Fraai afscheid voor Wenger in eigen stadion, Chelsea blijft zicht houden op CL-ticket

Arsène Wenger leidde zondag voor het laatst een duel van Arsenal in eigen stadion. Hij kreeg een onvergetelijk afscheid van fans en spelers.

In een uitverkocht stadion wilde Arsenal de kater van de Europa League wegspoelen en dat lukte uiteindelijk met een eenvoudige 5-0 overwinning op Burnley. Trainer Arsène Wenger was er kapot van dat hij zijn 22-jarige dienstverband bij de Londenaren niet kon afsluiten met een prijs. Atlético Madrid versperde hem de weg naar de finale en ook in de Premier League staat er niets meer op het spel voor de ploeg die het seizoen als zesde gaat eindigen.

Die wetenschap weerhield de spelers en de fans er echter niet van om hem een fraai afscheid te bezorgen. Het stadion was schitterend versierd en overal konden toeschouwers een digitaal afscheid optekenen voor de Franse oefenmeester. Er werd bovendien hartstochtelijk gezongen en ook op het veld was het zo nu en dan smullen geblazen. Dat begon al voor het fluitsignaal, waar Wenger met een erehaag van beide ploegen en scheidsrechters werd begroet.

Genietend van het zonnetje en de indrukwekkende sfeer in het stadion zag Wenger zijn ploeg na een kwartier de leiding nemen via Aubameyang. De spits kreeg de bal op een presenteerblaadje van Alexandre Lacazette, waar hij in de competitie al weken een sterke tandem mee vormt. De twee weten elkaar makkelijk te vinden en ook de Fransman scoort geregeld. Op slag van rust bewees hij zijn doelgerichtheid weer eens met een treffer. Hector Bellerin verzorgde de assist, nadat hij donderdag nog werd bekritiseerd vanwege zijn voorzetten die zwaar ondermaats waren.

Na rust toonden de Gunners zich vastbesloten om het afscheid van Wenger in het Emirates meer glans te geven. Sead Kolasinac scoorde tien minuten na rust en Alex Iwobi, doorgebroken onder Wenger, bracht de marge na een uur spelen op vier. Topspits Pierre-Emerick Aubameyang knalde even later de vijfde treffer binnen en wederom was de aan Juventus gelinkte verdediger Hector Bellerin de aangever. Daarna verslapte de aandacht enigszins en was er alleen nog aandacht voor de Franse trainer. Hij werd luidkeels toegezongen en had het af en toe zichtbaar moeilijk met het naderende afscheid.

Na vandaag is hij nog twee keer de trainer van Arsenal, maar die wedstrijden worden op vreemde bodem afgewerkt. Vandaar dat het publiek nu alvast afscheid van hem nam in het Emirates. De komende weken volgen ongetwijfeld nog meer eerbetonen aan de trainer die de ploeg 22 jaar onder zijn hoede had. Op Twitter was de hashtag #MerciArsene wereldwijd trending.

Applaus voor Wenger. (Pro Shots / Action Images)
Applaus voor Wenger. (Pro Shots / Action Images)

Chelsea
Chelsea mag nog altijd hopen op deelname aan de Champions League. Dankzij spits Olivier Giroud wonnen The Blues enigszins verrassend van Liverpool.


Liverpool drong deze week verdiend door tot de finale van de Champions League, maar die zegetocht in Europa vreet energie. In de Premier League laat het daardoor veel punten liggen de laatste weken en daar heeft Chelsea dankbaar van geprofiteerd. Als nummer vijf van de competitie won het in eigen huis van Liverpool, waarmee het de druk op de Reds en Tottenham Hotspur vergroot.

Olivier Giroud was de grote man aan Chelsea-zijde. Hij scoorde het enige doelpunt en dat mag de voorhoede van Liverpool zich aanrekenen. Al na drie minuten stond Roberto Firmino één op één met de keeper, maar Thibaut Courtois toonde zijn grote klasse door zijn inzet te pareren. Ook in het vervolg van de wedstrijd is het verrassend te noemen dat het team van Jürgen Klopp niet trefzeker was. Met maar liefst 87 procent balbezit in de eerste tien minuten domineerde het de openingsfase en ook Clyne, Robertson en Mané misten precisie in de afwerking.

Aan de andere kant toonde Giroud zich juist een uiterst geduldige sluipmoordenaar. Hij kwam totaal niet in het stuk voor, tot hij na een goed half uur ineens een voorzet zijn richting uit zag komen. De bal van Victor Moses kwam in de buurt van zijn hoofd en de van Arsenal overgekomen stormram bleef koel. Hij verschalkte de keeper met een fraaie kopbal en tekende daarmee voor de treffer die aan het einde van de rit vele miljoenen kan opleveren voor Chelsea.

Na rust bracht Eden Hazard bijna een vroege beslissing, maar keeper Karius hield Liverpool in de race met een fraaie redding. Zijn ploeg oogde echter vermoeid en slaagde er niet in om een punt te veroveren. Zodoende blijft Liverpool op 72 punten staan en ziet het Chelsea naderen in de race om tickets voor de Champions League. De Londenaren hebben nu 69 punten en bovendien nog een wedstrijd tegoed ten opzichte van de Liverpudlians.

Ook Tottenham Hotspur zit er nog tussen met 71 punten en één wedstrijd minder dan Liverpool. De ploeg van Jürgen Klopp heeft het in de competitie dus niet meer zelf in de hand, maar kan alsnog op eigen kracht deelname aan de volgende editie van het miljardenbal afdwingen. Dan moet het de Champions Leaguefinale van dit seizoen winnen tegen Real Madrid.

Uitslagen Premier League zondag:
Manchester City - Huddersfield Town 0-0
Arsenal - Burnley 5-0
Chelsea - Liverpool 1-0