'Gewichthefpresident blijkt dopingdealer'

Doping in het gewichtheffen, je verwacht het niet. Toch blijkt het zo te zijn, want volgens Litouwse media wordt Bronislovas Vysniauskas ervan verdacht een dopingdealer te zijn. Wie? Bronislovas Vysniauskas dus, niet zomaar iemand in Litouwen, maar de president van de nationale gewichthefbond.

In de afgelopen dagen is door de lokale politie een groot onderzoek op gang gebracht, waarbij onder meer zijn huis is doorzocht. Daar zou een halve apotheek aan middelen gevonden zijn, stuk voor stuk verboden, variërend van testosteron tot allerlei soorten steroïden. 

Vysniauskas zelf zegt uiteraard dat het allemaal onzin is. "Dit moet in gang gezet zijn door mensen die mij weg willen hebben bij de bond", foeterde hij. Over de gevonden doping zei hij niks, zelfs niet het bekendste Litouwse excuus als er een berg doping gevonden wordt: "Dat was voor mijn moeder."

Litouwen heeft nog wel eens problemen met dopingzondaars, met Aurimas Didzbalis als bekendste voorbeeld in het gewichtheffen. Hij werd in 2012 betrapt en miste de Olympische Spelen, waarna hij in 2016 in Rio brons won. Het was Litouwen's eerste olympische medaille ooit in de sport en de erkend dopeur werd ervoor beloond met de titel van sportman van het jaar.

Didzbalis en zijn bekende achterwaartse salto na een geslaagde poging zullen we voortaan wel uit de archieven moeten trekken, want begin dit jaar bleek hij wéér betrapt te zijn, waardoor hem een levenslange schorsing boven het hoofd hangt.