhoven tot medio 2023 onder contract staat, werd al gelinkt aan clubs als Everton, Juventus, Valencia en Barcelona. De 22-jarige aanvaller maakte het winnende doelpunt in de groepswedstrijd tegen Duitsland (0-1).

Op het WK werd Mexico in de achtste finales uitgeschakeld door Brazilië. "Misschien is dit ook wel het beste, voor hemzelf en voor PSV", vindt Westerhof. "Iedereen is er nu van overtuigd dat hij goed is, maar de echte topclubs zullen vast nog niet komen. Kan hij nog mooi een jaartje rijpen bij PSV."

'Dronken van één blikje bier'

Op dinsdagmiddag omstreeks 17:40 uur kreeg de politie een tip dat een vrouw de Johanna Naberstraat in Alkmaar in was komen rijden met haar auto en daar vervolgens had geparkeerd. Bij haar manoeuvres had zij de hele breedte van de rijbaan nodig en pakte zij af en toe een stoeprandje mee.

Ter plaatse bleek de bestuurster, een 30-jarige vrouw uit ’t Veld, erg onder invloed van alcohol te verkeren. Er hing een zware alcohollucht om haar en haar ogen waren bloeddoorlopen. Toen zij uit de auto kwam, stond zij nogal onvast op haar benen. De vrouw verklaarde niet onder invloed te hebben gereden, maar juist in de stilstaande auto een blikje bier te hebben gedronken. Het blikje had zij in een prullenmand weggegooid. Controle van de prullenbak leverde echter geen blikje op.

Bij een ademanalyse bleek de vrouw niet minder dan 1240 ug/l alcohol in haar adem te hebben (2,8%0). Dat is ruim vijfenhalf maal het voor haar geldende maximum van 220 ug/l. Tegen de vrouw wordt proces- verbaal opgemaakt. Zij moest haar rijbewijs inleveren.

Defensie organiseert 6e editie Grebbeberg Masters

Op donderdag 5 juli wordt op recreatieterrein Kwintelooyen in Rhenen de zesde editie van de Grebbeberg Masters gehouden. Dit is het sportevenement waarbij defensiemedewerkers schouder aan schouder sporten met (oud-)collega’s, die tijdens het uitoefenen van hun beroep als militair gewond zijn geraakt.

Aan het sportevenement doen ruim 1.500 defensiemedewerkers mee. Deelnemers kunnen kiezen uit een fietsrondrit (35 km), een ATB-parcours of een estafetteloop (rondes van 3 km). De fietstocht is zo ingericht dat deelnemers naar eigen kunnen een aantal rondes (met daarin Amerongseberg en Grebbeberg) afleggen. De start en finish van alle onderdelen zijn op het recreatiegebied Kwintelooyen.

Invictus Games
In de afgelopen jaren zijn tijdens het uitoefenen van hun beroep veel militairen gewond geraakt. Zij brachten offers voor vrede en vrijheid en verdienen onze erkenning en waardering. Tijdens de Grebbeberg Masters wordt daarom ieder jaar geld ingezameld dat ten goede komt aan de zorg voor gewond geraakte militairen.

Dit jaar gaat het opgehaalde bedrag naar het Nederlandse team dat in oktober deelneemt aan de Invictus Games in Sydney, Australië. Met het geld worden onder andere sportfaciliteiten bekostigd om de deelnemers optimaal voor te bereiden. In 2014 zijn de Invictus Games op initiatief van de Britse Prins Harry in het leven geroepen. Dit internationale sportevenement is voor (oud-) militairen die door hun werk als militair gewond zijn geraakt, zowel fysiek als mentaal. In 2020 worden de spelen in Nederland gehouden.

Historische locatie
De naam van het evenement refereert aan de militair historische locatie Grebbeberg. In de meidagen van 1940 werd op deze strategisch gelegen berg hard gevochten tegen de Duitsers. Op deze locatie ligt ook het Ereveld Grebbeberg, waar nog steeds Nederlandse militairen begraven liggen.

Man blaast elf keer het maximum

Een 24-jarige man uit Zwaag mag zich rustig tot de kampioenen rekenen. Maar of dat in dit geval een positief resultaat is, mag worden betwijfeld. De man had namelijk drank gebruikt en blies elf maal het maximum.

Omstreeks 23.35 uur zag de politie de man rijden op een snorfiets op het Keern in Hoorn. Omdat de man vreemde stuurbewegingen maakte, werd hij aan de kant gezet. De man bleek behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn. Hij moest mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hierbij bleek dat hij 990 ug/l alcohol in zijn adem had. Aangezien het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l in zijn adem hebben.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij zijn rijbewijs inleveren.

OM seponeert aangifte verkiezingsfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten geen strafvervolging in te stellen naar aanleiding van een aangifte verkiezingsfraude in de gemeente Ouder-Amstel. Volgens het OM zijn er geen strafbare feiten gepleegd.

De lokale partij Ouder Amstel-Anders en een aantal inwoners van de gemeente Ouder-Amstel hadden aangifte gedaan van verkiezingsfraude tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart van dit jaar.

Uit de aangifte blijkt dat de partij op basis van de voorlopige telling de grootste partij in de gemeente Ouder-Amstel was geworden. Bij de definitieve telling op 23 maart 2018 is echter gebleken dat de VVD de verkiezingen had gewonnen in de gemeente. De aangevers vermoedden dat er verkiezingsfraude was gepleegd en deden begin juni aangifte.

Het OM heeft de rijksrecherche opdracht gegeven een onderzoek in te stellen. Naar aanleiding van de bevindingen van dit rijksrechercheonderzoek, oordeelt het OM dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

De aangevers zijn op de hoogte gesteld van de beslissing van het OM en kunnen tegen deze beslissing bij het gerechtshof in beroep gaan.

Blu-ray: Earth: Een Onvergetelijke Dag

Van de BBC zijn we inmiddels niets anders gewend dan prachtige natuurfilms en -series die de verschillende aspecten van de aarde op zijn mooist tonen. Deze toon werd gezet door de succesvolle documentaire Earth uit 2007, waarin een tocht van de Noordpool naar de Zuidpool werd gemaakt waarbij de nadruk lag op de strijd om te overleven. De eerste officiële opvolger van deze kaskraker is sinds kort uit op blu-ray, en draagt de naam Earth: Een Onvergetelijke Dag (originele titel: Earth: One Amazing Day). Deze natuurdocumentaire van 95 minuten neemt kijkers mee in één volledige dag, van ochtenddauw tot zonsondergang, in de wonderbaarlijke natuur die onze planeet rijk is.

Vrouw (92) schiet zoon (72) dood om bejaardenhuis te ontlopen

De zoon van Anna Mae Blessing woonde samen met zijn moeder en vriendin in een huis in de Amerikaanse staat Arizona. Maar samenleven met ma werd volgens hem steeds moeilijker, dus maakte zoonlief plannen om haar naar een verzorgingshuis te sturen. Moeder vond dat echter zo'n slecht plan dat ze besloot om hem dood te schieten.

"Jij ontneemt me m'n leven dus ik ontneem je het jouwe", zei de vrouw volgens de BBC terwijl de politie haar meenam. Ze zou van plan zijn geweest zichzelf ook van het leven te beroven.

Blessing had twee vuurwapens in haar kleding verstopt toen ze naar de slaapkamer van haar zoon ging waar ruzie ontstond. Ze haalde een in de jaren 70 gekochte revolver tevoorschijn en schoot de man in zijn hals en kaak.

Vervolgens richtte de vrouw het wapen op de 57-jarige vriendin van het slachtoffer, die er echter in slaagde het uit haar handen te ontworstelen en weg te gooien. Blessing pakte daarop het andere wapen maar de vriendin wist dat uit haar handen te slaan en te vluchten.

De politie trof de 92-jarige in een leunstoel aan. "Ik verdien een spuitje voor wat ik heb gedaan", zei ze tegen de agenten.

Anna Mae Blessing (foto: Maricopa County Sheriff's Office)
Anna Mae Blessing (foto: Maricopa County Sheriff's Office)

'Israël steelt wolken en sneeuw'

Een van de hoogste generaals van Iran, ene Gholam Reza Jalali, lijkt ze niet helemaal op een rijtje te hebben. Dat klimaatverandering bestaat is iets waar bijzonder weinig (serieuze) twijfel over is, maar volgens Jalali is het in zijn land allemaal de schuld van....nee, niet de Rabobank, maar Israël!

Generaal Jalali zegt dat Israël ervoor zorgt dat er geen regen meer uit de wolken boven Iran valt. Voor zover die wolken er überhaupt zijn, want die vuile Israëli's jatten ze zelfs gewoon. "Buiten dat ze ervoor zorgen dat er geen regen uit de wolken valt, hebben we ook te maken met diefstal van zowel sneeuw als wolken", foetert Jalali.

De generaal zegt zijn uitspraken te doen op basis van een wetenschappelijk onderzoek. Ahad Vazife, de grote baas van het meteorologisch instituut van Iran, heeft Jalali's uitspraken overigens linea recta naar de prullenbak verwezen. "Iran heeft al lange tijd last van droogte, maar dat is een globale trend, niet iets waar alleen wij last van hebben. Daarnaast kan een land, op basis van de huidige kennis, helemaal geen sneeuw of wolken stelen."

Uw redacteur is het ondertussen opgevallen dat het in Nederland ook al tijden droevig is gesteld. Zo is er al maandenlang geen vlokje sneeuw gevallen en is het ook nog eens dag in dag uit een gortdroge, hete bende buiten. Wie onze sneeuw en wolken gejat heeft is dan ook de vraag, maar het zou gewaardeerd worden als het terug werd gebracht.

MLB: Bogaerts helpt Red Sox langs Nationals met homerun

De honkballers van de Boston Red Sox hebben ook de tweede wedstrijd op bezoek bij de Washington Nationals met ruime cijfers gewonnen. Na de 3-11 zege in de eerste wedstrijd was het dinsdag opnieuw raak: 4-11.

Xander Bogaerts had een prima aandeel in de overwinning. De Nederlands international sloeg in de vijfde inning een homerun, waarmee hij ook twee teamgenoten over de thuisplaat kreeg. Het bracht de stand van 2-6 naar 2-9 en dat was de genadeklap voor de Nationals.

Uitslagen MLB dinsdag
Chicago Cubs - Detroit Tigers 5-3
Milwaukee Brewers - Minnesota Twins 2-0
Washington Nationals - Boston Red Sox 4-11
New York Yankees - Atlanta Braves 8-5
Philadelphia Phillies - Baltimore Orioles 3-2
Toronto Blue Jays - New York Mets 8-6
Cincinnati Reds - Chicago White Sox 8-12
Miami Marlins - Tampa Bay Rays 6-9
Texas Rangers - Houston Astros 3-5
Colorado Rockies - San Francisco Giants 8-1
Kansas City Royals - Cleveland Indians 4-6
Oakland Athletics - San Diego Padres 6-2
Arizona Diamondbacks - St.Louis Cardinals 4-2
Los Angeles Dodgers - Pittsburgh Pirates 8-3
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 4-1

Nationals - Red Sox (Bron: YouTube)

Personages uit Bleach vechten ook mee in in Jump Force

Bandai Namco heeft drie nieuwe speelbare personages en een nieuwe locatie in de crossover vechtgame Jump Force bekendgemaakt. Ze komen uit klassieke mangaserie Bleach.

Bleach volgt de heldendaden van de vurige tiener Ichigo Kurosaki die de krachten van een Shinigami (Soul reaper) erft, die hem verplicht om mensen te beschermen tegen boze geesten en afreist naar spookachtige locaties om hen te beschermen. De drie nieuwe speelbare personages zijn:

  • Ichigo Kurosaki – Eens een eenvoudige scholier met het vermogen om geesten te zien, werd Ichigo de sterkste Shinigami (Soul Reapers) ooit na zijn ontmoeting met een Hollow; een spectraal wezen dat probeerde hem te doden.
  • Rukia Kuchiki – Rukia is een Soul Reaper van een adelijke familie die is gespecialiseerd in Kido (de magie van de Soul Reapers). Haar ijs-zwaard wordt beschouwd als een van de mooiste zwaarden van de Souls Society.
  • Sōsuke Aizen – Een kapitein van de Gotei 13, Aizen is een mysterieuze man. Hoewel kalm aan de oppervlakte, achter dit serene uiterlijk ligt misschien een van de meest bekwame leden van de soul society.

Daarnaast wordt ook de nieuwe Hong Kong-locatie onthuld, een van de vele locaties uit de echte wereld. In de straten worden manga-personages verlicht door neonlantaarns in een regenachtige stad als ze vechten in de schaduw van Blackbeard’s schip dat op mysterieuze wijze is neergestort.

Jump Force komt ergens in 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jump Force - Bleach (Foto: Bandai Namco)

Jump Force - Hong Kong (Foto: Bandai Namco)

Vrouw klem tussen metro en perron

In Boston, Massachussets is een vrouw met haar been tussen een metro en het perron geraakt toen ze uitgleed. Omstanders op het drukke perron wisten de wagon met z'n allen ver genoeg te kantelen om de vrouw te bevrijden.

Eén van de omstanders zag het gebeuren en herinnerde zich een voorval in Australië waarbij omstanders eveneens de trein voldoende wisten te kantelen, en riep anderen op hetzelfde te proberen.

Dat lukte wonderwel en uiteindelijk kon de vrouw uit haar benarde positie worden gered. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis met onbekende verwondingen.

Warhammer 40K: Inquisitor - Martyr wederom uitgesteld op consoles

NeocoreGames en Bigben maken bekend dat de release van Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr voor Xbox One en PlayStation 4 is uitgesteld naar 23 augustus.

Volgens de makers hebben ze meer tijd nodig dan verwacht om bepaalde multiplayer-functies op consoles te verbeteren. Daarnaast kregen ze te maken met toegangsbeperkingen in landen waar netwerken strenger worden gecontroleerd. Door de release van het spel uit te stellen, kunnen ze deze technische problemen oplossen en ervoor zorgen dat spelers over de hele wereld kunnen genieten van een uitstekende multiplayer-ervaring.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr verschijnt op 23 augustus voor de Xbox One en PlayStation 4.

Warhammer 40K: Inquisitor - Martyr

Ant-Man and the Wasp in LEGO Marvel Super Heroes 2

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft de release aangekondigd van het personage- en levelpakket Marvels Ant-Man and the Wasp, de nieuwe DLC voor LEGO Marvel Super Heroes 2.

Het pakket, verkrijgbaar voor € 2,99, voegt een level en personages geïnspireerd op de klassieke stripverhalen toe, ter gelegenheid van de nieuwe film van Ant-Man and the Wasp, die te zien is in de bioscoop vanaf 18 juli.

In het nieuwe level komen Ant-Man en de Wasp terecht in het verlaten onderzoekslaboratorium van Hank Pym. Daar smeedt zijn oude tegenstander Egghead een duivels plan. Spelers nemen het op tegen de handlangers van Egghead en een enorme kippenrobot. De nieuwe vrij te spelen personages Ant-Man (Ant-Man and the Wasp), Wasp (Hope van Dyne), Egghead, Crossfire, Stinger (Cassie Lang), The Human Fly, Giant-Man (Raz Malhotra) en Ghost worden aan de lijst van meer dan 200 superhelden en superschurken van het basisspel toegevoegd.

LEGO Marvel Super Heroes 2 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Windows.

LEGO Marvel Super Heroes 2 - Ant-Man (Foto: Warner Bros Interactive)

'Netflix wéér fors duurder'

Het lijkt erop dat Netflix de abonnementen weer eens duurder gaat maken. Of eigenlijk; er komt een nieuw, duurder, abonnement met dezelfde functionaliteit en de andere abonnementen worden uitgekleed.

Het huidige duurste abonnement van € 13,99 biedt nu de mogelijk tot het bekijken van 4 streams tegelijk, het bekijken van streams in 4K en HDR. Het nieuwe Ultra-abonnement van € 16,99 neemt die functies over en het abonnement van € 13,99 zal nog maar 2 streams bieden en HDR moeten gaan missen.

Ook het standaardabonnement wordt kariger. Met het € 10,99 kostende abonnement kun je nu nog op twee schermen tegelijk kijken, maar dat wordt teruggeschroefd naar één scherm.

Het lijkt er overigens op dat de wijzigingen per land kunnen verschillen. Een screenshot uit Italië laat zien dat ook in het huidige duurste abonnement 4 streams tegelijk kunnen worden bekeken, maar dat HDR alleen nog in het duurste abonnement zit. Een screenshot uit Duitsland is anders. Daar kun je met het huidige duurste abonnement nog maar twee streams tegelijk openen.

Volgens een woordvoerder worden er 'verschillende prijspunten en features getest zodat men een beter begrip krijgt van hoe de consument Neflix waardeert. Of en wanneer het Ultra-abonnement in Nederland beschikbaar komt en welke wijzigingen er in de bestaande abonnementen worden doorgevoerd zullen we nog even moeten afwachten.

Voor nu; doe eens een gok. Hoeveel kost Netflix over tien jaar? 40 euro per maand? 20 euro per maand?

De screenshot van Italië en Duitsland onder elkaar:

Nieuwe prijzen Netflix Italië
Nieuwe prijzen Netflix Italië

 

Nieuwe situatie Netflix Duitsland
Nieuwe situatie Netflix Duitsland

Antetokounmpo op de cover van NBA 2K19

2K kondigt aan dat de uitblinker van de Milwaukee Bucks en tweevoudig NBA All-Star Giannis Antetokounmpo op de cover van de NBA 2K19 Standard Edition zal staan.

Antetokounmpo is de eerste speler in de geschiedenis die het reguliere seizoen in de top 20 is geëindigd voor zowel totaal aantal punten, rebounds, assists, steals en blocks. Hij heeft zijn bijnaam “Greek Freak” verdiend met zijn atletische capaciteiten. In lijn met het thema van NBA 2K19 zullen op de cover sleutelwoorden en uitspraken staan die een belangrijke rol spelen in het leven van Giannis, waaronder 'Father’s Legacy', 'Fear the Deer', 'Phenom' en natuurlijk 'Athens', waarmee hij een eerbetoon brengt aan de Griekse stad waar hij vandaan komt.

"Ik ben vereerd de eerste internationale speler te zijn op de cover van NBA 2K19", aldus Antetokounmpo. "Ik speel heel graag 2K, dus dit betekent heel veel voor me. Ik heb hard gewerkt om erkenning te krijgen in de NBA en op de cover staan van NBA 2K19 is een droom die uitkomt."

Gereserveerde exemplaren van de NBA 2K19 Standard Edition bevatten de volgende digitale dingen:

  • 5000 Virtual Currency
  • 10 MyTEAM-packs (één per week geleverd)
  • 1 Giannis Antetokounmpo Sapphire MyTEAM-card

NBA 2K19 Standard Edition zal vanaf 11 september 2018 te koop zijn voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en Windows pc voor €69,99. De NBA 2K19 20th Anniversary Edition met Lebron James op de cover zal vanaf 7 september 2018 te koop zijn voor €99,99.

Wil je al eerder aan de slag met de MyCareer van NBA 2K19, dan is NBA 2K19: The Prelude vanaf 31 augustus gratis te downloaden voor Xbox One en PlayStation 4.

MotoGP 18

MotoGP 18 is de nieuwe racegame van de Italiaanse ontwikkelaar Milestone. De vorige delen werden aardig ontvangen, maar wel met een hoop kanttekeningen. Dit keer moet het allemaal anders worden want de game is gemaakt met een volledig nieuwe engine. De Unreal Engine 4 moet zorgen voor meer sfeer en een realistischer gevoel van rijden. MotoGP 17 miste in mijn ogen net even dat beetje extra. Het was allemaal een beetje mwah. Met MotoGP 18 merk je dat het inderdaad allemaal anders aanvoelt.

Omhoog klimmen in Final Fantasy XIV

Voor Final Fantasy XIV: Stormblood is patch 4.35 uitgerold met daarin onder andere een nieuwe deep Deep Dungeon die de hoogte in gaat, het volgende hoofdstuk in de Hildibrand-questreeks, nieuwe items en systeemupdates.

De Deep Dungeon met de naam Heaven-on-High daagt spelers uit om samen met andere avonturiers door een toren met 100 verdiepingen te trekken, waarbij het moeilijkheidsniveau met elke etage stijgt. Tot de nieuwe content behoort ook een herzien levelsysteem dat specifiek is gemaakt voor de Deep Dungeon en speciale beloningen voor de spelers die het lukt de hoogste verdieping te bereiken.

De patch levert ook de nieuwste questlijn in de avonturen van Hildibrand, waarin deze inspecteur misdaden onderzoekt die gepleegd zijn door de Wolf Burglar in het Verre Oosten. Daarnaast zijn nieuwe emotes, minions, een nieuw kapsel en een mount toegevoegd, waaronder een ontwerp van een tweedeprijswinnaar van de Hairstyle Design Contest.

Tegelijk met de release van Patch 4.35 begint het Feast Regional Championship 2018, een reeks officiële speler-versus-speler-toernooien die worden gehouden in Noord-Amerika, Europa en Japan (om de kampioenen van elke regio te bepalen). De voorrondesperiode begint op dinsdag 3 juli en gaat door tot maandag 13 augustus. e winnaars van de voorrondes gaan door naar de online-semifinales - gestreamd en gehost door Square Enix - om te bepalen welke teams mogen deelnemen aan de Europese finales tijdens het Fan Festival 2019 in Parijs.

Aanvullende informatie, inclusief regels en schema's, is te vinden op de speciale website van het Feast Regional Championship 2018.

Final Fantasy XIV: Stormblood - Deep Dungeon (Foto: Square Enix)

FOK! Wat een weer: overwegend zonnig, mogelijk onweer in Limburg

Overwegend zonnig, in het noorden vanaf zee mogelijk wat flarden bewolking en vanavond drijft er in het zuiden hoge bewolking binnen. De maxima liggen tussen 18°C op de Wadden en lokaal 30°C in het zuidoosten. De noord tot noordoostenwind is matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig, af en toe krachtig.

Komende nacht is het vrij helder, in het zuiden is hoge bewolking aanwezig. In het noorden kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperaturen variëren van lokaal 6°C in het noordoosten tot 16°C in het zuiden. De noordoostenwind is zwak, langs de kust matig.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt, in het zuiden is het zwaar bewolkt en kan er in de ochtend lokaal kortdurend wat lichte regen vallen. In de middag en de eerste uren van de avond is er in Limburg een kleine kans op een onweersbui, mogelijk met hagel en zeer lokaal veel regen in korte tijd. De maxima lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot lokaal 30°C in het zuiden en zuidoosten. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de westkust vanaf de middag vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Het lokale meertje was overbevolkt zondag (Foto: DJMO)
Het lokale meertje was overbevolkt zondag (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

OM eist cel en tbs voor doorsnijden keel tweejarige dochter

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 36-jarige Hagenaar voor poging doodslag op zijn 2-jarige dochtertje. Tijdens een ruzie met zijn ex-vriendin sneed hij het meisje de hals door. Door zeer snel en kundig ingrijpen van anderen, heeft het meisje dit overleefd.

De verdachte was die avond fors onder invloed en zegt zich niets meer van het incident te herinneren. Volgens meerdere getuigen echter ging hij na een ruzie met zijn ex-vriendin de kamer van de kinderen in. Daar zou hij met een stanleymes zijn dochter hebben gesneden, waarna hij haar met de woorden: "Dit is toch wat je wil", aan de moeder gaf.

Bij de verdachte is een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld; volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling zou matig tot hoog zijn. De officier van justitie gaf vandaag op zitting aan dat zij het zelfs uitsluitend als hoog inschat, "gezien het gemak waarmee verdachte overging tot zeer excessief geweld tegen nota bene zijn eigen kind."

Volgens het Openbaar Ministerie is naast een gevangenisstraf een langdurige en intensieve behandeling noodzakelijk. Omdat de verdachte hiervoor zelf weinig oprechte motivatie toont, moet dit volgens de officier van justitie verplicht gebeuren. Tbs met dwangverpleging zou dan ook moeten worden opgelegd, om de veiligheid van anderen te garanderen. "Het is wat mij betreft onverantwoord om de verdachte niet te behandelen", stelde ze.

Publiciteit levert twaalfhonderd camera's op

Een dag publiciteit over het project Camera in Beeld leverde duizenden aanmeldingen op van particulieren en bedrijven. Zij meldden hun camera’s vrijwillig aan bij de politie.

In een dag bijna twaalfhonderd extra camera’s, waarover de politie kan beschikken bij het oplossen van inbraken, berovingen, overvallen of andere misdrijven. Een van de projectleiders Camera in Beeld, Anton van de Streek, begint er op een prettige manier aan te wennen. "De bereidheid om de politie te helpen bij opsporingsonderzoeken is kennelijk erg groot. Iedere keer dat het project in het nieuws komt, melden heel veel particulieren en bedrijven enthousiast hun beveiligingscamera’s aan bij het netwerk. Ter vergelijking: op een normale dag zijn dat er zo’n zestig.’"

Camera in Beeld is een Google Maps-kaart van Nederland waarop je op straatniveau kunt zien welke camera’s beschikbaar zijn, hoe lang de eigenaar de beelden bewaart, waar de camera op is gericht en hoe de politie de beelden kan opvragen. Intussen zijn er bijna 200.000 camera’s aangemeld. Heeft u een beveiligingscamera, dan kunt u ook de politie helpen bij het oplossen van misdrijven. U kunt hier uw beveiligingscamera aanmelden.

Publiciteit levert twaalfhonderd camera's op (afbeelding: Politie.nl)
Publiciteit levert twaalfhonderd camera's op (afbeelding: Politie.nl)

Hacker dupeert tientallen klanten postorderbedrijf

Een 25-jarige man uit Den Bosch heeft vermoedelijk tientallen klanten van een postorderbedrijf gedupeerd door op hun naam goederen te bestellen. De verdachte wist de accounts te hacken die de slachtoffers bij het bedrijf hadden. Het cybercrimeteam van de Eenheid Noord-Holland hield de man gisteren aan. Het team heeft een tweede verdachte in het vizier.

Cybercrime
In het najaar van 2017 meldden zich de eerste gedupeerden bij de politie. De slachtoffers kregen rekeningen van een postorderbedrijf voor goederen die zij nooit hadden besteld. Het ging onder meer om mobiele telefoons, televisies en andere dure elektronische apparaten. De politie heeft ruim 40 slachtoffers in beeld, die gemiddeld voor 1.000 zijn benadeeld. De verwachting is dat het aantal gedupeerden nog verder zal oplopen.

Bezorgpunten
De politie begon een onderzoek en ontdekte al snel dat een hacker zich toegang had verschaft tot accounts van de slachtoffers bij het postorderbedrijf. De hacker liet de goederen vervolgens afleveren bij bezorgpunten door het hele land. Daar haalden een handlanger de pakketjes op. De goederen werden daarna zo snel mogelijk doorverkocht aan tweedehands winkels.

Computervredebreuk
Het cybercrimeteam van de Eenheid Noord-Holland wist de identiteit van de vermoedelijke hacker te achterhalen. Deze 25-jarige man werd dinsdag 3 juli aangehouden. Hij wordt verdacht van oplichting en computervredebreuk. De politie doorzocht locaties in Den Bosch en Rotterdam. Hier namen politiemensen computers en tientallen simkaartjes in beslag.

Hetzelfde wachtwoord
De politie zet het onderzoek naar de oplichters voort. Daaruit moet blijken hoe de accounts werden gehackt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie krijgt vaker te maken met oplichting via accounts van webwinkels en postorderbedrijven. Fred Ootes, teamleider van het cybercrimeteam Noord-Holland: “We zien nog steeds dat mensen voor al hun email- en webwinkelaccounts hetzelfde wachtwoord gebruiken. Onbedoeld speel je criminelen hiermee in de kaart. We adviseren om in plaats van een wachtwoord, altijd een wachtzin te gebruiken en die regelmatig te wijzigen. Hiermee maak je het criminelen moeilijker.”

Gloednieuwe spullen
Ootes wijst ook op de verantwoordelijkheid die de handelaren en legale bedrijven in tweedehands goederen hebben. “Ze kregen gloednieuwe spullen aangeboden, maar betaalden hooguit de helft van de waarde. Ze maken zich daarmee schuldig aan heling. We gaan daar werk van maken.” Ook het controleren van identiteitsbewijzen bij afhaalpunten kan beter, zegt Ootes: “In dit onderzoek zagen we dat slechte kopieën van valse ID’s werden getoond. Toch kregen mensen de spullen mee.”

Digitaal specialisten
Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering en cybercrime, slaagt de politie er steeds beter in cybercriminelen de voet dwars te zitten. Naast het Team High Tech Crime, dat de meest complexe en georganiseerde cybercrimeonderzoeken doet, beschikt tegenwoordig iedere regionale politie-eenheid over een team dat zich bezig houdt met vormen van cybercrime, zoals hacking, phishing en DDOS-aanvallen. De politie heeft bovendien 800 digitaal specialisten in dienst, die met hun expertise ook een bijdrage leveren aan andere politieonderzoeken, bijvoorbeeld bij het veiligstellen van digitale sporen.

Hacker dupeert tientallen klanten postorderbedrijf (Foto: Stockfoto politie.nl)
Hacker dupeert tientallen klanten postorderbedrijf (Foto: Stockfoto politie.nl)

Defensie en NEMO willen aandacht jeugd voor wetenschap en technologie

NEMO Science Museum en Defensie willen de interesse van jongeren voor wetenschap en technologie al op jonge leeftijd aanwakkeren. Sinds gisteren is tussen beide partijen een meerjarig partnerschap van kracht.

“NEMO is verheugd dat Defensie, een partner met veel technologische kennis en kunde, zich aan NEMO verbindt”, zo liet directeur-bestuurder Michiel Buchel van het museum eerder weten. “Via dit partnership steunen ze de activiteiten binnen en buiten het museum.”

Volgens Buchel komen jongeren zo in aanraking met de veelzijdigheid van technologie en technische beroepen.

Defensie en NEMO werkten al eerder samen. Zo was Defensie logistiek partner bij de CanSat competitie, een uitdagend project voor havo en vwo scholieren. De bedoeling was zelf een satelliet te maken, niet groter dan een frisdrankblikje.

Volgens hoofd Recruitment luitenant-kolonel Stefan Nommensen is het voor Defensie belangrijk dat jeugd al jong wordt geënthousiasmeerd voor techniek. "Bij Defensie speelt techniek een steeds grotere rol. Immers, geen vrede en veiligheid zonder techniek.

Archief: Jongeren krijgen in 2017 technische dilemma's voorgeschoteld bij NEMO. Zo krijgen ze inzicht op carrièremogelijkheden bij Defensie. (Foto: Ministerie van Defensie)
Archief: Jongeren krijgen in 2017 technische dilemma's voorgeschoteld bij NEMO. Zo krijgen ze inzicht op carrièremogelijkheden bij Defensie. (Foto: Ministerie van Defensie)

Handelen met Trump

Eergisteren bezocht onze minister-president Rutte de Amerikaanse president Trump. De verwachtingen waren gemengd. Aan de ene kant is Trump natuurlijk blij met ons als handelspartner, maar aan de andere kant dragen wij veel minder af aan de NAVO dan afgesproken is. Voor ons zijn de Verenigde Staten erg belangrijk, want het is onze grootste handelspartner buiten de Europese Unie. De kennismaking van Trump en Rutte is dus erg belangrijk voor onze toekomst.

Neushoornmoeder gedood om één centimeter hoorn

In Zuid-Afrika is een witte neushoorn doodgeschoten. Dat is helaas bepaald niet nieuw, maar in dit geval was het allemaal wel erg treurig: het arme beest bleek vermoord te zijn om welgeteld één centimeter hoorn te kunnen 'oogsten'.

De 20-jarige neushoorn Bella, woonachtig in het Kragga Kamma Game Park, werd vorige week nog 'onthoornd' door de dierenartsen van het park, samen met twee andere neushoorns. Dat is natuurlijk treurig, maar het is helaas een noodzakelijk kwaad: neushoorneigenaren zijn genoodzaakt om de hoorns te verwijderen, om daarmee hopelijk te voorkomen dat stropers de dieren doodschieten.

In het geval van Bella hielp dat dus niet, want er was nog een krappe centimeter hoorn over en dat was haar doodvonnis. "Zoals alle neushoorneigenaren wisten we dat het eigenlijk een kwestie van tijd was....maar het is simpelweg niet te begrijpen dat ze is gedood voor één centimeter", schrijft het park.

Bella's lichaam is afgelopen week gevonden, zwaar gehavend, want het kleine restant wat van de hoorn nog aanwezig was is er met grof geweld uit gehakt door de stropers. Bella's zestien maanden oude kalf, Tank, werd levend gevonden, rondlopend in de buurt van het lichaam van zijn moeder. Vorig jaar werden meer dan duizend neushoorns gedood door stropers, tegenover dertien in 2007.

Met nog zo'n twintigduizend levende exemplaren zijn de witte neushoorns, de zuidelijke versie welteverstaan, als enige neushoornsoort (nog) niet bedreigd, hoewel het niet veel scheelt. De noordelijke witte neushoorns zijn ten dode opgeschreven: eerder dit jaar overleed het laatste mannetje.

Burenruzie wordt steekpartij met hooivork

In Wapenveld is altijd wat te doen. Zoals een steekpartij bijvoorbeeld, zo bleek dinsdagavond. Daar kregen twee buren om nog onduidelijke redenen ruzie, en dat ontaardde in de eerdergenoemde steekpartij.

Boer Harm gebruikte er geen mes voor, maar deed dat op de echte boerenmanier: hij ging zijn overbuurman met een tweepuntige hooivork te lijf. Het slachtoffer werd volgens ooggetuigen zeker zes keer gestoken. De politie hield de verdachte voor zijn huis aan, het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn toestand is nog niks bekend.

Goederenvervoer gestegen in 2017

In 2017 is 1,69 miljard ton goederen vervoerd, een stijging van 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze stijging was te zien bij vrijwel alle vervoerwijzen, alleen via het spoor werd minder vervoerd. Dit meldt het CBS in de nieuwe Jaarmonitor goederenvervoer.

Het grensoverschrijdend vervoer steeg vorig jaar tweemaal zo hard als het binnenlands vervoer. Grensoverschrijdend vervoer is goederenvervoer tussen Nederland en het buitenland, waarbij óf de plaats van lading óf de plaats van lossing buiten Nederland ligt. Vooral via de lucht en de weg werd er meer van en naar ons land vervoerd. Per vliegtuig is 1,8 miljoen ton goederen vervoerd, 0,2 procent van het totale vervoer van en naar Nederland.

Vervoer via spoor voor het eerst sinds jaren gedaald
Het spoorvervoer droeg als enige vervoerwijze niet bij aan de groei van het (internationale) goederenvervoer. Het vervoerde tonnage per trein daalde in 2017 met 6,1 procent. De daling kwam vooral doordat minder kolen naar Duitsland werden vervoerd. In vergelijking met 2016 daalde het kolentransport naar Duitsland met bijna een kwart. De laatste keer dat het vervoerde gewicht per spoor daalde was in 2012.

Vooral meer internationaal transport
Ten opzichte van 2016 groeide het internationale transport met 1,7 procent tot 1,03 miljard ton. Bijna 58 procent van deze goederen werd met een zeeschip vervoerd. De totale overslag van goederen in Nederlandse zeehavens steeg in 2017 met 1,2 procent. Deze groei kwam vooral doordat meer containers zijn verwerkt. De aan- en afvoer van bulkgoederen daalde in 2017 ten opzichte van een jaar eerder.

Het totale binnenlands vervoer steeg met 0,9 procent tot 659 miljoen ton. Deze groei is volledig toe te schrijven aan het vervoer over de weg. Het binnenlands per trein en binnenvaartschip vervoerde gewicht daalde met respectievelijk 5,5 procent en 0,5 procent.

Goederenvervoer gestegen in 2017
Goederenvervoer gestegen in 2017

Aantal mensen met morbide obesitas gestegen

In Nederland heeft 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas. Dat betekent dat ruim 100.000 volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM, die voor het eerst zijn uitgesplitst naar de drie klassen van obesitas. In totaal heeft 14 procent in 2017 enige vorm van obesitas, ruim 2,5 keer meer dan begin jaren tachtig.

Een aanvullende 36 procent heeft matig overgewicht. Bij elkaar opgeteld kampt 50 procent van de 20-plussers in Nederlanders met overgewicht, waar dit begin jaren tachtig nog bij 33 procent het geval was. De helft van deze toename kwam door de toename van obesitas. Sinds 1981 worden lengte en gewicht van de Nederlandse bevolking jaarlijks uitgevraagd in een enquête. De meest gebruikte maatstaf voor overgewicht is de body mass index (BMI), het gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.

Bij een volwassene is sprake van overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Bij een BMI van 30 of hoger spreekt men van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Obesitas kan worden onderverdeeld in drie klassen. De grenswaarden hiervan zijn: BMI 30 tot 35 (klasse 1), BMI 35 tot 40 (klasse 2) en BMI 40 of hoger (klasse 3). Bij klasse 3 wordt gesproken van morbide obesitas.

Grootste toename bij lichtste vorm obesitas
Van de drie klassen van obesitas komt de eerste het vaakst voor. Sinds begin jaren tachtig groeide de groep mensen met obesitas van deze minst zware vorm ook het meest, van 4 naar 11 procent. De gevallen van obesitas klasse 2 en 3 namen ook toe, deze kwamen begin jaren tachtig nog zelden voor.

Vrouwen kampen vaker dan mannen met obesitas. Dat geldt ook voor elk van de drie obesitasklassen afzonderlijk. Van de Nederlanders van 65 tot 75 jaar is 20 procent obees, het meest van alle leeftijdsgroepen.

Minder obesitas in Nederland dan in meeste EU-landen
Een kleine meerderheid (53 procent) van de volwassen Europeanen heeft overgewicht, zo blijkt uit de meest recente EU-cijfers uit 2014. Gemiddeld had 36 procent van de 18-plussers matig overgewicht en 17 procent obesitas. In Nederland had 13 procent in dat jaar obesitas. Alleen in Italië en Roemenië was dit aandeel lager. Van de ons omringende landen komt obesitas het meest voor in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland.

Aantal mensen met morbide obesitas gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal mensen met morbide obesitas gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.