Team Sky maakt data bekend van Froome in Giro d'Italia

Team Sky heeft verschillende data vrijgegeven van Chris Froome uit de Giro d'Italia. De Brit legde de basis van zijn eindwinst in Ronde van Italië in de negentiende etappe met een solo van tachtig kilometer.

Sky overhandigde de data vorige maand aan de BBC, die woensdag op de site verscheen. Zo valt te lezen in het artikel wat Froome at, welke wattages hij trapte en wat zijn hartslag was tijdens de Giro.

Ook is te lezen in het artikel dat Froome ook tijdens zijn Giro-zege het astmamedicijn salbutamol heeft gebruikt. Tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España van vorig jaar werd een te hoge hoeveelheid van het middel in zijn urine aangetroffen. Na maandenlang onderzoek werd Froome vrijgesproken van het overtreden van de dopingregels.

Bij zijn aanval op de Finestre trapte Froome 603. Het gemiddelde wattage over de hele klim was volgens de data van team Sky 407. De maximale hartslag van de renner van Sky was 159 slagen per minuut. 's Ochtends had de Brit in toestand van rust nog een hartslag van 32. "Opmerkelijk laag, maar dat geldt voor meer atleten", zegt zijn trainer Tim Kerrison.

Verschillende wielervolgers wilden de data graag inzien van de solo van Froome in de negentiende etappe. Team Sky hoopt door de data openbaar te maken dat ze de twijfels wegnemen bij hun kopman Froome vlak voor de start van de Tour de France, waar hij hoopt voor de vijfde keer te winnen.