Blu-ray: Den of Thieves

Zin in een vermakelijke actiefilm zonder nonsens? Dan ben je bij de misdaadthriller Den of Thieves aan het juiste adres. De misdaadfilm met een rauwe Gerard Butler in de hoofdrol verveelt geen moment. Hoewel de geloofwaardigheid van het verhaal soms te wensen overlaat en de personages niet heel goed worden uitgewerkt, is het al met al een crimefilm met hoge entertainmentwaarde om lekker thuis om te bank te kijken. Meer weten? Lees onze blu-ray review van Den of Thieves dan hieronder!

‘Big Nick’ (Gerard Butler, o.a. 300 en Law Abiding Citizen) leidt een corrupte bende van politieagenten in Los Angeles, waar het Los Angeles Police Department nog meedogenlozer is dan de criminelen zelf. Wanneer Nick hoort dat de legendarische dief Ray Merrimen (Pablo Schreiber, Orange is the New Black) van plan is zijn grootste overval ooit uit te voeren, benadert hij de zwakste schakel in Merrimens team en weet hem te overtuigen om politie-informant te worden. Merrimen, die Nick telkens een stap voorblijft, voert een reeks gedurfde overvallen uit ter voorbereiding op de meest onwaarschijnlijke overval ooit: die op de Federal Reserve Bank. Maar terwijl de explosieve plannen van de dieven gestalte krijgen, vallen er steeds meer doden en blijkt er iemand aan het werk te zijn die Nick en Merrimen nooit hadden kunnen vermoeden.
 
De vergelijking met Michael Mann's misdaadklassieker Heat (1995) met Al Pacino en Robert de Niro in de hoofdrol is snel gemaakt. Hoewel het niveau van deze succesvolle heistfilm niet wordt behaald, zijn er heel veel overeenkomsten; een heist, corrupte agenten, en een politie-informant. Vooral op het acteerwerk valt af en toe iets aan te merken in Den of Thieves. Zo passeert rapper 50 Cent de revue als de bad guy Enson Levoux, die eerder voor een komische noot zorgt door zijn lachwekkende vertolking dan dat hij angst aanjaagt. Daarnaast krijgt Gerard Butler geen sympathieke rol toebedeeld, maar hij weet er nog prima iets van te maken. De meeste lof is weggelegd voor Pablo Schreiber, bekend van zijn sterke vertolking van de gevangenisbewaker George ''Pornstache'' Mendez in de hitserie Orange is the New Black, die er in positieve zin uitspringt in zijn rol als bad guy Merrimen. Hoewel alle acteurs wel iets te hard proberen om ruig over te komen, werkt dit ook wel op een leuke manier op de lachspieren.
 
den of thieves
 
Daarnaast is het bewonderenswaardig wanneer je je realiseert dat Den of Thieves het regiedebuut is van Christian Gudegast (London Has Fallen), die voorheen altijd het schrijven van scenario's op zich nam. Hij weet de misdaadfilm op een spectaculaire wijze te filmen. Vooral de openingsscène komt gelijk bij de kijker binnen, waar de zwaarbewapende overvallers niks overlaten van de politie die hen probeert tegen te houden. Gudegast weet vaker te imponeren met soortgelijke actiescènes gedurende de film, maar had er beter aan gedaan om zijn film iets in te korten. Wanneer de actie intreedt heb je als kijker niets te klagen, maar soms voelt de film van een kleine 2,5 uur toch wat langdradig aan.
 
Verder gaat de geloofwaardigheid van het verhaal helaas vooral aan het einde van de film in rap tempo naar beneden. Regisseur Gudegast probeert om in de laatste 10 minuten nog even een plottwist in te stellen om de verhaallijn minder lineair te laten verlopen, maar dit voelt juist geforceerd aan en had helemaal niet gehoeven. Gelukkig gaat dit niet ten koste van de vermakelijkheid van de heistfilm.
 
Als je zin hebt in een lekkere actiefilm zonder pretenties, dan is Den of Thieves zeker iets voor jou. De blu-ray uitgave is daarnaast van prima kwaliteit door een haarscherpe HD beeldkwaliteit met de originele beeldverhouding van 2.39:1. Ook de vuurgevechten komen vol je huiskamer binnen door de intense DTS-HD Master Audio 5.1 geluidstrack. Helaas kan er op het statische blu-ray menu alleen gekozen worden voor de Nederlandse of Franse taal, want de uitgave bevat verder geen extra's.