Blu-ray: Earth: Een Onvergetelijke Dag

Van de BBC zijn we inmiddels niets anders gewend dan prachtige natuurfilms en -series die de verschillende aspecten van de aarde op zijn mooist tonen. Deze toon werd gezet door de succesvolle documentaire Earth uit 2007, waarin een tocht van de Noordpool naar de Zuidpool werd gemaakt waarbij de nadruk lag op de strijd om te overleven. De eerste officiële opvolger van deze kaskraker is sinds kort uit op blu-ray, en draagt de naam Earth: Een Onvergetelijke Dag (originele titel: Earth: One Amazing Day). Deze natuurdocumentaire van 95 minuten neemt kijkers mee in één volledige dag, van ochtenddauw tot zonsondergang, in de wonderbaarlijke natuur die onze planeet rijk is.

Earth: Een Onvergetelijke Dag is het langverwachte vervolg op de veelgeprezen BBC-documentaire Earth uit 2007. De BBC neemt je gedurende één dag mee op een onvergetelijke reis over onze planeet en brengt bijzondere dieren op een unieke manier in beeld. De nieuwste camera- en filmtechnieken staan aan de basis van verbluffende beelden. Zo ben je onder meer getuige van een babypanda op zoek naar voedsel, van een luiaard op liefdespad en van een zebrajong dat wanhopig een rivier probeert over te steken. Ga mee op een eendaagse reis vol schoonheid in dit epos dat Moeder Aarde in het zonnetje zet. Acteur Thom Hoffman spreekt hierbij de Nederlandse voice-over in, de originele Engelstalige voice-over is ingesproken door Robert Redford. 

De titel is misschien wat misleidend, daar de suggestie wordt gegeven dat alles wat je in deze natuurdocumentaire ziet in één dag is opgenomen. Dit is natuurlijk niet zo, maar de insteek van de BBC is om in een natuurdocumentaire van 95 minuten de verschillende facetten van een enkele dag te laten zien. Waar natuurseries als Planet Earth hier de tijd voor nemen en verschillende thematische afleveringen opnemen, is Earth: Een Onvergetelijke Dag op een wat jongere doelgroep gericht die hier hoogstwaarschijnlijk geen behoefte aan heeft. Dat de documentaire op een jonge doelgroep is gericht wordt ook duidelijk in de geluidsmix die regelmatig van bepaalde scènes een jolige bedoeling maakt. Bijvoorbeeld wanneer de prooi van de katachtige serval ternauwernood weet te ontkomen aan het roofdier, horen we op de achtergrond het geluid van een raceauto die wegrijdt. 

earth: een onvergetelijke dag

Dit neemt niet weg dat de beelden die we voorgeschoteld krijgen er wederom verbluffend uitzien. Van reuzenpanda's tot jonge zebra's en bruine beren en giraffen; er is van alles te zien in Earth: Een Onvergetelijke Dag. Het is daarnaast leuk dat verschillende landschappen de opwachting maken in de documentaire, waar juist de meeste natuurdocumentaires zich juist alleen richten op enkel de zee of de Afrikaanse jungle.

Hoewel het voor sommigen misschien afleidend kan zijn dat er een wat meer kindvriendelijke toon wordt aangeslagen in de natuurdocumentaire, wat af en toe gepaard gaat met humoristische achtergrondmuziek, is Earth: Een Onvergetelijke Dag nog steeds meer dan de moeite waard. De weergaloze beelden van de (haast) ongerepte natuur die door de nieuwe structuur, montage en inmiddels verbeterde cameratechnieken zijn verbluffend te noemen; en hadden zelfs nog wel iets langer mogen duren. Ook dient er nog vermeld te worden dat dit de eerste documentaire is met ondersteuning voor Dolby Atmos, een geavanceerde geluidstechniek die voornamelijk in bioscopen wordt gebruikt.