Premier League-verdeling buitenlandse tv-gelden op de schop

Boris (borisz)

De Premier League-clubs waren bijeen op hun vergadering. Naast het nieuws dat Amazon de Premier League gaat streamen, is er nog een belangrijk besluit genomen. De TV-pot van buitenlandse inkomsten zal vanaf 2019/2020 niet meer evenredig verdeeld worden over alle clubs, maar de stand in de competitie zal invloed hebben hoeveel geld je krijgt. 

Een grote wens van de 'Grote Zes' gaat daarmee in vervulling. Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur en Manchester City vinden dat zij de Premier League meer waarde geven en vinden dat ze ook daar voor betaald mogen worden. Het is voor het eerst sinds de invoering van de Premier League in 1992 dat de verdeling van buitenlandse tv-gelden wordt aangepast. Begin dit jaar was er nog een vel protest tegen dit voorstel. Nu hebben in ieder geval veertien van de twintig ploegen ingestemd met deze wijziging, het aantal stemmen wat nodig is om dit soort majeure wijzigingen door te voeren. 

De huidige verkoop van de Premier League in het buitenland leverde 3,3 miljard pond op. Dit bedrag zal ook in de nieuwe periode evenredig over alle clubs worden verdeeld. Maar alle inkomsten boven dat bedrag zullen worden verdeeld op basis van de prestatie in de Premier League. Wel is afgesproken dat in de totale verdeling van de tv-gelden de kampioen maximaal 1,8 keer de opbrengsten van de nummer twintig uit de Premier League zal ontvangen. De verwachting is dat de rechtenverkoop in het buitenland zal stijgen naar de 5 miljard pond. 

De inkomsten van de nationale tv-pot werden al verdeeld op basis van de ranking in de competitie. Dat gaat nu ook gebeuren met de inkomsten uit de buitenlandse tv-pot. De inkomsten van de