Eindelijk GP-zege voor Öttl, titelfavorieten onderuit

Motorcoureur Philipp Öttl heeft in zijn zesde seizoen in de Moto3 eindelijk zijn eerste zege te pakken. De 22-jarige Duitser zegevierde op het circuit van Jerez de la Frontera tijdens de Spaanse Grand Prix.

Jorge Martin vertrok vanaf poleposition en nam gelijk de leiding, voor teamgenoot Fabio Di Giannantonio, Öttl, Niccolo Antonelli en de verrassend sterke Spanjaard Alonso Lopez. Marco Bezzecchi kwam zich ook snel voorin melden, net als Enea Bastianini, die na een paar bochten wel met kunst- en vliegwerk net overeind wist te blijven.

Na een dikke handvol ronden kwam ook Tony Arbolino, nota bene vertrokken als 21e, zich voorin melden. Bezzecchi had even de leiding in handen, maar Martin bleef constant scherp, terwijl Arbolino en Antonelli om de voorste plekken vochten. Halverwege de race nam Öttl de koppositie over, terwijl inmiddels zo'n tien man nog in de kopgroep zaten.

Vier ronden voor het einde ontstond een kleine schifting, waardoor zes man overbleven. Dat duurde echter niet lang: Canet verremde zich en beukte Martin eraf, waarna ook Bastianini en Arbolino kansloos onderuit gekegeld werden. Öttl pakte de leiding weer terug voor Bezzecchi, die in de titelstrijd zo een mooie slag kon slaan. De jonge Kaito Toba rook ook ineens kansen: hij lag plotseling op plek drie, vier plaatsen beter dan zijn beste resultaat ooit.

Öttl en Bezzecchi vochten om de winst, een grote groep knokte om de derde podiumplek, aangevoerd door Toba en de ver teruggevallen maar weer naar voren gereden Lopez. De strijd om de winst bleef spannend en het was Öttl die in zijn zesde seizoen eindelijk zijn eerste zege wist te pakken. Bezzecchi eindigde als tweede en nam uitgebreid de tijd om zijn concurrent te feliciteren met het mooie duel. 

Achter het vechtende duo ging de derde plek naar Lopez, voor Marcos Ramirez en rookie Jauma Masia, vertrokken als respectievelijk 17e en 25e. Zo leek het aanvankelijk te zijn, maar kort na de finish kwam het bericht door dat Lopez één plek straf heeft gekregen en dus mocht Ramirez naar het podium.