Neushoornmoeder gedood om één centimeter hoorn

heywoodu

In Zuid-Afrika is een witte neushoorn doodgeschoten. Dat is helaas bepaald niet nieuw, maar in dit geval was het allemaal wel erg treurig: het arme beest bleek vermoord te zijn om welgeteld één centimeter hoorn te kunnen 'oogsten'.

De 20-jarige neushoorn Bella, woonachtig in het Kragga Kamma Game Park, werd vorige week nog 'onthoornd' door de dierenartsen van het park, samen met twee andere neushoorns. Dat is natuurlijk treurig, maar het is helaas een noodzakelijk kwaad: neushoorneigenaren zijn genoodzaakt om de hoorns te verwijderen, om daarmee hopelijk te voorkomen dat stropers de dieren doodschieten.

In het geval van Bella hielp dat dus niet, want er was nog een krappe centimeter hoorn over en dat was haar doodvonnis. "Zoals alle neushoorneigenaren wisten we dat het eigenlijk een kwestie van tijd was....maar het is simpelweg niet te begrijpen dat ze is gedood voor één centimeter", schrijft het park.

Bella's lichaam is afgelopen week gevonden, zwaar gehavend, want het kleine restant wat van de hoorn nog aanwezig was is er met grof geweld uit gehakt door de stropers. Bella's zestien maanden oude kalf, Tank, werd levend gevonden, rondlopend in de buurt van het lichaam van zijn moeder. Vorig jaar werden meer dan duizend neushoorns gedood door stropers, tegenover dertien in 2007.

Met nog zo'n twintigduizend levende exemplaren zijn de witte neushoorns, de zuidelijke versie welteverstaan, als enige neushoornsoort (nog) niet bedreigd, hoewel het niet veel scheelt. De noordelijke witte neushoorns zijn ten dode opgeschreven: eerder dit jaar overleed het laatste mannetje.