EU verbiedt linken en citeren en eist uploadfilters

Vandaag is het internet grotendeels gestorven. De commissie voor Juridische Zaken van Europarlement heeft namelijk gestemd vóór een verplicht uploadfilter voor websites én voor een 'link-tax'. Die laatste geeft uitgevers het recht eenzijdig te bepalen waar hun content verschijnt en gelinked wordt.

Eerder berichtten we al over het Europese censuurplan waarbij het voor websites verplicht wordt alle door gebruikers geplaatste content door een copyrightfilter te halen en automatisch te weren als er sprake is van inbreuk. Daar werd in de comments door sommigen wat lacherig over gedaan, maar de werkelijkheid komt naderbij. Bij de stemming stemden 15 mensen voor en 10 tegen de nieuwe auteurswet. 

Artikel 13 van de richtlijn verplicht het internetplatformen om álle inhoud die door gebruikers wordt geüpload te filteren op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat geldt niet alleen veel videobestanden, audiobestanden en foto's, maar ook voor teksten. Elke comment zal door een filter gehaald moeten worden en worden gecontroleerd op rechtmatigheid.

Daarnaast geeft artikel 11 perspublicaties het exclusieve recht op reproductie en publicatie. Dit artikel wordt ook wel de link-tax of google-tax genoemd. Het komt erop neer dat je - om een bericht te citeren, parafraseren of zelfs hyperlinken - verplicht bent hiervoor bij de aanbieder een licentie af te nemen.

De wet zorgt voor een mate van opgedrongen zelfcensuur waar China en Noord-Korea nog een puntje aan kunnen zuigen.

Burgerrechtenorganisatie EDRi is een campagne gestart om de wet alsnog tegen te houden voordat het EU-parlement er, waarschijnlijk ergens in december of januari, definitief over gaat stemmen.