Amstel Gold Race-winnaar Den Hartog (77) overleden

Oud-wielrenner Arie den Hartog is in de nacht van woensdag op donderdag overleden, zo heeft zijn familie laten weten tegenover het Limburgse L1. Den Hartog kreeg vorig jaar een hersenbloeding en zijn gezondheid ging de laatste tijd hard achteruit. Hij is 77 jaar geworden.

Van 1964 tot en met 1966 reed Den Hartog voor het Franse Ford France-Geminiani, waar hij in zijn tweede jaar als eerste Nederlander Milaan-San Remo op zijn naam schreef, iets wat daarna alleen Jan Raas en Hennie Kuiper namens Nederland voor elkaar kregen.

Den Hartog trok vervolgens naar Jacques Anquetil's Bic-ploeg, waar hij de tweede editie van de Amstel Gold Race won, eveneens als eerste Nederlander. Vanaf 1968 reed Den Hartog voor de Nederlandse Caballero-ploeg, met als kopman Jan Janssen.

Hij hielp Janssen in dat jaar naar de eindwinst in de Tour de France, als eerste Nederlander in de geschiedenis. Den Hartog won zelf onder meer nog de rondes van Luxemburg, Catalonië en Parijs-Camembert. Vanaf 1971 verkocht hij fietsen in Limburg, met als laatste standplaats Nieuwstadt, waar hij vannacht overleed.

Den Hartog wint de Amstel Gold Race (Bron: YouTube)