EU-wet sloopt Wikipedia (en het vrije internet)

Sinds dinsdag zijn alle Italiaanse Wikipedia-pagina's geblokkeerd. De site protesteert daarmee tegen nieuwe Europese auteurswetten, waar donderdag door de EU over gestemd wordt. 

Als de nieuwe wetgeving wordt aangenomen gaat dat er mogelijk toe leiden dat het linken naar nieuwsartikelen geld gaat kosten. Daarnaast worden de regels strenger wat betreft het maken van memes, plaatjes met grappige - of doorgaans minder grappige - begeleidende teksten.

In de wet zit namelijk voor sites die gebruikers toestaan content te plaatsen een verplichting al deze inhoud vooraf door een filter te halen om te zien of de teksten, afbeeldingen, video's of geluidsfragmenten delen van auteursrechtelijk beschermd werk bezitten. 

Wil je een foto plaatsen waarop je een shirt met Deadpool erop draagt? Vergeet het maar. Deadpool is een beschermd symbool. Foto van de Eiffeltoren? Nope. Linkje naar een nieuwsbericht of een kort citaat? Nee, mag allemaal niet meer. Je berichten zullen stuk voor stuk worden tegengehouden door de filters die bedrijven vrijwillig logischerwijs zo strikt mogelijk instellen om enorme boetes te voorkomen.

Er gaan zelfs stemmen op die het hebben over 'het einde van een vrij internet', waaronder het statement dat op de Italiaanse Wikipedia te lezen is. Wikipedia liet al weten dat de deuren mogelijk zelfs helemaal dicht moeten als er niet meer gratis naar nieuwsartikelen (bronnen) gelinkt kan worden.