Slachtoffers keelsnijdende Syriër Malek F. nog in ziekenhuis

De drie mensen die zaterdag met een mes werden belaagd in Den Haag liggen nog in het ziekenhuis. Ook de 31-jarige verdachte, een Syrische man genaamd Malek F., die na zijn daad door de politie werd neergeschoten in de buurt van station Hollands Spoor ligt in het ziekenhuis, waar hij wordt bewaakt. Hij wordt medisch behandeld en tevens verhoord over "zijn motief en de achtergronden" van zijn keelsnijderij.

De man, die zelf ook in Den Haag woont, is zowel bij de politie als bij hulpverleningsinstanties bekend "vanwege verward gedrag". Wat dat precies inhoudt, zegt de politie niet, maar het zou gaan om een man die eerder al werd aangehouden wegens het op straat flikkeren van meubels. De politie en de gemeente Den Haag weigeren overigens de identiteit van de dader te bevestigen.

In het onderzoek kijkt de politie ook naar "alle verbale uitingen die door de man gedaan zijn, ook die te horen zijn op de camerabeelden die in omloop zijn". Hierbij wordt gedoeld op het door terroristen veelvuldig gebruikte 'allahu akbar', wat duidelijk te horen is op beelden van de arrestatie die door een omstander zijn gemaakt.

De gewonden zijn een 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41 jaar. Ze raakten ernstig gewond, maar zijn buiten levensgevaar. Bij in ieder geval één van hen werd de keel van achteren doorgesneden, zo meldt een ooggetuige. "Ik hoorde een meisje achter mij schreeuwen. Ik draaide mij om en toen zag ik dat een man in een groen gewaad een andere man van achteren aanviel en zijn keel doorsneed", aldus de ooggetuige.

Politie en justitie zeggen ernaar te streven meer informatie bekend te maken, maar stellen dat dit "vanwege het onderzoeksbelang" nu nog niet kan, want als wij als volk weten wie de dader is en hoe hij zijn slachtoffers de keel doorsneed zou dat natuurlijk het onderzoek enorm schaden.

Ook een woordvoerster van de Haagse burgemeester Pauline Krikke maant tot geduld. "Laten we niet speculeren. De recherche moet nu eerst goed onderzoek doen." Zij vergeet daarbij voor het gemak maar even dat juist het gebrek aan informatie speculeren alleen maar in de hand werkt.

Agenten schoten de man in zijn been na de drievoudige steekpartij bij het Johanna Westerdijkplein, dichtbij het treinstation. Ook losten zij meerdere waarschuwingsschoten.

Slachtoffers geweld Den Haag nog in ziekenhuis
Slachtoffers keelsnijdende Syriër nog in ziekenhuis (Foto: ANP)