Alaphilippe wint eerste bergrit Criterium du Dauphiné, Moscon nieuwe leider

Julian Alaphilippe heeft de vierde etappe van het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors was op slotklim naar Lans-en-Vercors de sterkste. Daniel Martin werd tweede, vlak voor Geraint Thomas. Gianni Moscon neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Michał Kwiatkowski.

In het eerste uur van de wedstrijd werd er hard gekoerst. Dat zorgde ervoor dat na vijftig kilometer het peloton in twee stukken brak. Romain Bardet had de slag gemist, maar zijn ploeg AG2R La Mondiale zorgde ervoor dat Bardet toch weer kon aansluiten bij het eerste peloton.

Later konden toch acht vluchters wegrijden uit het peloton: Dario Cataldo (Astana), Lukas Pöstleberger (Bora-Hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Courteille (Vital Concept), Simon Clarke (Education First) en Bryan Coquard (Vital Concept). Op de Col du Mont Noir, een klim van de buitencategorie, reed het peloton met een strak tempo omhoog, vooraan sloeg de kopgroep uit elkaar. Eiking was de eerste die aanviel, maar Cataldo bleek toch net iets sterker dan de Noor.

Cataldo zette zijn aanval door en liep in een natte afdaling uit naar de drie minuten op het peloton. In het peloton was het de ploeg van Bardet die de achtervolging leidde in het peloton. Aan de voet van de slotklim had Cataldo nog 1.50 op het peloton. Team Sky nam weer het tempo over van AG2R La Mondiale en de voorsprong werd steeds kleiner. Guillaume Martin was de eerste die op de slotklim versnelde, maar het peloton bleef de jonge Fransman altijd in het zicht houden. Ook de voorsprong van Cataldo liep snel terug en bij het ingaan van de laatste kilometer was het verschil nog maar twintig seconden.

Daniel Martin ging achter zijn naamgenoot aan en had hem al snel te pakken, net zoals Cataldo. De Ier kreeg in zijn wiel Thomas, Bardet en Alaphilippe met zich mee, terwijl klassementsleider Kwiatkowski moest passen. In de sprint om de dagzege won Alaphilippe makkelijk voor Martin en Thomas.

Moscon kwam op acht seconden binnen en neemt daardoor de leiderstrui over van ploeggenoot Kwiatkowski. De Pool staat nu op zes seconden van de Italiaan. Ook een andere Sky-renner Thomas staat op zes seconden achterstand van Moscon.