Barcelona ontkent sensationeel gerucht over 'illegale lever' Abidal

Redactie

Barcelona heeft met klem tegengesproken dat de oud-president via de zwarte markt een nieuwe lever voor Eric Abidal zou hebben gekocht.

Die sensationele beschuldiging werd woensdag de wereld ingeslingerd door het Spaanse El Confidencial. Sandro Rosell zou in 2012 de zwarte markt op zijn gegaan om Abidal versneld aan een levertransplantatie te helpen. De huidige technische secretaris van Barcelona stond destijds als speler onder contract toen er een tumor werd ontdekt. Hij overleefde de zware operatie en is uiteindelijk volledig hersteld.

De Catalaanse club maakte destijds bekend dat Gerard, een neef van Abidal, een lever had gedoneerd en dat er uit respect voor hem geen verdere details bekend werden gemaakt. Dat zou volgens de Spaanse website in scene zijn gezet. Er wordt nu beweerd dat de Spaanse politie telefoongesprekken en sms-berichten heeft onderschept die betrekking hebben op de schijnbare misdaad.

Daarin zou de voormalig clubpresident met een onbekende persoon hebben bekend dat de lever afkomstig is van de zwarte markt. Ook werd er volgens El Confidencial gepraat over de manier waarop de zaak werd gecamoufleerd. Met neef Gerard. Rosell werd in 2017 gearresteerd voor het witwassen van miljoenen euro's en is niet meer betrokken bij de club. Met deze informatie zouden de Spaanse autoriteiten hem opnieuw willen aanpakken.

Barcelona is geschrokken van de berichtgeving en heeft een officiële verklaring afgegeven aan SPORT. De club schaart zich volledig achter de speler en weerspreekt het gerucht. "We ontkennen categorisch alle beschuldigingen die zijn geuit. De club betreurt ten zeerste dat er onnauwkeurig is gewerkt bij de verspreiding van de informatie. Er wordt een belangrijk feit weggelaten en dat is dat het dossier werd afgesloten door een rechtbank in Barcelona. Dat beschadigt de reputatie van Eric Abidal en zijn werk voor de stichting die zich inzet voor kinderen en jongeren die een transplantatie moeten ondergaan."