Bloemendaal wint spektakelstuk in hockeyklassieker na shoot-outs

Na een wervelende hockeyshow die op de valreep in 5-5 eindigde, waarbij Bloemendaal terugkwam van een 4-2 achterstand en Amsterdam van een 4-5 achterstand, moesten shoot-outs de beslissing brengen. Bloemendaal miste geen shoot-out en won de eerste play-off wedstrijd.

Het leek alsof alle energie uit de lijven van de Amsterdammers was geperst, nadat ze de 4-2 hadden gemaakt. Daarna was het een en al Bloemendaal. Via een goal van de 39-jarige Jamie Dwyer en twee assists van de Australische veteraan liepen De Mussen in deze hockeyshow uit naar 5-4. Dat Nicki Leijs op de valreep de 5-5 maakte, paste in deze thriller van een wedstrijd.

Tussen de 22ste tot de 24ste minuut was het chaos bij beide teams – er werden drie goals gemaakt – en dat gaf de verhoudingen in de wedstrijd goed weer. Aanvallen was belangrijker dan verdedigen en dat was voor het publiek heerlijk. Dat Amsterdam de 4-2 relatief eenvoudig liet glippen, had het vooral aan zichzelf te wijten. Neem de 4-3: de sterke Australische veteraan Dwyer mocht makkelijk doorlopen en de assist geven aan Yannick van der Drift.

Bloemendaal liet zien mentaal sterk te zijn en was niet van slag van de 4-2 achterstand. Zondag zal het op het eigen Kopje af willen maken tegen Amsterdam.

Amsterdam - Bloemendaal (5-5)
16' 0-1 Roel Bovendeert
22' 1-1 (sc) Boris Burkhardt
23' 1-2 Xavi Lleonart
24' 2-2 Caspar van Dijk
31' 3-2 (sc) Justin Reid-Ross
39' 4-2 Billy Bakker
43' 4-3 (sc) Jamie Dwyer
46' 4-4 Yannick van der Drift
49' 4-5 Tim Jenniskens
70' 5-5 Nicki Leijs
Shoot-outs
71' 5-6 Thierry Brinkman
72' 5-7 Florian Fuchs
72' 6-7 Mirco Pruyser
73' 6-8 Xavi Lleonart
73' 7-8 Justin Reid-Ross
74' 7-9 Jamie Dwyer
74' 8-9 Teun Rohof
75' 8-10 Roel Bovendeert

Van aftasten was geen sprake in de eerste halve finale van de play-offs tussen Oranje-Rood en Kampong. Beide ploegen knalden er vol op en creëerden kans na kans in een snelle op en neer golvende wedstrijd. Gescoord werd er minder: na de 1-1 uitslag in de reguliere speeltijd volgden er shoot-outs, die Kampong naar zich toe trok. Kampong-spits Björn Kellerman: "Een zware pot, lekker om hem te winnen."

Wie in de rust naar de scoreborden keek had misschien gedacht dat je als hockeyliefhebber veel beter in Amsterdam kon zijn, waar Amsterdam toen met 3-2 voor stond tegen Bloemendaal. De 0-0 die in Eindhoven op het bord stond was echter geenszins een bloedeloos gelijkspel: in een snelkookpan werd actie na actie gemaakt. In de beginfase vooral door Kampong, maar al snel golfde het spel snel heen en weer met kansen aan beide kanten. Met name Kellerman had in die eerste helft veel en kwalitatief goede kansen. Hij wist er geen af te maken. "Ik ben blij dat ik kansen kríjg. In plaats van balen dat ik ze mis denk ik meer zo: we creëren kansen, dat is goed. Dat betekent dat dat morgen ook gaat lukken."

Goal maakt iets los bij Oranje-Rood
Kort na rust was het Niek van der Schoot die tekende voor de openingstreffer. Onlangs zei hij op hockey.nl nog dat hij niet vaak scoort, maar áls hij het doet, dan doet hij het wel mooi. Daar viel deze treffer niet onder. "Ik raakte hem eigenlijk verkeerd", vertelt hij. Zijn forehand-schot leek in eerste instantie houdbaar – zeker voor ’s werelds beste keeper, David Harte – maar Harte keerde de bal maar half en zag hem vervolgens tergend langzaam alsnog in de goal rollen. "Het voelde als een bevrijding", vond Van der Schoot. "Ik hoopte dat het iets zou losmaken bij de ploeg, en dat gebeurde ook."

Vorig seizoen zat Kampong in hetzelfde schuitje als Oranje-Rood nu: als nummer vier tegen de nummer één spelen in de play-offs. Toen schakelden ze tegen de verwachtingen Bloemendaal in drie wedstrijden uit, om vervolgens ook de finale te winnen. Kampong had vorig jaar niets te verliezen, maar heeft nu wel de druk als koploper van de reguliere competitie. Kellerman voelt dat niet zo. "In de competitie eindigen er vier kampioenen, zo zie ik dat. Eén van die vier wordt het écht. In die zin verschilt het nu niet van vorig seizoen. Het enige is dat het fijn is dat wij het thuisvoordeel hebben."

Marginaal verschil tussen nummer vier en één op de ranglijst
Oranje-Rood bewees vandaag dat het verschil tussen de nummer vier en één marginaal is in de Hoofdklasse bij de heren. In het spel was dat verschil in de ranglijst nauwelijks op te merken. "Het was een gelijk opgaand duel. Het is heel zuur dat we hem niet pakken. Uiteindelijk geven we simpel de 1-1 weg. Heel onnodig, want we kwamen er in balbezit relatief eenvoudig uit. Toch sluipt er dan iets van onzekerheid in de ploeg, waardoor we de verkeerde keuze maken aan de bal", vond Van der Schoot

Het was oud-captain van Kampong Quirijn Caspers die optimaal van die korte periode van onzekerheid bij Oranje-Rood gebruik maakte. In het begin van het vierde kwart sloeg eerst Lars Balk nog hard voorlangs. Enkele seconden later was er nog een kans en wipte Caspers de bal knap over uitkomende doelman Pirmin Blaak in de touwen: de stand was weer in evenwicht.

Open veld
Vervolgens: Galema, Meulenbroek, De Voogd en Kemperman. Zomaar een greep uit de kansen die er nog volgden voor beide ploegen. "Het was een open veld, omdat je allebei alles op alles gaat spelen", zag Van der Schoot, wat Kellerman beaamde. "Oranje-Rood speelde ook vol op de aanval." Dat maakte dat de toeschouwers, ondanks de weinige goals in de reguliere speeltijd, werden vermaakt met snel en attractief hockey. Aan niets was te merken dat de ploegen wisten dat ze morgen nóg een wedstrijd tegen elkaar spelen.

Aan het eind van het vierde kwart werd het spel harder: beide ploegen probeerden nog één goal te maken en te winnen voor shoot-outs nodig waren. Dat gebeurde niet. Bij Oranje-Rood was Bob de Voogd te geforceerd op zoek naar corners en Kampong werd stelselmatig afgestopt net voor ze de cirkel in konden komen. Shoot-outs dus, met het Eindhovense en meegereisde Utrechtse publiek inmiddels op de banken.

Belangrijke milliseconden
Daarin kwam het uiteindelijk aan op milliseconden. Caspers en De Wijn scoorden voor Kampong beiden vanuit de rebound, nét binnen de tijd. De Voogd legde voor Oranje-Rood juist net ná het fluitsignaal de bal in de goal. Nadat Harte een shoot-out van Muhammad Rizwan knap pakte en Philip Meulenbroek scoorde voor Kampong, was het klaar.

Kellerman stond nog klaar om de laatste shoot-out te nemen en toch nog zijn goaltje mee te pikken vandaag, maar het hoefde niet meer. "Ik neem altijd de laatste. Dat vind ik een lekker gevoel, met die druk erop spelen." Dat hij niet in actie hoefde te komen, daar zal hij niet mee zitten. "Wij namen vier goede shoot-outs. Overtuigend. Dat was het verschil vandaag." Niek van der Schoot trok een andere conclusie: "Aan het eind zat het ons niet mee."

Strijdplan voor zondag
Zondag staat het tweede onderlinge duel al op het programma, wat al beslissend zou kunnen zijn. "Wij moeten niet bang zijn om ons eigen spel te blijven spelen", vindt Van der Schoot. "Want je ziet gewoon dat we het hen daar moeilijk mee kunnen maken." Kellerman houdt het strijdplan van Kampong liefst gewoon hetzelfde. "Het werkt hè. Alleen denk ik dat we morgen nog meer energie gaan leveren, met het thuispubliek achter ons."

Oranje-Rood - Kampong (1-1)
39' 1-0 Niek van der Schoot
54' 1-1 Quirijn Caspers
Shoot-outs
71' 2-1 Benjamin Stanzl
71' 2-2 Quirijn Caspers
72' 3-2 Thomas Briels
72' 3-3 Sander de Wijn
73' 3-4 Robbert Kemperman
74' 3-5 Philip Meulenbroek