Formule 1 wil inhalen in 2019 vergemakkelijken

Inhalen moet in de Formule 1 vanaf volgend jaar makkelijker gaan worden. Autosportfederatie FIA heeft op haar website bekendgemaakt dat hiervoor gisteren een plan is aangenomen.

De aerodynamica van de huidige Formule 1-auto's maakt het lastig om bij een voorligger in de buurt te komen en te blijven. Inhalen is daardoor zeer moeilijk, waardoor de FIA een plan ontwikkeld heeft om hier iets aan te doen. Zo moet de constructie van de voorvleugel versimpeld worden, waarbij dit met name bij de wingendplates te zien zal zijn.

Een tweede verandering is dat de achtervleugel groter moet worden. Door de plaatoppervlakte te vergroten zal het effect van de DRS toe moeten gaan nemen, wat inhalen makkelijker maakt. Tot slot worden ook de luchthappers van de voorremmen aangepakt. Deze mogen geen aerodynamische vleugeltjes meer bevatten.

De wijzigingen werden afgelopen vrijdag in Azerbeidzjan aan de teams voorgesteld, waarna er gisteren over gestemd is. Deze dag was de laatste waar een meerderheid volstond om regelwijzigingen voor 2019 er doorheen te drukken. Na deze datum moeten alle Formule 1-teams unaniem met wijzigingen instemmen. Een voorstel om ook iets op het gebied van de bargeboards te doen werd niet in stemming gebracht.

Naar verluidt waren lang niet alle partijen enthousiast over de voorstellen van de FIA. Van de huidige teams zouden Williams, Mercedes, Force India en Sauber hebben voorgestemd, waardoor ze aangevuld met de FIA, de eigenaren en sponsoren van de Formule 1 een meerderheid hebben.