Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Nintendo Switch)

Donkey Kong Country: Tropical Freeze is, net als veel andere games, slachtoffer geworden van weinig populaire hardware. Het gebrek aan commercieel succes van Wii U en de daaruit vloeiende kleine userbase zorgde voor een bottleneck in de verkoopaantallen van veel games. Een game als Tropical Freeze hoort meer dan een miljoen keer te worden verkocht. Gelukkig mag de game in de herkansing op Nintendo Switch.

Donkey Kong Country Tropical Freeze Kongs

Over de jaren heen is er veel geschreven over Tropical Freeze. Het leveldesign, de soundtrack, de grafische details. Alles wat wordt geprezen is volledig terecht. Retro Studios was met Donkey Kong Country Returns al op de goede weg en ging daar met Tropical Freeze volledig overheen. De game is uitdagend, maar niet oneerlijk. Levels zijn lang, maar met regelmatige checkpoints en slim design een plezier om door te spelen. De soundtrack past perfect bij de levels en biedt een combinatie van oud en nieuw onder de leiding van David Wise.

Een game moet leuk zijn om door te spelen, anders heeft gamen geen nut. Tropical Freeze is leuk. Niet alleen omdat het een Donkey Kong-game is, maar omdat er een filosofie is in de game die alle aspecten samenbrengt. De soundtrack past bij elk level dat je speelt en de geluidseffecten zijn perfect. Elke keer als ik wissel van op land naar onderwater en ik hoor de muziek vloeiend van toon veranderen smelt ik weer weg. Of kijk eens naar de vacht van de familie Kong en laat ze een tijdje stilstaan. De humor en details die je ziet zijn hartverwarmend. Elk level bevat één of meerdere ideeën die op een logische wijze worden verwerkt. Ideeën worden geïntroduceerd, uitgediept en aan het einde van een level op moeilijkere wijze gecombineerd. Denk aan een level waarin je platformt over planten die kantelen als je aan de zijkant staat. Vervolgens komen er rollende noten op je af en aan het einde van een level valt er een gigantische noot waarvan je moet wegrennen over, je raadt het al, de kantelende planten. Het is slechts één voorbeeld van hoe Retro ideeën introduceert en combineert voor uniek en uitdagend leveldesign.

Donkey Kong Country Tropical Freeze Switch Gameplay

Verreweg mijn lievelingslevel uit de game, al sinds ik de Wii U-versie speelde, is Sawmill Thrill. Hoewel het in essentie een minecart-level is en enigszins een autorunner, weet Retro dit oude idee alsnog uniek te maken. Je rijdt door een houtzagerij en het hoofdthema betreft de zagen in het level. Je moet ze niet alleen ontwijken, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor het zagen van obstakels die vervolgens op jouw pad eindigen. Later zagen ze je minecart en word je een boot en vaar je ineens over water. Later wordt zelfs de rails achter je gezaagd en vormt dit weer nieuwe rails voor je. Alles past perfect bij de muziek en elke transactie in het level wordt gevolgd door een tempo-swing in de muziek. Retro weet oude ideeën nieuw leven in te blazen en nieuwe ideeën te introduceren zonder ze elkaar te laten domineren. Heerlijk.

De game speel je door als Donkey Kong, Dixie Kong, Diddy Kong en Cranky Kong. Elke Kong heeft een eigen speelstijl. Donkey is gewoon Donkey, Diddy heeft een Jetpack en kan kort zweven, Dixie kan juist een klein beetje omhoog vliegen en Cranky heeft een wandelstok waarmee hij kan stuiteren. Nieuw is Funky Kong die eigenlijk alle Kongs een beetje combineert. Hij kan zweven op zijn surfbord, op obstakels staan, langzaam naar beneden zweven en met een dubbel-sprong hogere platforms bereiken. Hij heeft ook meer levens en kan oneindig rollen en snel zwemmen. Funky Kong is tof om mee te spelen en dient deels ook als 'easy mode' voor jonge kinderen of simpelweg mensen die wat meer moeite hebben met 2D-platformers. Door al zijn vaardigheden slim in te zetten is hij bovendien erg snel en voor speedruns wellicht een mooie optie.

Funky Kong Donkey Kong Country Tropical Freeze

De game speelt heerlijk weg met 1080P resolutie (docked) en een vlekkeloze 60FPS in zowel docked als handheld-modus. Het enige nadeel aan de game in mijn ogen zijn de bonus stages voor puzzelstukjes (niet te verwarren met de prima uitdagende bonus levels die je kunt vrijspelen), die vrijwel allemaal hetzelfde zijn en uiteindelijk niet heel boeiend. Voor de rest is Donkey Kong Country: Tropical Freeze een geweldige platformer met variërende thema's en ideeën die allemaal de kans krijgen om in de spotlights te staan. Van simpele bossen naar houtzagerijen naar een letterlijke storm en levels in het duister. Het is een ervaring op zich.

Iedereen die de kans niet heeft gehad deze game te ervaren op Wii U kan ik van harte aanraden de game op te pakken voor Switch.

Pluspunten
Minpunten
  • Geweldige leveldesign
  • Soundtrack past perfect
  • Prima performance, speelt lekker weg
  • Funky Kong leuke toevoeging
  • Geheime kamers vallen tegen
Gespeeld op Nintendo Switch. Zonder Funky Mode ook beschikbaar voor Nintendo Wii U.