'Speech Netanyahu bewijst noodzaak atoomdeal'

BasOne

Europese landen hebben terughoudend gereageerd op beschuldigingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het adres van Iran. Hij beweerde maandag dat Teheran jarenlang heeft gelogen over de ontwikkeling van kernwapens. De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) zei in een reactie dat het atoomakkoord "niet is gebaseerd op vertrouwen in de goede bedoelingen van Iran".

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de informatie van Netanyahu "tot in detail moet worden bestudeerd en geëvalueerd". Een woordvoerster zei dat de gegevens in elk geval duidelijk maken dat internationale Inspecties in Iran moeten doorgaan en dat de nucleaire deal behouden moet blijven. Ook kan de informatie volgens het departement mogelijk worden gebruikt om langetermijnafspraken te maken over de activiteiten van Iran.

Ook Berlijn wil de Israëlische gegevens analyseren. Een regeringswoordvoerder zei dat duidelijk is dat de internationale gemeenschap eraan twijfelde dat het Iraanse nucleaire programma louter voor vreedzame doeleinden was. "Dat was de reden dat in 2015 het nucleaire akkoord is getekend", voegde hij toe. De woordvoerder zei het noodzakelijk is dat ook in de toekomst onafhankelijk toezicht wordt gehouden op de naleving van het akkoord.

Minister Johnson zei dat het betoog van de Israëlische leider juist duidelijk maakt waarom het atoomakkoord nodig is. "Het feit dat Iran in het geheim gevoelig onderzoek deed tot 2003, laat zien waarom we de intensieve inspecties nodig hebben die mogelijk zijn dankzij de nucleaire deal met Iran", zei Johnson.

'Speech Netanyahu bewijst noodzaak atoomdeal'
'Speech Netanyahu bewijst noodzaak atoomdeal' (Foto: ANP)