Amazon gaat wedstrijden Premier League streamen in Groot-Brittannië

Amazon gaat in Groot-Brittannië vanaf het seizoen 2019/2020 twintig Premier League-wedstrijden per seizoen streamen. Het Amerikaanse e-commercebedrijf heeft de exclusieve deal voor drie seizoenen binnen gehaald. 

In februari kochten de de tv-zenders Sky Sports en BT Sports 160 wedstrijden van de Engelse Premier League voor 4,46 miljard pond (5 miljard euro). Dat was een tegenvaller, want bij de vorige veiling voor de periode 2015-2018 lag de opbrengst met 5,14 miljard pond een stuk hoger. Twee van de zeven pakketten werden nog niet verkocht. De Premier League hoopte dat internetreuzen als Facebook of Amazon de klassieke media het vuur aan de schenen zouden leggen om zo een biedoorlog te ontketenen, maar de internettoko's gingen niet mee in de biedingenstrijd.

De Premier League had een klein pakket van twintig wedstrijden in de verkoop staan om de online streamingdiensten te lokken, maar dat plan mislukte wegens gebrek aan interesse. In een nieuwe verkoopronde heeft Amazon alsnog deze rechten gekocht. Het bedrijf zal alle wedstrijden van de speelronde tijdens een Bank Holiday uitzenden en ook van een andere midweeekse speelronde zullen de wedstrijden in G-B alleen te zien zijn via Amazon. Hoeveel Amazon precies heeft geboden, is niet bekend. Maar volgens The Telegraph heeft de Premier League eieren voor hun geld gekozen en is het pakket met een grote korting weggegaan.

De groeiende Amerikaanse belangstelling voor het Engelse voetbal zou Amazon overtuigd hebben toch een bod te doen. Het bedrijf van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, hoopt dat het aantal abonnementen voor zijn betalende dienst Amazon Prime de hoogte inschiet.

Het laatste Premier-League pakket ging voor 90 miljoen pond naar BT Sports, dat ook twintig midweekse wedstrijden zal kunnen uitzenden. Daarvoor wordt negentig miljoen pond per seizoen neergelegd. Vanaf Augustus 2019 worden er op BT Sports 52 wedstrijden uitgezonden, Sky Sports zal er 128 uitzenden en dus twintig wedstrijden zijn voor Amazon.