Handelen met Trump

Maurits (Tocqueville)

Eergisteren bezocht onze minister-president Rutte de Amerikaanse president Trump. De verwachtingen waren gemengd. Aan de ene kant is Trump natuurlijk blij met ons als handelspartner, maar aan de andere kant dragen wij veel minder af aan de NAVO dan afgesproken is. Voor ons zijn de Verenigde Staten erg belangrijk, want het is onze grootste handelspartner buiten de Europese Unie. De kennismaking van Trump en Rutte is dus erg belangrijk voor onze toekomst.

Tegelijkertijd moeten wij niet uit het oog verliezen dat Trump enkel de taal van macho's begrijpt. Trump voert zijn wil door, koste wat kost. Een partner beledigen is een hobby van hem en wij moeten ons niet aanstellen als hij een agressieve tweet doet over onze minister-president. Hij heeft dit immers ook bij Theresa May gedaan en het gedrag van Trudeau kon hij, begrijpelijkerwijs, ook niet waarderen. Maar je kan geen omelet maken zonder eieren te breken en zo moeten wij ook durven zeggen waarop het staat bij Trump.

Want Nederland is misschien qua oppervlakte en inwoneraantal klein, maar qua economie behoort het tot de grootmachten. Wij leveren honderdduizenden banen aan de VS. Onze kennis geeft een enorme toevoeging aan de wereldeconomie. Wij hebben daarnaast een handelstekort met de VS, iets waar zeker over te praten valt en Rutte heeft hier dan ook een opmerking over gemaakt.

Amerikaanse en Nederlandse journalisten stonden dan ook versteld toen Rutte Trump onderbrak en hem terechtwees. Dit was, naast de goed uitgevoerde handdruk, zeker een goed begin, maar hoewel Rutte zelfverzekerd startte met "no", werd het daarna vooral een ongemakkelijke situatie. Het zag er een beetje uit alsof een gepest schooljongetje probeert voor zichzelf op te komen. Trump schonk er dan ook volledig geen aandacht aan, waarna Rutte de rest van zijn zin mompelde en zijn zelfvertrouwen ineens leek te verliezen.

Hoe er achter de schermen met elkaar is omgegaan, valt niet te controleren, maar er was genoeg te bespreken. Natuurlijk werd het onderwerp NAVO aangesneden. Rutte geeft aan dat het nodig is om meer te spenderen aan Defensie, terwijl hij juist jarenlang heeft bespaard. Ja, er wordt meer nu meer gespendeerd, maar dit is lang niet genoeg. Ons leger is op dit moment sowieso al niet in een geweldige staat, dus er zal veel meer geïnvesteerd moeten worden.

Na de afloop plaatste Trump nog een positieve tweet, waarbij hij Rutte wel minister-president van Nederland noemt en niet van Denemarken, zoals de New York Times. Al met al geen slecht begin. Zeker een stuk beter dan het bezoek van Balkenende aan Bush en een veel beter einde dan het bezoek van Balkenende aan Obama.