Disneynature's Blue toont de pracht van de oceaan

"Kom mee, dan duiken we in een wereld van stilte en oneindig leven", zo nodigt verteller Jim van der Zee ons uit op avontuur. Eerder dit jaar won hij nog The Voice of Holland en nu is het aan hem om het publiek mee te nemen op reis onder water. Hij spreekt namelijk de Disneynature-film Blue in. Hij, en regisseur Keith Scholey zijn speciaal voor vandaag naar Schiermonnikoog gekomen om de film voor het eerst te laten zien.

De boodschap van de film is ook vrij duidelijk, we moeten beter omgaan met onze oceanen. Dat is de enige manier waarop al het moois dat zich bevindt in dat water kan blijven leven en in het verlengde er voor zorgt dat wij ook kunnen blijven leven. Zonder schone oceanen zijn er namelijk geen koraalriffen meer over, en dit heeft catostrofale gevolgen voor ons leven hier op aarde. Maar hoe mooier kan die boodschap benadrukt worden door een wandeling te maken over de Engelsmanplaat, een zandplaat op een uurtje varen vanaf Schiermonnikoog. Daar zijn niet alleen de zeehondjes te bewonderen, maar is er ook de mogelijk om met laag water een heerlijke wandeling te maken over deze ruwe zandplaat. 

Bezoek op de Engelsmanplaat!
Bezoek op de Engelsmanplaat!

Met Blue duik je in het hart van de oceaan om een nog steeds mysterieuze en verrassende wereld te ontdekken, te begrijpen en lief te hebben. Een wereld waarin de natuur prachtige kleuren, vormen en geluiden heeft. De oceaan is uniek. Het is overal, beslaat meer dan 70% van de aarde en geeft de aarde zijn kleur en naam: de blauwe planeet. In deze weelderige en kwetsbare omgeving is dolfijn Blue onze gids om deze geweldige geschiedenis van de oceaan te delen, die van onze oorsprong en onze toekomst is.

Keith Scholey werd geboren in Tanzania en groeide op in Kenia. Daar kwam hij in aanraking met de wilde natuur, en na het behalen van een PhD in zoölogie aan de universiteit van Bristol in 1978 begon hij in 1983 als onderzoeker voor de BBC. Hier ontstond het contact met David Attenborough, een naam die in de natuurfilmwereld nu legendarisch is geworden. Hij leerde de kneepjes van het vak en hoe je een verhaal over de natuur kan vertellen aan een publiek dat daar geen enkele voorkennis over heeft. Net zoals in Bears, die ook werd geregisseerd door Scholey, volgt het publiek dus een geselecteerde groep dieren op hun reis over deze planeet. Scholey heeft daar zo zijn redenen voor: "We wisten vanaf het begin al dat het zou gaan draaien om de tuimelaardolfijnen en de walvissen. Er was dus een grove schets van een verhaal en een ruwe verhaallijn. Die hebben we later aangevuld met de beelden die we overal ter wereld hebben geschoten. Zo kwamen er dus ook andere dieren het verhaal binnenwandelen. Daarmee werd het dus wel onmogelijk om te garanderen dat elke keer als het publiek Blue de dolfijn ziet, dat het dan ook dezelfde dolfijn is. We hebben er dus voor moeten kiezen, voor het verhaal, om elke keer een dolfijn op locatie uit te zoeken die het meeste op de voorgaande dolfijnen leek. Maar op het scherm is dat vrijwel niet te zien, tenzij er een dolfijnenkenner in de zaal zit."

Disneynature's Blue: de Tuimelaardolfijnen stelen de show
Disneynature's Blue: de Tuimelaardolfijnen stelen de show

Scholey heeft dus nu een aantal natuurfilms gemaakt voor Disneynature, zowel op land als onder water: "Er is niet echt een voorkeur. Ik vind het fantastisch om op het land te filmen en zoals we voor African Cats deden de mooiste dieren op land vast te leggen. Ook voor Blue was het heel mooi om de dieren die zich onder water schuilhouden van dichtbij te kunnen bewonderen. En ik ben zelf een duikfanaat, dus daar was deze film een prachtig excuus voor."

En dat het veel tijd kostte om op die verschillende locaties de prachtige beelden op te nemen kan Scholey beamen: "Alles bij elkaar opgeteld hebben we 400 draaidagen gehad. Maar dat zijn dus alleen de dagen dat onze geweldige duikers een paar uur per dag op de oceaanbodem doorbrachtten om materiaal te schieten. Daarvoor is er ook nog een planningsproces en een creatief proces aan vooraf gegaan. We hebben namelijk voor deze film een aantal baanbrekende technieken gebruikt. Zo zijn we aan beelden gekomen die nog nooit eerder zijn gemaakt, zoals het volgen van een groep bultrugwalvissen. Jaren geleden wisten we nog vrij weinig over deze dieren, maar doordat de technieken verbeteren en we op steeds meer verschillende manieren naar deze dieren kunnen kijken, gaan er werelden voor ons open." 

Disneynature's Blue: de Bultrugwalvissen spelen een belangrijke rol
Disneynature's Blue: de Bultrugwalvissen spelen een belangrijke rol

Blue laat het publiek, en daar hoort elke leeftijd bij, zien wat er te redden valt. Dit doet de film op zo'n vermakelijke manier, zonder de beklemmende toon waardoor het voor kinderen een adembenemende eerste kennismaking met de natuur onder water wordt. Voor volwassenen valt er ook genoeg te ontdekken en vooral ook te lachen. Deze combinatie maakt Blue een absolute must-see voor iedere natuurliefhebber, en eigenlijk voor iedere liefhebber van onze planeet.


De film draait vanaf 2 mei in de Nederlandse bioscopen.