Metroidvania-toppers in de aanbieding op Steam

Wouter (2dope)

Steam heeft momenteel een actie lopen genaamd de "Not a Metroidvania" sale, een actie waarbij enkele briljante 2D-platformers zijn afgeprijsd. De naam van de sale is een woordspeling op het feit dat deze games weliswaar kenmerken van Metroidvania-games vertonen maar daar hun eigen unieke draai aan geven.

De afgeprijsde games zijn Salt & Sanctuary, Dead Cells, Guacamelee! en Sundered. Deze titels zijn samen te krijgen in één bundel voor €35,64 of invidivdueel met kortingen van 30 tot 40 procent (prijzen onderaan).

Mijn persoonlijke favoriet is Salt & Sanctuary, een pittige 2D RPG/hack-n-slash gemaakt door indie-ontwikkelaar Ska Studios. Ska bestaat uit slechts twee ontwikkelaars, een man en zijn vrouw, en waren eerder al verantwoordelijk voor de ijzersterke 2D hack-n-slash / beat-em-ups The Dishwasher en Charlie Murder. Voor die titels haalde Ska inspiratie uit games als Devil May Cry, terwijl Salt & Sanctuary eigenlijk gewoon een platformer-variant is van Dark Souls, met haast identiek combatsysteem, progressie, level design en pittige boss fights. Salt & Sanctuary is ook volledig in co-op door te spelen.

Ook Dead Cells is een kwalitatief hoogwaardige 2D actie-platformer met roguelike-elementen die kon rekenen op zeer positieve reviews op zowel Steam als daarbuiten. Ondanks het retro uiterlijk van Dead Cells zit de combat erg goed in elkaar en is de platforming uitermate soepel. 

  Oude prijs Korting Nieuwe prijs
Salt & Sanctuary €17,99 40% €10,79
Dead Cells €19,99 33% €13,39
Guacamelee! €13,99 40% €8,39
Sundered €19,99 40% €11,99