FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 juni 2018

Jansen: "Hoezo heeft Emmen niks te zoeken in de Eredivisie?"

FC Emmen meldt zich komend seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis in de Eredivisie en Anco Jansen voorspelt een mooi seizoen voor de club.

"Van de 100 mensen zullen er 99 zeggen dat ze niks van ons verwachten", vertelt Jansen in gesprek met Voetbal International. "Maar wat zeggen die mensen dan over Fortuna Sittard en De Graafschap? Dat het grotere clubs zijn?"

"Zal best, maar wij hebben een heel duidelijk idee én een elftal vol onbekende jongens die heel aardig kunnen voetballen. Glenn Bijl, Keziah Veendorp, Nick Bakker. En verder Cas Peters en Alexander Bannink. Als daar een paar gerichte aankopen bij komen, krijgen wij een heel mooi seizoen."

Emmen wordt vooraf betiteld als een degradatiekandidaat nummer één. "Ik hoor het ook, hoor: mensen die roepen dat wij niks te zoeken hebben in de Eredivisie. Hoezo niet? We hebben er nog nooit gespeeld, hoe weten die mensen dat nou?"

Medewerkers ambassade VS in Havana ziek

Opnieuw zijn twee medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Havana ziek geworden. Artsen onderzoeken nog wat hen precies mankeert. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd, zonder in details te treden. "Mogelijk zijn dit twee nieuwe gevallen, maar dat is medisch nog niet bevestigd".

Eind 2016 werden voor het eerst mysterieuze klachten gemeld uit Cuba. De slachtoffers waren diplomaten of familieleden. Uiteindelijk kregen 24 personen last. Destijds werd gesuggereerd dat 'akoestische aanvallen' hebben geleid tot licht hersenletsel, met hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bewijzen daarvoor zijn tot dusver niet gevonden.

Deze week kwamen van de consulaire dienst in de Chinese stad Guangzhou plotseling berichten over vergelijkbare problemen door vreemde geluiden. Enkele medewerkers zijn gerepatrieerd.

Medewerkers ambassade VS in Havana ziek
Medewerkers ambassade VS in Havana ziek (Foto: ANP)

Verstappen opnieuw de snelste in Canada

Max Verstappen heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. De Nederlander op Circuit Gilles Villeneuve in Montreal met de Red Bull tot een tijd van 1.12,198 en was hiermee nipt sneller dan de Ferrari van Kimi Räikkönen.

De sessie kende een rode vlag doordat halverwege de training Carlos Sainz zijn Renault bij het uitkomen van bocht zeven achterwaarts in de muur zette. De Spanjaard kon hierna de pits nog bereiken, maar de schade bleek groot. Eerder op de dag had teamgenoot Nico Hülkenberg al schade gereden. Stoffel Vandoorne zette zijn McLaren bij het uitkomen van bocht negen in de muur. De Belg probeerde nog naar de pits te rijden, maar kwam niet verder dan de hairpin.

Andere coureurs met problemen waren Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo. Bij Vettel werd de setup van de Ferrari flink aangepast, alvorens de Duitser zijn rondes kon rijden. De Red Bull van Ricciardo kampte naar verluidt met motorische problemen, maar de Australiër kon in de slotfase enkele ronden afleggen en kwam zelfs tot de derde tijd. Williams lijkt weer een lastig weekend tegemoet te gaan, want Lance Stroll en Sergey Sirotkin stonden onderaan.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:12.198 Hypersoft 39
2 K. Räikkönen Ferrari 1:12.328 Hypersoft 42
3 D. Ricciardo Red Bull 1:12.603 Hypersoft 17
4 L. Hamilton Mercedes 1:12.777 Supersoft 39
5 S. Vettel Ferrari 1:12.985 Hypersoft 24
6 V. Bottas Mercedes 1:13.061 Ultrasoft 40
7 R. Grosjean Haas 1:13.620 Hypersoft 34
8 E. Ocon Force India 1:13.747 Hypersoft 40
9 S. Pérez Force India 1:13.754 Hypersoft 40
10 F. Alonso McLaren 1:13.866 Ultrasoft 30
11 C. Leclerc Sauber 1:13.884 Hypersoft 39
12 B. Hartley Toro Rosso 1:13.889 Hypersoft 42
13 K. Magnussen Haas 1:13.956 Hypersoft 39
14 N. Hulkenberg Renault 1:13.967 Hypersoft 37
15 M. Ericsson Sauber 1:14.108 Hypersoft 41
16 S. Vandoorne McLaren 1:14.167 Ultrasoft 14
17 C. Sainz Jr. Renault 1:14.433 Supersoft 9
18 P. Gasly Toro Rosso 1:14.486 Ultrasoft 39
19 L. Stroll Williams 1:14.703 Ultrasoft 40
20 S. Sirotkin Williams 1:14.782 Ultrasoft 35

Nijland: "Het zijn voor Groninger begrippen enorme bonussen"

FC Groningen heeft fors geprofiteerd van de transfer van Alexander Sorloth van FC Midtjylland naar Crystal Palace.

De Noorse spits stapte in januari 2016 over van Rosenborg naar FC Groningen, maar anderhalf jaar later kwam er al weer een einde aan het dienstverband. Sorloth had op dat moment zes keer gescoord in 42 wedstrijden voor de Groningers. Bij FC Midtjylland bloeide de 22-jarige aanvaller op en Crystal Palace nam de international van Noorwegen voor 7,8 miljoen euro over.

Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland slaagde erin om een doorverkooppercentage van tien procent overeen te komen met de Denen. "Het zijn voor Groninger begrippen enorme bonussen die met dergelijke transfers gemoeid zijn", zegt Nijland in het Dagblad van het Noorden.

"In het geval van Alexander Sorloth ging het bij handhaving van Crystal Palace om 2,3 miljoen euro, waar wij dan weer tien procent van ontvangen. Voor Engelse clubs zijn dergelijke bedragen peanuts. Daar doen ze helemaal niet ingewikkeld over."

"Zelfs voor bescheiden Premier League-clubs als Crystal Palace staan er vele tientallen miljoenen aan tv-gelden tegenover. Daar kunnen wij in de Eredivisie alleen maar van dromen. En het mooie is, als Crystal Palace zich volgend seizoen opnieuw handhaaft, krijgen we nog eens zo'n bedrag."

Tottenham Hotspur geeft topscorer Kane nieuw contract

Harry Kane heeft een nieuw contract ondertekend bij Tottenham Hotspur. De aanvoerder van Engeland is tot medio 2024 vastgelegd.

Kane wist afgelopen seizoen dertig keer te scoren in de Premier League. Alleen Mohamed Salah was vaker trefzeker. In precies 150 competitieduels van de Spurs heeft Kane liefst 108 doelpunten gemaakt. Hij werd de voorbije maanden dan ook gelinkt aan diverse Europese topclubs.

Met het nieuwe contract hoopt Tottenham de sterspeler lang aan zich te verbinden. Volgens de Daily Mirror gaat Kane vanaf nu 227.000 euro per week verdienen. Vorige maand zette manager Mauricio Pochettino ook al zijn handtekening onder een nieuw contract. De Argentijn blijft tot medio 2023 bij de Noord-Londense club.

Harry Kane debuteerde in augustus 2011 in de hoofdmacht van Tottenham Hotspur en sindsdien speelde hij ruim 200 duels voor zijn ploeg. De 24-jarige aanvaller draagt vanaf volgende week de aanvoerdersband van Engeland tijdens het WK in Rusland. The Three Lions spelen in groep G tegen Tunesië, Panama en België.

Doden en gewonden bij protesten Gaza

Bij nieuwe protesten van Palestijnen op de Gazastrook bij de grens met Israël zijn vrijdag doden en honderden gewonden gevallen. Het Israëlische leger schoot met scherp en met traangasgranaten toen Palestijnen stenen gooiden en banden in brand staken.

Palestijnen begonnen op 30 maart met demonstraties bij de grens. Onder de noemer Mars der Terugkeer eisen zij dat Palestijnen mogen terugkeren naar het land dat bij de oprichting van Israël in 1948 werd geconfisqueerd.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid kwamen vrijdag vier mensen om in de schermutselingen en raakten 525 mensen gewond. Van de gewonden liepen er 92 schotwonden op. Een van hen was een persfotograaf.

Doden en gewonden bij protesten Gaza
Doden en gewonden bij protesten Gaza (Foto: ANP)

Politie Rotterdam vindt 87 kilo heroïne

De politie in Rotterdam heeft 87 kilo heroïne gevonden in een woning en een auto in de wijk De Enk. De 35-jarige bewoner en de 39-jarige bewoonster van het pand zijn aangehouden.

Na een tip van omwonenden controleerden agenten de auto van de man. Ze vonden 3 kilo drugs op de achterbank. In zijn woning bleek nog eens 84 kilo te liggen. Na testen bleek het om heroïne te gaan.

De politie nam 12.000 euro in contanten in beslag en enkele dure horloges en mobieltjes. Ook de auto, met daarin een verborgen ruimte, is in beslag genomen. De heroïne is vernietigd.

Politie Rotterdam vindt 87 kilo heroïne (foto: Politie.nl)
Politie Rotterdam vindt 87 kilo heroïne (foto: Politie.nl)

Engelsen gaan overstag: Premier League krijgt winterstop

De Premier League krijgt vanaf het seizoen 2019/20 een korte winterstop. Dat heeft de Engelse voetbalbond met verschillende partijen afgesproken.

Diverse Britse media schrijven vrijdag dat iedere club op het hoogste niveau in februari een pauze van bijna twee weken zal krijgen. De Football Association hoopt dat dat de prestaties van de Engelse internationals op eindtoernooien zal verbeteren. Voor komend seizoen geldt de maatregel dus nog niet.

In de Premier League wordt vanaf 2019/20 nog wel gewoon in ieder weekend gevoetbald. De speelronden worden in tweeën verdeeld, zodat iedere club uiteindelijk toch circa tien dagen niet in actie hoeft te komen. De betrokken partijen waren al enkele maanden met elkaar in gesprek om tot een akkoord over een kleine winterstop te komen.

Sinds het seizoen 1995/96 telt de Premier League twintig teams en spelen alle clubs dus 38 competitieduels. Bij de oprichting van de competitie in 1992 deden er nog 22 clubs mee. Het speelschema voor komend seizoen wordt aanstaande donderdag overigens naar buiten gebracht.

WK allround, sprint en afstanden samengevoegd tot één WK schaatsen

Het aantal wereldkampioenschappen voor langebaanschaatsers wordt teruggebracht naar één titeltoernooi per seizoen. Momenteel zijn er nog aparte wereldkampioenschappen allround, sprint en afstanden. De nieuwe opzet zal ingaan per seizoen 2020/2021.

Dat besluit is vrijdag genomen op het tweejaarlijkse ISU Congres in het Spaanse Sevilla. De KNSB heeft zich in de afgelopen periode maximaal ingespannen om het aantal WK’s op minstens twee per jaar te houden. Daarnaast heeft de KNSB ook diverse alternatieven ingebracht, maar de internationale schaatsgemeenschap heeft democratisch anders besloten, zegt Jeroen Kraaij, leider van de KNSB-delegatie in Sevilla.

Het voorstel om voortaan nog maar één WK per winter te organiseren, was afkomstig van de Technische Commissie van de ISU zelf. Belangrijkste argument: het langebaanschaatsen telt nu te veel wereldkampioenen. Dat zou verwarring wekken bij het publiek en het zou commercieel ingewikkeld zijn. Daarnaast wordt de ‘waarde’ van de titel 'Wereldkampioen' hierdoor groter. Eigenlijk kent geen andere sport zo veel WK’s én World Cups-wedstrijden als het langebaanschaatsen.

De nieuwe kalender wordt al snel ingevoerd. In het seizoen 2019-2020 gaat de ISU al terug naar twee titeltoernooien: een WK Afstanden en een WK Sprint/Allround. Het jaar daarna (2020-2021) zal er één WK verreden worden. Welk WK en in welke vorm zal in de komende periode worden uitgewerkt.

"Wij zullen als KNSB zitting krijgen in een werkgroep die mee gaat denken over de invulling van dit model in combinatie met het huidige World Cup-model, Hierdoor zitten we dicht bij het vuur en kunnen we invloed uitoefenen", zegt Kraaij.

Verder gaat vanaf komend seizoen de puntentelling bij de mass start op de schop. Tijdens de race zullen er drie tussensprints zijn. De eerste drie rijders krijgen daarvoor respectievelijk 3, 2 en 1 punt. Bij de finish krijgen de eerste zes rijders punten. De eerste krijgt 60, de tweede 40, de derde 20, de vierde 10, de vijfde 6 en de zesde 3.

Naaz krijgt talentprijs van 3FM

De zangeres Naaz is door NPO 3FM uitgeroepen tot het grootste muziektalent van het afgelopen jaar. De Koerdisch-Nederlandse ontving vrijdag, op haar twintigste verjaardag, de 3FM Talent Award. Dat gebeurde op het festival Best Kept Secret in Hilvarenbeek. Ze zal ook optreden als de andere 3FM Awards worden uitgereikt, op 5 september in de AFAS Live.

Naaz won eerder dit jaar al twee Edison Popprijzen. Ze treedt in de voetsporen van onder anderen Lucas Hamming, Jett Rebel, Kensington, Gers Pardoel, Caro Emerald en Giovanca, die eerder door 3FM werden uitgeroepen tot toptalenten.

Naaz krijgt talentprijs van 3FM
Naaz krijgt talentprijs van 3FM (Foto: BuzzE)

"Transfer Pereiro is totaal niet aan de orde"

Gastón Pereiro wordt de laatste weken aan andere clubs gelinkt, maar volgens één van zijn begeleiders wil de speler gewoon bij PSV blijven.

Alexis Papasan, een zakelijke begeleider van Pereiro, rekent niet op een vertrek van zijn cliënt uit Eindhoven. "Een transfer is op dit moment totaal niet aan de orde. Gastón is gelukkig bij PSV en heeft nog een contract tot medio 2020 bij de club. Ik denk dat de kans zelfs groot is dat PSV hem snel een nieuwe aanbieding doet", vertelt hij aan Omroep Brabant.

Pereiro werd in verband gebracht met een overstap naar Sporting Clube de Portugal of VfL Wolfsburg. Volgens Papasan kunnen de Portugezen hem niet betalen en heeft Wolfsburg zich nooit concreet bij PSV gemeld. De 22-jarige aanvaller is niet opgenomen in de WK-selectie van Uruguay.

"Natuurlijk is Gastón erg teleurgesteld dat hij het WK mist, maar dat wil niet zeggen dat hij nu opeens weg wil uit de Eredivisie en zo snel mogelijk in een grotere competitie wil spelen", aldus Papasan. Pereiro speelt sinds medio 2015 voor de landskampioen, die destijds zes miljoen euro voor hem betaalde aan Club Nacional.

De voormalig zanger van DI-RECT gaat scheiden

Tim Akkerman gaat inderdaad scheiden. Vrijdag bevestigde de zanger geruchten dat zijn huwelijk met Stephanie na bijna elf jaar op de klippen is gelopen.

"En dan komt alles steeds dichterbij. Een nieuw leven, nieuwe kansen en nieuwe dromen. Voor de goede orde, we gaan uit elkaar", schreef Tim donderdagavond op Facebook. Aan RTL Boulevard bevestigde hij dat zijn huwelijk is gestrand.

Tim en Stephanie trouwden in de zomer van 2007. Het stel heeft drie kinderen. Geruchten dat de voormalig zanger van DI-RECT gaat scheiden doen al langer de ronde. Eind maart zei Tim al tegen De Telegraaf dat hij "helaas niet kan ontkennen dat er wat dingen spelen in de relationele sfeer". Toen nog zei de zanger er "omwille van onze kinderen en familie"niet verder op in te gaan.

Huwelijk Tim Akkerman inderdaad op de klippen
Huwelijk Tim Akkerman inderdaad op de klippen (Foto: BuzzE)

Verstappen snelste in eerste vrije training Canada

Max Verstappen heeft de snelste tijd laten noteren in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada. Met een 1:13.302 was de Limburger net geen tiende sneller dan Lewis Hamilton, die zijn 1:13.390 echter wel op een hardere compound had gereden. Probleemloos verliep de sessie niet; tot tweemaal toe moest Verstappen zijn stint afbreken vanwege een probleem: eerst een lekke band, even later een loszittend onderdeel aan de voorwielophanging. Sebastian Vettel eindigde als derde op twee tienden achterstand.

Al vrij snel in de training ging het mis voor Nico Hülkenberg. De Renault-coureur kwam een half uur na de start tot stilstand en slaagde er niet in om zijn wagen weer op gang te brengen, waardoor een code rood kwam. De Duitser had op dat moment nog geen tijd neergezet. In de laatste minuten van de training ging Sirotkin nog achteruit de bandenstapels in, maar de impact was niet op hoge snelheid waardoor hij zijn weg weer kon vervolgen richting de pitsstraat.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:13.302 Hypersoft 26
2 L. Hamilton Mercedes 1:13.390 Ultrasoft 29
3 D. Ricciardo Red Bull 1:13.518 Hypersoft 24
4 S. Vettel Ferrari 1:13.574 Hypersoft 19
5 V. Bottas Mercedes 1:13.617 Ultrasoft 31
6 K. Räikkönen Ferrari 1:13.727 Hypersoft 28
7 F. Alonso McLaren 1:13.900 Ultrasoft 27
8 C. Sainz Jr. Renault 1:14.116 Hypersoft 24
9 S. Vandoorne McLaren 1:14.311 Ultrasoft 19
10 P. Gasly Toro Rosso 1:15.004 Ultrasoft 31
11 E. Ocon Force India 1:15.071 Hypersoft 29
12 R. Grosjean Haas 1:15.119 Ultrasoft 21
13 M. Ericsson Sauber 1:15.386 Ultrasoft 30
14 C. Leclerc Sauber 1:15.439 Ultrasoft 30
15 K. Magnussen Haas 1:15.579 Ultrasoft 21
16 B. Hartley Toro Rosso 1:15.756 Ultrasoft 38
17 S. Sirotkin Williams 1:15.768 Supersoft 30
18 L. Stroll Williams 1:16.259 Supersoft 16
19 N. Latifi Force India 1:17.145 Hypersoft 28
20 N. Hulkenberg Renault geen tijd   3

Doorgrond een complot in Phantom Doctrine

Good Shepherd Entertainment en indie-ontwikkelaar CreativeForge Games hebben een trailer voor Phantom Doctrine uitgebracht. Vandaag maken ze bekend dat deze turn-based game dit jaar niet alleen op pc verschijnt, maar ook op PlayStation 4 en Xbox One.

Phantom Doctrine speelt zich af in het jaar 1983 tijdens de Koude Oorlog. In deze alternatieve tijdslijn leidt de speler de Cabal, een geheime organisatie die vecht tegen een wereldwijde samenzwering. Onbekenden zetten wereldleiders en naties tegen elkaar op om zo uiteindelijk zelf de wereldmacht te pakken. In geheime missies zoek je naar geclassificeerde bestanden en ondervraag je vijandelijke agenten om zo het complot te doorgronden en de wereld te redden. Je kunt als KGB-agent of CIA-agent spelen.

Ibrahimovic hekelt 'mentaliteit' van Zweedse media

Zlatan Ibrahimovic denkt dat hij ontbreekt op het WK, omdat de Zweedse media schreven dat de ploeg hem niet meer nodig heeft.

Bondscoach Janne Andersson legde uit dat hij Ibrahimovic niet heeft opgeroepen vanwege zijn eerdere beslissing om te stoppen als international. De sterspeler van LA Galaxy zette na het EK van 2016 een punt achter zijn interlandcarrière. "Als je afscheid hebt genomen van het team, vind ik niet dat je terug kan komen", aldus Andersson.

Maar volgens Ibrahimovic hebben de Zweedse media ook een rol gespeeld. "Het WK is het grootste voetbalfeest waar alle grote spelers meedoen. Zlatan is er niet, terwijl hij er wel zou moeten zijn", aldus de 36-jarige vedette. "De media schrijven dat de ploeg beter af is zonder mij, dus ik geloof ze. Dat is de mentaliteit van de Zweedse media. Ik heb geen Zweedse naam en ook niet de typische Zweedse uitstraling."

"Toch heb ik nog steeds het doelpuntenrecord van de nationale ploeg en heb ik bij Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United en nu LA Galaxy gespeeld", gaat Ibra verder. "Dus als ik niet in het team zou passen, hoe kan ik dan bij de grootste clubs ter wereld hebben gespeeld? Geloof mij nou maar, ik weet hoe je moet winnen. En ik doe het goed."

'Kluivert akkoord met AS Roma, ook Ziyech naar Italië'

Justin Kluivert verkast hoogstwaarschijnlijk naar AS Roma. De Italiaanse club heeft een akkoord met Ajax bereikt, zo meldt Voetbal International vrijdag.

Kluivert laat al enige tijd weten zeker te zijn van een vertrek naar AS Roma en dat lijkt er nu dus ook van te komen. Er ligt voor de vleugelaanvaller een contract voor vijf jaar klaar. Het transferbedrag zou om en nabij de achttien miljoen euro liggen.

Meerdere Italiaanse ploegen zaten uiteindelijk achter de diensten van Kluivert aan, maar AS Roma trekt nu dus aan het langste eind.

Daarnaast lijkt ook Hakim Ziyech naar AS Roma te verhuizen. De middenvelder staat al langer op het lijstje van de ploeg uit Rome, waar eveneens een contract voor vijf jaar klaarligt. Als de clubs eruit komen, zal de transfer na het WK voetbal worden beklonken.

Update 19.25u

Zaakwaarnemer Mino Raiola spreekt tegen RTL Boulevard tegen dat Ajax een akkoord heeft bereikt met AS Roma. Hij verwacht bovendien dat beide clubs er vrijdag niet meer uit gaan komen.

Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren

In Nederlandse eieren zijn opnieuw sporen gevonden van de omstreden insecticide fipronil. Dat heeft de dienst voedselveiligheid en consumentenbescherming van de Duitse deelstaat Nedersaksen vrijdag bekendgemaakt. De eieren zijn geleverd door een biologisch pluimveebedrijf uit Nederland en worden uit de handel gehaald. De Nederlandse autoriteiten zijn ingelicht.

Tests in de regio Vechta hebben een verhoogde concentratie fipronil aangetoond. Zoals het ernaar uitziet bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid. Het gebruik van fipronil bij dieren die gebruikt worden in de voedselindustrie is in de EU verboden. Vorig jaren kwamen onder meer in Nederland en Duitsland fipronileieren op de markt. Sindsdien wordt er streng gecontroleerd en onderzoek gedaan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat er af en toe nog fipronil wordt aangetroffen in Nederlandse eieren. Het gaat om "naijlen" van het fipronilschandaal van vorig jaar. In stallen komt soms nog wat fipronil voor en dat kan in de eieren terechtkomen. Volgens de waakhond zijn er geen aanwijzingen dat fipronil weer op grote schaal wordt gebruikt. "Daar is de sector op teruggekomen", aldus een woordvoerder van de dienst.

Fipronil werd gebruikt om bloedluizen bij leghennen te doden.

Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren
Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren (Foto: ANP)

Na 23 jaar weer Oostenrijker in Grand Slam-finale, Nadal ook weer in eindstrijd

Voor de tweede keer in de geschiedenis staat een Oostenrijkse tennisser in de finale van een Grand Slam-toernooi. Dominic Thiem plaatste zich vrijdag voor de eindstrijd op Roland Garros, waarmee hij in de voetsporen treed van Thomas Muster, die het toernooi in 1995 won.

De mondiale nummer acht nam het op tegen dé sensatie van het toernooi, de Italiaan Marco Cecchinato (ATP-72). Die wist Thiem twee sets lang stevig partij te bieden, maar nadat de Oostenrijker de tiebreak in set twee won was het gedaan met Cecchinato's verzet: 7-5, 7-6 (10), 6-1.

In de eindstrijd neemt Thiem het op tegen Rafael Nadal. De Spanjaard stond al tien keer eerder in de finale in Parijs en won die tien finales allemaal. In de halve finale schoof hij de Argentijn Juan Martin Del Potro ogenschijnlijk simpel aan de kant: 6-4, 6-1, 6-2.

Hardere aanpak overlastgevende asielzoekers

Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid gaat overlastgevende asielzoekers harder aanpakken. Overlastgevers worden sneller in de begeleiding- en toezichtlocatie (ebtl) geplaatst en in individuele gevallen wordt ebtl-plaatsing ook mogelijk voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die ouder zijn dan 16 jaar. Daarnaast krijgt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) extra capaciteit om sneller Dublinzaken af te handelen en doen ketenpartners intensiever aan dossieropbouw met het oog op inbewaringstelling. Ook gaat de IND in gesprek met de Rechtspraak om te bezien welke mogelijkheden er zijn om asielzaken van ernstige overlastgevers met voorrang te laten behandelen door rechtbanken, zodat ze sneller kunnen worden afgewezen.

Aanleiding voor de maatregelen is de recente reeks incidenten op en rondom COA-locaties waarbij vreemdelingen met een niet-kansrijke asielaanvraag zijn oververtegenwoordigd. Naast nieuwe maatregelen worden bestaande maatregelen waar mogelijk effectiever ingezet en zo nodig aangescherpt.

Staatssecretaris Harbers: “Overlastgevend gedrag is volstrekt ontoelaatbaar. Het kan niet zo zijn dat omwonenden van een AZC en medewerkers die werkzaam zijn op een COA-locatie zich onveilig voelen. Daarom neem ik aanvullende maatregelen om deze groep raddraaiers adequaat aan te pakken. Maar we moeten ook creatief zijn binnen de bestaande mogelijkheden. Als een gebiedsverbod op oudjaarsavond zijn vruchten afwerpt, is het voor overlastgevers wat mij betreft elke dag oud en nieuw.”

Er zal scherper worden ingezet op het sneller plaatsen van overlastgevers in de extra begeleiding- en toezichtlocatie (ebtl). Zo zijn direct na de overlast in Weert en Westerwolde zeven vreemdelingen overgeplaatst naar de ebtl. In de ebtl gelden strengere regels dan in een reglier azc. Bewoners mogen zich slechts op een beperkt aantal plaatsen buiten de locatie begeven en zijn verplicht zich te melden als ze de locatie verlaten en terugkomen. Er is een dagelijkse meldplicht. Zij ontvangen geen financiële verstrekkingen zoals in de reguliere opvang.

Overlast wordt in toenemende mate veroorzaakt door een specifieke, beperkte groep (gestelde) alleenstaande minderjarige vluchtelingen (avm’s). In individuele gevallen wordt ebtl-plaatsing daarom ook mogelijk voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die ouder zijn dan 16 jaar. Voor deze specifieke groep overlastgevende amv’s geldt dat de bestaande methodiek om amv’s te begeleiden lastig toepaspaar is. Daarom zijn het COA, DJI en Nidos in gesprek om te bezien welke gezamenlijke stappen nog meer kunnen worden genomen. Opvang in minder open opvanglocaties wordt bij die gesprekken niet uitgesloten.

Overlastgevers komen vaak uit veilige landen van herkomst en hebben in veel gevallen een Dublinindicatie. Dit betekent dat een andere EU-lidstaat verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Door middel van een Dublinclaim kan de betreffende asielzoekers door Nederland worden teruggestuurd. Om de afdoening hiervan aan Nederlandse zijde te versnellen, wordt de capaciteit van de IND verhoogd en met voorrang ingezet op de groep overlastgevers. Daarnaast worden IND-medewerkers ingezet om erop toe te zien dat vreemdelingen tijdig aanwezig zijn bij afspraken. Hiermee wordt voorkomen dat asielprocedures onnodig worden vertraagd.

Om het vertrek van overlastgevers te bespoedigen, wordt ingezet op de mogelijkheid om asielzaken van overlastgevers met voorrang te laten behandelen door rechtbanken. In het recente verleden zijn rechtbanken hiertoe bereid gebleken. De Immigratie en Naturalisatiedienst gaat met de rechtbanken in gesprek over een meer structurele toepassing van die werkwijze.

Hardere aanpak overlastgevende asielzoekers (foto: pxhere)
Hardere aanpak overlastgevende asielzoekers (foto: pxhere)

Jelka van Houten heeft een tattoo

Jelka van Houten heeft haar zus Carice voortaan altijd bij zich. De actrice heeft een tatoeage van zichzelf samen met haar zus op haar arm laten zetten.

Jelka deelt een foto van haar arm met de afbeelding van de twee zussen als jonge meisjes op Instagram. "Dat ik dit ooit zou doen, ik en mijn lieve zus op mijn arm.. voor altijd dus en ons paatje als raaf ook voor altijd...thanks so much."

Op de tattoo staat de vader van de zussen afgebeeld als een raaf op de schouder van Carice. Theodore van Houten overleed in 2016.

Jelka van Houten laat Carice op arm tatoeëren
Jelka van Houten laat Carice op arm tatoeëren (Foto: BuzzE)

Atleet Comenentia maakt indruk met dubbele zege en record in VS

Atleet Denzel Comenentia heeft tijdens de NCAA-atletiekkampioenschappen, de Amerikaanse kampioenschappen voor studenten, grote indruk gemaakt. In Eugene won de Nederlander, uitkomend voor de Georgia Bulldogs, zowel het kogelslingeren als het kogelstoten.

Bij het kogelslingeren kwam de 22-jarige Comenentia tot een afstand van 76,41 meter. Hij domineerde de wedstrijd daarmee en gooide ook nog eens 12 centimeter verder dan zijn eerder zelf gegooide Nederlands record. Met 20,61 meter was hij ook bij het kogelstoten een klasse apart.

Comenentia is op beide onderdelen al zeker van EK-deelname, maar in augustus moet hij in Berlijn wel een keuze maken: de twee onderdelen worden op dezelfde dag gehouden.

Martin wint vijfde etappe Dauphiné, Thomas nieuwe leider

Daniel Martin heeft de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Ier van UAE Emirates was de sterkste op de slotklim naar Valmorel. Geraint Thomas werd op vier seconden tweede en neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Gianni Moscon. Adam Yates kwam als derde over de finish op vijftien seconden.

Edward Ravasi (UAE Emirates), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Nicolas Edet (Cofidis), Laurens De Plus (Quick Step), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Matteo Fabbro (Trek-Segafredo) en Carlos Verona (Mitchelton-Scott) waren de vroege vluchters van de dag. Het achttal kreeg drie minuten van het peloton, waar team Sky de controle had en later de hulp kreeg van BORA-hansgrohe.

Aan de voet van de slotklim was Sky weer als enige die de leiding nam in het peloton. In de kopgroep was Edet de sterkste op de slotklim, maar op iets minder dan vijf kilometer werd hij teruggepakt. Ondertussen had Mitchelton-Scott het tempo in het peloton overgenomen van Sky.

Door de tempowisseling moest klassementsleider Moscon lossen. De Italiaan kreeg later op de slotklim nog de hulp van Michal Kwiatkowski, die de eerste leider was in Dauphiné, maar verloor toch meer dan een minuut op de winnaar.

De eerste echte demarrage op de klim van buitencategorie kwam van Marc Soler. De winnaar van de afgelopen Parijs-Nice kreeg niet veel ruimte van Sky. Daarna was er een versnelling van Daniel Martin. De Ier profiteerde van een rustig moment in het peloton en nam een voorsprong van twintig seconden op de eerste achtervolgers, waar Tao Geoghegan Hart het tempo bepaalde voor zijn kopman Thomas.

Bij het ingaan van de laatste kilometer nam Thomas zelf het initiatief en kreeg in eerste instantie Romain Bardet met zich mee, maar de Fransman moest passen. Thomas kwam nog dicht bij Martin, maar had zijn actie net te laat ingezet en kwam binnen op vier seconden van Martin. Voor de Ier was het zijn eerste overwinning, voor zijn nieuwe werkgever UAE Emirates.

Antwan Tolhoek kwam als tiende binnen en was daarbij de eerste Nederlander van de dag. De renner van LottoNL-Jumbo staat nu zeventiende in het algemeen klassement op meer dan drie minuten van leider Thomas.

Giuliani teruggefloten na Melania-uitspraak

De advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een tik op de vingers gekregen nadat hij zich had uitgesproken over Melania Trump, de first lady. Rudy Giuliani beweerde dat Melania ook van mening is dat de vermeende affaire tussen haar man en pornoster Stormy Daniels nooit heeft plaatsgevonden, bericht CNN.

"Ze gelooft haar echtgenoot", zei de advocaat deze week in Tel Aviv. "Ze weet dat het niet waar is." De woordvoerster van de first lady floot hem later terug. "Ik denk niet dat mevrouw Trump ooit haar mening over iets heeft gegeven aan meneer Giuliani", liet woordvoerster Stephanie Grisham weten aan de nieuwszender.

Giuliani liet CNN weten zijn uitspraken niet te betreuren. "Ik heb er geen spijt van omdat ik geloof dat het waar is", zei hij. Melania zou haar man goed genoeg kennen om te weten dat de beschuldigingen onzin zijn.

Stormy Daniels, wier echte naam Stephanie Clifford is, beweert in 2006 een seksuele relatie met Trump te hebben gehad. Melania gaat vragen over de vermeende affaire zorgvuldig uit de weg.

Giuliani teruggefloten na Melania-uitspraak
Giuliani teruggefloten na Melania-uitspraak (Foto: ANP)

Code Vein toont 'Ogre'-wapen

In Code Vein kun je verschillende types wapens ('Blood Veils') gebruiken. Elk type wapen heeft zo zijn voordeel. Vandaag introduceert Bandai Namco de 'Ogre'-type, een soort klauw. Deze Blood Veil is vooral als je dicht bij vijanden staat effectief

Een ramp heeft de wereld naar de afgrond geholpen. Steden liggen in verval en de beschaving zoals we die kennen is niet meer. In het epicenter van de ramp leeft nog een kleine groep in het gebied Vein. Het zijn geen gewone mensen meer, maar Revenants. Ze hebben speciale krachten gekregen, maar in ruil daarvoor weten ze niets meer van hun verleden en hebben ze bloed nodig om te overleven en hun krachten te gebruiken. Als ze hun bloedlust teveel zouden voeden dan worden ze een van de Lost, wezens waarbij het laatste beetje menselijkheid verdwenen is. Dit zijn je vijanden, ze dwalen overal rond op zoek naar bloed. Jij bent een Revenant en je gaat op zoek naar je geheugen en een vluchtoord waar je je veilig kunt leven, zonder de Lost.

Code Vein is vanaf 28 september verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc (via Steam).

Indivisible E3-trailer toont de wereld

Indivisible, de actie-RPG van Lab Zero (bekend van Skullgirls), heeft alvast een E3-trailer gekregen. De trailer toont vooral de wereld waar de game zich afspeelt. Backers van het Indigogo-project die eind 2015 werd gefundeerd hebben bovendien toegang gekregen tot een nieuwe beta-demo.

Indivisible is een 2D-platformer met een RPG-vechtsysteem die geïnspireerd is door Valkyrie Profile. Net als in Skullgirls valt de uitstekende handgetekende animatie van de personages op. Indivisible moet in 2019 uitkomen voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Ontwikkelaar Life is Strange komt met Twin Mirror

Via de E3-countdown van Sony is een nieuwe game aangekondigd van Dontnod Entertainment. Twin Mirror is een 'murder mystery' en wordt uitgegeven door Bandai Namco.

In de game speel je als Sam, een man die na een jaar terugkeert naar Basswood. Hij bezoekt daar de begrafenis van een friend, maar de volgende dag wordt Sam wakker met een bebloed shirt in zijn bezit. In de game zoek je uit hoe en wat er is gebeurd.

De game is nog in early development en lanceert in 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

CU mikt op 'maatschappelijk debat' vuurwerk

De ChristenUnie, de regeringspartij die als enige wél een landelijk vuurwerkverbod wil, legt zich er niet meteen bij neer dat het kabinet daar niet aan wil. De partij vindt dat "het kabinet die mogelijkheid om het gevaarlijkste vuurwerk uit de handel te halen nadrukkelijk openhoudt". Het maatschappelijk debat over vuurwerk gaat intussen door, zegt de ChristenUnie, waardoor de roep om een vuurwerkverbod misschien luider wordt.

De ChristenUnie "wil de ervaringen van politie en hulpverleners en het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid daar voortdurend nadrukkelijk bij betrekken", zegt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Die dringen erg aan op een landelijk vuurwerkverbod.

Ook coalitiegenoot D66 is nog niet tevreden. De partij wil dat gemeenten de ruimte krijgen om een gemeente helemaal vuurwerkvrij te maken, en het niet bij vuurwerkvrije zones hoeven te laten. "Daar hebben gemeenten zelf ook om gevraagd en dat mis ik nu nog in de plannen", zegt Kamerlid Monica den Boer.

CU mikt op 'maatschappelijk debat' vuurwerk
CU mikt op 'maatschappelijk debat' vuurwerk (Foto: ANP)

Dead or Alive 6 aangekondigd

Kasumi en co zijn weer in hun basiskostuums te bewonderen in Dead or Alive 6. Het vechtspel verschijnt ergens in 2019 op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Dit keer is er een Special-button om makkelijker speciale bewegingen en combo's te maken. Gezien counteren nog steeds makkelijk te doen is is dit misschien makkelijk voor nieuwkomers, maar voor de pro's blijft het counteren van aanvallen het belangrijkst. Er is voor het eerst in de DOA-franchise een Super-meter toegevoegd, maar wat deze doet moeten we nog even afwachten. De storymodus zal verschillende personages onder onze knoppen zetten, zodat we van iedere vechter wat kunnen oefenen. Dat oefenen kun je doen voor de lokale en online multiplayer. Van de cast zijn nu alleen nog Kasumi, Zack, Helena, Jann Lee, Hayate en Hayabusa bekendgemaakt.

Op 11 juni krijgen we meer te horen over Dead or Alive 6. Naar de hoeveelheid kostuum-DLC's zullen we niet veel hoeven raden.

OM betreurt opvragen beldata journalist

Er mag alleen in ,,uitzonderlijke omstandigheden" worden afgeweken van bronbescherming bij journalisten, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij reageerde op het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om telefoongegevens van een journalist van Brabants Dagblad op te vragen.

Volgens de bewindsman is bronbescherming een ,,fundamenteel recht". Volgens hem had het OM de zaak vooraf moeten voorleggen aan het college van procureurs-generaal. ,,Ik vind dat dat zonder meer bij de procedure hoort", zei hij na afloop van de ministerraad.

Grapperhaus vind dat de journalist gewoon door moet gaan met zijn werk. De verslaggever berichtte vorig jaar over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Hij wist er achter te komen wie hadden gesolliciteerd naar de functie. Justitie onderzoekt wie informatie naar de krant heeft gelekt.

Update 16.41 uur
Het Openbaar Ministerie (OM) betreurt het dat de politie belgegevens heeft opgevraagd van een journalist van het Brabants Dagblad die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. De politie wilde achterhalen met wie de journalist had gebeld, in het onderzoek naar wie informatie naar de krant heeft gelekt over burgemeesterskandidaten.


"Journalistieke vrijheid is een groot goed binnen de democratie. Het had nooit mogen gebeuren dat gegevens van een journalist op deze manier in een dossier terecht zijn gekomen", stelt voorzitter Gerrit van der Burg van de top van het OM, het college van procureurs-generaal.

"Het OM hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring. Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen."Het OM heeft inmiddels contact gehad met de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad

Minister: bronbescherming fundamenteel recht
Minister: bronbescherming fundamenteel recht (Foto: ANP)

Trump overweegt gratie voor Muhammad Ali

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt postuum gratie te verlenen aan voormalig wereldkampioen boksen Muhammad Ali. De legendarische atleet werd ooit veroordeeld door een militaire rechtbank, omdat hij dienst weigerde tijdens de oorlog in Vietnam. Ali overleed in juni 2016.

In 1967 weigerde Ali gehoor te geven aan een oproep voor militaire dienst. Hij werd gearresteerd en verloor zijn wereldtitel en zijn bokslicentie. Hij verscheen drie jaar niet in de ring. In 1971 tekende Ali met succes beroep aan tegen zijn straf bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Trump zei dat hij aan nog 3000 mensen overweegt gratie te verlenen.

Trump overweegt gratie voor Muhammad Ali
Trump overweegt gratie voor Muhammad Ali (Foto: ANP)

Crossen in V-Rally 4

Bigben en Kylotonn Racing Games laten twee van de vijf disciplines uit V-Rally 4 zien in een trailer. Het gaat om de disciplines V-Rally Cross en Buggy.

V-Rally Cross-races zijn races met 7 andere coureurs op tracks met een mix van modder en asfalt. Buggy’s zijn lichter en meer wendbaar, waardoor ze een andere race-ervaring bieden op de circuits.

De andere disciplines in V-Rally 4 zijn:

  • Rally: Race over de hele wereld, van Afrika tot Japan, en overwin pittige parkoersen in extreme omstandigheden.
  • Extreme-Khana: Om deze hindernisbanen te overwinnen moet je zeer nauwkeurig kunnen racen en driften.
  • Hillclimb: Race naar de top achter het stuur van krachtige wagens.

V-Rally 4 biedt ook een Career-stand en online-standen waarover binnenkort meer wordt aangekondigd, net als over de split-screen multiplayer. Het spel komt in september 2018 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Het verschijnt later ook voor de Nintendo Switch.

Trump wil Rusland weer bij G7

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Rusland weer mee zou moeten doen aan de top van de G7. Hij verklaarde dat vlak voordat hij aan boord van het vliegtuig ging dat hem naar Canada zou brengen.

Rusland deed vanaf 1998 soms mee aan de vergaderingen die toen als G8 door het leven gingen. Moskou is sinds 2014 niet meer welkom vanwege de annexatie van de Krim.

Het Kremlin staat echter niet te trappelen om weer aan te schuiven. In een reactie op de opmerking van Trump liet Moskou weten "op een ander format"gefocust te zijn.

Trump wil Rusland weer bij G7
Trump wil Rusland weer bij G7 (Foto: ANP)

Man vangt uit brandend huis gegooide baby

Tijd voor een kort feel good-berichtje uit Anderson, in de Amerikaanse staat South Carolina. Daar stond een huis in de fik, wat op zich niet echt feel good is, zeker als je je bedenkt dat een jonge moeder en haar elf maanden oude baby boven vast zaten.

Gelukkig was daar plotseling een nog altijd onbekende man, volgens onbevestigde geruchten een marinier. De vrouw gooide haar baby het raam uit, waar de man klaar stond om het kind op te vangen. De baby kwam in aanraking met wat bosjes en liep zo een paar schrammen op, maar verder was alles in orde.

Na afloop zou de moeder ook naar beneden gesprongen zijn en naar verluidt is zij er uiteindelijk ook goed vanaf gekomen. De man had weinig trek in allerlei aandacht en loftuitingen en ging er dan ook weer vandoor, nadat een van de toegesnelde brandweerlieden hem nog even de hand had geschud.

Het moment (Bron: YouTube)

DVD: De Luizenmoeder (Seizoen 1)

Vastberaden om haar nieuwe leven zo snel mogelijk op de rit te krijgen, stort Hannah (Jennifer Hoffman), de nieuwe en net gescheiden moeder met dochter Floor in groep drie, zich in de wereld die zich afspeelt op en rondom het schoolplein van basisschool De Klimop. Wij maken o.a. kennis met de ietwat vreemde schooldirecteur Anton (Diederik Ebbinge), de lichtelijk overspannen juf Ank (Ilse Warringa), het andere schoolpersoneel en natuurlijk, de ouders in deze bijzondere mini-maatschappij waar geen enkel maatschappelijk cliché geschuwd wordt. Hannah wordt geconfronteerd met schoolpleinregels, de klassen-app, de moedermaffia, traktatiebeleid, zwaaiafspraken, hangouders, de participizza-avond, tienminutengesprekken, Winterklaas, 1 april, het zomerfeest en natuurlijk luizenmoeders!

Monster Boy and the Cursed Kingdom getoond in E3-trailer

Monster Boy and the Cursed Kingdom dient als spirituele opvolger van de klassieke Wonder Boy-games. De game is getoond in een E3-trailer en het geheel ziet er prachtig uit. De beelden vind je hieronder.

De kleurrijke actie-adventure game wordt ontwikkelt samen met Ruichi Nishizawa, bedenker van de originele Wonder Boy. De game leent het beste van de klassieke serie en biedt dit in een modern jasje. Het is aan Jin om Monster World Kingdom te redden door vijanden te verslaan, geheime locaties te ontdekken, uitrusting te upgraden en meer. Jin krijgt toegang tot speciale vormen met unieke vaardigheden.

De game lanceert deze zomer voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. Een pc-versie is ook in de maak. In Europa lanceert de game enkel digitaal, in de Verenigde Staten krijgt de game ook een fysieke release.

Amsterdamse 'Super Granny' pakt wereldtitel powerliften

Een knap staaltje bejaardensport voor de Amsterdamse Ina Koolhaas: de krasse 71-jarige heeft in het Canadese Calgary de wereldtitel powerliften gewonnen voor dames boven de 70 jaar en tot 63 kilo.

Koolhaas is geen gemiddelde bejaarde: ze tilt met gemak honderd kilogram van de grond en kwam met drie onderdelen bij elkaar opgeteld tot 280,5 kilogram, ruim vijftien kilogram meer dan het oude wereldrecord. Bij de deadlift tilde Koolhaas 133 kilogram van de grond, een verbetering van het oude wereldrecord met tien kilo.

AT5 maakte onlangs nog een leuke reportage over Super Granny: een halter met in totaal honderd kilogram werd bij een station in Amsterdam neergelegd, met voor passanten de opdracht om het ding van de grond te tillen. Dat lukte bijna niemand, maar 'oma' kwam wel even helpen en tilde het ding zo van de grond, tot verbazing van de toeschouwers.

Oma Ina's geheim? "Heel veel seks en sport."

België en Nederland kopen samen nieuwe marineschepen

Nederland en België schaffen samen multipurpose fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen aan. Minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Belgische collega Steven Vandeput zetten vandaag de volgende stap met het tekenen van 2 Memoranda of Understanding. Dit gebeurde in de marge van de 2-daagse NAVO-bijeenkomst die sinds gisteren plaatsvindt in Brussel.

Het kabinet liet recent weten de M-fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen te vervangen. België neemt de leiding bij de aanschaf van de 12 mijnenbestrijdingsvaartuigen, waarvan 6 voor Nederland, en de bijbehorende onbemande systemen. Nederland neemt het voortouw bij de aanschaf van de M-fregatten. Als leidende partij sluit het een contract voor 4 fregatten, waarvan 2 voor België.

Goede buur
Bijleveld: "Op de buren moet je kunnen rekenen als je de buurt veilig wilt houden.En Nederland prijst zich zeer gelukkig  met zulke zuiderburen. Onze samenwerking bevalt goed. Heel goed. We kijken terug op decennia van samenwerking tussen onze krijgsmachten. Op gebied van missies, onderhoud, grensoverschrijdende logistiek en luchtbewaking, en opleiding en training van ons personeel."

2025 in de vaart
Defensie vraagt zonder concurrentiestelling offertes aan bij Damen Schelde Naval Shipbuilding en Thales Nederland. Dit gebeurt bij de fregatten met het oog op de nationale veiligheid. Belgie besteedt de mijnenbestrijders wel Europees aan. De 1e Nederlandse fregatten en mijnenbestrijders worden naar verwachting in 2025 in de vaart genomen.

De huidige M-fregatten zijn vrijwel hetzelfde qua configuratie en bedrijfsvoering en dat geldt ook voor de mijnenbestrijdingsvaartuigen. Dit maakt het voor beide landen mogelijk om het onderhoud onderling te verdelen. Dit levert een aanzienlijke besparing op.

De ondertekening stond oorspronkelijk gepland voor 29 mei tijdens het zogenoemde Thalassaoverleg in Brussel. Dit overleg tussen de Nederlandse en Belgische regeringen is bedoeld om de samenwerking verder te versterken. Deze bijeenkomst werd echter afgelast vanwege de aanslag in Luik.

Minister Bijleveld en haar Belgische collega tekenen de intentieverklaring. (Foto: Ministerie van Defensie)
Minister Bijleveld en haar Belgische collega tekenen de intentieverklaring. (Foto: Ministerie van Defensie)

'Elke kliniek zijn eigen protonentherapie'

Nu is het nog uniek voor Nederland, het centrum voor protonentherapie dat vrijdag officieel werd geopend bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Maar deze therapie tegen tumoren is het begin van de toekomst, verwacht afdelingshoofd en initiatiefnemer Hans Langendijk: "Over een jaar of tien heeft elke ziekenhuisafdeling voor radiotherapie een eigen protonenfaciliteit."

Protonen zijn minieme deeltjes, de bouwstenen van atomen. Ze kunnen heel gericht op een tumor worden afgevuurd om het gezwel te bestrijden. Langendijk: "Het belangrijkste gevaar voor complicaties is wanneer gezond weefsel wordt blootgesteld aan straling. Hoe hoger de dosis, hoe groter de kans op complicaties." Dat is bijvoorbeeld een probleem bij longkanker. "Je zou die tumor eigenlijk een hogere dosis willen geven om hem uit te schakelen. Dat kon niet omdat er te veel gezonde weefsels omheen liggen. Nu kan de dosis omhoog. Dat vergroot de overlevingskans."

Het Groningse centrum is al sinds 22 januari in gebruik en heeft ongeveer dertig patiënten behandeld. De meesten van hen zijn kinderen. Tot nu toe moesten zij naar het buitenland voor protonentherapie, nu kunnen ze in eigen land blijven. "Kinderen zijn gevoeliger voor de gevolgen van bestraling dan volwassenen, doordat ze nog in de groei zijn. Op de langere termijn kunnen zij meer gezondheidsproblemen krijgen. Stel dat je in de borstholte bestraalt, dan zou de patiënt op 20- of 30-jarige leeftijd hartklachten kunnen krijgen."

70 miljoen euro

Ook in het hoofd en de hals zijn veel organen die gevoelig zijn voor bestraling. "Na een bestraling kun je misschien minder goed slikken, dan word je soms afhankelijk van sondevoeding. Je speekselaanmaak kan verloren gaan. Dat zijn ernstige bijwerkingen."

Bij protonentherapie ligt de patiënt op een tafel. Uit een draaiend kastje komen protonen. "Het is indrukwekkend, ook voor collega's die er voor het eerst komen", zegt Langendijk. Het UMCG heeft daarom een app gemaakt, zodat patiënten vanuit huis al rond kunnen kijken. "Ze lopen het gebouw in, zien de balie, bekijken de bestralingsruimte. Hopelijk wordt het dan iets minder overweldigend."

Het centrum in Groningen heeft zo'n 70 miljoen euro gekost. Het is het eerste van drie complexen in Nederland. Delft en Maastricht volgen binnenkort, Amsterdam is op de lange baan geschoven. Over een paar jaar kijkt de overheid of meer centra nodig zijn. Langendijk: "Groningen, Delft en Maastricht hebben bij elkaar plek voor zo'n 1600 patiënten per jaar. Wij schatten in dat ongeveer vijfduizend mensen per jaar baat hebben bij protonentherapie. Dat is zo'n vijf procent van alle kankerpatiënten in Nederland."

'Elke kliniek zijn eigen protonentherapie'
'Elke kliniek zijn eigen protonentherapie' (Foto: ANP)

Kabinet verhoogt kinderopvangtoeslag, -bijslag en kindgebonden budget

Nagenoeg alle werkende ouders met kinderen op de crèche, gastouderopvang of buitenschoolse opvang gaan er vanaf 1 januari 2019 op vooruit. Door een hogere kinderopvangtoeslag zijn zij per saldo minder kwijt aan kinderopvang. Het kabinet verhoogt ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Gezinnen met kinderen en werkende ouders worden financieel tegemoetgekomen.

Wie gaat werken of meer gaat werken, moet ook meer geld overhouden. Het kabinet verhoogt daarom het budget voor de kinderopvangtoeslag met 248 miljoen euro per jaar. Dat schrijft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede en Eerste Kamer.

De maximum uurprijzen voor de dagopvang die de overheid vergoedt gaan omhoog van €7,45 per uur naar €8,02 per uur. Kinderopvang moet van goede kwaliteit zijn. Daarom gaan er per 1 januari 2019 nieuwe kwaliteitsmaatregelen in. Een hogere kwaliteit leidt tot hogere kosten voor de opvanglocaties. Daarom verhoogt het kabinet de vergoeding per uur. Hiervoor is vooruitlopend al in 2017 geld gereserveerd. Door de verhoging van de maximum uurprijs worden ondernemers gecompenseerd voor de hogere kosten en kunnen ouders een hogere uurprijs vergoed krijgen via de kinderopvangtoeslag. Ondanks het feit dat de kosten van de kwaliteitsverhogende maatregelen kunnen verschillen per organisatie, is de staatssecretaris van mening dat de compensatie gemiddeld genomen toereikend is.

Alle inkomens profiteren
Ouders met een verzamelinkomen van 50.000 euro (circa anderhalf keer modaal) en met één kind op de dagopvang krijgen straks ruim 80% van de maximum uurprijs vergoed, in plaats van de huidige 77%. Voor ouders met de laagste inkomens is het van belang dat het voor hen nog meer loont om te gaan werken vanuit een bijstandsuitkering. Daarom gaan de toeslagpercentages voor hen ook omhoog en wordt het voor hen nog aantrekkelijker om aan de slag te gaan en de kinderen naar de kinderopvang te brengen. Ouders met een verzamelinkomen van 23.000 euro krijgen in plaats van de huidige 94% straks 96% van de maximum uurprijs vergoed voor het eerste kind op de dagopvang. Het toetsingsinkomen waarvoor de minimale vergoeding van 33,3% geldt, is verhoogd van ruim 101.000 euro naar bijna 124.000 euro. Dat betekent dat de mensen met een inkomen daartussen een hoger toeslagpercentage krijgen.

Investeren in gezinnen met kinderen: kinderbijslag en kindgebonden budget
De investeringen in de kinderopvang zijn onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat dit kabinet neemt om gezinnen met kinderen te ondersteunen. Vanaf 1 januari 2019 wordt ook het budget voor de kinderbijslag structureel verhoogd met circa 250 miljoen euro. De internetconsultatie hierover gaat vandaag van start. Daarnaast wordt vanaf 2020 het kindgebonden budget voor ouders met middeninkomens geïntensiveerd met bijna 500 miljoen euro.

Transportbedrijf vindt tientallen kilo's drugs in container

Donderdagochtend troffen medewerkers van een transportbedrijf in Hedel een grote hoeveelheid drugs aan in een container, die op een oplegger van het bedrijf stond. Direct werd de politie ingeschakeld.

De tientallen kilo’s harddrugs zijn in beslag genomen en na onderzoek vernietigd. De drugs zaten in een container die eerder die ochtend was opgehaald in de haven van Rotterdam. De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van de drugs.

Zoon Mariah Carey is technologisch genie

Mariah Carey laat haar zevenjarige zoon niet meer alleen met de iPad. Het jongetje bestelde laatst een hond online en gaf 5000 dollar (bijna 4500 euro) uit op de webshop van Amazon.

"Mijn zoon is een technologisch genie. Ik moet hem echt in het oog houden met de iPad", zei Mariah in de Amerikaanse talkshow Jimmy Kimmel Live. "Onlangs gaf hij bijna 5000 dollar uit op Amazon en bestelde hij een hond online."

De zoon van Mariah was bij zijn vader Nick Cannon toen hij een nieuw huisdier uitzocht. "Ze belden Nick om te zeggen dat de hond klaar was om opgehaald te worden. En hij had zoiets van: ik heb helemaal geen hond besteld", aldus de zangeres.

De viervoeter is er ook niet gekomen. "We hebben genoeg honden. We hebben de bestelling geannuleerd. We hebben honden, vissen. De kinderen hebben alles wat ze nodig hebben."

Zoon Mariah Carey bestelt hond online
Zoon Mariah Carey bestelt hond online (Foto: BuzzE)

Anthony Bourdain (61) dood door zelfmoord

Anthony Bourdain, schrijver en verhalenverteller voor CNN die zijn kijkers meenam naar vele plekken in de wereld, is overleden. Hij was 61 jaar.

CNN heeft bevestigd dat hij vrijdag is overleden door zelfmoord. "We zijn buitengewoon bedroefd dat we de dood van onze vriend en collega Anthony Bourdain moeten bevestigen," aldus CNN. "Zijn voorliefde voor avonturen, nieuwe vrienden, lekker eten en drinken en zijn opmerkelijke verhalen van over de hele wereld maakten hem een unieke verhalenverteller. Hij verraste ons steeds opnieuw met zijn vele talenten en we zullen hem enorm missen. Onze gedachten zijn bij zijn dochter en andere familie in deze moeilijke tijd." 

Bourdain was in Frankrijk waar hij werkte aan een nieuwe aflevering van zijn bekroonde serie Parts Unknown. Zijn vriend Eric Ripert, een Franse kok, vond Bourdain in zijn hotelkamer op vrijdagochtend. Hij was toen al overleden.

Ali Bashar in Irak opgepakt na moord op verkracht meisje

Een 20-jarige Irakese asielzoeker uit Wiesbaden, Duitsland, is halsoverkop met zijn volledige familie gevlucht naar zijn thuisland Irak. De reden hiervoor is dat hij verdacht wordt van het urenlang verkrachten en de daaropvolgende moord op het 14-jarige Joodse meisje Susanne Feldman uit Mainz. Op 20 mei keerde het meisje na een uitstapje naar Wiesbaden niet terug naar huis. 

'Zoek me niet'
De avond dat ze verdween stuurde ze nog een berichtje aan haar moeder, met daarin de tekst: "Mama, zoek me niet, ik ben met mijn vriend naar Parijs gegaan. Ik ben wellicht binnen twee à drie weken terug." Haar moeder, Diana Feldman, vertrouwde het zaakje niet en schakelde de politie in, die de vermissing meteen als 'zorgelijk' bestempelde. Diana: "Dat is niet de schrijfstijl van mijn dochter en zo communiceert ze normaal niet.”

Urenlang misbruikt
Het ontzielde lichaam van Susanne werd gisteren aangetroffen in een dichtbegroeid gebied langs de spoorweg in Wiesbaden. Onderzoek heeft aangetoond dat het meisje urenlang misbruikt moet zijn in de nacht volgend op haar verdwijning. Hierna werd ze om het leven gebracht.

Er zijn twee daders in beeld. Een van de vermeende daders werd gisteren opgepakt: een 35-jarige Turk met een Bulgaars paspoort. De andere dader, de 20-jarige Ali Bashar, is waarschijnlijk eind vorige week met zijn gezin halsoverkop met het vliegtuig naar Istanboel gevlogen. Daarvandaan zou het 8-koppige gezin verder zijn gereisd naar Erbil in Irak.

Volgens Stefan Müller, commissaris van politie in Wiesbaden, reisde het stel onder valse namen. Het gezin verbleef sinds oktober 2015 in Duitsland. De Duitse politie heeft foto's van de vluchteling vrijgegeven en er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. 

Update 08-06 13:10 uur
De NOS meldt dat Ali Bashar in Irak opgepakt zou zijn. 

Irakees gevlucht na moord op verkracht meisje (Foto: Politie Wiesbaden)
Irakees gevlucht na moord op verkracht meisje (Foto: Politie Wiesbaden)

Intertoys roept houten speelgoed terug

Intertoys roept houten kralen van het merk EduFun met artikelnummer 1199852 en EAN-code 6942397320801 van leverancier Shanghai EduFun Toys Co Ltd terug. Bij controle is gebleken dat niet alle kralen even goed geboord zijn, waardoor er reststukjes kunnen loskomen uit de binnenkant van de kralen. Dit is gevaarlijk voor kleine kinderen, omdat zij deze stukjes in de mond kunnen nemen en hierdoor het risico op verslikken of verstikken ontstaat. Dit product is verkocht van januari 2014 tot en met mei 2018.

Daarnaast roept de Intertoys ook de Activiteitenkubus EduFun met artikelnummer 1485571 en EAN 8714205118683 van dezelfde leverancier terug. Ook van de kubus kunnen kleine stukjes hout loskomen dat verstikkingsgevaar oplevert voor kleine kinderen. De kubus werd verkocht van oktober 2017 tot en met mei 2018. Klanten word verzocht om de producten terug te brengen naar de winkel, alwaar zij het aankoopbedrag terugkrijgen. 

Zwangere koe loopt EU uit en moet dood

Slecht nieuws voor een Bulgaarse koe: Penka dwaalde wat af van haar kleine kudde in Bulgarije en liep ongemerkt de grens met Servië over. Haar eigenaar, boer Ivan, wilde de drachtige Penka terugbrengen, maar dat ging niet zomaar.

Europese regels stellen namelijk dat dieren die buiten de EU geweest zijn, niet meer teruggevoerd mogen worden. Dat geldt dus ook voor Penka en de 'oplossing' is niet zulk best nieuws voor het dier: Penka dreigt afgemaakt te worden, met kalf en al.

Bulgaren zijn uiteraard niet blij met de situatie en een petitie om Penka in leven te houden is al vele duizenden keren ondertekend. De minister van Landbouw zegt zijn best te doen om te zorgen dat er een uitzondering gemaakt kan worden.

Koe Penka en wat meer informatie over de situatie (Bron: YouTube)

Gewichtheffer tijdens 8 jaar schorsing voor derde keer betrapt op doping

Sommige mensen snappen het gewoon niet, anderen willen het niet snappen. En dan is er nog Iuri Dudoglo, gewichtheffer van beroep. Of nou ja, vermoedelijk kan hij beter een ander beroep gaan zoeken, want die carrière kan hij nu toch echt wel vaarwel zeggen.

Dudoglo is een geboren Moldaviër en kwam van 2009 tot 2013 uit voor zijn geboorteland. Vervolgens maakte hij zoals vele gewichtheffers uit Oostbloklanden de stap naar Azerbeidzjan, waar een prima zak geld ligt. In zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe land werd Dudoglo betrapt op doping, met een schorsing van twee jaar (2013-2015) als resultaat.

Uitkomen voor de Azeri's was misschien toch niet zo'n strak plan, dus trok ons aller Iuri maar weer terug naar Moldavië. Vanaf 2015 kwam hij weer voor zijn thuisland uit en in 2017 won hij op het EK zilver...tot hij betrapt werd op doping, dat zilver kwijtraakte en een schorsing van acht jaar aan de broek gehangen kreeg.

Dudoglo mag op zijn 34e, in 2025, weer terugkeren in het gewichtheffen, maar gewichthefbond IWF hield hem wel op de lijst met sporters die getest kunnen worden, aangezien hij officieel nog geen afscheid aangekondigd had. Of het aan zijn voornaam ligt weten we niet, maar dit jaar werd Iuri getest en zeven jaar voor het einde van zijn schorsing bleek de niet zo handige Harrie voor de derde keer uit het verboden potje gesnoept te hebben, clenbuterol dit keer.

De Moldaviër mag nu een ander beroep zoeken, want naar alle waarschijnlijkheid krijgt hij een levenslange schorsing en is hij dus definitief klaar.

Doei

'Hulpbehoevende' agent betrapt stelende thuiszorgmedewerker op heterdaad

Door een agent in te zetten als iemand die thuiszorg nodig had, heeft de recherche Den Haag West donderdag 7 juni een 27-jarige Delftse aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht in ieder geval in tien gevallen geld en/of spullen te hebben gestolen. Dit gebeurde bij meerdere en verschillende zorginstellingen waar zij werkzaam was.

In het najaar van 2017 kwam bij de recherche een aangifte binnen van een gedupeerde die meldde dat zij bestolen was door een thuiszorgmedewerkster. Al snel bleek dat de vrouw vermoedelijk verantwoordelijk geacht moet worden voor meer diefstallen bij cliënten.

Teneinde de vrouw op heterdaad te kunnen betrappen werd, in nauw overleg met het Openbaar Ministerie, besloten een 'lok-cliënt’ in te zetten. Deze cliënt is in werkelijkheid een rechercheur die in een met camera’s geprepareerde woning wachtte op de komst van de nu aangehouden verdachte. Al op haar eerste werkdag bij deze nieuwe cliënt, sloeg de verdachte toe.

Onder het toeziend oog van de camera’s nam zij een geldbedrag van 20 euro weg. Doordat de camerabeelden live uitgekeken werden, zagen de rechercheurs de vrouw het geld stelen en hielden haar direct/bij het verlaten van de woning aan. De vrouw is voor verhoor ingesloten en zal vandaag  worden voorgeleid aan een rechter-commissaris.

'Hulpbehoevende' agent betrapt stelende thuiszorgmedewerkster op heterdaad
'Hulpbehoevende' agent betrapt stelende thuiszorgmedewerkster op heterdaad

Chan en Dodig winnen gemengd dubbelspel Roland Garros

Tennissers Latisha Chan en Ivan Dodig hebben op Roland Garros de titel gepakt in het gemengd dubbelspel. De Taiwanese en haar Kroatische partner waren in de finale in Parijs te sterk voor Gabriela Dabrowski en Dodig' landgenoot Mate Pavic.

De Canadese Dabrowski won vorig jaar samen met de Indiër Rohan Bopanna de titel in Parijs, maar de twee besloten dit jaar niet samen te spelen. Met Timea Babos ging Bopanna er in de eerste ronde al uit, de als eerste geplaatste Dabrowski en Pavic schopten het tot de finale.

In de eindstrijd begon het bepaald niet spannend: Chan en Dodig, als tweede geplaatst, wonnen de eerste set met speels gemak, maar set twee ging via de tiebreak verloren. In de supertiebreak werd over en weer gebroken, maar Chan en Dodig sloegen op matchpoint één toe: 6-1, 6-7 (5) [10-8].

Voor zowel Chan als Dodig is het de eerste Grand Slam-titel in het gemengd dubbelspel. Beiden wonnen al wel eens een Grand Slam in respectievelijk het dames- en herendubbel: Chan won de US Open vorig jaar, Dodig pakte de Roland Garros-titel in 2015.

Man stopt meisje (6) in kofferbak en rijdt weg

In Weert is een 6-jarig meisje korte tijd ontvoerd geweest. Rond acht uur 's avonds was het kind aan de Maastrichtstraat buiten aan het spelen op het moment dat een witte Volkswagen Golf stopte.

Getuigen lieten weten dat de bestuurder aan het meisje vroeg om bij hem in de auto te stappen. Dat deed ze verstandig genoeg niet, maar daar nam meneer geen genoegen mee: hij pakte haar op en zette het arme kind in de kofferbak van zijn auto, alvorens er vandoor te gaan.

Volgens de politie was de kofferbak niet goed afgesloten, waardoor een andere getuige het meisje niet veel later kon zien zitten. Aan de Nedermaaslaan werd ze vervolgens vrijgelaten - of is ze ontsnapt, dat is volgens de politie nog niet helemaal duidelijk.

De politie is uiteraard begonnen aan een onderzoek en roept getuigen op om zich te melden. Van zowel de auto (een witte Volkswagen Golf) als de bestuurder (een lichtgetinte man) ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Update 11.55 uur
Naar nu blijkt is het meisje vermoedelijk weer uit de auto gezet omdat ze nogal hard aan het schreeuwen was. Daar waren de ontvoerders niet van gediend en dus kozen ze, zonder slachtoffer, het hazenpad. Het meisje is vervolgens naar huis gerend, waar haar ouders de politie gebeld hebben.

Flink geïnd bij integrale verkeerscontrole

De politie hield donderdag een integrale verkeerscontrole aan het Westerpark in Tilburg. Naast de politie, namen ook de gemeente en de Belastingdienst deel aan de controle. Hierbij werden meerdere overtredingen geconstateerd en zijn er meerdere verdachten aangehouden.

Tientallen verkeersdeelnemers werden tussen 13.30 uur en 21.00 uur aan de controle onderworpen. Hierbij werden er verschillende boetes uitgeschreven voor onder andere het niet dragen van de autogordel, een mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden, het vervoeren van een kind zonder kinderzitje, het rijden zonder helm, het rijden over de busbaan en het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs.

Tijdens de controle nam de Belastingdienst acht voertuigen in beslag.  In totaal werd er een bedrag van bijna 14.500 euro aan openstaande betalingen geïnd en 18.000 euro aan autoheffingen. De gemeente gaat in vijf gevallen onderzoek doen naar mogelijke uitkeringsfraude.

Gedurende de controle waren er meerdere jongeren aanwezig. Vanuit de groep werden er diverse beledigende kreten geroepen naar de politie. Een 21-jarige man uit Tilburg is hierop aangehouden. Vervolgens is de rest van de groep gevorderd het Westerpark te verlaten. Niet iedereen voldeed hieraan, waarop drie mannen uit Tilburg (18, 32 en 42 jaar) eveneens zijn aangehouden.

Valse email belastingdienst in omloop

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een valse email die in omloop is en van de belastingdienst afkomstig lijkt te zijn. In de mail wordt gesproken over een systeemstoring bij de Belastingdienst in 2017, waardoor men ten onrechte een bedrag van €297.95 zou hebben ontvangen. 

Met wordt verzocht om het bedrag zo spoedig mogelijk over te maken naar een ING-rekeningnummer dat op naam van SS Held staat. De Fraudehelpdest spreekt van een 'nogal doortrapte nepmail' en waarschuwt mensen om vooral niet te betalen, maar de email direct weg te gooien. 

Valse email belastingdienst in omloop (Foto: Fraudehelpdesk.nl)
Valse email belastingdienst in omloop (Foto: Fraudehelpdesk.nl)

Man aangehouden voor schietpartij Vlaardingen

Half april raakte een man levensgevaarlijk gewond toen hij werd beschoten op de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen. Agenten in Tilburg hielden dinsdag een 27-jarige Vlaardinger aan die wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident.

Donderdag 19 april, even na 23:00 uur ’s avonds, vuurde een man op de Dirk de Derdelaan meerdere kogels af. Een 19-jarige Vlaardinger raakte levensgevaarlijk gewond. Een groot team van rechercheurs, informatie-analisten en agenten onderzoekt sindsdien het schietincident.

Al snel verschenen op internet beelden waarop te zien is hoe voor de winkels een viertal jongens aan komt lopen, één van hen een vuurwapen richt en hoe de jongens vervolgens weer terug lopen. De aangehouden Vlaardinger wordt er niet van verdacht de schutter te zijn, maar wel tot het viertal te behoren. Hij is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die heeft besloten hem voor 14 dagen in bewaring te laten nemen.

Man aangehouden voor schietpartij Vlaardingen (Foto politie.nl)
Man aangehouden voor schietpartij Vlaardingen (Foto politie.nl)

FOK! Wat een weer: onweer

De bewolking overheerst en er zijn in een groot deel van het land perioden met regen of buien. In het oosten komt plaatselijk een onweersbui voor. In het (uiterste) noordoosten zijn er eerst nog zonnige perioden. De maxima lopen uiteen van 19°C langs de (noord)westkust tot lokaal 26°C in het uiterste (noord)oosten. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Vannacht zijn er wolkenvelden en plaatselijk valt er nog wat regen of een bui. In brede opklaringen kan zich een mistbank vormen. Het koelt niet verder af dan circa 16°C bij een zwakke tot matige noordenwind.

Morgen overdag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon en is er in het oosten in de loop van de middag kans op een onweersbui, lokaal mogelijk weer met veel regen in korte tijd. Het wordt landinwaarts 24 tot 28°C. In de kustgebieden waait de wind van zee en wordt het niet warmer dan 22°C, op de stranden is mist van zee niet geheel uitgesloten. Elders staat een zwakke tot matige wind uit een noordelijke richting.

De dagen daarna eerst warm met enkele (onweers)buien. Vanaf volgende week dinsdag overgang naar een koel en wisselvallig weertype met af en toe wat regen of een bui. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Spylacopa_68 nam een Irish coffee tijdens de Highland Games in Kempen (D) (Foto: Spylacopa_68)
Spylacopa_68 nam een Irish coffee tijdens de Highland Games in Kempen (D) (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Migranten omgekomen door crash Griekenland

Zeker vijf migranten zijn om het leven gekomen door een verkeersongeval in het noorden van Griekenland. Het busje met Syriërs en Irakezen crashte op een snelweg, zegt de politie. Ten minste twee inzittenden liepen ernstige verwondingen op.

Onder de doden zijn drie kinderen en de vermoedelijke mensensmokkelaar, die het voertuig bestuurde. Passanten zagen het wrak van het gekantelde busje en sloegen alarm, zegt een politiewoordvoerder. Over de nationaliteit van de bestuurder is niets bekendgemaakt.

Griekse media berichten dat het ongeval plaatsvond in de buurt van de havenstad Kavala. De migranten zouden onderweg zijn geweest naar Thessaloniki. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.

Migranten omgekomen door crash Griekenland
Migranten omgekomen door crash Griekenland (Foto: ANP)

Vluchtende dealers lopen bejaarde in rolstoel omver

Donderdagmiddag hebben agenten in Vlissingen twee mannen aangehouden, die verdacht worden van drugs dealen. Tijdens een vluchtpoging botste één van hen tegen een vrouw in een rolstoel.

De politie hield donderdag een actie om de drugsoverlast in Vlissingen aan te pakken. Agenten zagen rond 15:00 uur dat twee bekende drugsdealers in het tunneltje van het Stadhuisplein contact met een vrouw hadden, waarvan bekend was dat zij drugs gebruikt. Hierna reden de mannen richting de binnenstad van Vlissingen. De agenten vermoedden dat zij drugs hadden verkocht en wilden het duo aanhouden.

De mannen probeerden aan hun aanhouding te ontkomen. Hierbij botste één van de mannen, terwijl hij achterom keek, tegen een hoogbejaarde vrouw in een rolstoel. Zij raakte gewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Ondanks hun vluchtpoging werden de mannen aangehouden. Eén van hen is een jongeman (19) uit Middelburg op de Walstraat. De andere, een Vlissinger (21) op de Spuistraat. Het duo is voor verder onderzoek en verhoor naar het politiecellencomplex gebracht. De politie heeft onder andere de twee fietsen, wat soft- en harddrugs en geld in beslag genomen.

VS sturen immigranten naar gevangenissen

De Amerikaanse autoriteiten brengen ongeveer 1600 immigranten onder in federale gevangenissen, waar ze de behandeling van hun zaak kunnen afwachten. Functionarissen zeggen tegen persbureau Reuters dat het de eerste keer is dat opgepakte mensen die het land illegaal zijn binnengekomen op zo'n grote schaal in federale gevangenissen worden ondergebracht.

Vijf federale gevangenissen zullen tijdelijk mensen die wachten op hun rechtszaak opvangen. Eén gevangenis in Victorville in Californië maakt zich op om duizend migranten op te nemen. Immigratiedienst ICE meldt dat het besluit is genomen om "te kunnen voldoen aan de vraag naar aanvullende detentieruimte voor immigranten."

In april van dit jaar werden zo'n 51.000 mensen opgepakt bij de zuidelijke grens van de Verenigde Staten, tegen 16.000 in dezelfde maand vorig jaar. Onder de vorige president Barack Obama mochten veel immigranten hun rechtszaken in vrijheid afwachten of werden ze ondergebracht in ICE-detentiecentra of lokale gevangenissen.

Critici zetten vraagtekens bij het besluit immigranten onder te brengen in federale gevangenissen. "Een hoog percentage van de ICE-gedetineerden heeft geen strafblad en is kwetsbaar in een gevangenis", zei een voormalige topmedewerker van de immigratiedienst. Hij waarschuwde dat medewerkers van federale detentiecentra gewend zijn met geharde criminelen om te gaan.

VS sturen immigranten naar gevangenissen
VS sturen immigranten naar gevangenissen (Foto: ANP)

Pegida: 'Politie kon veiligheid niet garanderen'

Pegida heeft op Facebook een geluidsopname geplaatst waaruit blijkt dat de politie toegeeft de veiligheid niet te kunnen garanderen tijdens de geplande demonstratie gisteren in Rotterdam.  Een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb zei eerder dat Pegida zelf de afweging had gemaakt om de demonstratie af te blazen. 

Pegida-voorman Edwin Wagensveld: "Wel jammer dat het zo moet, maar laten ons niet de Zwarte Piet toeschuiven omdat je geen gezag in je Stad hebt."

Halep en Stephens in Roland Garros-finale, Halep behoudt plek één

De finale van het vrouwenenkelspel op Roland Garros gaat tussen Simona Halep en Sloane Stephens. De Roemeense nummer één van de wereld rekende in de halve eindstrijd met 6-1, 6-4 overtuigend af met Garbiñe Muguruza, de kampioene van 2016, en bereikte zo voor de derde keer de finale.

In 2014 en 2017 schopte Halep het ook al tot de eindstrijd in Parijs, maar ze verloor twee keer en won nog altijd geen enkele Grand Slam-titel. Het bereiken van de finale zorgde er nu wel alvast voor dat Halep ook na Roland Garros de eerste plek op de wereldranglijst in handen heeft.

In de eindstrijd speelt Halep tegen US Open-kampioene Sloane Stephens. Net als in de US Open-finale van vorig jaar was de Amerikaanse te sterk voor landgenote Madison Keys, die met 6-4, 6-4 het onderspit dolf. Stephens staat voor het eerst in de finale op Roland Garros.

Kinderlokker bleek geen kinderlokker

Afgelopen week is er een melding geweest dat er in Uddel een jongen en een meisje zijn aangesproken door een stel in een auto. In de media is hier de nodige aandacht voor geweest.

De wijkagent heeft gisteren de desbetreffende auto aangetroffen en is met de betrokkenen in gesprek gegaan, waaruit al snel bleek dat er absoluut geen sprake was van verkeerde intenties. De ouders van de kinderen zijn inmiddels geïnformeerd.

Nadal en Del Potro naar halve finales Roland Garros

Tennissers Rafael Nadal en Juan Martin Del Potro staan in de halve finales op Roland Garros. Voor Nadal is dat al de elfde keer en bij alle voorgaande tien edities waarin hij de laatste vier bereikte, won de Spanjaard het toernooi ook.

Dit keer nam Nadal het in de kwartfinales op tegen Diego Schwartzman. De Argentijnse nummer twaalf van de wereld bood prima tegenstand en won zowaar de eerste set, maar de wereldranglijstaanvoerder kwam op gang en maakte het netjes af in vier sets: 4-6, 6-3, 6-2, 6-2.

Del Potro nam het op tegen Marin Cilic uit Kroatië en dat werd bij vlagen een spannend duel. Via de tiebreak pakte Delpo set één, waarna Cilic het tweede bedrijf won. De Argentijn bleek vervolgens de betere en ook hij maakte het karwei in vier sets af: 7-6 (5), 5-7, 6-3, 7-5.

Vrijdag wachten de halve finales, waarin Nadal en Del Potro het tegen elkaar opnemen, net als Marco Cecchinato en Dominic Thiem.

Brussel wil miljard voor douanesamenwerking

Om sneller gevaarlijke en nagemaakte spullen op te sporen, moeten de douanediensten in de EU meer en beter samenwerken. EU-commissaris Pierre Moscovici (belastingen en douane) vraagt de EU-landen daarom de komende jaren 950 miljoen euro te steken in programma's om de samenwerking te verbeteren.

Vorig jaar werden 2,7 miljoen stuks ammunitie aan de grenzen onderschept en 188.000 explosieven. Die stromen foute goederen kunnen door het efficiënt uitwisselen van gegevens en informatie tussen de autoriteiten omlaag, denkt de Europese Commissie. Dat is in het belang van zowel burger als bedrijfsleven, aldus Moscovici en kan "tegen een minimale kostprijs" van 0,07 procent op de door Brussel voorgestelde meerjarenbegroting van 1300 miljard euro voor de periode 2021 tot en met 2027.

Ook de nationale belastingdiensten hebben meer en beter aan elkaar gekoppelde IT-systemen nodig bij het innen van belasting en in de strijd tegen fraude en belastingontwijking en - ontduiking. Daarvoor wil Brussel 270 miljoen euro op de begroting zetten. De EU-landen lopen nu jaarlijks bijvoorbeeld zo'n totaal 50 miljard euro mis door btw-fraude.

Brussel wil miljard voor douanesamenwerking
Brussel wil miljard voor douanesamenwerking (Foto: ANP)

NHL: Capitals winnen Stanley Cup na 44 jaar eindelijk voor het eerst

Eindelijk is het zover, de woorden waar ijshockeyfans in Washington sinds de oprichting van de Capitals in 1974 op hebben gewacht: de Washington Capitals hebben de Stanley Cup gewonnen, de enorme bokaal voor de kampioen van de Noord-Amerikaanse competitie NHL.

In de T-Mobile Arena in Las Vegas moesten de dit seizoen debuterende Vegas Golden Knights winnen om nog in de best-of-7-finale te blijven, want het stond na vier duels al 3-1 voor de Capitals. Jakub Vrana bracht de bezoekers in de tweede periode op voorsprong, maar Nate Schmidt zorgde voor een gelijke stand.

Krap een halve minuut later was het Alex Ovechkin - volgens velen een van de beste spelers ooit zonder Stanley Cup-titel - die de Capitals op 1-2 bracht, maar weer duurde de voorsprong niet lang: David Perron tekende voor 2-2. Reilly Smith zorgde niet veel later zelfs voor een 3-2 voorsprong en dus konden de fans in Vegas weer hopen.

Halverwege de derde en laatste periode was het de beurt aan Devante Smith-Pelly. Met een heerlijke duik bracht hij de Capitals langszij en dik twee minuten later was het Lars Eller die de 3-4 scoorde. De Golden Knights waren dit keer echt verslagen en na 44 jaar kon het feest in Washington eindelijk losbarsten.

Golden Knights - Capitals, game 5 (Bron: YouTube)

De Capitals en Ovechkin krijgen de Stanley Cup (Bron: YouTube)

NS wil goedkoper treinkaartje voor spitsmijder

Korting voor reizigers die de hyperspits mijden is een effectieve maatregel tegen de drukke treinen. Dat blijkt uit succesvolle praktijkproeven met korting aan de randen van de spits. Meer dan 22.000 treinreizigers deden mee aan dit onderzoek van NS. Omdat de trein hierdoor ook aantrekkelijker wordt voor automobilisten die steeds vaker in de file staan, lijkt de korting een logische stap om Nederland bereikbaar te houden, zeker nu noodzakelijke overheidsinvesteringen in infrastructuur vooralsnog achterblijven. Er is echter één maar: de kosten van de extra korting - € 35 miljoen per jaar – zijn voor NS onbetaalbaar.

Meer ruimte in drukste treinen
In de praktijkproef daalde het aantal reizigers dat tijdens de drukke hyperspits (tussen 7.30 en 8.30) incheckte met 5,5%. Dankzij de korting, kozen forensen voor een minder druk moment, waardoor zij meer ruimte creëerden in de allerdrukste treinen. Op het hoogste piekmoment in de ochtend– rond 8.00 uur – daalde het aantal incheckers zelfs met 10%. Dat maakt in vele treinen het verschil tussen een overvolle trein of comfortabel reizen.

De proef werd gehouden onder 22.000 reizigers met een Altijd Voordeel-abonnement. Zij konden aan de randen van de spits (tussen 6.30 en 7.30 uur en tussen 8.30 en 9.00) met 40% korting reizen. Normaal geldt dat kortingstarief alleen vóór 6.30 uur en na 9.00 uur, maar die tijden zijn voor veel forensen niet bruikbaar. De test duurde drie maanden.

Bijdrage aan klimaatdoelen Parijs
De maatregel geeft meer mensen de mogelijkheid om met de trein te reizen en dat is beter voor het klimaat. NS rijdt immers voor 100% op windstroom. Als automobilisten vaker de trein nemen, valt veel CO2-uitstoot extra te besparen. Daarmee kan de NS een substantiële extra bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs. In het regeerakkoord is afgesproken dat jaarlijks € 300 miljoen beschikbaar is voor experimenten en projecten die bijdragen aan het realiseren van de reductiedoelstelling van het kabinet. NS wil het voorstel van € 35 miljoen daarom op laten nemen in het klimaat- en energie-akkoord voor de klimaatdoelen van Parijs, waarover nu gesprekken lopen tussen bedrijven, maatschappelijke partners en Minister Wiebes.

Om treinreizen aantrekkelijk en betaalbaar te houden nam NS al diverse maatregelen tegen grote drukte in de spits. Zo komen er vanaf december 118 nieuwe sprinters en vanaf 2021 nog eens 79 nieuwe Intercity’s. Door de forse reizigersgroei in de komende jaren, zijn de huidige maatregelen niet genoeg. Treinen rijden in de spits veelal op maximale lengte en de frequentie kan op drukste routes niet worden opgeschroefd omdat daarvoor geen ruimte op het spoor voor is.

Naast dat investeringen in het spoor noodzakelijk blijven heeft NS ingezet op het Klimaat- en Energie-akkoord. Als de maatregel met korting voor spitsmijders hierin wordt opgenomen, kan de beschikbare capaciteit van het Nederlandse spoor worden vergroot. De trein moet hiermee aantrekkelijker worden voor automobilisten, zodat Nederland veel CO2 uitstoot kan besparen.

NS wil goedkoper treinkaartje voor spitsmijder (Foto: FOK!)
NS wil goedkoper treinkaartje voor spitsmijder (Foto: FOK!)

6 jaar cel geëist voor misbruik kinderen

Een 43-jarige man uit Lelystad moet zes jaar naar de gevangenis voor het jarenlange misbruik van zijn drie kinderen, aldus de eis van de officier van justitie. Ook wordt hij verdacht van het maken en downloaden van kinderpornografische afbeeldingen. Aangezien de man de feiten ontkent en niet openstaat voor behandeling, is enkel een onvoorwaardelijke straf geëist.

Vijf jaar lang, van 2010 tot 2015, misbruikte hij zijn dochter en beide zoons. De dochter was vijf jaar toen het begon, de zoons 7 en 3. De handelingen bestonden uit betasten, likken en penetreren. Dit gebeurde veelal in de eigen woning en een enkele keer in de auto of in het zwembad. In 2015 werd aangifte gedaan en werden de kinderen uit huis geplaatst. Bij de pleegmoeders, de gezinsvoogden en bij de politie legden de kinderen – ondanks een groot loyaliteitsconflict jegens hun vader – verklaringen af. Daarnaast werden gegevensdragers in beslag genomen en onderzocht. Onder de gewiste bestanden werden kinderpornografische afbeelden gevonden, deels gedownload, en deels door hemzelf gemaakt van zijn eigen kinderen waarop de verdachte zelf ook deels te zien is.

Volgens de verdachte had hij de opnamen gemaakt om aan de huisarts voor te leggen. “Maar dat is niet gebeurd”, merkte de officier op. “Bovendien zijn er vaker opnamen gemaakt, en op zo’n manier dat dit niet betiteld kan worden als het in beeld brengen van medische problematiek.” Volgens de officier komen de beelden overeen met de verklaringen van de kinderen, die consistent zijn. De verdachte echter ontkent de feiten grotendeels. Dat maakt dat de deskundigen niet eenduidig een inschatting kunnen maken van de mate van toerekeningsvatbaarheid. De psychiater beoordeelt hem als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Bij de verdachte hebben zij een pedofiele stoornis vastgesteld en een aanpassingsstoornis met dwangmatige persoonlijkheidstrekken. Zij adviseren een gespecialiseerde behandeling hiervoor.

Omdat de verdachte op geen enkele wijze bereid is mee te werken aan een behandeling, eiste de officier van justitie enkel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar, waarbij ze opmerkte dat een dergelijke behandeling wel mogelijk zou zijn in het kader van de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Dat de verdachte op geen enkele manier zijn berouw heeft getoond aan de kinderen, noemde ze “zeer pijnlijk, belastend en bepalend voor hun verdere leven.” De rechtbank doet op 21 juni uitspraak.

6 jaar cel geëist voor misbruik kinderen (Foto: Rechtspraak.nl)
6 jaar cel geëist voor misbruik kinderen (Foto: Rechtspraak.nl)

Oostenrijk sluit moskeeën en pakt imams aan

De Oostenrijkse regering sluit zeven moskeeën en wijst meerdere imams uit. Bondskanselier Sebastian Kurz zei dat in zijn land geen plaats is voor "parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering".

De autoriteiten onderzoeken of imams een verbod hebben overtreden op financiering vanuit het buitenland, zei minister Herbert Kickl (Binnenlandse Zaken). In zeker twee zaken zou al zijn vastgesteld dat geestelijken het land moeten verlaten. Er wordt nog onderzoek gedaan naar tientallen andere imams.

Kurz staat sinds afgelopen december aan het hoofd van een coalitie met zijn christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) en de rechts-populistische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk).

Oostenrijk sluit moskeeën en pakt imams aan
Oostenrijk sluit moskeeën en pakt imams aan (Foto: ANP)

Geen naheffing bij verhoging btw-tarief

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden. Dit heeft staatssecretaris Snel van Financiën in een debat met de Tweede Kamer aangekondigd.

Concerten
Het gaat hier bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die dit jaar al worden betaald, maar volgend jaar pas plaatsvinden. Dit geldt voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals bijvoorbeeld ook stukadoor- en verfwerkzaamheden aan huis.

Lastenverlichting
Tegenover de geplande verhoging op het verlaagde btw-tarief staat een lastenverlichting op arbeid. Door het hele pakket aan maatregelen uit het regeerakkoord stijgt de koopkracht en daarmee de consumptie.

Het kabinet is van plan om de btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. De Eerste en Tweede Kamer moeten dan nog akkoord gaan met de wijziging.

Voorbereiden
Het is verstandig dat ondernemers zich nu wel al voorbereiden op de geplande btw-verhoging. Door de administratie en prijzen aan te passen en bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aan te passen. Daarnaast is verstandig om bij het opstellen van offertes voor 2019 al rekening met de geplande btw-verhoging rekening te houden.

Geen naheffing bij verhoging btw-tarief
Geen naheffing bij verhoging btw-tarief

Tientallen doden bij luchtaanvallen in Syrië

Bij luchtaanvallen op een dorp in het noordwesten van Syrië zijn zeker 38 mensen gedood. Dat meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat spreekt over een bloedbad.

Door de aanvallen op het dorp Zardana raakten ook zo'n vijftig mensen gewond. Meerdere slachtoffers verkeren in kritieke toestand. Reddingswerkers zoeken nog in het puin naar overlevenden. Volgens het Observatorium is het bombardement vermoedelijk uitgevoerd door Russische gevechtstoestellen. Rusland steunt in Syrië het regime van president Bashar al-Assad.

De provincie Idlib is een van de laatst overgebleven gebieden die nog door islamitische opstandelingen wordt gecontroleerd. De afgelopen jaren zijn tienduizenden strijders en burgers naar Idlib gevlucht. Zij zijn veelal afkomstig uit gebieden die weer in handen vielen van het regeringsleger.

Tientallen doden bij luchtaanvallen in Syrië
Tientallen doden bij luchtaanvallen in Syrië (Foto: ANP)

Man verdronken tijdens nachtelijk zwemuitje

In de nacht van donderdag op vrijdag is een 29-jarige man verdronken in een zwembad in Vorden. De man ging samen met twee anderen zwemmen en kwam door onbekende oorzaak onder het afdekzeil terecht.

Toen de man naar mening van de twee anderen te lang onder water bleef, zijn zij hem gaan zoeken in het water en hebben de hulpdiensten gealarmeerd. Politieonderzoek wijst uit dat het om een noodlottig ongeval gaat.

Met deze conclusie is het onderzoek afgerond. Diverse media melden dat de politie nog op zoek is naar de personen die het alarmnummer hebben gebeld. Deze personen zijn bekend en in het kader van het onderzoek als getuige gehoord.

Depressie hardnekkiger bij ouderen

Ouderen met een depressie hebben een slechtere prognose dan jongere volwassenen met dezelfde stoornis. Na twee jaar lijden veel ouderen nog aan de ziekte terwijl dit aantal bij jongere volwassenen lager ligt. Dit vraagt om een andere aanpak voor behandeling.

Onderzoeker dr. Roxanne Schaakxs van Amsterdam UMC, locatie VUmc: "Uit ons onderzoek blijkt dat er een groeiende behoefte is aan op leeftijd afgestemde behandeling van depressieve stoornissen. Oudere mensen met een depressieve stoornis worden nu vaak op dezelfde manier behandeld als jongere patiënten. Wij denken echter dat ouderen multidisciplinaire en zeer gestructureerde behandelingen nodig kunnen hebben, omdat hun klachten in deze levensfase veel persistenter zijn dan in andere fasen." Dit onderzoek van Amsterdam UMC, locatie VUmc en GGZ inGeest is vandaag gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Alhoewel er al langer aanwijzingen zijn dat er een verschil bestaat tussen het beloop van depressie op oudere en jongere leeftijd is het nooit eerder op deze uitgebreide schaal onderzocht. Schaakxs en haar collega's analyseerden het ziektebeloop van ruim 1000 patiënten tussen 18 en 88 jaar met een depressieve stoornis. Patiënten komen uit de Nederlandse NESDA en NESDO studies.

Ongunstiger
Het beloop van depressie bleek met toenemende leeftijd ongunstiger te worden. De grootste verschillen werden gevonden tussen de oudste (70 jaar en ouder) en jongste (18 tot en met 29 jaar) leeftijdsgroep. In vergelijking met de jongste groep uit het onderzoek, hadden mensen van 70 jaar of ouder vaker na twee jaar nog steeds een depressieve stoornis, vaker een chronisch beloop (meer dan 80% van de tijd depressieve symptomen), een langere tijd tot herstel, en een kleinere afname van depressieve symptomen.

Geen verklaring
Uit het onderzoek blijkt ook dat dit ongunstigere beloop niet verklaard kan worden door een scala aan klinische, sociale en gezondheidsfactoren. Oudere leeftijd kan een voorspellende factor zijn voor het beloop van depressieve stoornissen vanwege de verhoogde kans op andere nadelige factoren, zoals comorbide ziekten, lichamelijke en functionele beperkingen en cognitieve achteruitgang. De ouderen in het onderzoek blijken ook eenzamer te zijn, hebben minder sociale ondersteuning, maar juist meer pijn en chronische ziekten en gebruiken vaker antidepressiva. Toch verklaarden deze factoren de gevonden verschillen niet. De onderzoekers konden niet het cognitieve vermogen, de fysieke conditie en de cardiovasculaire en neurobiologische functie van de patiënten meenemen. Roxanne Schaakxs ziet hier wel een mogelijke link: 'Cognitieve achteruitgang blijkt het herstel van depressieve stoornissen te belemmeren en de effectiviteit van de behandeling te verminderen. We moeten de rol van cognitieve achteruitgang zeker gaan onderzoeken. Toch is het opvallend dat andere voor de hand liggende factoren onze bevindingen niet verklaren, waardoor oudere leeftijd echt een belangrijke factor lijkt te zijn."

Om de oorzaak van het verschil in ziektebeloop tussen jongere volwassenen en ouderen met een depressie duidelijker in kaart te brengen, is verder onderzoek nodig. Daarmee kan in de toekomst de behandeling van depressie beter op de patiënt aangepast worden.

Depressie hardnekkiger bij ouderen
Depressie hardnekkiger bij ouderen

Moslims in Nederland steeds religieuzer

De religiositeit onder Nederlanders van Turkse en Marokkaanse afkomst is de afgelopen jaren toegenomen. Ze bidden vaker, de vrouwen dragen vaker een hoofddoek en de moskee wordt vaker bezocht. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Van de Marokkaanse moslims bidt volgens het onderzoek 78 procent vijf maal per dag, bij de Turkse moslims is dit 33 procent. Bij de Turkse moslims is het moskeebezoek toegenomen. Ongeveer 40 procent van beide groepen bezoekt tenminste wekelijks een moskee.

Marokkaanse moslima's dragen steeds vaker een hoofddoek. Meer dan driekwart van hen (78 procent) zegt er een te dragen, tegen 64 procent tien jaar geleden. Ook bij jongeren en de tweede generatie is een toename te zien. Bij Turkse moslima's is deze toename er niet.

Zeven van de acht Marokkaanse moslims vasten alle dagen tijdens de ramadan. Bij Turkse moslims geldt dat voor iets meer dan de helft. Een zeer groot deel van de moslims eet (bijna) altijd halal.

Onder Turkse Nederlanders is in de periode 2006-2015 een lichte toename in het deel dat niet-gelovig is, onder Marokkaanse Nederlanders niet. Het aandeel moslims is bij Turkse Nederlanders afgenomen (van 93 naar 86 procent), maar niet bij Marokkaanse Nederlanders. Van hen beschouwen 94 van de 100 zich moslim. Vooral hoger opgeleide en tweede generatie Turkse Nederlanders noemen zich relatief vaak niet-moslim.

Op basis van hun religieus gedrag, opvattingen en identificatie zijn vijf groepen moslims te onderscheiden. De twee meest gelovige groepen, de vrome en strikt praktiserende moslims, vormen samen 84 procent van de Marokkaanse moslims.

Bij de Turkse moslims is dit minder dan de helft (45 procent). Er zijn weinig seculiere moslims (7 procent bij de Turken en 2 procent bij de Marokkanen).

Moslims in Nederland steeds religieuzer
Moslims in Nederland steeds religieuzer (Foto: ANP)

Rode Kruis haalt medewerkers terug uit Jemen

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft uit veiligheidsoverwegingen 71 medewerkers teruggehaald uit Jemen. De hulporganisatie besloot daartoe na "een serie incidenten en dreigementen". Zo overleed eerder dit jaar een medewerker na een schietpartij.

In Jemen woedt al jaren een bloedig conflict dat aan zeker 10.000 mensen het leven heeft gekost. Het vertrek van de medewerkers heeft volgens de hulporganisatie grote gevolgen voor een aantal humanitaire activiteiten. Het gaat onder meer om medische hulpverlening, bezoeken aan gevangenen, schoonwaterprojecten en voedselhulp.

Het ICRC vraagt alle bij het conflict betrokken partijen om met "concrete" garanties te komen, zodat het actief kan blijven in het land. "De veiligheid van onze medewerkers, die worden geïntimideerd door partijen in het conflict, is een absolute voorwaarde voor onze aanwezigheid en werkzaamheden in Jemen."

Rode Kruis haalt medewerkers terug uit Jemen
Rode Kruis haalt medewerkers terug uit Jemen (Foto: ANP)

Peter R. ziet positieve kant einde tv-show

Peter R. de Vries vindt het "jammer" dat zijn SBS6-programma De raadkamer geen vervolg krijgt, maar ziet ook een positieve kant.

"Voor de loutering van de ziel is het ook weleens goed als je met een domper en teleurstelling te maken krijgt", zei de misdaadverslaggever in RTL Boulevard. De raadkamer, waarin Peter R. zijn visie op rechtszaken geeft, is donderdagavond voor de laatste keer te zien op SBS6.

Het programma trok niet het gewenste aantal kijkers. Naar de eerste aflevering van de talkshow keken nog 548.000 mensen, vorige week stemden slechts 131.000 kijkers af op De raadkamer.

Volgens Peter R. zijn er "veel redenen op te noemen waarom het niet gelukt is". "Maar ik hou het dicht bij mezelf", zei Peter, niet alleen presentator maar ook bedenker van De raadkamer. "En ik moet constateren dat het niet gelukt is."

Peter R. ziet positieve kant einde tv-show
Peter R. ziet positieve kant einde tv-show (Foto: BuzzE)

Chroom-6-slachtoffers laaiend op Defensie

Een stichting die de belangen van chroom-6-slachtoffers behartigt, is laaiend op Defensie. Deze mensen, die ooit werkten in onderhoudswerkplekken van het leger en daar ziek werden, vinden de deze week bekendgemaakte compensatieregeling van Defensie schandalig. Ze willen een betere regeling die recht doet aan het leed dat hun is aangedaan.

Het gaat om vele honderden oud-werknemers van zogenoemde POMS-sites, waar NAVO-legermaterieel decennialang werd onderhouden met de giftige stof chroom-6 zonder dat de werknemers voldoende bescherming kregen. Velen werden daarvan ziek of stierven eraan. Defensie presenteerde deze week een compensatieregeling die echter veel ziekten uitsluit en volgens de slachtoffers een schijntje is.

De Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS uit donderdag in een open brief aan Defensie en de vakbonden haar ongenoegen. Volgens de stichting worden de zieke oud-werknemers opnieuw geschoffeerd en met een fooi weggestuurd.

IJskoude douche

"Dit kan zo niet langer en om die reden starten wij een offensief tegen de handelwijze van Defensie", laat voorzitter Henk Coort van de stichting donderdagavond weten.

De oud-medewerkers zijn boos omdat een RIVM-onderzoek in opdracht van Defensie een groot aantal ziekten uitsluit. Dit omdat wetenschappelijk niet bewezen zou kunnen worden dat ze zijn veroorzaakt door chroom-6. Ziek is ziek, aldus de gedupeerden. Ze willen dat Defensie iedereen die werkte op een POMS-locatie en vervolgens ziek werd, of hun weduwen, ruimhartig compenseert.

De brief komt na een voorlichtingsbijeenkomst van RIVM, bonden en Defensie woensdag in Roermond. Daar bleek volgens de stichting dat Defensie en vakbonden zieke oud-medewerkers en weduwen definitief in de kou zetten. Coort spreekt van een "ijskoude douche met de karige en verder uitgeklede compensatieregeling waarmee we nu dreigen te worden afgescheept".

Chroom-6-slachtoffers laaiend op Defensie
Chroom-6-slachtoffers laaiend op Defensie (Foto: ANP)

Seks op de boerderij

Wat heb je nou aan de lijn hangen, Teutje?’ Els, de buurvrouw van de familie Kreukel wees op de waslijn in Teutjes tuin. Daar hing een zwarte doorschijnende bodysuit met een V-hals. ‘Ja, leuk he, Els? Dat is mijn nieuwe sexy lingerie. Aloysius en ik gaan morgen voor een weekje naar Twente. Logeren bij de boer. En jij kijkt toch ook altijd ‘Boer Zoekt Vrouw’? Ik wil een beetje goed voor de dag komen.’ Ze lachte een beetje geil en gaf een knipoogje aan Els. ‘Maar die boer ziet je dan toch niet zo in je lingerie?’ Weer dat lachje van Teutje. ‘Jenever can tell’, antwoordde ze.

Mooie duels bij Bislett Games in Oslo

De Diamond League-wedstrijd in Oslo heeft weer een prima avondje atletiek opgeleverd. Tijdens de Bislett Games, in het voor Nederlandse schaatsfans zo bekende Bislett Stadion, werden de nodige mooie duels uitgevochten. 

De kogelstoters maakten er een fraaie show van. Olympisch kampioen Ryan Crouser en wereldkampioen Tom Walsh vochten om de winst: Crouser stootte zich in zijn vijfde poging naar 22,21 meter en de leiding, maar Walsh ging er in de laatste poging met 22,29 meter nog eens overheen en won.

Valentijn Weinans eindigde in 3:45,17 minuten ruimschoots als laatste op de 1500 meter bij de mannen, die met 3:35,96 gewonnen werd door de Brit Chris O'Hare. Het Noorse publiek kon weer klappen voor Jakob Ingebrigtsen: hun pas 17-jarige landgenoot werd in 3:36,06 derde.

Op de 3000 meter steeplechase bij de dames deed zich een opmerkelijk incident voor. Eén van de horden stond nog ingesteld op de hoogte van de mannen en moest tijdens de race bijgesteld worden. Eind goed, al goed en Hyvin Kiyeng uit Kenia klopte de Amerikaanse wereldkampioene Emma Coburn in een spannende eindsprint in 9:09,63 minuten.

Ramil Guliyev was op de 200 meter lekker bezig. De Turkse wereldkampioen snelde naar de winst in 19,90 seconden, voor de Canadees Aaron Brown (19,98). Churandy Martina kwam er ook in Oslo totaal niet aan te pas: de sympathieke Curaçaoënaar eindigde in 20,86 als laatste.

Wereldkampioen Andrius Gudzius won het discuswerpen. Met 69,04 meter benaderde hij zijn persoonlijk record, waarmee hij vorig jaar in Londen WK-goud won, en bleef hij Ehsan Hadadi uit Iran (67,55) ruim voor.

Met 47,60 seconden was Abderrahman Samba op de 400 meter horden weer eens bloedsnel. De Qatarees was met 47,48 in Rome een week eerder nog wat sneller, maar met zijn nieuwe meetrecord in Oslo klopte hij de Noorse wereldkampioen en thuisfavoriet Karsten Warholm, vooral doordat Samba een gruwelijk sterk laatste stuk kende.

De Dream Mile, het sluitstuk van de Bislett Games, werd gewonnen door Elijah Manangoi. De Keniaanse wereldkampioen op de 1500 meter hield in de slotfase nog net een aanstormende Sadik Mikhou af en won in 3:56,95.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.