FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 mei 2018

Sambo maakt voorstelling over gaybashing

Raymi Sambo organiseert in samenwerking met podium De Melkweg in Amsterdam een eenmalige voorstelling over gaybashing. De acteur wijdt onder de noemer 'Je Suis' op 31 mei een theatrale avond homohaat en intolerantie jegens LHBT in Nederland, maakte hij dinsdag bekend.

Podiumkunstenaars uit verschillende disciplines zoals dans, zang en stand-up comedy geven hun visie op het thema gaybashing. De avond wordt afgesloten met een gesprek tussen makers en publiek. Tijdens het gesprek wordt onder meer ingegaan op de vraag hoe veilig niet-heteroseksuelen in Nederland eigenlijk nog zijn.

Sambo organiseert onder de noemer 'Je Suis' elk jaar een theatrale thema-avond over een actueel onderwerp. De acteur belichtte vorige jaar het thema radicalisering. De kaartverkoop voor de voorstelling over gaybashing is van start gegaan.

Raymi Sambo maakt stuk over gaybashing
Raymi Sambo maakt stuk over gaybashing (Foto: BuzzE)

Real gaat voor derde titel op rij in Champions League

Real Madrid heeft zich geplaatst voor de finale van de Champions League. De return tegen Bayern München in de halve finale eindigde in 2-2.

Bayern München begon furieus aan de wedstrijd en al in de derde minuut kwam het op voorsprong. Een voorzet van de rechterflank werd slecht verwerkt door de verdediging van Real en Joshua Kimmich bracht, net als vorige week, de Duitsers aan de leiding. De thuisploeg stelde echter al snel orde op zaken. Marcelo gaf vanaf de linkerflank een afgemeten voorzet op de geheel vrijstaande Karim Benzema en de Fransman kopte de 1-1 binnen.

Bayern had in de eerste helft het betere van het spel en kreeg een goede mogelijkheid om wederom op voorsprong te komen. Robert Lewandowski en Thomas Müller kregen de bal er niet in en van dichtbij schoot Real-huurling James Rodríguez over. Cristiano Ronaldo werd voor rust één keer gevaarlijk, hij verschalkte Bayern-doelman Sven Ulreich bijna met een schot in de korte hoek.

Direct na rust hielp Ulreich Real met een enorme flater in het zadel. De doelman schatte een terugspeelbal van Corentin Tolisso volledig verkeerd in en Benzema kon de bal in het lege doel schuiven, waardoor er na 46 minuten al geen sprake meer kon zijn van een verlenging nadat de titelhouder de heenwedstrijd in München al met 1-2 gewonnen had.

Via Ronaldo kreeg het elftal van Zinédine Zidane een grote kans op de 3-1, maar hij mikte een voorzet van Marcelo volledig vrijstaand over. In plaats van de 3-1, viel na 63 minuten spelen de 2-2. James schoot een voorzet van Niklas Süle in eerste instantie nog tegen Mateo Kovačić aan, maar hij kon de rebound alsnog achter Keylor Navas werken.

De Duits landskampioen bleef de thuisploeg onder druk zetten en Navas had een uitstekende redding in huis op een inzet van Tolisso. Het was tevens het laatste wapenfeit van de Franse middenvelder, die na 75 minuten spelen het veld verliet voor een extra spits in de persoon van Sandro Wagner. Ondanks de extra aanvaller bleven grote kansen in de absolute slotfase uit en zodoende plaatste Real Madrid zich voor het derde seizoen op rij voor de finale van de Champions League en daarin treft het AS Roma of Liverpool.

'Fred Rutten in beeld bij FC Twente'

Fred Rutten is in beeld als beoogde nieuwe technisch eindverantwoordelijke bij FC Twente. Hij moet de schouders eronder zetten bij zijn oude liefde.

Dat is althans de verwachting van De Telegraaf. Het dagblad stelt dat de Tukkers hem zo snel mogelijk weg hopen te lokken bij zijn huidige club Maccabi Haïfa. Hij zou enige tijd geleden al door de raad van commissarissen benaderd zijn en als hij toehapt, krijgt hij volgens de krant de ruimte om het technische plaatje naar zijn goeddunken in te vullen.

FC Twente is van plan om zo snel mogelijk een selectie samen te stellen die in de Jupiler League mee kan doen om de titel. Daarbij zou de club dus hopen op de diensten van oud-speler en -trainer Rutten, plus een kapitaalinjectie door Twentse ondernemers. Dat moet via een aandelenemissie zo'n vijftien miljoen euro in het laatje brengen.

Dat is één van de plannen die algemeen Erik Velderman heeft ontvouwd. De beleidsbepaler weet dat heel de organisatie moet veranderen, maar wil nog niet te veel in details treden. De interesse in de diensten van Rutten wil hij dan ook niet bevestigen. Wel gaf hij in De Telegraaf aan dat de club zo spoedig mogelijk spijkers met koppen wil slaan over de invulling van belangrijke functies. "En dat geldt ook voor alles rond het eerste elftal. Het zal niemand verbazen dat alles op alles wordt gezet om rond het voetbalbedrijf zo weinig mogelijk te bezuinigen."

Het dagblad meldt ten slotte dat Rutten al eerder op de post van technisch directeur had kunnen zitten. Hij zou zijn hulp afgelopen herfst al hebben aangeboden, maar dat werd geweigerd door Jan van Halst. Die twee hebben volgens verhalen in de media geen goede verstandhouding. Inmiddels heeft Van Halst zijn vertrek bij de club aangekondigd.

Totale prijzengeld Wimbledon verhoogd naar 38 miljoen euro

Het prijzengeld van Wimbledon is verhoogd van 35 naar 38 miljoen euro. De winnaar en winnares van het tennistoernooi krijgen ieder 2,55 miljoen euro, dat is 57.000 euro meer dan vorig jaar.

Spelers die in de eerste ronde uitgeschakeld worden krijgen 44.000 euro. De regels omtrent het prijzengeld in de eerste ronde worden wel strenger om te voorkomen dat geblesseerde spelers toch aan het toernooi deelnemen om het prijzengeld op te strijken. In de editie van 2017 was dat het geval met zeven spelers.

In de nieuwe situatie krijgen spelers die voor de loting op donderdag afzeggen de helft van 44.000 euro. De andere helft gaat naar zijn of haar vervanger. Geblesseerde spelers die toch deelnemen aan de eerste ronde maar opgeven of ondermaats presteren krijgen geen prijzengeld.

43% zaken opsporing verzocht opgelost dankzij burgers

Uit de cijfers over 2017 van de landelijke opsporingscommunicatie blijkt dat burgers en politie steeds meer en beter samenwerken in opsporingsonderzoeken. Vooral opsporings-tv is belangrijk als het gaat om verdachten vinden. In 2017 werden 356 zaken landelijk uitgezonden, waarbij in 152 zaken, mede door tips van burgers verdachten zijn aangehouden. Dat is 43 procent van alle zaken. Er worden veel actuele zaken behandeld in de uitzending van Opsporing Verzocht. Vroegtijdig inschakelen van Opsporingscommunicatie levert veel bruikbare tips op voor het onderzoeksteam.

In de opsporingsprogramma’s komen allerlei soorten criminaliteit aan bod van diefstal bankpas tot moordzaken. Vooral overvallen stonden het afgelopen jaar op de agenda. Van de 356 zaken ging het in 104 gevallen om een overval cq woningoverval. De delicten diefstal en levensdelicten kwamen beiden 44 keer in de uitzending.

Top tien
Politie en Openbaar Ministerie werken bij opsporingsberichtgeving samen met de programma’s Opsporing Verzocht, Hart van Nederland en Goedemorgen Nederland. Het publiek dat naar Opsporing Verzocht kijkt en reageert is hoog. Het programma staat steevast in de top tien van meest bekeken programma’s met gemiddeld 1,2 miljoen kijkers . Het programma brengt de meeste zaken waarbij politie en OM landelijk de hulp nodig vraagt van het publiek. Zo zijn er 353 zaken in Opsporing Verzocht getoond. In 151 van deze zaken werden aanhoudingen verricht.

Van 105 zaken werden reconstructies gemaakt. Het resultaat mag er zijn. In 48 van deze reconstructie zaken werden aanhoudingen verricht. In 2017 waren er 52 zaken die zowel in Opsporing Verzocht als Hart van Nederland werden getoond. Van dat aantal werden dankzij informatie in dertig zaken aanhoudingen gedaan. Drie zaken werden alleen in Hart van Nederland besproken, waarbij in één zaak verdachten werden aangehouden. Naast landelijke programma’s zet de politie ook regionale opsporingsprogramma’s in en gebruikt het de eigen regionale en landelijke social media accounts, om zo veel mogelijk burgers te bereiken.

Het belpanel op 1 mei 2018 van Opsporing Verzocht (Foto: Politie.nl)
Het belpanel op 1 mei 2018 van Opsporing Verzocht (Foto: Politie.nl)

Hockeycoach Marijne van Indiase mannen terug naar vrouwen

Bondscoach Sjoerd Marijne is van de mannenploeg van India weer teruggezet naar de vrouwen van India, waar hij eerder bondscoach was. Sinds september was hij de vervanger van Roelant Oltmans, maar na de vierde plaats op de Commonwealth Games waren de Indiase bestuurders niet tevreden.

Harendra Singh – bondscoach van de vrouwen van India – wordt juist de nieuwe hoofdverantwoordelijke bij de mannen. Singh was eerder bondscoach van Jong India, dat in 2016 wereldkampioen werd, waar Oltmans toen manager was. Marijne leek op weg om aan het einde van het jaar bij het WK in het eigen Bhubaneswar het Indiase mannenteam te leiden. Hij zal zich nu moeten focussen op het WK voor vrouwen in Londen, dat in juli en augustus gespeeld wordt.

Marijne had er naar eigen zeggen vertrouwen in het WK te kunnen winnen met de Indiase mannen. ‘We hebben de Asia Cup gewonnen met dominant hockey en in de World League hebben we laten zien dat we teams van wereldklasse kunnen verslaan. Op de Commonwealth Games hebben we niet gepresteerd zoals we gehoopt hadden, maar we hadden wel prima statistieken. Ik had er vertrouwen in dat we de Asian Games en het WK zouden kunnen winnen.’

Dat vertrouwen bleek er niet te zijn bij de Indiase bond, die Marijne wederom als bondscoach voor de Indiase vrouwen plaatst. ‘Ik ga focussen op het proces wat ik 14 maanden geleden ben gestart bij de dames, met als doel goed te presteren op het WK en de Asian Games. De dames hebben hard gewerkt en ik kijk ernaar uit om ze weer te zien bij de Aziatische Champions Trophy in Korea.’

Marijne werd in 2015 ontslagen als bondscoach van de Nederlandse hockeysters en hervond zijn plezier in het coachen vorig jaar weer in India. Met de overgang terug naar de vrouwen blijkt hoe wispelturig het eraan toe gaat in het hockeygekke land, waar achtereenvolgens Paul van Ass, Roelant Oltmans en nu Sjoerd Marijne de wacht werden aangezet als bondscoach van de Indiase mannen.

''Kluivert wil best betaalde Ajacied worden''

Justin Kluivert en zijn club Ajax zijn al geruime tijd in gesprek over een contractverlenging. Zijn gortige salariseisen lijken het struikelblok.

Valentijn Driessen is er zeker van. De bekende voetbaljournalist schoof maandagavond aan bij Voetbal Inside en daar meldde hij dat de jongeling fors meer wil gaan verdienen. "Kluivert wil door het salarisplafond van Ajax heen. Hij wil de bestbetaalde Ajacied worden."

Dat zou hem worden ingegeven door zijn spelersmakelaar Mino Raiola. Driessen meent dat Patrick Kluivert, vader van Justin, graag heeft dat hij bij de Amsterdammers blijft. "Zijn moeder heeft echter alles voor het zeggen en met Raiola ben je zo weg", voorspelt de chef voetbal van De Telegraaf.

Driessen weet dat de achttienjarige Kluivert nog een contract voor één jaar heeft en dan is het bij Ajax de regel dat de speler bijtekent of op de tribune komt te zitten. Als het niet tot een akkoord komt, zal de club vermoedelijk overgaan tot een verkoop van de beloftevolle international. "Aan de andere kant is het helemaal niet verstandig om hem te verkopen", meent Driessen, die ook Kluivert adviseert te blijven. "Anders speelt hij niet meer iedere week."

De journalist pleit dus voor een verlenging, maar dan moet Kluivert wel zijn eisen laten zakken. Hij meent dat de jonge aanvaller wel erg hoog van de toren blaast 'op basis van drie acties en een doelpunt'. Bovendien zou een vet salaris voor scheve gezichten kunnen zorgen, schetst Driessen. "Als je deze jongen meer dan anderhalf miljoen gaat geven, staan overmorgen Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong voor je deur."

Brandende flat stort in in centrum São Paulo

In het centrum van São Paulo is maandagnacht een flat compleet uitgebrand, alvorens de 24 verdiepingen tellende flat met grof geweld instortte. Daarbij is zeker één dode gevallen, een man die op het punt stond om door de brandweer gered te worden.

Hulpdiensten zijn dinsdag al de hele dag bezig om door de puinhopen te zoeken naar mogelijke slachtoffers. Officieel was het pand, waar de politie ooit haar hoofdkwartier had, niet bewoond, maar volgens Braziliaanse media werden de bovenste verdiepingen bewoond door tot zo'n vijftig gezinnen aan dakloze krakers.

De brand ontstond op de vijfde verdieping, waarschijnlijk door een gasexplosie. Binnen de korste keren stond de volledige toren in lichterlaaie. Bij het instorten raakte ook de uit 1908 stammende kerk naast het gebouw zwaar beschadigd. Volgens de lokale pastoor is alleen het altaar en de toren nog in enigszins goede staat.

Het instortende gebouw (Bron: YouTube)

Beelden van de puinhopen (Bron: YouTube)

Bondscoach Thomsen maakt voorlopige handbalselectie bekend

Bondscoach Helle Thomsen heeft de voorlopige selectie bekendgemaakt voor de komende twee EK-kwalificatieduels tegen Wit-Rusland en Kosovo. Elf handbalspeelsters zijn geselecteerd voor beide wedstrijden. Op 14 mei wordt er bekendgemaakt welke vijf speelsters zich ook bij de definitieve selectie voegen.

De handbalsters spelen op 31 mei om 18.00u Nederlandse tijd de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland. Twee dagen later neemt de ploeg van Thomsen het op tegen Kosovo. Op 2 juni 15.00u vormt het uitverkochte Topsportcentrum Almere het strijdtoneel. Ziggo Sport zendt beide wedstrijden live uit.

Elf speelsters zijn nu al geselecteerd voor beide wedstrijden:
1. Lois Abbingh Issy Paris Hand (FRA)
2. Debbie Bont København Håndbold (DEN)
3. Yvette Broch Györi Audi ETO KC (HUN)
4. Kelly Dulfer København Håndbold (DEN)
5. Nycke Groot Györi Audi ETO KC (HUN)
6. Laura van der Heijden FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
7. Jasmina Jankovic TuS Metzingen (GER)
8. Martine Smeets SG BBM Bietigheim (GER)
9. Danick Snelder FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
10. Tess Wester SG BBM Bietigheim (GER)
11. Dione Housheer Succes Schoonmaak / VOC

Op 14 mei worden er nog vijf speelsters geselecteerd uit onderstaande groep:
1. Delaila Amega TuS Metzingen (GER)
2. Lynn Knippenborg Buxtehuder SV (GER)
3. Jessy Kramer Toulon Saint Cyr Var Handball (FRA)
4. Angela Malestein SG BBM Bietigheim (GER)
5. Sanne van Olphen Viborg HK (DEN)
6. Estavana Polman Team Esbjerg (DEN)
7. Kristy Zimmerman Frisch Auf Göppingen (GER)
8. Rinka Duijndam Bad Wildungen Vipers (GER)
9. Michelle Goos Buxtehuder SV (GER)
10. Sanne Hoekstra HSG Bensheim Auerbach (GER)
11. Claudia Rompen Sonderjyske Håndbold (DEN)
12. Esther Schop Havre Athletic Club (FRA)
13. Inger Smits TTH Holstebro (DEN)
14. Angela Steenbakkers Blomberg Lippe (GER)

Drie speelsters zijn geselecteerd voor de trainingen en staan op de reservelijst:
1. Merel Freriks HSG Bensheim Auerbach (GER)
2. Larissa Nusser Morrenhof Jansen / Dalfsen
3. Lynn Molenaar Succes Schoonmaak/VOC

Het Nederlands team is voor de kwalificatie van het EK 2018 in Frankrijk ingedeeld in een poule met Hongarije, Wit-Rusland en Kosovo. De twee beste landen in de poule plaatsen zich voor het eindtoernooi, dat plaatsvindt van 30 november tot en met 16 december 2018. De overall beste nummer drie mag ook naar Frankrijk afreizen.

Stand EK-kwalificatiegroep 7:
1. Nederland 4-6 (114-74) +40
2. Hongarije 4-6 (103-71) +32
3. Wit-Rusland 4-4 (111-98) +13
4. Kosovo 4-0 (64-149) -85

Almere City deelt tik uit aan MVV in nacompetitie

Almere City FC heeft dinsdagavond uitstekende zaken gedaan in de heenwedstrijd van de nacompetitie om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Jack de Gier won op bezoek bij MVV Maastricht met 1-3.

MVV kwam fel uit de startblokken, maar gaf het initiatief al vroeg uit handen tegen Almere. De grootste kans voor de Maastrichtenaren was in die fase voor Jonathan Okita, die de bal uit een voorzet over werkte. Vervolgens was het de beurt aan Almere City. Nadat MVV uit een scrimmage nog ontsnapte aan een doelpunt, openden de bezoekers na 24 minuten alsnog de score. Verdediger Damon Mirani stond vrij bij een corner en tikte de bal in het doel.

Na een half uur werd het 1-1. MVV-rechtsback Alessandro Ciranni wist keeper Chiel Kramer te verschalken met een rake vrije trap. Dit bleek twevens de ruststand. 

Ook in de tweede helft had Almere het voor het zeggen. Sylvester van der Water zette de toon met een voorlangs gekruld schot en al snel daarna namen de bezoekers opnieuw de leiding. Sherjill MacDonald legde terug na een vrije trap en Mirani was weer de afmaker: 1-2. De thuisploeg bleef grossieren in het maken van fouten en daar wist Mirani opnieuw gebruik van te maken. Net als bij de 0-1 werd hij niet gedekt en deze keer kopte hij de bal in het doel: 1-3. Daarmee was de eindstand bereikt in Maastricht.

Almere City speelt aanstaande zaterdag om 18.30 uur thuis de return tegen MVV. De winnaar van het tweeluik speelt hoogstwaarschijnlijk tegen Roda JC, de nummer zestien van de Eredivisie, in de tweede ronde. In de finale van de nacompetitie wacht dan Telstar of De Graafschap. 

Patty Brard is dik

Patty Brard is al achttien kilo afgevallen, maar nog lang niet tevreden. De presentatrice wil nog meer afvallen, vertelde ze in RTL Boulevard.

"Eerst behoorde ik tot de categorie morbide obesitas", zei Patty, die onlangs een maagverkleining onderging. "Nu ben ik gewoon dik. Maar dat vind ik toch leuker klinken dan morbide obesitas. Ik wil naar de categorie volslank."

Patty, die van het woord 'morbide obesitas' af wil, omdat "het toch net is of je al in die urn staat", voelt zich stukken vrouwelijker. "Antoine krijgt eindelijk ook een beetje mooie vrouw", zei ze over haar echtgenoot, architect Antoine van de Vijver. "We stonden allebei op de weegschaal en voor het eerst sinds jaren weeg ik minder dan hij. Weet je wat dat met je vrouwelijkheid doet?!"

Hoewel ze dolgelukkig is met haar nieuwe lijf, wil Patty niet dat haar verhaal "een soort van promotie" wordt voor een maagverkleining. "Er zitten zoveel downsides aan een gastric bypass. Begrijp dat het pas begint als je dit laat doen, dan begint je hele nieuwe leefstijl", waarschuwt ze. "Eigenlijk mag je helemaal geen fuck meer."

Patty Brard: ik ben nu gewoon dik
Patty Brard: ik ben nu gewoon dik (Foto: BuzzE)

Italië bijna rond met nieuwe bondscoach Mancini

Roberto Mancini wordt de nieuwe bondscoach van Italië. Hij sprak uitvoerig met de bond en gaat Zenit Sint-Petersburg verlaten voor de Azzurri.

Dat melden diverse Italiaanse media. Mancini sprak gisteren met Alessandro Costacurta en de teammanager en na dat twee uur durende overleg is de kogel door de kerk. Hij gaat de overstap maken zodra zijn contract bij Zenit is afgewikkeld. De Italiaanse oefenmeester rekent er echter op dat het snel geregeld kan worden.

Wel maakt hij eerst het seizoen af in Rusland. Na de twee resterende competitiewedstrijden keert hij volgens de Gazzetta dello Sport en Corriere dello Sport terug naar zijn geboorteland om de deal af te ronden. Eerder liet de Italiaanse bond al weten voor 20 mei een nieuwe bondscoach te willen presenteren en dat lijkt dus te gaan lukken.

Italië was al langere tijd op zoek naar een nieuwe trainer sinds Giampiero Ventura de laan werd uitgestuurd. Hij slaagde er niet in om de Azzurri naar het WK in Rusland te leiden. Naar verluidt wilde men eerst Carlo Ancelotti contracteren, maar hij bedankte voor de eer. De 53-jarige Mancini tekent volgens de geruchten een contract voor twee jaar, waarbij hij in totaal acht miljoen opstrijkt.

De voorzitter van Zenit zou niet blij zijn met zijn overstap, maar gaat vermoedelijk niet in de weg staan. De Russische club staat in het eerste seizoen van Mancini op een teleurstellende vijfde plaats, al moet daarbij opgemerkt worden dat de ploeg nog wat kan stijgen in de resterende duels. Met nog twee wedstrijden te gaan is het gat met plaats twee drie punten.

Nainggolan: "Het wordt nog lastiger dan tegen Barcelona"

AS Roma heeft na de geweldige zege op Barcelona ook tegen Liverpool een wonder nodig. Radja Nainggolan beseft hoe groot de uitdaging is.

"We weten allemaal dat het moeilijk wordt, maar dat was het tegen Barcelona ook. En toen hebben we het toch gehaald. We moeten geloven in wat we kunnen doen", zei de Belgische middenvelder dinsdag op de persconferentie. Roma ontvangt Liverpool woensdagavond in Stadio Olimpico. Vorige week gingen de Romeinen op Anfield met 5-2 onderuit.

In de kwartfinales overleefde Roma een 4-1 nederlaag in Camp Nou door de return voor eigen publiek met 3-0 te winnen. "Ik denk dat het nog lastiger wordt dan tegen Barcelona, omdat Liverpool in mijn ogen fysiek sterker is", sprak Nainggolan over de halve finale tegen de Engelsen.

"Het enige dat we kunnen doen is proberen om drie goals te maken en geen tegendoelpunten te incasseren." AS Roma stond één keer in de finale van de Europacup 1. In 1984 werd nota bene in Olimpico de finale verloren van Liverpool, dat de beslissende strafschoppen beter nam.

Desalle winnaar MXGP van Rusland; Herlings loopt uit in WK

Clément Desalle heeft de MXGP van Rusland gewonnen. De Kawasaki-coureur zorgde daarmee voor een primeur. Tot nu toe werden alle races dit seizoen gewonnen door Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli.

De eerste race op het harde zandcircuit in Orlyonok werd gewonnen door Desalle. Achter de Belg eindigde Cairoli op plaats twee. Herlings werd derde.

Herlings won de tweede race met overmacht. Desalle werd tweede achter de Nederlander. Doordat Cairoli slechts vijfde werd loopt Herlings uit in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Rechter beslist over asotuiglawaaidemonstratie 4 mei

De activisten die de twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking vrijdag met een lawaaidemonstratie willen verstoren, hebben een rechtszaak aangespannen om dat mogelijk te maken. De rechtbank in Amsterdam bevestigt dat de zaak van actiegroep #Geen4MeiVoorMij, gelieerd aan de op de terreurwatch geplaatste groep 'De Grauwe Eeuw', donderdagmiddag dient.

De groep eist dat het verbod dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft afgekondigd tegen de betoging op de Dam van tafel gaat. Van Aartsen legde vorige week uit dat hij de dodenherdenking op 4 mei als "een heilig moment" beschouwt. "Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar", zei hij.

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei deelt die mening. De organisatie achter de herdenking vindt dat de initiatiefnemer zich "buiten het maatschappelijk debat" heeft geplaatst en wil daarom niet met hem in gesprek gaan.

De Nationale Herdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor "allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties" daarna. De actievoerders betrekken het kolonialisme bij de herdenking. Ze menen dat "oorlogsmisdadigers worden herdacht", omdat dus ook de Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië worden herdacht.

Rechter beslist over lawaaidemonstratie 4 mei
Rechter beslist over lawaaidemonstratie 4 mei (Foto: ANP)

Meer controle uitzendbureau op discriminatie

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat scherper in de gaten houden of uitzendbureaus zich schuldig maken aan discriminatie. De uitzendbureaus zelf nemen ook een reeks maatregelen om voortaan te voorkomen dat uitzendkrachten met bijvoorbeeld een migratieachtergrond geen kans maken.

Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar bleek begin dit jaar dat een aantal uitzendbureaus nog steeds discrimineert op afkomst. Bijna de helft van de onderzochte bureaus wilde meewerken aan een verzoek geen Marokkaanse, Surinaamse en Turkse kandidaten voor te stellen.

Staatssecretaris Tamara van Ark herinnert eraan dat zeven jaar geleden nog ruim twee derde in de fout ging, maar is nog niet tevreden. Ze belooft "extra toezicht". De inspectie kan bijvoorbeeld controleren of uitzendbureaus hun intercedenten opdragen mee te werken aan discriminerende verzoeken. Ook kunnen inspecteurs in actie komen als een aspirant-uitzendkracht melding maakt van ongelijke behandeling. Maar dat is een lastige route, omdat zulke discriminatie moeilijk op te merken en te bewijzen valt.

Steekproeven
Van Ark wijst er wel op dat de inspectie nu nog niets te zeggen heeft over discriminatie bij sollicitaties of bij het aannemen van uitzendkrachten. De inspectie kan pas ingrijpen als iemand is aangenomen en het op de werkvloer misgaat. De staatssecretaris gaat bekijken of ze de inspectie meer zeggenschap kan geven.

De uitzendbureaus zelf gaan, net als Radar deed, steekproeven nemen om aan het licht te brengen of bureaus meewerken aan discriminatie. De brancheverenigingen ABU en NBBU eisen in het vervolg een actief antidiscriminatiebeleid van hun leden. Blijft een uitzendbureau in gebreke, dan moet het vrezen voor royement.

Meer controle uitzendbureau op discriminatie
Meer controle uitzendbureau op discriminatie (Foto: ANP)

Belastingdienst krijgt 9,2 miljoen aangiften

De Belastingdienst heeft voor de aangifte inkomstenbelasting 2017 tussen 1 maart en 1 mei zo'n 9,2 miljoen aangiften binnengekregen. Dat is meer dan in de afgelopen jaren.

Op de laatste dag ontving de Belastingdienst nog ruim 300.000 aangiften. Van de aangiften kwam 99 procent online binnen. De Belastingdienst kijkt tevreden terug op het verloop van de afgelopen aangifteperiode.

Ook dit jaar bood de Belastingdienst op dertig locaties hulp bij aangifte. Zo'n 59.000 mensen maakten hiervoor een afspraak.

Bij de Belastingtelefoon kwamen tussen 1 maart en 1 mei zo'n 790.000 telefoontjes binnen, dat zijn er minder dan vorig jaar (850.000). Het aantal berichten dat via Twitter en de Facebookpagina bij de belastingen binnenkwam, is minder dan vorig jaar: 4500 vergeleken met 5500 in 2017.

Belastingdienst krijgt 9,2 miljoen aangiften
Belastingdienst krijgt 9,2 miljoen aangiften (Foto: ANP)

Kristoff wint voor vierde keer op rij Eschborn-Frankfurt

Alexander Kristoff heeft voor de vierde keer Eschborn-Frankfurt op zijn naam geschreven. De Noor van UAE Emirates was de snelste van peloton wat nog bestond uit een dertigtal renners. De Australiër Michael Matthews kwam als tweede, voor de Belgisch kampioen Oliver Naesen.

De Colombiaan Fernando Gaviria ging al vroeg de sprint aan, maar de renner van Quick-Step Floors leek zich in de laatste bocht te vergissen. De motorrijder voor hem reed rechtdoor het parcours af, terwijl de bocht linksaf ging. Gaviria volgde eerst de motor, maar kon zich nog wel herstellen. Zijn kansen voor de zege in Frankfurt waren toen wel verkeken. Vervolgens was het Naesen die op kop begon te sprinten, maar Kristoff ging er nog makkelijk over heen, net zoals Matthews.

Voor de Noor van UAE Emirates was het zijn vierde zege op rij in Eschborn-Frankfurt. Eerder was hij al de beste in 2014, 2016 en 2017 ook al gewonnen. In 2015 ging de koers niet door vanwege terroristische dreiging, na de vondst van een bom langs het parcours. Voor de Europees kampioen was het zijn derde zege van het jaar. Eerder wist hij dit seizoen ook te winnen in de slotrit in de Ronde van Oman en de eerste etappe in de Ronde van Abu Dhabi.

Van Halst vertrekt bij FC Twente

Jan van Halst heeft zijn vertrek bij FC Twente aangekondigd. De commercieel directeur acht zich mede verantwoordelijk voor de degradatie van de club uit de Eredivisie. Eerder dit jaar was hij al van zijn taken als technisch directeur ontheven.

Van Halst nam enkele jaren geleden de taken van technisch directeur op zich, terwijl hij ook voor de commerciële kant verantwoordelijk was. Hij was verantwoordelijk voor het samenstellen van de selectie die FC Twente dit jaar niet in de Eredivisie kon houden. Dit kwam hem op zware kritiek te staan, waarna hij van zijn technische taken werd ontheven. Nu vertrekt Van Halst helemaal bij de club uit Enschede.

Van Halst: "Ik wist waar ik aan begon toen ik ruim twee jaar geleden instapte. De club hing aan een zijden draad, de financiën waren niet op orde en de organisatie was uitgehold. Dat het een megaklus zou worden is ook gebleken. Ondanks dat we op heel veel fronten goede stappen voorwaarts hebben gezet – met betrekking tot de organisatie, de financiën en het puinruimwerk dat is verricht – is het dit seizoen sportief niet goed gegaan."

"Dat doet mij ook vreselijk veel pijn en daar voel ik mij medeverantwoordelijk voor. Ondanks die sportieve teleurstelling, merk je nu alweer veel strijdvaardigheid bij de achterban en bij al die hardwerkende collega’s van de club. Dat is mooi om te zien en maakt FC Twente uniek. Die onvoorwaardelijke steun zal ook nodig zijn om de club weer terug te brengen naar de Eredivisie. Dat zal zonder mij zijn. Het is aan andere mensen om nu in deze moeilijke fase de handschoen op te pakken. Uiteraard zal ik de club altijd blijven volgen en wens ik FC Twente een snelle terugkeer in de Eredivisie toe."

Lesauto komt onder trein, één dode

Bij een aanrijding tussen een lesauto en een trein bij de spoorwegovergang aan de Herenstraat in Bussum is dinsdagochtend een persoon om het leven gekomen. Rond 11.15 uur vond door nog onbekende reden de aanrijding plaats. In de auto zaten twee personen. Eén van hen wist op tijd de auto uit te komen, de ander helaas niet.

In de trein zaten ongeveer 140 reizigers, van hen raakte niemand gewond. Het treinverkeer bij Bussum ligt momenteel nog stil en ook het overige verkeer is gestremd. De reizigers konden overstappen in een andere trein die hen naar een ander station bracht. Het Tactisch Verkeersteam doet onderzoek naar de oorzaak van aanrijding.

Update 17:55 uur
Bij het ongeluk is de 66-jarige rij-instructeur om het leven gekomen. De 18-jarige leerlinge, afkomstig uit Bussum heeft het ongeluk overleefd. 

Lesauto komt onder trein, één dode (Foto: stockfoto politie.nl)
Lesauto komt onder trein, één dode (Foto: stockfoto politie.nl)

Nog meer besmet rundvlees

Na Spar, EMTÉ en Coop is er nu ook bij Poiesz supermarkten met de STEC-bacterie verrijkt rundvlees gevonden. Poiesz supermarkten haalt rundergehakt extra mager 250 en 500 gram met houdbaarheidsdatum van 30-4, 1-5 en 2-5 uit de schappen. In het product is mogelijk de STEC bacterie aanwezig. Besmetting met deze bacterie geeft kans op maag- en darmklachten.

Dit product is uitsluitend verkocht in de volgende Poiesz supermarkten:

Assen Paganinilaan, Assen Pittelo, Boornbergum, Buitenpost, Burgum, Burgum van Veenweg, Drachten Centrum, Franeker Julianastraat, Gorredijk, Groningen Helpman, Grou, Haulerwijk, Leeuwarden Aldla, Leeuwarden Centrum, Leeuwarden Schieringen, Leeuwarden Westeinde, Lemmer Verlaet, Menaam, Nieuw Roden, Nieuwe Pekela, Oosterwolde, Sneek Boschplein, Staphorst, Tolbert, Wolvega, Workum, Zevenhuizen

Indien je dit product in je bezit hebt wordt je vriendelijk verzocht dit niet te consumeren en terug te brengen naar de Poiesz supermarkt. Uiteraard ontvangt je het aankoopbedrag retour. En mocht je het, gezien de houdbaarheidsdatum, al geconsumeerd hebben dan is het niet nodig om het terug te brengen..

Update 17:25 uur:
Ook MCD Supermarkten/Boon's markt doet mee! Het betreft de volgende producten:

  • Mager rundergehakt 300 gram met streepjescode 8713526800307, THT 29-04 / 30-04 / 01-05 / 02-05 en tc code eindigend op: L2302284.
  • Mager rundergehakt 500 gram met streepjescode 8713526800376, THT 29-04 / 30-04 / 01-05 / 02-05 en tc code eindigend op: L2302284.

Ook hier zou STEC in kunnen zitten. Ook MCD Supermarkten/Boon's markt raad aan: niet eten en terugbrengen. Ook hier krijg je uiteraard het aankoopbedrag terug.

Mocht je nog meer waarschuwingen voor besmet rundvlees gevonden hebben, dan lezen we dat graag in een reactie.

Seizoen 2 van 13 Reasons Why verschijnt deze maand

In een stijvolle video heeft Netflix vandaag bekend gemaakt wanneer het tweede seizoen van 13 Reasons Why op de streamingdienst te zien zal zijn; de dertien afleveringen van de serie verschijnen op 18 mei.

Het tweede seizoen start in de nasleep van Hannah’s overlijden en is voor de andere personages het begin van de moeizame weg naar herstel. Liberty High bereidt zich voor op de rechtszaak, maar iemand probeert de waarheid achter haar dood verborgen te houden. Een reeks onheilspellende polaroids leiden Clay en zijn klasgenoten naar een complot rondom een verschrikkelijk geheim.

Omdat de serie zware thema's behandelt en zich op een jong publiek richt, heeft Netflix een website opgericht waar lokale contactinformatie van hulporganisaties te vinden is. Kijkers die behoefte hebben aan hulp of een luisterend oor, worden aangemoedigd om 13reasonswhy.info te bezoeken.

Trailblazers = WipEout + Splatoon

Racen op zwevende voertuigen met verf als je wapen. Indie game Trailblazers is maf, kleurrijk en in co-op en multiplayer te spelen. Je kan in teams van maximaal drie tegen drie spelen, waarbij je extra hard kunt gaan over je eigen verf en zo je tegenstanders kunt frustreren. De onderstaande trailers maken het spel een stuk begrijpelijker.

Op 8 mei komt Trailblazers uit voor PlayStation 4 en pc (Windows), gevolgd door een Xbox One-editie op 9 mei. In juni is er ook een uitgave voor Nintendo Switch.

Blu-ray: Paddington 2

Eén van de meest bekende personages uit de Engelse kinderliteratuur is toch wel Beertje Paddington. Deze jonge Peruaanse beer gehuld in blauwe duffelcoat en rode hoed maakte op 13 oktober 1958 zijn intrede voor het grote publiek in het boek ''A Bear Called Paddington''. Sindsdien zijn de Paddington-boeken in meer dan dertig talen vertaald en zijn er door de jaren heen ook een aantal populaire televisieseries aan het beertje gewijd. In 2014 kwam Beertje Paddington ook naar het grote doek, en vanwege dit succes werd er al gauw een vervolg aangekondigd. Deze tweede film, Paddington 2, is sinds kort uit op blu-ray en is te omschrijven als een geweldig leuke animatiefilm met een typisch Brits karakter.

Vleeseters dragen niet meer ESBL-bacteriën dan vegetariërs

Mensen die geregeld vlees eten dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. ESBL- bacteriën zijn bacteriën die stoffen maken die sommige antibiotica uitschakelen. Hierdoor werken deze antibiotica niet meer.

ESBL-bacteriën komen met regelmaat voor bij dieren en op vlees. Daarom was het de verwachting dat mensen die veel vlees eten vaker ESBL-bacteriën bij zich dragen. De resultaten laten echter zien dat dit niet het geval is. In deze studie leken mensen die minimaal drie keer per week vlees eten zelfs minder vaak ESBL-bacteriën bij zich te dagen dan vegetariërs. Maar na correctie voor verschillen tussen de groepen (zoals andere risicofactoren en seizoensinvloed) is niet meer met zekerheid te zeggen of dit een toevalsbevinding is of dat er werkelijk een verschil in dragerschap is tussen de groepen.

Mensen die reisden naar Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Zuid- en Oost-Europa droegen wel vaker ESBL-bacteriën bij zich. Dit gold ook voor mensen die zelden of nooit de handen wassen voordat ze beginnen met het bereiden van voedsel.

Onderzoek
Het RIVM onderzocht mensen met drie verschillende voedingspatronen op de aanwezigheid van ESBL’s in hun ontlasting. Het ging om mensen die helemaal geen vlees en vis eten (vegetariërs en veganisten), mensen die geen vlees maar wel vis eten en mensen die minimaal drie keer per week vlees eten.

Voor het totale onderzoek zijn de gegevens van 1542 mensen gebruikt. Naast het insturen van de ontlasting hebben de deelnemers ook een uitgebreide vragenlijst ingevuld over mogelijke risicofactoren om een ESBL-bacterie op te lopen. Mogelijke risicofactoren zijn onder andere contact met dieren, reizen naar het buitenland, het gebruik van bepaalde medicijnen en opname in het ziekenhuis.

ESBL-bacteriën
ESBL-bacteriën komen voor bij dieren en in onze leefomgeving (zoals in het oppervlaktewater of in de bodem). Ongeveer 1 op de 20 mensen (5%) draagt een ESBL-bacterie bij zich in de darmen. Meestal worden mensen daar niet ziek van. Soms kan een ESBL-bacterie toch een infectie veroorzaken, zo’n infectie is dan moeilijker te behandelen met antibiotica.

Ant-Man krijgt een partner in nieuwe trailer voor Ant-Man and the Wasp

Ja ja, we weten het. Er draaien op dit moment twee Marvel-films in de bioscoop en een derde volgt over twee weken. Maar die derde is geen onderdeel van het Marvel Cinematic Universe. Daarvoor moeten we wachten tot juli, wanneer Ant-Man and the Wasp verschijnt. Hiervoor is nu een nieuwe trailer beschikbaar.

Het lijkt erop dat het in de eerste film onderzochte 'quantum realm' de aanleiding is voor de plot van dit vervolg, als we de uitleg van Luis (Michael Peña) moeten geloven. Om het tegen de nieuwe schurk op te nemen trekt ook ook Hank Pyms dochter Hope (Evangeline Lilly) een pak aan, en krimpt ze lekker met Scott (Paul Rudd) mee.

Ant-Man and the Wasp is vanaf 6 juli in de VS in de bioscopen te zien, en in Nederland vanaf 18 juli.

Maxima opent nieuw onderkomen Stichting Vluchtelingenkinderen

Koningin Máxima zal op donderdagmiddag 7 juni 2018 de nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingenkinderen, De Delerij in Driebergen openen. De stichting ondersteunt asielzoekers en vluchtelingen van 18 jaar en ouder, op het gebied van onderwijs en gezinshereniging en bevordert participatie en integratie in Driebergen.

De Delerij is een voormalige kerk die door Stichting Vluchtelingenkinderen is aangekocht en heringericht. Het gebouw biedt onderdak aan de Eurowinkel en vijf organisaties die gericht zijn op participatie en integratie van vooral asielzoekers en vluchtelingen. Zo is er een organisatie die vrijwilligerswerk aanbiedt, zijn er taalcoaches die helpen met het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal en worden dagactiviteiten aangeboden. In de Eurowinkel worden kleding en boeken voor één euro verkocht. De opbrengsten worden ingezet om asielzoekers en vluchtelingen te ondersteunen. Naast financiële ondersteuning biedt de Eurowinkel ook vijftien leer-werkervaringsplekken aan.

'Speech Netanyahu bewijst noodzaak atoomdeal'

Europese landen hebben terughoudend gereageerd op beschuldigingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het adres van Iran. Hij beweerde maandag dat Teheran jarenlang heeft gelogen over de ontwikkeling van kernwapens. De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) zei in een reactie dat het atoomakkoord "niet is gebaseerd op vertrouwen in de goede bedoelingen van Iran".

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de informatie van Netanyahu "tot in detail moet worden bestudeerd en geëvalueerd". Een woordvoerster zei dat de gegevens in elk geval duidelijk maken dat internationale Inspecties in Iran moeten doorgaan en dat de nucleaire deal behouden moet blijven. Ook kan de informatie volgens het departement mogelijk worden gebruikt om langetermijnafspraken te maken over de activiteiten van Iran.

Ook Berlijn wil de Israëlische gegevens analyseren. Een regeringswoordvoerder zei dat duidelijk is dat de internationale gemeenschap eraan twijfelde dat het Iraanse nucleaire programma louter voor vreedzame doeleinden was. "Dat was de reden dat in 2015 het nucleaire akkoord is getekend", voegde hij toe. De woordvoerder zei het noodzakelijk is dat ook in de toekomst onafhankelijk toezicht wordt gehouden op de naleving van het akkoord.

Minister Johnson zei dat het betoog van de Israëlische leider juist duidelijk maakt waarom het atoomakkoord nodig is. "Het feit dat Iran in het geheim gevoelig onderzoek deed tot 2003, laat zien waarom we de intensieve inspecties nodig hebben die mogelijk zijn dankzij de nucleaire deal met Iran", zei Johnson.

'Speech Netanyahu bewijst noodzaak atoomdeal'
'Speech Netanyahu bewijst noodzaak atoomdeal' (Foto: ANP)

Oorzaak ongeval met 5 doden blijft ongewis

De exacte oorzaak van de frontale aanrijding tussen een bestelbus en een vrachtwagen die vorige maand vijf levens eiste in Helmond blijft onbekend. Waarom de bestelbus op de verkeerde weghelft is terechtgekomen, heeft onderzoek door de politie niet duidelijk gemaakt. Wel heeft bloedonderzoek uitgewezen dat de overleden bestuurder niet onder invloed van alcohol of drugs was, maakte de politie dinsdag bekend.

Het tragische ongeval gebeurde op de N270 tussen Helmond en Deurne. Vijf van in totaal acht inzittenden van de bestelbus overleefden het ongeluk niet. De drie anderen raakten zwaargewond. Ook de vrachtwagenchauffeur liep zware verwondingen op.

De Roemeense slachtoffers woonden in Duitsland en werkten voor een uitzendbureau in Nederland.

Oorzaak ongeval met 5 doden blijft ongewis
Oorzaak ongeval met 5 doden blijft ongewis (Foto: ANP)

Griepepidemie na 20 weken officieel voorbij

Na twintig weken is de griepepidemie eindelijk ten einde. Daarmee duurde de griepgolf meer dan twee keer zo lang als gemiddeld. Gezondheidsinstituut Nivel maakte dinsdag bekend dat het aantal nieuwe griepgevallen twee weken achter elkaar laag genoeg was om de griepgolf officieel ten einde te verklaren.

Afgelopen week waren nog maar 24 op de 100.000 mensen geveld door de griep. Een week eerder stond de teller nog op 36. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn.

Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken. De langste griepepidemie was die in de winter van 2014/2015, die 21 weken woedde.

Ziekenhuizen overvol
Huisartsen zagen dit seizoen vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Ook waren er de afgelopen maanden opvallend veel ouderen met longontsteking. Veel Nederlandse ziekenhuizen lagen hierdoor overvol met grieppatiënten.

Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Lang niet iedereen met griep gaat naar de huisarts, maar de gehanteerde methode geeft wel een beeld en maakt vergelijkingen met andere jaren mogelijk.

Griepepidemie na 20 weken officieel voorbij
Griepepidemie na 20 weken officieel voorbij (Foto: ANP)

Cel en tbs voor ontucht op kinderopvang

Kinderopvangmedewerker Bart C. (27) is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twintig maanden cel en tbs met voorwaarden voor ontucht met zeven meisjes. Dat gebeurde in de periode tussen januari 2016 en augustus 2017 op een kinderopvang in De Bilt, waar hij werkte als pedagogisch medewerker.

De straf is lager dan de dertig maanden cel en tbs met voorwaarden die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Behalve de behandeling is bepaald dat hij niet in De Bilt mag komen en geen contact mag zoeken met de slachtoffers en hun gezinnen. Ook mag hij geen contact zoeken met minderjarigen

De rechtbank vindt bewezen dat de man ontucht pleegde met de zeven meisjes - tussen de vier en tien jaar oud. Hij had ze gebruikt om bepaalde seksuele fantasieën uit te voeren. De meisjes moesten hem betasten en in zijn geslachtsdeel trappen. C. heeft grotendeels bekend en verklaarde zijn daden vanuit een fetisj die hij had.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank sprak hem vrij van het tonen van zijn geslachtsdeel aan een achtste slachtoffer, zoals ook de aanklager en zijn advocaat al hadden aangegeven.

Deskundigen vinden dat C. een masochistische stoornis heeft. Ze kunnen echter vaststellen noch uitsluiten dat hij een pedofiele stoornis heeft. De rechtbank acht de man verminderd toerekeningsvatbaar. Ze meent dat C. een afstandelijke houding heeft en ook de ernst van de feiten blijft onderschatten. Daarom vindt de rechtbank het belangrijk dat hij zo snel mogelijk begint met een behandeling.

Tijdens de zitting twee weken geleden had C. de slachtoffers en hun families zijn excuses aangeboden.

Cel en tbs voor ontucht op kinderopvang
Cel en tbs voor ontucht op kinderopvang (Foto: ANP)

Sleepwet van kracht, heb jij maatregelen genomen?

Met ingang van dinsdag is de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 'met zes extra garanties' van kracht. Die garanties gaan onder meer over de gerichtheid van het 'sleepnet', de bewaartermijn en het delen van data met buitenlandse diensten.

Hiermee zou tegemoet worden gekomen aan de Nee-stem bij het referendum van maart, maar tot ieders tevredenheid is het niet.

Heb jij maatregelen genomen om je privacy tegen de sleepwet te beschermen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van VPN of Tor-browsing?

Betalingen per smartphone populairder

Betalingen tussen consumenten onderling worden vaker met de smartphone gedaan. Contant blijft echter de populairste manier om schulden aan bijvoorbeeld vrienden of familie te vereffenen, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank (DNB). Cash wordt bij 72 procent van de betalingen gebruikt.

In totaal werd er vorig jaar voor zo'n 20 miljard euro aan onderlinge betalingen gedaan in 800 miljoen transacties. Bij 22 procent van die transacties wordt gebruikgemaakt van een elektronische betalingswijze. Dat is niet alleen per smartphone, maar kan ook internetbankieren op de pc zijn.

Wel worden apps voor mobiel bankieren, iDeal en apps als Tikkie waarmee een betaalverzoek kan worden gestuurd naar een bekende belangrijker. Vooral jongeren gebruiken deze methodes vaak.

Naast contant en elektronische betalingen wordt nog 6 procent van de onderlinge betalingen met cadeaubonnen en dergelijke gedaan.

Betalingen per smartphone populairder
Betalingen per smartphone populairder (Foto: BuzzT)

Man hackt gevangenis om vriend te bevrijden: 7 jaar cel

Ene Konrads Voits, een 27-jarige man uit het Amerikaanse Ypsilanti, Michigan, mag zeven jaar (en drie maanden) lang de lokale gevangenis van binnenaf bekijken. Hij probeerde vorig jaar de Washtenaw County Jail te hacken, om zo een vriend van hem eerder naar buiten te krijgen.

De opzet was simpel: in de eerste drie maanden van het jaar slaagde Voits erin om gevangenismedewerkers te laten klikken op ewashtenavv.org. Dat lijkt behoorlijk veel op de officiële site, ewashtenaw.org, maar is toch nét even anders. Voits was uiteraard de maker van de nepsite en medewerkers die daar niksvermoedend op klikten kregen allerlei troep op hun computer geïnstalleerd.

Op die manier kon Voits zich toegang verschaffen tot de computersystemen van de gevangenis, inclusief persoonlijke informatie van ruim 1600 medewerkers. Van zeker één gevangene werden de details aangepast en dat was de vriend van Voits: de einddatum van zijn straf werd vervroegd, of dat was in elk geval de bedoeling.

Door een oplettende IT-medewerker ging het plan van Voits alsnog fout. De IT'er had door dat er iets niet klopte en nadat alle gegevens vergeleken werden met de handmatig bijgehouden gegevens bleek dat bij één gevangene het één en ander was aangepast. De FBI werd ingeschakeld en een maand later werd Voits opgepakt.

"Dankzij het snelle optreden van het IT-team van de gevangenis en het nauwkeurig controleren van alle gegevens, is uiteindelijk geen enkele gevangene vroegtijdig vrijgelaten", aldus de officier van justitie. "Washtenaw County heeft wel vele duizenden dollars en heel veel extra uren besteed aan het opruimen van de veroorzaakte ellende, resulterend in een schade van minstens 253.488 dollar", een bedrag wat Voits zelf op mag hoesten.

De bij de aanval gebruikte spullen zijn in beslag genomen, waaronder de laptop en vier mobiele telefoons van Voits, net als een kleine vierhonderd dollar aan Bitcoin. 

Man komt om het leven bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval aan de Tjalkkade in Venlo is dinsdagmiddag een man om het leven gekomen. Het ongeval gebeurde rond 14.30 uur bij Geurts-Janssen Staal. Tijdens het verplaatsen van een stapel materialen is de stapel omgevallen en het slachtoffer raakte hierdoor bekneld.

Alle hulpdiensten werden opgeroepen, waaronder ook een traumahelikopter. Het slachtoffer overleed korte tijd later. Hulpdiensten zijn bezig met het bergen van het lichaam en de arbeidsinspectie stelt verder onderzoek in naar het bedrijfsongeval. Personalia van het slachtoffer zijn nu nog niet bekend.

'Gewichthefpresident blijkt dopingdealer'

Doping in het gewichtheffen, je verwacht het niet. Toch blijkt het zo te zijn, want volgens Litouwse media wordt Bronislovas Vysniauskas ervan verdacht een dopingdealer te zijn. Wie? Bronislovas Vysniauskas dus, niet zomaar iemand in Litouwen, maar de president van de nationale gewichthefbond.

In de afgelopen dagen is door de lokale politie een groot onderzoek op gang gebracht, waarbij onder meer zijn huis is doorzocht. Daar zou een halve apotheek aan middelen gevonden zijn, stuk voor stuk verboden, variërend van testosteron tot allerlei soorten steroïden. 

Vysniauskas zelf zegt uiteraard dat het allemaal onzin is. "Dit moet in gang gezet zijn door mensen die mij weg willen hebben bij de bond", foeterde hij. Over de gevonden doping zei hij niks, zelfs niet het bekendste Litouwse excuus als er een berg doping gevonden wordt: "Dat was voor mijn moeder."

Litouwen heeft nog wel eens problemen met dopingzondaars, met Aurimas Didzbalis als bekendste voorbeeld in het gewichtheffen. Hij werd in 2012 betrapt en miste de Olympische Spelen, waarna hij in 2016 in Rio brons won. Het was Litouwen's eerste olympische medaille ooit in de sport en de erkend dopeur werd ervoor beloond met de titel van sportman van het jaar.

Didzbalis en zijn bekende achterwaartse salto na een geslaagde poging zullen we voortaan wel uit de archieven moeten trekken, want begin dit jaar bleek hij wéér betrapt te zijn, waardoor hem een levenslange schorsing boven het hoofd hangt.

Bookmakers gokken nog op Israëlische winst

Israël is met nog ruim anderhalve week te gaan nog steeds de gedoodverfde favoriet voor de winst op het Eurovisiesongfestival. De bookmakers houden het meest rekening met een overwinning voor zangeres Netta Barzilai, zo blijkt uit de noteringen van de diverse wedkantoren.

Na de eerste serie repetities die zondag begonnen, zijn er in de top 10 wel diverse verschuivingen. Zo zitten Frankrijk, Australië en Noorwegen in de lift en is er verlies voor Bulgarije en Tsjechië. Cyprus is de grootste stijger. Sinds maandag houden de wedkantoren opeens rekening met een top 10-notering voor Eleni Foureira.

Waylon, die dinsdag voor het eerst het podium beklimt in Lissabon, is afgedaald naar plaats zestien. De bookmakers denken wel dat de Nederlandse zanger de finale gaat halen met Outlaw In 'Em.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival staan volgende week dinsdag en donderdag op het programma. De finale vindt plaats op 12 mei.

 

Bookmakers gokken nog op Israëlische winst
Bookmakers gokken nog op Israëlische winst (Foto: BuzzE)

Gitaarmaker Gibson wil schuldenregeling

Het moederbedrijf van het beroemde gitaarmerk Gibson heeft in de Amerikaanse staat Delaware een regeling voor faillissementsbescherming aangevraagd. Het bedrijf kampt al langere tijd met financiële problemen.

Onder de aangevraagde Chapter 11-regeling krijgen bedrijven een soort uitstel van betaling. Dit biedt aan hen onder meer de mogelijkheid grondig in de schuldenlast in te grijpen, zonder verplichte sluiting van het bedrijf. Het wordt als laatste toevlucht gezien om acute financiële problemen op te lossen.

Gibson streefde er onder topman Henry Juszkiewicz naar meer producten te leveren dan alleen gitaren. Voor die uitbreiding kocht het bedrijf onderdelen van elektronicabedrijven, waaronder audiotechnologie van Philips. Die investeringen betaalden zich uiteindelijk niet uit, met financiële malaise als gevolg.

Gitaren van Gibson hebben in de loop der jaren een iconische status opgebouwd. Artiesten als Eric Clapton, B.B. King en Bob Dylan zwoeren bij het merk. Het model Gibson Les Paul geldt onder muzikanten nog altijd als een van de beste gitaren ooit.

Gitaarmaker Gibson wil schuldenregeling
Gitaarmaker Gibson wil schuldenregeling (Foto: ANP)

MLB: Weer 'grand slam' Bogaerts, Astros kloppen Yankees

De honkballers van de Houston Astros hebben de zegereeks van de New York Yankees doorbroken. De Yankees wonnen negen keer op rij, maar de World Series-kampioenen, met een sterk gooiende Charlie Morton op de heuvel, maakten er een einde aan: 2-1.

De Boston Red Sox kregen bezoek van de Kansas City Royals en de pas net van een blessure teruggekeerde Xander Bogaerts maakte gelijk weer indruk. Met Hanley Ramirez, JD Martinez en Mitch Moreland op de honken sloeg de Nederlands international zijn tweede grand slam van het seizoen: een homerun met alle honken bezet en dus goed voor vier runs. De Red Sox wonnen met 10-6.

De Atlanta Braves kwamen niet in actie, dus Ozzie Albies had wat rust, maar de pas 21-jarige Curaçaoënaar werd wel beladen met lof. Nu april voorbij is en het seizoen een maand bezig is heeft Albies, de op één na jongste speler in de MLB, al 22 extra-base hits op zijn naam staan, één minder dan het MLB-record na één maand.

Uitslagen MLB maandag
Cleveland Indians - Texas Rangers 7-5
Chicago Cubs - Colorado Rockies 3-2
Washington Nationals - Pittsburgh Pirates 3-2
Boston Red Sox - Kansas City Royals 10-6
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 5-6
Detroit Tigers - Tampa Bay Rays 2-3
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 8-4
Houston Astros - New York Yankees 2-1
Minnesota Twins - Toronto Blue Jays 5-7
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 8-5
San Francisco Giants - San Diego Padres 6-5

Red Sox - Royals (Bron: YouTube)

Albies heeft een geweldige maand achter de rug (Bron: YouTube)

Aangehouden om kantelend kenteken

Een motoragent heeft een auto met een wel heel vreemde kentekenplaat van de straat gehaald. Hij zag afgelopen weekend een sportauto rijden over de rijksweg A4 bij Schiedam. Achterop zat een witte kentekenplaat met reclame en geen kenteken. Even later zag de agent dat de witte plaat kantelde en de originele kentekenplaat tevoorschijn kwam.

Reden genoeg de 40-jarige autobestuurder uit Naaldwijk aan de kant te zetten. Het aanbrengen van een middel om herkenning van het kenteken moeilijker te maken is een misdrijf. Daarom werd de automobilist dan ook aangehouden en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

De man vertelde dat hij wist dat het niet mocht maar hij gebruikte de witte plaat voor reclame en had deze vergeten weer om te draaien. De politie nam de apparatuur en bijbehorende afstandsbediening in beslag.

Aangehouden om kantelend kenteken (Foto: Politie.nl)
Aangehouden om kantelend kenteken (Foto: Politie.nl)

2 personen aangehouden om produceren synthetische drugs

De politie heeft dinsdagochtend een 28-jarige inwoner van Roden, en een 35-jarige inwoner van Assen aangehouden in een onderzoek naar het produceren van synthetische drugs.

Naast de twee aanhoudingen doorzochten agenten vijf woningen in Groningen, Assen, Roden en Beilen. Daarbij werd onder andere gezocht naar grondstoffen voor het maken van synthetische drugs en ander bewijsmateriaal.

Groot drugslab in Suwâld
Vorig jaar op 12 december werd in het Friese Suwâld een groot drugslab ontdekt in een stal naast een boerderij aan de Aldemiede. Agenten waren naar de boerderij gegaan omdat het sterke vermoeden bestond dat in het pand een hennepkwekerij zat. Deze kwekerij werd ook gevonden, maar daarnaast vonden agenten ook een groot drugslab en een growshop. Door het onderzoeksteam werd beslag gelegd op de kwekerij, de growshop en het drugslab. De 43-jarige bewoner van de boerderij werd aangehouden. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) was uren in de weer om het grote drugslab te ontmantelen. Een gespecialiseerd bedrijf moest komen om alle chemisch afval af te voeren.

Vervolg onderzoek
Na het ontdekken van het grote lab werd direct een onderzoek gestart om inzicht te krijgen in de organisatie achter deze locatie. Rechercheurs gingen in verhoor met de aangehouden bewoner. Daarnaast werd sporenonderzoek gedaan en met diverse betrokkenen gesproken. Het onderzoeksteam kreeg daarbij zicht op een 28-jarige inwoner van Roden, en een 35-jarige inwoner van Assen. Het tweetal kon uiteindelijk als verdachte worden aangemerkt voor betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs in Suwâld.

Aantreffen grondstoffen en lab in aanbouw
Het vermoeden dat de twee verdachten zich bezig hielden met de productie van synthetische drugs werd bevestigd toen bij een verkeerscontrole in de auto van de verdachten grondstoffen voor het maken van drugs werden gevonden. Ook in een loods in Leek en Dronten werden deze zelfde grondstoffen gevonden. Ook daar bleek een link te zijn met de twee verdachten. Tenslotte werd in Zuidlaarderveen een lab in aanbouw aangetroffen waarbij het sterke vermoeden bestond dat ook daar het tweetal bemoeienis mee had.

Aanhoudingen
Dinsdagochtend werd besloten om tot aanhouding over te gaan. In vijf woningen in Groningen, Assen, Roden en Beilen werden invallen gedaan. Bij deze actie werden de twee verdachten aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Het onderzoek gaat verder en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. De bewoner van de boerderij zit sinds zijn aanhouding op 12 december nog steeds vast. Hij moest zich halverwege mei verantwoorden voor de rechtbank.

Beslag op boerderij
Naast de vijf invallen en de twee aanhoudingen werd door het onderzoeksteam ook beslag gelegd op de boerderij en bijbehorende stal in Suwâld. Het Openbaar Ministerie zal aan de rechter vragen om de boerderij en de stal verbeurd te laten verklaren. De panden op deze locatie zijn namelijk gebruikt om strafbare feiten te kunnen plegen. Om een extra barrière op te werpen wordt in Noord-Nederland daarom bij alle ontdekte drugslabs beslag gelegd op het pand.

2 personen aangehouden om produceren synthetische drugs (Foto Politie.nl)
2 personen aangehouden om produceren synthetische drugs (Foto Politie.nl)

Seizoen 4 van Fortnite begint met een knal

Seizoen 4 van Fortnite is net begonnen en de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. De meteoriet die al tijden in de lucht te zien was is geland op Dusty Depot en is verdwenen. Dusty Divot is wat je nu tegenkomt in een enorme krater.

Over de hele map zijn nog meer soortgelijke (mini-)kraters te vinden. In deze kraters vind je 'Hop Rocks' die je personage een lagere zwaartekracht geeft zodat je grotere sprongen kan maken. Naast deze wijzigingen heeft Epic Games gewerkt aan bug fixes en stabiliteit van de game en zijn er natuurlijk weer cosmetic items te verdienen, ditmaal met superhelden-thema.

De volledige patchnotes vind je hier. De trailer van Seizoen 4 vind je hieronder.

PVV-filmpje niet strafbaar, OM seponeert aangiftes

Het filmpje dat de PVV op 15 maart 2018 in de Zendtijd voor Politieke Partijen heeft uitgezonden en dat ook op sociale media is gepubliceerd, is naar het oordeel van het Openbaar Ministerie niet strafbaar. Er is geen sprake van het beledigen van een groep mensen, er wordt ook niet aangezet tot haat, discriminatie of geweld en mensen worden niet opgehitst om iets strafbaars te doen. De aangiften zijn dan ook geseponeerd. De zeventien aangevers zijn per brief over de sepotbeslissing geïnformeerd.

In het filmpje wordt in rode letters de tekst ‘ISLAM IS’ getoond; daaronder volgt onder een rode lijn de tekst inhoudende de opsomming: "discriminatie, geweld, terreur, vrouwenhaat, homohaat, jodenhaat, christenhaat, onderwerping, gedwongen huwelijk, eerwraak, totalitair, doodstraf voor afvalligheid, sharia, dierenleed, onrecht, slavernij, dodelijk’" Bij deze laatste woorden druppelt vanuit de rode lijn bloed. Aan het begin en het eind van de film wordt het PVV-logo getoond; gedurende de film klinkt muziek.

De uiting in zijn geheel moet zo begrepen worden dat deze alleen gaat over de islam als godsdienst en niet over de aanhangers van die godsdienst. Omdat de onderhavige uiting in ieder geval niet over ‘een groep mensen’ gaat, is deze niet strafbaar op grond van artikel 137c Sr. De uiting is, omdat deze niet over mensen gaat, ook niet strafbaar op grond van artikel 137d Sr (aanzetten tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen).

Evenmin wordt met de uiting aangezet tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden; de kijker wordt, anders gezegd, door middel van de film niet aangemoedigd of opgehitst om iets strafbaars te gaan doen. Van strafbaarheid op grond van artikel 131 Sr is dan ook geen sprake.

Formule 1 wil inhalen in 2019 vergemakkelijken

Inhalen moet in de Formule 1 vanaf volgend jaar makkelijker gaan worden. Autosportfederatie FIA heeft op haar website bekendgemaakt dat hiervoor gisteren een plan is aangenomen.

De aerodynamica van de huidige Formule 1-auto's maakt het lastig om bij een voorligger in de buurt te komen en te blijven. Inhalen is daardoor zeer moeilijk, waardoor de FIA een plan ontwikkeld heeft om hier iets aan te doen. Zo moet de constructie van de voorvleugel versimpeld worden, waarbij dit met name bij de wingendplates te zien zal zijn.

Een tweede verandering is dat de achtervleugel groter moet worden. Door de plaatoppervlakte te vergroten zal het effect van de DRS toe moeten gaan nemen, wat inhalen makkelijker maakt. Tot slot worden ook de luchthappers van de voorremmen aangepakt. Deze mogen geen aerodynamische vleugeltjes meer bevatten.

De wijzigingen werden afgelopen vrijdag in Azerbeidzjan aan de teams voorgesteld, waarna er gisteren over gestemd is. Deze dag was de laatste waar een meerderheid volstond om regelwijzigingen voor 2019 er doorheen te drukken. Na deze datum moeten alle Formule 1-teams unaniem met wijzigingen instemmen. Een voorstel om ook iets op het gebied van de bargeboards te doen werd niet in stemming gebracht.

Naar verluidt waren lang niet alle partijen enthousiast over de voorstellen van de FIA. Van de huidige teams zouden Williams, Mercedes, Force India en Sauber hebben voorgestemd, waardoor ze aangevuld met de FIA, de eigenaren en sponsoren van de Formule 1 een meerderheid hebben.

1000 euro boete voor Franse helikopterpiloten

Medewerkers van de Afdeling luchtvaart van de politie hebben maandag 30 april in de Wieringerwaard proces-verbaal opgemaakt tegen de piloten van twee Franse helikopters. De piloten overtraden tijdens hun vlucht van Amsterdam naar Texel verschillende luchtverkeersregels.

De Franse helikopters met elk drie personen aan boord waren zondag op de heliport van Amsterdam geland en waren van plan maandag door te vliegen naar Texel. Omstreeks 12.30 uur stegen de heli's op vanaf de heliport. Vanaf dat moment ging er van alles mis. In plaats van de verplichte route naar het oosten vlogen ze naar het westen en daarna ze kwamen in slecht weer terecht. Op zicht vliegen was eigenlijk niet meer verantwoord. Beide acties hadden de piloten met een goede vluchtvoorbereiding kunnen voorkomen.

Verder wilden ze op weg naar Texel via het verkeersgeleidingsgebied van De Kooy in Den Helder vliegen. Dit was echter door drukte daar niet mogelijk. Als klap op de vuurpijl kozen de Fransen er voor op een weiland in de Wieringerwaard te landen. De piloten dachten namelijk dat ze door brandstofgebrek Texel niet meer konden halen. Eenmaal geland bleek dat ze toch brandstof genoeg hadden om naar Texel te vliegen. Ook dit was met een goede vluchtvoorbereiding, die voor piloten verplicht is, te voorkomen geweest. Voordat de piloten hun reis naar Texel konden voortzetten, het weer was inmiddels verbeterd, kregen ze een proces-verbaal voor de diverse overtredingen.

In overleg met het openbaar ministerie kregen de beide piloten een schikking van 1000 euro aangeboden. De piloten betaalden de boete en konden door vliegen naar Texel.

1000 euro boete voor Franse helikopterpiloten (Foto: stockfoto politie.nl)
1000 euro boete voor Franse helikopterpiloten (Foto: stockfoto politie.nl)

Vrouw zwaargewond na aanrijding door vrachtwagen

Bij een ongeval tussen een vrachtwagen en een fietsster in Nieuwegein is een 70-jarige vrouw ernstig gewond geraakt.  Het ongeluk gebeurde maandagmiddag rond 15.30 uur op de Ravenswade. Volgens getuigen sloeg de vrachtwagen rechtsaf en zag vermoedelijk de vrouw uit Utrecht over het hoofd.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Agenten hebben de vrachtwagenchauffeur, een 34-jarige man uit Houten, meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. In verband met het onderzoek is de Ravenswade een paar uur afgesloten geweest.

Grote gratis update voor The Binding of Isaac Afterbirth+

Goed nieuws voor fans van The Binding of Isaac. Er is een grote, gratis update vrijgegeven die nieuwe content en verbeteringen toevoegt aan de game. Momenteel is 'The Forgotten Update' alleen nog beschikbaar op Steam, maar de Switch- en PlayStation 4-versies volgen snel.

Er zijn meer dan zestig achievements toegevoegd, vijf nieuwe vijanden, een nieuwe baas, meer dan achthonder nieuwe kamers en meer dan twintig nieuwe items. De update is, zoals gezegd, gratis voor eigenaren van de Afterbirth+-editie. De patchlist is gigantisch en kun je hier vinden.

Agressieve winkeldief door burgers in de kraag gevat

Een 48-jarige man uit Arnhem is maandagmorgen aangehouden voor winkeldiefstal. Hierbij kreeg de politie hulp van burgers. Een medewerker van een winkel aan de Roggenstraat zag even voor 10:30 uur een man in de winkel iets in zijn tas stoppen. Nadat de verdachte de kassa zonder te betalen was gepasseerd ging de medewerker op de man af.

Toen de man hem in de gaten kreeg liet hij de tas vallen en zette het op een lopen. De medewerker wist de man buiten de winkel in de kraag te vatten waarop de man zich hevig verzette. Een tweede burger schoot de medewerker te hulp en samen hielden ze de man in bedwang totdat de politie arriveerde. De verdachte had voor zo’n 140 euro aan spullen weggenomen.

Agressieve winkeldief door burgers in de kraag gevat (Foto: Stockfoto politie.nl)
Agressieve winkeldief door burgers in de kraag gevat (Foto: Stockfoto politie.nl)

Survivalgame The Forest uit Early Access

De griezelige survivalgame The Forest heeft officieel de "v1.0"-mijlpaal behaald na bijna vier jaar in Early Access te hebben verkeerd. Om dit heugelijke feit te vieren is er een nieuwe trailer van het spel online gezet.

In de game moet de speler zien te overleven op een bebost eiland na een vliegtuicrash overleefd te hebben. De game heeft geen lineair verloop maar in plaats daarvan kan de speler zijn eigen gang gaan om zo lang mogelijk te overleven. Behalve het voorzien in basisbehoeften moet de speler ook voortdurend op zijn hoede zijn voor een kannibalistische stam die het eiland bewoont. 

Met de officiële release is ook meteen iets concreets gezegd over een VR-versie: vanaf 22 mei zal voor alle relevante VR-platforms een versie beschikbaar zijn. Deze versie biedt enkele unieke features zoals een HUD via een horloge waar je op moet kijken en de mogelijkheid om bomen om te hakken met motion control. Bekijk hieronder de nieuwste trailer. The Forest is er vooralsnog exclusief voor pc, maar een PS4-versie staat wel op de planning.

Leer te overleven in State of Decay 2

Deze maand kunnen we aan de slag met de open world-survival game State of Decay 2. Microsoft is er snel bij om alvast de launch te vieren.

State of Decay 2 zou je veel manieren moeten bieden om de zombie apocalypse te overleven. Het is dus belangrijk een goede groep mensen te verzamelen, zoals de nieuwe trailer laat zien. Zet jij de aanval in of bouw je een basis die nauwelijks te penetreren is? Heet je andere overlevenden welkom in je crew of laat je ze alleen in de wildernis? Waar liggen jouw prioriteiten tijdens de apocalypse?

State of Decay 2 komt 22 mei naar Xbox One en pc en ondersteunt bovendien Xbox Play Anywhere.

Nieuwe CBRN-verkenningsvoertuigen voor landmacht

De landmacht krijgt nieuwe CBRN-verkenningsvoertuigen (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair). Het krijgsmachtdeel heeft voor CBRN-verkenningen nu nog 12 Fuchs-pantserwielvoertuigen. Over enkele jaren bereiken die echter het einde van hun levensduur. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde de Kamer vandaag een brief over het project ‘Vervanging CBRN Detectie, Identificatie en Monitoring’ .

De veiligheidssituatie op het gebied van CBRN is de afgelopen jaren verslechterd. De ontwikkeling van dergelijke strijdmiddelen zorgt voor steeds meer dreiging. Dat geldt ook voor verspreiding waardoor terroristen aan CBRN-kennis en materiaal kunnen komen. Gezien de recente gebeurtenissen in Syrië (gifgasaanval Douma) en het Verenigd Koninkrijk (vergiftiging vader en dochter Skripal) is het bovendien niet uitgesloten dat (niet-)statelijke actoren dergelijke middelen inzetten, ook in Nederland.

Niet langer toereikend
In de huidige voertuigen is de bescherming van de bemanning niet toereikend voor alle moderne dreigingen. Ook kan de detectieapparatuur niet alle moderne dreigingen opsporen. Defensie wil 12 nieuwe CBRN-verkenningssystemen en mogelijk een extra reservesysteem.

Nederland kijkt voor de aanschaf naar de mogelijkheid van internationale samenwerking. In Nederland heeft het onderzoeksinstituut TNO waardevolle kennis op de gebieden van chemische en biologische strijdmiddelen. De Belgische krijgsmacht wil zijn CBRN-verkenningscapaciteit over ongeveer 10 jaar vervangen. Defensie werkt al nauw samen met Duitsland op het gebied van CBRN-onderzoek en operationele praktijk. Qua onderzoek geldt dat ook voor Canada, Noorwegen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Kenmerken
De nieuwe verkenningscapaciteit moet alle CBRN-relevante stoffen kunnen detecteren en identificeren. Dat geldt ook voor straling. Voor de veiligheid van het personeel moet de detectieapparatuur op afstand te bedienen zijn. De wens is verder dat de nieuwe voertuigen inzetbaar zijn in landelijke, verstedelijkte of industriële gebieden, in havens of op vliegvelden.

Het project loopt van 2018 tot en met 2022.

Een van de huidige Fuchs-pantserwielvoertuigen (Foto: Ministerie van Defensie)
Een van de huidige Fuchs-pantserwielvoertuigen (Foto: Ministerie van Defensie)

WIV van kracht, met extra garanties

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hebben extra bevoegdheden gekregen om hun werk te kunnen doen. Het gaat dan vooral om het verzamelen van gegevens van telefoon-, e-mail- en internetverkeer. Of dit nu via de ether gaat of via de kabel.

De nieuwe bevoegdheden staan in de wet die op 1 mei is ingegaan. Bij de bevoegdheden horen zes extra garanties, bovenop de waarborgen die nu al in de wet staan. Die extra garanties zijn nu al van kracht; ze staan in aparte beleidsregels.

Sommige garanties komen zo snel mogelijk in de wet zelf te staan. Andere eventueel later, na evaluatie van de wet over twee jaar. Het kabinet heeft dit toegezegd na het referendum van maart 2018.

Zo gericht mogelijk
Als de AIVD of de MIVD bijzondere bevoegdheden gebruiken, moeten zij dat zo gericht mogelijk doen. Niet breder dan nodig. De minister die toestemming geeft, moet daar ook op letten. Ook de onafhankelijke Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) beoordeelt dat. De TIB kijkt van tevoren naar de inzet van bijzondere bevoegdheden.

Bewaartermijn
Gegevens die de AIVD en de MIVD verzamelen van de kabel, mogen zij maximaal drie jaar bewaren. Maximaal, want gegevens die niet nodig zijn voor lopend onderzoek moeten zij al eerder vernietigen. Bovendien moeten zij al na één jaar en twee jaar toestemming vragen om gegevens die van de kabel komen nog te bewaren. De AIVD en de MIVD moeten dan aantonen dat het echt nodig is dat deze gegevens nog bewaard blijven. Na drie jaar worden de gegevens die nog niet zijn bekeken, sowieso vernietigd. Dat staat nu al in de wet.

Samenwerking met buitenlandse diensten
De AIVD en de MIVD mogen samenwerken met buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en informatie uitwisselen. Het uitwisselen van gegevens van de kabel die nog niet bekeken zijn door de AIVD of de MIVD zelf, mag niet zomaar. Eerst moet er een zogenoemde ‘wegingsnotitie’ zijn over de samenwerking met het andere land. Daarin wordt gekeken naar verschillende criteria: het respecteren van mensenrechten, de democratische inbedding van de veiligheidsdiensten, de professionaliteit van de buitenlandse diensten en hoe de bescherming van data en het toezicht geregeld zijn. Of en hoe de uitwisseling van gegevens met een ander land gaat, hangt dus af van de wegingsnotitie.

Gegevens van de kabel nauwelijks uit Nederland
Bij het verzamelen van gegevens van de kabel gaat het de komende jaren niet of nauwelijks om communicatie binnen Nederland. Uitzondering is onderzoek naar digitale aanvallen op de digitale infrastructuur binnen Nederland. Voor zulk onderzoek hebben de AIVD en de MIVD namelijk toegang tot diezelfde kabel nodig. De AIVD en de MIVD openen bovendien elk jaar maar één toegangspunt tot de Nederlandse kabel.

Medische gegevens
Als de veiligheidsdiensten op medische gegevens van iemand stuiten, moeten zij die onmiddellijk vernietigen. Met één uitzondering: de AIVD en de MIVD mogen medische gegevens verwerken als aanvulling op andere gegevens van een persoon, en dan alleen als het voor het doel van het onderzoek onvermijdelijk is.

Journalisten
In de wet staat al een bijzondere behandeling van journalisten. De AIVD en de MIVD mogen bijzondere bevoegdheden bij journalisten alleen inzetten met toestemming van de rechtbank Den Haag. Op deze manier zijn de bronnen van journalisten extra beschermd.
De gegevens over journalisten zélf krijgen nu ook speciale bescherming door de nieuwe beleidsregels. Die gegevens mogen niet aan een buitenlandse dienst gegeven worden. Er geldt alleen een uitzondering als onze nationale veiligheid in het geding is.

Defensie wil vloot Apache's moderniseren

Defensie wil de 28 toestellen tellende vloot AH-64D Apache-gevechtshelikopters moderniseren. Na zo’n 20 jaar zijn ze technisch en operationeel verouderd. De toestellen worden grondig vernieuwd zodat de luchtmacht tot 2050 kan blijven beschikken over Apaches. Dat meldt staatssecretaris Barbara Visser vandaag per brief aan de Tweede Kamer.

De Apache is vooral belangrijk bij een gezamenlijk optreden met andere luchtmachteenheden en levert vuurkracht en observatievermogen tijdens landoperaties. Technische en operationele factoren bemoeilijken echter de inzet van de helikopter. Dit leidt al tot operationele beperkingen in omstandigheden met een hoge dreiging. De beperkingen nemen nog toe vanwege snelle technologische ontwikkelingen.

Meest voor de hand liggend
Modernisering is niet alleen belangrijk, omdat verdediging van het eigen en bondgenootschappelijke grondgebied nu prominenter in beeld is. Ook inzet tijdens missies die de internationale rechtsorde bevorderen, moet zijn gegarandeerd. Verder stopt de Amerikaanse landmacht, de belangrijkste Apachegebruiker, met de ondersteuning van de Nederlandse AH-64D.

Dit omdat de Amerikanen hun gevechtstoestellen moderniseren naar een nieuwe standaard: de AH-64E. De meeste andere AH-64D-gebruikers, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk, volgen. Daardoor stijgen de kosten voor het in stand houden van de verouderde D-versie fors. Een kosten-batenanalyse wijst uit dat deelname aan het zogenoemde remanufacture-programma het meest voor de hand ligt en ook het voordeligst is.

Door te moderniseren naar het E-model wordt de Nederlandse Apache vrijwel identiek aan die van andere gebruikers. Dat maakt het toestel volledig inter-operabel bij inzet in coalitieverband. Ook kan Nederland daardoor nog beter samenwerken bij de gereedstelling en instandhouding. Denk aan gezamenlijke training, uitwisseling van vliegveiligheidsgegevens en kostendeling bij doorontwikkelinging van het toestel.

Remanufacture betekent herbouw en revisie van de bestaande AH-64D-helikopters. Ze worden voorzien van nieuwe rompen, transmissies, rotorbladen en het vermogen van de motoren neemt toe. Als alles volgens plan verloopt, beschikt de luchtmacht vanaf 2022 weer over gloednieuwe toestellen.

De modernisering kost tussen de € 250 miljoen en € 1 miljard.

Defensie wil vloot Apache's moderniseren (Foto: Ministerie van Defensie)
Defensie wil vloot Apache's moderniseren (Foto: Ministerie van Defensie)

NBA: Celtics kloppen 76ers in eerste wedstrijd

De basketballers van de Boston Celtics zijn de tweede ronde van de play-offs in de NBA prima begonnen. In de eigen TD Garden werd in de eerste wedstrijd gewonnen van de Philadelphia 76ers: 117-101.

De Celtics waren in de eerste helft al de bovenliggende partij, hoewel de Sixers nog in de buurt konden blijven. De ban leek na de onderbreking definitief gebroken en de thuisploeg hield vrijwel constant een voorsprong van boven de tien punten in stand.

Bij de 76ers was Joel Embiid met 31 punten en 13 rebounds weer prima bezig, maar het was niet genoeg om de Celtics te stoppen. Vooral Terry Rozier was dodelijk: zeven van zijn negen driepuntschoten gingen raak. Rozier, rookie Jayson Tatum en Al Horford waren samen goed voor maar liefst 83 punten.

Celtics - 76ers (Bron: YouTube)

CD Projekt RED gaat "een RPG" tonen op E3 dit jaar

Dat Witcher-studio CD Projekt RED aanwezig is op de E3 van dit jaar wisten we al. Op de website van de E3 zelf staat dat de Poolse ontwikkelaar een role-playing game voor pc, Xbox One en PlayStation 4 komt promoten. Dat kan maar één game zijn: Cyberpunk 2077.

De langverwachte RPG Cyberpunk 2077 is vooralsnog gehuld in mystiek. Begin van dit jaar kwam het Twitterkanaal van de game echter na maar liefst vier jaar radiostilte weer tot leven. Het lijkt er dus op dat 2018 het jaar wordt dat we in ieder geval éindelijk wat meer informatie gaan krijgen over de dystopische open-wereld RPG, misschien zelfs gameplay en een releasedatum...

Ook Noord-Korea ontmantelt speakers aan grens

Ook Noord-Korea is begonnen met het ontmantelen van luidsprekers die propaganda over de grens versturen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie meldt dat het tekenen daarvan ziet.

Maandag zei het ministerie al dat het de Zuid-Koreaanse propagandaluidsprekers dinsdag zal weghalen. Het zijn enkele van de eerste praktische, zij het kleine stappen in de richting van verzoening na de topontmoeting van vrijdag tussen de leiders van de twee naties.

Als gebaar van goede wil in de aanloop naar de top had Zuid-Korea zijn luidsprekers uitgeschakeld die een mix van nieuws, Koreaanse popsongs en kritiek op het Noord-Koreaanse regime uitzonden.

Een ander gebaar tot verzoening was het besluit van de Noord-Koreanen om de klok gelijk te zetten met het buurland. De nieuwe tijd, dertig minuten vroeger, moet 5 mei ingaan.

Ook Noord-Korea ontmantelt speakers aan grens
Ook Noord-Korea ontmantelt speakers aan grens (Foto: ANP)

Bankconvenanten SnowWorld onder druk

Uitbater van skihallen SnowWorld kan naar verwachting in de tweede helft van het lopende gebroken boekjaar niet voldoen aan alle eerdere afspraken die het met kredietverstrekker ABN AMRO heeft gesloten. Het bedrijf voert op dit moment gesprekken met de bank over aanpassing van de bankconvenanten, zo werd in een halfjaarbericht gemeld.

SnowWorld, dat op het punt staat te worden overgenomen door investeerder Alychlo, kampte in de voor het bedrijf belangrijke eerste jaarhelft met achterblijvende bezoekersaantallen. Het warme najaarsweer zorgde er voor dat het wintersportseizoen later op gang kwam. De uitbater van indoor skihallen heeft die achterstand niet weten in te halen.

Al met al resulteerde dit in een omzetdaling met 6,3 procent tot 18,1 miljoen euro. Onder de streep resteerde 4,1 miljoen euro, 600.000 euro minder dan een jaar eerder. Door hogere prijzen te rekenen, kon de omzetdaling nog deels worden gecompenseerd. Het aantal bezoekers viel ruim 10 procent lager uit.

SnowWorld gaat voor het hele jaar uit van een lager bedrijfsresultaat. De nettowinst zal op gelijk niveau blijven omdat een jaar eerder 1 miljoen euro extra aan ontwikkelkosten werd betaald.

Bankconvenanten SnowWorld onder druk
Bankconvenanten SnowWorld onder druk (Foto: ANP)

'EU onderhandelt niet onder dreiging met VS'

De EU "neemt kennis" van het besluit van president Donald Trump om de EU-lidstaten nog tot 1 juni vrij te stellen van Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. De EU hoort "volledig en permanent van deze maatregelen te worden uitgezonderd", reageert de Europese Commissie en waarschuwt dat zij "niet onder dreiging" onderhandelt.

Het Witte Huis maakte het besluit om de EU, Canada en Mexico nog een maand uitstel te geven voor de in maart ingevoerde heffingen maandagnacht Europese tijd bekend. De landen waren eerder tot 1 mei vrijgesteld. Trump wil de komende weken gebruiken voor verdere onderhandelingen. Zo eist hij dat de EU haar invoertarieven voor Amerikaanse auto's verlaagt.

"De EU heeft consequent haar bereidheid getoond om kwesties rond markttoegang die voor beide kanten van belang zijn te bespreken. Maar we hebben ook duidelijk gemaakt dat, als langdurig partner en vriend van de VS, we niet onderhandelen onder dreiging", stelt Brussel. "Elk toekomstig transatlantisch werkprogramma moet gebalanceerd zijn en wederzijds voordelen bieden."

Onzekerheid
"Dit besluit verlengt de onzekerheid op de markt. Overcapaciteit in de staal- en aluminiumsector vindt niet zijn oorsprong in de EU", aldus de commissie.

Met Argentinië, Australië en Brazilië zegt Washington wel een principe-akkoord te hebben. De details daarvan "zullen spoedig voltooid worden".

Andere landen, zoals China en Rusland, zijn niet tijdelijk uitgezonderd van de maatregelen. Zij moeten heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium betalen om hun producten op de Amerikaanse markt te mogen afzetten.

'EU onderhandelt niet onder dreiging met VS'
'EU onderhandelt niet onder dreiging met VS' (Foto: ANP)

Vindicat moet nieuw incident snel toelichten

Studentenvereniging Vindicat in Groningen heeft opnieuw te maken gehad met een mishandeling. In december vorig jaar is tijdens een eigen feest een student toegetakeld. Twee verdachten moeten zich daarvoor binnenkort voor de rechter verantwoorden. Vindicat heeft het incident niet gemeld en dat had wel gemoeten volgens de gedragscode.

De gedragscode voor studentenverenigingen is getekend door ongeveer zestig verenigingen, ook door Vindicat, zegt een woordvoerster van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze bevestigt een bericht erover in het Dagblad van het Noorden. Een incident onder studenten moet volgens die code zo snel mogelijk worden gemeld bij de Advies Commissie Introductietijden (met daarin behalve de RUG ook de Hanzehogeschool). ,,We willen een veilige en mooie studententijd en moeten tijdig weten van incidenten."

Inmiddels heeft die adviescommissie contact gehad met Vindicat en aangedrongen op een zo spoedig mogelijke verklaring. ,,Daarna zien we verder." Volgens het Dagblad van het Noorden liep het slachtoffer een lichte hersenschudding, gebitsletsel en een snee in de neus op. Twee 22-jarige mannen moeten voor de rechter komen.

Vindicat kwam in 2016 ook al in het nieuws toen een man tijdens de ontgroening in de sociëteit van het corps op het hoofd van een student ging staan. Die liep een hersentrauma op. De dader kreeg een werkstraf.

Vindicat moet nieuw incident snel toelichten
Vindicat moet nieuw incident snel toelichten (Foto: ANP)

NHL: Golden Knights slaan terug in San Jose, Lightning trekt stand gelijk

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NHL weer een voorsprong genomen. In Vegas won de ploeg het eerste duel van de San Jose Sharks, waarna de Sharks na dubbele overtime duel twee wonnen.

Maandagavond stonden de ploegen in San Jose tegenover elkaar en dat werd weer het kijken werd. Timo Meier zette de thuisploeg in de tweede periode op voorsprong, maar daarna kwamen de Golden Knights los: Colin Miller, Jonathan Audy-Marchessault en Reilly Smith gingen tekeer en brachten de stand in nog geen vijf minuten van 1-0 naar 1-3.

Toch konden de thuisfans nog op de banken gaan staan, nadat Evander Kane halverwege de derde periode de aansluitingstreffer maakte. Tomas Hertl werkte vervolgens de gelijkmaker binnen en dus werd er overtime gespeeld. Daarin liet Vegas-goalie Marc-André Fleury een fantastische redding zien, waarna William Karlsson namens de Golden Knights de winnende goal maakte: 3-4.

De Tampa Bay Lightning verloor thuis het eerste duel tegen de Boston Bruins, maar sloeg maandag terug. Yanni Gourde zorgde voor de voorsprong, maar Charles McAvoy bracht de Bruins langszij. Een goal van Tyler Johnson zette Tampa Bay weer op voorsprong en Ondrej Palat ramde snoeihard de 3-1 binnen. Torey Krug bracht nog even wat hoop bij de Bruins, maar Brayden Point bekroonde zijn avond (drie assists) met de beslissende goal: 4-2.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Rijksoverheid ICTproject: 20 miljoen weggegooid voor kinderopvangfinanciering

De huidige financieringswijze van kinderopvang leidt bij een aanzienlijk deel van de ouders tot terugvorderingen en nabetalingen. Het vorige kabinet heeft geld gestoken in ICT om dat te verbeteren. Vorige week is besloten dat dat geld, €20 miljoen (and counting) wordt weggegooid en dat de vleugellamme belastingdienst het maar moet fixen.

De staatssecretaris van Financiën (Menno Snel) heeft vorige week de 2e Kamer ingelicht dat de vernieuwing bij de Belastingsdient, het zogenaamde Innovatieprogramma, geleid heeft tot zo'n puinhoop dat er ingegrepen moet worden. Hij schrijft hierover: "Ik concludeer dat het verloop van de uitstroom van medewerkers en het tempo waarmee de werkpakketreductie wordt gerealiseerd, bepalend zijn voor het functioneren van de Belastingdienst. Indien dat niet gelijk op gaat, wat de komende periode het geval lijkt te zijn, leidt dat zonder aanvullende maatregelen tot een teruggang in het presteren van de Belastingdienst."

Tezelfdertijd hebben we een staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, en die schrijft op 25 april in haar brief aan de 2e Kamer: "De afgelopen jaren zijn er echter veel verbeteringen ingezet bij de Belastingdienst, met als doel het terugdringen van de (hoge) terugvorderingen bij burgers. De Belastingdienst heeft, naar mijn oordeel, meer grip op de processen gekregen en stabiliteit in de uitvoering van de kinderopvangtoeslag gebracht.

In al haar wijsheid heeft mevrouw van Ark daarom besloten dat de belastingdienst tóch maar de boel met de kinderopvangtoeslagterugbetaalchaos moet oplossen, want dat kunnen ze best. Ok, denk je dan, dat zal dan wel. Maarrrrrrrrr er is al een jaar gewerkt aan nieuwe programmatuur voor de finaciering van de kinderopvang. De vórige staatssecretaris heeft namelijk DUO gevraagd om hier wat voor te maken. De nieuwe staatssecretaris is "onder de indruk van de manier waarop DUO tot nu toe, in goede samenwerking met de veldpartijen, bezig was met de ontwikkeling van het financieringssysteem."

Niettemin moet DUO er mee stoppen. Jammer dan. Er is al twintig miljoen euro uitgegeven aan het project bij DUO. En zoals de staatssecretaris fijntjes opmerkt, de 'afbouw van de programmaorganisatie' gaat ook nog geld kosten.

'Nederland loopt miljarden mis door flexwerk'

De Nederlandse samenleving loopt ongeveer 10 miljard euro mis aan belasting- en premie-inkomsten door flexwerk. Dat zegt Tuur Elzinga, vice-voorzitter van de vakbond FNV, in een interview met Trouw.

De vakbond publiceert dinsdag het rapport "Flexwerk verdient beter" over de maatschappelijke kosten van flexwerk. "De schatkist krijgt domweg veel minder belasting- en premie-­inkomsten binnen van mensen die geen vaste baan hebben", zegt Elzinga. "Daarnaast krijgen flexwerkers flink minder betaald, waardoor ze dus ook minder koopkracht hebben."

FNV wil dat vast werk weer de norm wordt.

'Nederland loopt miljarden mis door flexwerk'
'Nederland loopt miljarden mis door flexwerk' (Foto: ANP)

'Het web gaat de verkeerde kant op'

Het gaat niet goed met het wereldwijde web. Onder de motorkap gaat het de verkeerde kant op. Het grote probleem: de techniek die wordt gebruikt, is onnodig complex. Daarvoor waarschuwt Steven Pemberton, een van de grondleggers van het web. De Amsterdamse Brit (65) stond aan de basis van de taal HTML, waarin veel websites zijn gemaakt. Hij werkt voor het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, de plek waar landcode .nl werd geboren.

Vroeger, zegt Pemberton, waren websites niet tot op de pixel perfect. "De code beschreef hoe een pagina eruit moest zien, wat je op je scherm wilde hebben. Hier een header, daar een alinea. Je beschreef wat iets was, maar niet hoe dat er precies uit moest zien. Programmeurs van nu kunnen mooie dingen laten zien, maar het is niet heel toekomstgericht."

Word

Dat het volgens Pemberton niet toekomstgericht is, komt doordat het huidige web te veel gebaseerd is op technieken die snel verouderen. "Ons doel was dat informatie beschikbaar blijft. Als je over honderd jaar de documenten van vandaag wil zien, moet je dezelfde scripttaal kunnen gebruiken, maar zo gaat het niet. Er zijn weinig programma's van vijftig jaar geleden die nog werken. Probeer maar eens een Word-bestand uit 1995 te lezen. Dat lukt niet, want het wordt niet meer ondersteund."

En dat terwijl we steeds digitaler leven. We regelen onze bankzaken online, we vullen de belastingaangifte online in, we kopen onze kleren online en we plannen onze vakantie online. Onze foto's staan online, bedrijven regelen hun administratie online, we luisteren online naar muziek en we zoeken online naar vacatures. "Het gros van onze informatie staat op het web. Het is voor ons wat vroeger boeken waren. Het grote gevaar is dat websites van nu over een tijdje niet meer beschikbaar zijn. Ik ben bang dat hetzelfde gaat gebeuren als met oude Word-bestanden. Daarom moet je terug naar de wortels. Terug naar beschrijven wàt je wil, maar niet hòe dat moet."

Bovendien, zegt Pemberton, "zijn veel programmeurs niet heel goed met veiligheid. Ze denken dat mensen niet kunnen inbreken. Als de kern heel klein is, kun je veel beter zien dat het veilig is. Dan is het web veiliger dan wanneer iedereen er van alles aan toevoegt."

'Het web gaat de verkeerde kant op'
'Het web gaat de verkeerde kant op' (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: beterschap op komst na al dat spektakel

Welkom.

U wilde een nat pak? U kreeg een nat pak. Ik vertelde het in weekend al dat er het één en ander stond te gebeuren, maar dat details heel moeilijk te geven waren. Inmiddels weten we hoe het er aan toe is gegaan en daarom een kleine terugblik, want het was echt méér dan de moeite waard om het als weerkundige te volgen.

Afgelopen zaterdag ontwikkelde zich boven Spanje een lagedrukgebied en deze trok gedurende het weekend via Frankrijk naar de Noordzee toe. Daar ligt hij momenteel nog steeds, maar pakt morgenmiddag dan eindelijk zijn biezen en vult dan tegelijkertijd ook op. Dit echter niet zonder zijn sporen nagelaten te hebben! 

Zondag vertelde ik al dat het een regenachtige dag was in het westen en meer zon en warmer in het oosten. De buien in het oosten bleven overdag afwezig, doch ontwikkelden zich wel boven Frankrijk. In eerste instantie moesten we op de Franse buien letten die bij Parijs ontstonden. Deze koersten noordwaarts, maar aan de oostzijde daarvan ontwikkelde zich nog véél actievere buien en deze trokken richting Limburg. Dat hebben ze geweten daar. Grote hagelstenen, kelders ondergelopen, blikseminslagen, etc. In Vaals viel 41 mm, Kerkrade 37 mm, en in Maastricht 27 mm. Toch zijn er ook plaatsen die meer neerslag hebben gekregen.

Enfin, erachter ontstond een nieuw complex en die voegde zich samen met het eerste systeem, dit leverde uiteindelijk een bijzonder groot en actief regengebied op. Deze trok in zijn geheel van ZZO naar NNW over ons land en liet bakken met water achter. Over het algemeen viel er over een heel groot gebied 20 tot 40 mm regen. Onweer kwam hier echter niet in voor.

Dat was nog niet alles. Plotsklaps ontwikkelden zich actieve onweersbuien net over de grens in Duitsland en deze vormde uiteindelijk één grote onweerslijn. Met name het oosten en noordoosten hebben dat geweten. Er kwamen ongeveer 100.000 bliksemontladingen voor. In de provincie Groningen viel de meeste regen. Daar viel rond de 30 mm. Elders in die onweerslijn viel tussen de 15 en 25 mm aan regenwater.

Deze hele keten van gebeurtenissen liep tegen een uur of 4 s'morgens ten einde. Bleef het dan de rest van de dag droog? Nee hoor. De kwade depressie waar ik het over had, had op hoogte nog een front liggen boven het midden van het land en die activeerde in de ochtend en dat leverde opnieuw enige uren vrij intensieve regenval op in een strook van Gelderland naar Noord-Holland. Pas in de loop van de middag trok de regen weg, maar die is op dit moment aan het kantelen, en komt gewoon nog een keer over ons land heen. In de middag passeerden ook verspreid over het land enkele actieve buien. De zon had deze dag echter weinig kans. Slechts op een enkele plek scheen hij even.

Uiteindelijk kon uw weerman te Haarlem in anderhalve dag 51 mm optekenen. En dat doet deugd. 

De afgelopen nacht kwam die regenzone dan nog even op bezoek, maar zulke hoeveelheden als de vorige nacht waren er niet.

Vandaag beginnen we de dag overal nog grijs met regen, maar in de loop van de ochtend wordt het in Zeeland droog en klaart het op. Tegen de middag komt dan het midden aan de beurt. Het noordoosten moet echter wachten tot in de avond en daar regent het ook nog het langst door. Het is een frisse dag, want de maxima komen niet hoger uit dan 10 tot 13 graden. De westelijke wind neemt in de loop van de dag af naar matig tot vrij krachtig.

Beter weer is op komst. Bevrijdingsdag lijkt zonnig en vrij zacht te verlopen met 17 tot 20 graden.

Tot spreeks! 

Nederland
 

Neerslagkaart (Foto: KNMI)
Hierbij een globaal overzicht van waar de buien vielen. Lokaal viel er nog veel meer. (Bron:KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Weghorst schermt met buitenlandse interesse

Wout Weghorst weet nog niet zeker of hij volgend seizoen nog bij AZ speelt. De spits meldt dat buitenlandse clubs belangstelling hebben getoond.

"Die is ook vrij serieus", zegt Weghorst op Ziggo Sport over de interesse. "Ik heb voor mezelf de wens uitgesproken dat als er voor mij en voor AZ iets moois uit kan komen, we daar allebei open voor zullen staan." Het contract van de aanvaller verloopt over twee jaar.

Eerder deze maand gaf Weghorst aan dat hij een avontuur in de Bundesliga wel ziet zitten. "Als je kijkt naar mijn ontwikkelingsproces, lijkt me dat een goede stap. Ook de Premier League is een doel van mij, maar carrière-technisch lijkt een tussenstap in Duitsland mij het beste."

Wout Weghorst maakte dit seizoen zestien doelpunten in de Eredivisie. Alleen teamgenoot Alireza Jahanbakhsh (achttien), Björn Johnsen (ADO Den Haag) en Hirving Lozano (PSV, beiden zeventien) waren vaker trefzeker. Door een blessure miste Weghorst afgelopen weekend de uitwedstrijd van de Alkmaarders tegen Ajax (3-0 verlies).

Zware crimineel moet langer in gevang blijven

Criminelen die zijn veroordeeld tot een celstraf van minimaal zes jaar komen in de toekomst mogelijk niet meer vanzelf na twee derde van hun straf vrij. Dat kondigt minister Sander Dekker (Veiligheid) aan in een interview met het AD.

"We willen de geloofwaardigheid van opgelegde straffen vergroten", zegt de VVD-minister over het wetsvoorstel dat hij dinsdag indient. "Als iemand na een vreselijk misdrijf achttien jaar krijgt, maar na twaalf jaar alweer buitenstaat, dan is dat moeilijk uit te leggen."

Onder de huidige wet kan iemand die is veroordeeld tot 12 jaar cel al na 8 jaar vrijkomen. Door het nieuwe voorstel wordt dat 10 jaar, omdat de voorwaardelijke invrijheidstelling maximaal nog maar 2 jaar mag zijn. Gevangenen die zich tijdens hun straf misdragen moeten hun hele straftijd uitzitten.

Het plan kost 13 miljoen euro.

Zware crimineel moet langer in gevang blijven
Zware crimineel moet langer in gevang blijven (Foto: ANP)

'Geen bewijs dat Iran atoomakkoord schendt'

Het "bewijs" van Israël dat Iran het atoomakkoord schendt, is niet overtuigend. Dat zegt EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De VS noemt de Israëlische informatie wel "overtuigend".

Iran heeft volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de ontwikkeling en productie van kernwapens doorgezet en overgebracht naar een geheime locatie. Hij liet maandag op tv een video zien die zijn verklaring zou ondersteunen.

De informatie van Netanyahu heeft de contractnaleving door Iran vooralsnog niet in twijfel getrokken, reageerde Mogherini.

Het Witte Huis schreef in een verklaring dat de Israëlische informatie over het nucleaire programma van Iran "nieuwe en overtuigende details" bevat.

"Deze feiten zijn consistent met wat de VS al lang weten: Iran heeft een robuust, clandestien nucleair wapenprogramma."

President Donald Trump riep recent al af te willen van de overeenkomst met Iran en de sancties weer te verscherpen. Hij zal daar binnen twee weken een besluit over nemen.

'Geen bewijs dat Iran atoomakkoord schendt'
'Geen bewijs dat Iran atoomakkoord schendt' (Foto: ANP)

Tottenham boekt degelijke zege op Watford

Tottenham Hotspur heeft op Wembley drie punten gepakt tegen Watford. De thuisploeg zag hoe de Londense opponent de nodige kansen miste.

Voor eigen publiek begonnen de Spurs aanvallend, al werd de defensie van Watford in de eerste tien minuten nog niet echt getest. Toch kwam Tottenham na zestien minuten op voorsprong, met wat hulp van doelman Orestis Karnezis. De Griek blunderde bij een voorzet van Kieran Trippier, waardoor Christian Eriksen de bal voor zijn voeten kreeg en Dele Alli liet scoren.

Hoewel het team van Mauricio Pochettino bleef aandringen, kregen de gasten ook ineens een goede scoringskans. Na balverlies van Eric Dier dwong Andre Gray keeper Hugo Lloris uiteindelijk tot een redding. Vlak voor rust moest de Franse sluitpost ook ingrijpen bij een poging van Richarlison.

De tweede helft was pas drie minuten oud toen Tottenham de score al uitbreidde. Harry Kane hoefde alleen zijn voet maar tegen de bal te zetten bij een prima voorzet van Trippier. De Engelse spits maakte zo zijn 27ste Premier League-doelpunt van dit seizoen. Topscorer Mohamed Salah staat op 31.

Na een uurtje spelen nam de thuisploeg wat gas terug en kon Watford wat meer aan aanvallen denken. Richarlison kreeg een aardige kans, maar hij schoot over het Londense doel nadat Troy Deeney de bal met het hoofd had klaargelegd. In de slotfase werd een goal van Kane afgekeurd voor buitenspel, waardoor het 2-0 bleef. De Spurs blijven daardoor vierde met vijf punten voorsprong op Chelsea.

'Loonkloof' toegenomen in 2017

Het verschil in loon tussen de top en de doorsnee werknemers van de duizend grootste bedrijven in Nederland is iets toegenomen. Het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf was vorig jaar 6,2 keer zo hoog als de doorsnee voltijdlonen bij deze grote bedrijven. In 2010 was de loonkloof nog 5,5. Dat meldt het CBS in de vandaag verschenen publicatie De arbeidsmarkt in cijfers 2017.

Het bruto jaarloon van de 5.000 topverdieners bij de duizend grootste bedrijven bedroeg in 2017 gemiddeld 272.000 euro. Dat is 32 procent meer dan in 2010. Het gemiddelde jaarloon van alle voltijdwerknemers bij alle bedrijven bedroeg in 2017 ruim 50.000 euro per jaar bruto, 13 procent meer dan in 2010.

De verschillen in lonen op bruto basis zijn groter dan die op netto basis. Als wordt uitgegaan van nettolonen in plaats van brutolonen, is de gemiddelde loonkloof bij de grootste duizend bedrijven ongeveer 4,6 in plaats van 6,2. In 2015 was de netto loonkloof ongeveer 4,4. Ook de netto loonkloof nam dus langzaam toe in de afgelopen jaren.

De ‘loonkloof’ geeft de verhouding weer van de beloning van de top in het bedrijfsleven ten opzichte van de doorsnee werknemer, maar is geen indicator van de inkomensongelijkheid in Nederland. De ongelijkheid in besteedbaar inkomen van huishoudens is tussen 2001 en 2015 vrijwel niet veranderd. Voor herverdeling stegen de inkomensverschillen uit loon, winst en vermogen wel, maar door toenemende herverdeling via sociale uitkeringen, belastingen en premies werd deze stijging gecompenseerd.

Loonkloof bij financiële sector wordt kleiner
De loonkloof is het grootst in de bedrijfstak informatie en communicatie: de top verdient hier gemiddeld 12,7 keer zoveel als de gewone werknemers bij hetzelfde bedrijf. Ook in de industrie en de handel is het verschil relatief groot. Tot en met 2016 was de loonkloof het hoogst in de financiële dienstverlening. In deze bedrijfstak is de loonkloof nu gedaald van 12,5 in 2016 naar 9,6 in 2017.

Bij sommige bedrijven met grote loonverschillen geldt niet zozeer dat de top veel verdient, maar dat het loon van de gewone werknemers laag uitpakt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er relatief veel jongeren werken, zoals in de horeca en de handel. De loonkloof is het kleinst in het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur. Voor de publieke en semipublieke instellingen geldt de Wet normering topinkomens, die grenzen stelt aan de hoogte van de beloning.

Loonkloof per bedrijf
Bij 118 van de duizend bedrijven verdient de top meer dan tien keer zo veel als de doorsnee werknemer. Dit zijn vooral bedrijven in de marktsector. Bij overheidsinstellingen is de loonkloof het vaakst een factor 2, binnen de zorg een factor 3 of 4. Bovenaan de loonlijst zijn mannen in de meerderheid. Een op de vijf topverdieners bij de duizend grootste bedrijven in 2017 was een vrouw (21 procent). In 2010 was dat nog 17 procent.

Het aandeel vrouwen bij de topverdieners is in lijn met het aandeel vrouwen binnen de groep die voltijd werkt: 23 procent van alle voltijdbanen van werknemers is in handen van vrouwen. Dit percentage is de laatste jaren stabiel.  Bij 120 van de duizend grootste bedrijven in Nederland zijn de vijf topverdieners in meerderheid vrouw. Deze bedrijven zijn vooral te vinden in de zorg. Bij zes grote bedrijven bestaat de top uitsluitend uit vrouwen.

Daarentegen zijn er 378 grote bedrijven waar de top vijf van topverdieners uitsluitend uit mannen bestaat. In 2010 was nog bij bijna de helft van de grote bedrijven de top volledig mannelijk (474 bedrijven).

Salaris van minstens een ton
Uit de cijfers over alle bedrijven in Nederland blijkt dat in 2017 gemiddeld 198.000 werknemers voor minstens 100.000 euro per jaar op de loonlijst stonden. Dat is 2,4 procent van alle banen van werknemers. In 2010 ging het nog om 133.00 werknemers. Bij acht bedrijven staan er op de loonlijst meer dan duizend werknemers die elk minstens 100.000 euro verdienen.

Het aandeel werknemers met een loon van 100.000 euro of meer is met bijna een kwart het hoogst in de delfstoffenwinning, gevolgd door de financiële dienstverlening met een op de tien. De bedrijfstak met relatief de minste topverdieners is de horeca: 0,2 procent verdient daar een ton of meer.

Logan Paul stopt met dagelijkse vlogs

De controversiële vlogger Logan Paul stopt met zijn videoserie op YouTube. Hij begon de Daily Vlogs in september 2016 en heeft 17 miljoen volgers. De 23-jarige Paul zegt dat hij andere manieren zoekt "om mijn creativiteit te uiten", meldt de BBC.

Paul kreeg vorig jaar veel kritiek nadat hij in een vlog het lichaam had getoond van een dode man die zich had verhangen in een Japans bos. Ook haalde hij een vis uit het water voor een reanimatie, taserde hij een dode rat en zou hij mensen hebben aangezet tot het eten van wasmiddelcapsules. Voor straf haalde YouTube tijdelijk alle advertenties van zijn kanaal, waardoor hij even geen geld meer verdiende. Volgens Amerikaanse media verdient Paul ongeveer een miljoen dollar per maand via YouTube.

Logan Paul stopt met dagelijkse vlogs
Logan Paul stopt met dagelijkse vlogs (Foto: BuzzT)

30% van 15-jarigen woont in 'gebroken gezin'

Tussen 1997 en 2017 is het percentage vijftienjarigen dat niet gezamenlijk met beide ouders op hetzelfde adres woont, gestegen van 20 naar 30. Kinderen van ongehuwde ouders lopen een groter risico dat hun ouders uit elkaar gaan dan kinderen van gehuwde ouders. Dat meldt het CBS.

In 2017 woonden 3 van de 10 vijftienjarige kinderen niet gezamenlijk met beide ouders. In 1997 gold dat voor 2 van de 10 vijftienjarigen. In verreweg de meeste gevallen was een scheiding van de ouders de oorzaak. Bij minder dan 5 procent van de vijftienjarigen in niet-intacte gezinnen was een of beide ouders overleden.

In 2016 maakten meer dan 53.000 kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gingen. Bij 33.000 kinderen betrof het een echtscheiding en bij 20.000 kinderen waren de ouders niet getrouwd. Hoewel het aantal kinderen dat jaarlijks betrokken is bij een echtscheiding al twee decennia tamelijk stabiel is, is het percentage van de kinderen dat niet gezamenlijk met beide ouders woont toegenomen.

Uit het onderzoek Nieuwe families in Nederland blijkt dat 70 procent van de kinderen van gescheiden ouders voornamelijk bij de moeder wonen. Ruim een kwart van de paren die in 2010 uit elkaar gingen, koos voor co-ouderschap. Hierbij wonen kinderen ongeveer evenveel tijd bij de vader en de moeder. In de meeste gevallen bleek deze co-ouderschapsregeling ook na twee jaar nog in de praktijk te worden gebracht.

Van de kinderen die aan het begin van 2017 nog met beide, gehuwde ouders woonden, waren bij 1,5 procent aan het eind van het jaar de ouders uit elkaar. Bij kinderen met ongehuwde ouders was dit 3,6 procent. De kans dat kinderen van ongehuwde ouders meemaken dat hun ouders uit elkaar gaan neemt in de eerste jaren na de geboorte toe en blijft tijdens de periode van de basisschool min of meer stabiel. Bij gehuwde ouders stijgt de kans op een echtscheiding tot het zesde levensjaar van het kind, daarna daalt het.

Van de vijftienjarigen met een Antilliaanse moeder stond eind 2016 bijna twee derde niet ingeschreven op hetzelfde adres als de vader. Bij vijftienjarigen met een Surinaamse moeder gold dit voor iets meer dan de helft. Van de vijftienjarigen met een moeder van Turkse of Marokkaanse herkomst woont ongeveer drie kwart nog gezamenlijk met beide ouders. Dit is nagenoeg gelijk aan kinderen van een moeder zonder migratieachtergrond.

30% van 15-jarigen woont in 'gebroken gezin'
30% van 15-jarigen woont in 'gebroken gezin'

Britse regering lijdt brexit-nederlaag

De regering van de Britse premier Theresa May heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Hogerhuis. Dat zogeheten House of Lords besloot dat het parlement het laatste woord heeft over de omstandigheden waaronder het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de Europese Unie.

De lords stemden met 335 tegen 244 stemmen voor een amendement dat het parlement meer bevoegdheden geeft. Zo kunnen parlementariërs de regering straks terugsturen naar de onderhandelingstafel als ze niet tevreden zijn over het akkoord met Brussel. Ook kunnen ze verhinderen dat hun land zonder deal vertrekt uit de EU.

Martin Callanan, die de regering vertegenwoordigde, probeerde tevergeefs de lords op andere gedachten te brengen. "Wat dit amendement doet is de Britse onderhandelingspositie verzwakken", concludeerde de bewindsman. Hij wees erop dat het parlement de regering zou kunnen bevelen "voor onbepaalde tijd in de EU te blijven".

Britse regering lijdt brexit-nederlaag
Britse regering lijdt brexit-nederlaag (Foto: ANP)

In 2017 meeste aantal stakingen sinds 1989

Werknemers staakten 32 keer in 2017. Dat is zeven keer meer dan in 2016 en meer dan in 29 jaar is voorgekomen. Ook waren er niet eerder zoveel werknemers bij betrokken. Dit meldt CBS op grond van nieuwe cijfers. Bij de stakingen gingen 306.000 arbeidsdagen verloren, een jaar eerder waren dat er nog ruim 19.000 . De afgelopen twintig jaar is het aantal verloren arbeidsdagen niet zo hoog geweest.

Ook het aantal werknemers dat betrokken was bij een staking lag flink hoger dan een jaar eerder. In 2017 waren het er 147.000, tegen 11.000 in 2016. Met uitzondering van 2016 is het aantal werkonderbrekingen sinds 2011 elk jaar gestegen. In 2017 waren het er 32, het grootste aantal in bijna dertig jaar. Vooral het aantal kortdurende stakingen nam toe (meer dan één en minder dan vijf werkdagen).

Meeste stakingen in industrie en vervoer
Werknemers in de industrie en de sector vervoer en opslag staakten in 2017 het vaakst, namelijk 13 en 12 keer. In de industrie gingen zo’n 10.000 arbeidsdagen verloren, bij vervoer en opslag waren dat er ruim 2.000. Bovendien kwamen in deze sectoren samen bijna 2.000 werknemers op de been om te staken. De meest omvangrijke stakingen deden zich voor in de sector onderwijs.

Vakbond
In 8 op de 10 gevallen riepen vakbonden de stakingen uit. Bij 6 op de 10 stakingen waren de bonden ook betrokken bij de onderhandelingen die tot het einde van de werkonderbrekingen leidden. De belangrijkste aanleiding om te gaan staken was een conflict vanwege de cao. Bij een derde van de stakingen was dat het geval. In bijna 30 procent van de werkonderbrekingen ging het om overige geschilpunten en in bijna 20 procent vormden loonkwesties de aanleiding om het werk neer te leggen.

Stakingen basisonderwijs
De acties en werkonderbrekingen van de leerkrachten in het basisonderwijs zijn onder meer ingegeven door ontevredenheid over het salaris. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die CBS en TNO samen uitvoeren, blijkt dat in 2017 de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs niet tevreden was over het salaris. Dat is beduidend meer dan in 2016. Het aandeel is ook aanzienlijk groter dan bij collega’s in het secundair onderwijs en de werknemers in de overige beroepen.

Daarnaast zijn er volgens de leerkrachten in het basisonderwijs maatregelen nodig om de werkdruk te verlichten. In 2017 vond bijna 60 procent van de leerkrachten de reeds genomen maatregelen onvoldoende, bijna 30 procent vond dat er geen maatregelen getroffen zijn om de leerkrachten te ontlasten. In 2017 vond een groter deel van de leerkrachten maatregelen nodig dan in 2016. Overigens vond ook het grootste deel van de docenten in het secundair onderwijs dat er (extra) maatregelen nodig zijn om hun werkdruk te verlichten.

In 2017 meeste aantal stakingen sinds 1989
In 2017 meeste aantal stakingen sinds 1989

Laatste reviews en specials
review
Hardware: Logitech G915 TKL Keyboard
review
Hamilton vertelt het verhaal van toen door de ogen van nu
special
Random Pics van de Dag #39
review
Blu-ray: The Farewell
special
Random Pics van de Dag #38
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
©FOK.nl e.a.