FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 april 2018

Na 15 jaar weer Nederlands bokskampioen bij zwaargewichten

Het heeft even mogen duren, maar er is weer een officiële Nederlands bokskampioen bij de zwaargewichten: Ricardo Snijders veroverde de titel in het weekeinde in het Cultureel Centrum Corneliushuis in 'zijn' Heerlerheide.

De 24-jarige Snijders nam het op tegen de Let Eriks Kalasnikovs en dat werd nooit spannend. De Nederlander bewerkte het lichaam van zijn opponent een ronde lang met snoeiharde klappen, waarna hij het na krap een halve minuut in de tweede ronde al afmaakte met een verwoestende uppercut: Kalasnikovs ging gestrekt en het gevecht was voorbij.

Snijders is de eerste Nederlands zwaargewichtkampioen sinds Richel Hersisia die titel in 2003 pakte. Dat was dan weer de eerste keer sinds 1990 dat om de Nederlandse titel gevochten werd. Met zijn zege verloor Snijders wel zijn titel in het cruisergewicht, die hij vorig jaar won: een bokser kan maar één Nederlandse titel tegelijk hebben. 

In het cruisergewicht is Snijders nog wel de Benelux-kampioen. Die titel veroverde hij in januari met een knock-out tegen de Belg Erik Nazaryan.

Lamar eerste hiphopper met Pulitzer Prize

Kendrick Lamar is de eerste hiphopartiest met een Pulitzer Prize. De rapper won de prestigieuze prijs maandagavond voor zijn album DAMN.

Lamar kreeg de Pulitzer Price in de categorie muziek. Die prijs ging sinds hij in 1943 in het leven werd geroepen jaar na jaar naar een klassiek- of een jazzmuzikant.

Het is de zoveelste prijs die Lamar met DAMN in de wacht sleept. Eerder dit jaar kreeg hij de Grammy voor beste rapalbum voor de plaat uit 2017, die meer dan een miljoen keer over de toonbank ging.

#MeToo

Onder de andere winnaars van de Pulitzer Price waren de drie journalisten die het seksschandaal rond filmproducent Harvey Weinstein aan het licht brachten met reportages in The New York Times en The New Yorker. Jodi Kantor, Megan Twohey en Ronan Farrow stonden met hun berichten in oktober 2017 aan de wieg van de #MeToo-beweging van slachtoffers van seksueel geweld.

The New York Times en The Washington Post kregen een Pulitzer Prize voor hun verslag van het onderzoek naar de Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De Pulitzer Prize is de belangrijkste Amerikaanse prijs voor journalistiek, literatuur, theater en muziek. De onderscheiding wordt al sinds 1917 uitgereikt. Joseph Pulitzer, een Amerikaanse krantenmagnaat, stelde de prijs in.

Lamar eerste hiphopper met Pulitzer Prize
Lamar eerste hiphopper met Pulitzer Prize (Foto: BuzzE)

Supporters AS Monaco krijgen geld terug na vernedering door PSG

Een paar honderd AS Monaco-fans reisden zondag met de club mee naar Parijs, om daar naar de topper tussen de (toen nog) regerend landskampioen en Paris Saint-Germain te kijken. Dat ging niet zo best: PSG won met 7-1 en pakte de landstitel.

Vicevoorzitter Vadim Vasilyev van AS Monaco heeft nu laten weten dat de clubleiding heeft besloten om de meegereisde fans allemaal hun geld terug te geven. "Dit was een rampscenario", verklaarde de Rus. "We zijn verslagen, maar zijn niet knock-out. Zaterdag tegen Guingamp verwacht ik een reactie van de spelers", aldus Vasilyev. 

Inburgeringsbeleid belemmert integratie

Vluchtelingen zijn zeer gemotiveerd om in te burgeren, maar in de praktijk worden ze geconfronteerd met allerlei belemmeringen die hun integratie in de Nederlandse samenleving in de weg staan. Ingewikkelde regels, slechte informatievoorziening, stress en zorgen om familie zijn de obstakels die de vluchtelingen tegenkomen.

Dat concludeert VluchtelingenWerk Nederland in de maandag verschenen IntegratieBarometer 2018. Het onderzoek is uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut.

Volgens het onderzoek zien vluchtelingen de taal als sleutel voor deelname aan de samenleving. Taal is belangrijk voor bijvoorbeeld het leggen van contacten met Nederlanders en het vinden van werk.

Praktijk

De wil om in te burgeren is er, de praktijk blijkt vaak weerbarstig. Zo hebben de inburgeraars grote moeite bij het vinden van de juiste cursus en het voldoen aan de inburgeringsplicht binnen de gestelde termijn van drie jaar. Daarbij komt dat de nieuwkomers veel zorgen en stress hebben door hun vlucht en over hun achtergebleven familieleden.

Uit het onderzoek blijkt dat de sancties voor het niet op tijd voldoen aan de inburgeringsplicht zeer zwaar op de inburgeraars drukken en risicomijdend gedrag veroorzaken. De vluchtelingen kunnen tot 10.000 euro lenen om cursussen te volgen en examen te doen. De lening wordt kwijtgescholden als de inburgeraar slaagt, wie zakt voor de toets moet het geleende bedrag terugbetalen en krijgt een boete. Het gevolg is dat vluchtelingen ervoor kiezen de taal op een lager niveau te leren en werk uit te stellen.

Er moet meer oog komen voor de persoon achter de inburgeraar, vindt VluchtelingenWerk. Directeur Dorine Manson: ,,Door meer rekening te houden met persoonlijke omstandigheden, het hanteren van een flexibele inburgeringstermijn en hun motivatie, in plaats van wantrouwen als uitgangspunt te nemen voor het beleid, kunnen de resultaten aanzienlijk verbeterd worden."

Inburgeringsbeleid belemmert integratie
Inburgeringsbeleid belemmert integratie (Foto: ANP)

Te zware Higa raakt titel kwijt en is kansloos in gevecht

Bokser Daigo Higa is zijn wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) bij de WBC kwijt. De 22-jarige Japanner verdedigde de titel die hij in mei vorig jaar won al twee keer met succes, maar in Yokohama was hij kansloos.

Higa was bij de weging voor het gevecht een kilo te zwaar en dus was hij zijn titel gelijk al kwijt. Zijn Nicaraguaanse tegenstander Cristofer Rosales was zo de enige die om een gordel vocht en dat bleek: Rosales domineerde het gevecht en in de negende ronde gooide het team van Higa de handdoek in de ring.

Rosales - Higa, met het einde na 33 minuten (Bron: YouTube)

In Yokohama vocht de Japanner Ryota Murata om de WBA-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg). Dat is dan overigens de reguliere wereldtitel, de hoger ingeschaalde 'Super'-titel is voor Gennady Golovkin. Murata vocht tegen de Italiaan Emanuele Blandamura, aan wie hij aan het einde van de achtste ronde de beslissende klap uitdeelde.

De hoogtepunten van Murata - Blandamura (Bron: YouTube)

Wes mag niet mee naar Temptation Island

Yolanthe Sneijder-Cabau moet haar geliefde Wesley de komende weken missen. De presentatrice vliegt dinsdag naar Mexico, voor de opnamen van een nieuw seizoen Temptation Island, dat vanaf 4 juni exclusief te zien is op Videoland.

"Dit jaar is een beetje een hectisch jaar", vertelde Yolanthe aan RTL Boulevard. "We woonden in principe in Frankrijk. Toen dacht ik: met 25 vluchten per dag kan ik best veel inplannen. Maar toen gingen we ineens naar Qatar en dan is dat toch wel iets lastiger. Dus we moeten elkaar vaker missen dit jaar."

Volgens Yolanthe zijn zij en Wesley "het ook wel een beetje gewend" elkaar te moeten missen. "Maar we gunnen het elkaar heel erg en we houden contact op alle manieren, dus het komt goed."

Haar zoontje, de 2,5 jaar oude Xess Xava, hoeft Yolanthe niet te missen. De peuter gaat mee naar Mexico, waar vier Nederlandse stellen de ultieme relatietest aangaan.

Yo moet Wes missen voor Temptation Island
Yo moet Wes missen voor Temptation Island (Foto: BuzzE)

Jong Ajax ook in tweede instantie langs N.E.C.

Jong Ajax heeft de koppositie in de Jupiler League weer overgenomen van Fortuna Sittard. De Amsterdammers wonnen opnieuw van concurrent N.E.C.: 1-0.

De talenten van Ajax versloegen de Nijmegenaren onlangs ook al, maar omdat de thuisploeg Teun Bijleveld wegens een schorsing niet had mogen opstellen, moest de wedstrijd worden overgespeeld. Door een administratieve fout gaf de KNVB ten onrechte aan Ajax door dat Bijleveld niet op vijf, maar vier gele kaarten stond.

Op De Toekomst begon N.E.C. wat voorzichtig aan het duel, waardoor Jong Ajax veel op de helft van de tegenstander kon voetballen. De wedstrijd was 24 minuten oud toen Ché Nunnely een voorzet gaf en Dennis Johnsen raak kon schieten, omdat een tegenstander uitgleed. Beide elftallen wisten daarna tot de pauze weinig te creëren.

In de tweede helft moest Kostas Lamprou voorkomen dat N.E.C. langszij kwam. De doelman hield onder meer Ted van de Pavert van scoren af. Ook Arnaut Groeneveld en Anass Achahbar faalden in de afronding, maar de grootste kans was nog voor Jari Schuurman. Oog in oog met Lamprou schoot hij naast.

Jong Ajax staat door de zege één punt boven Fortuna Sittard. Met nog twee speelronden te gaan heeft Fortuna twee punten meer dan N.E.C., de enige concurrent in de strijd om rechtstreekse promotie naar de Eredivisie.

NAC sluit seizoen af zonder Ambrose

Thierry Ambrose komt voor de rest van dit seizoen niet meer in actie voor NAC Breda. De huurling raakte tegen Willem II geblesseerd.

Ambrose kwam na een luchtduel verkeerd terecht en hij liep daarbij een knieblessure op. NAC Breda meldt via de officiële website dat zijn seizoen voorbij is. Over de extacte ernst van de kwetsuur kunnen de Brabanders echter nog niet veel zeggen. "Maar voorlopig ziet het er naar uit dat de spits in ieder geval dit seizoen niet meer in actie kan komen voor de Parel van het Zuiden."

NAC laat weten dat de club de komende weken in de gaten houdt hoe de knie van Ambrose zich herstelt. In samenspraak met Manchester City wordt er verder onderzoek gedaan. De 21-jarige aanvaller wordt dit seizoen van de Engelse kampioen geleend.

Thierry Ambrose maakte deze jaargang tien goals in de Eredivisie en hij gaf ook vier assists af. NAC verloor zondag met 1-2 van rivaal Willem II, waardoor het team van coach Stijn Vreven nog niet helemaal veilig is. Met nog drie duels te gaan staat NAC vier punten boven de gevarenzone.

Dotan geeft gebruik nepaccounts toe

Dotan heeft toegegeven dat hij gebruik heeft gemaakt van nepaccounts op social media om zijn muziek te promoten. De 31-jarige singer-songwriter zegt in een video op Facebook dat hij er "ontzettend veel spijt van heeft".

Dotan geeft toe dat hij sinds 2011 nepaccounts heeft. Dit heeft hij met een team uitgewerkt. "Dit is iets waar ik achteraf ontzettend veel spijt van heb, wat ik heel dom vind. Ik was heel naïef, veel te ambitieus en onzeker, denk ik."

De zanger doet uitdrukkelijk afstand van het verhaal over het jongetje met leukemie. Hij zou de laatste wens van een ziek jongetje hebben vervuld door hem te ontmoeten. Na onderzoek van de Volkskrant bleek dat dit jongetje helemaal niet bestond. Dotan zegt dat hij niets met het verhaal te maken heeft. "Dit is iets waar ik absoluut afstand van doe, wat niet uit mijn hoofd komt, wat ik niet heb geschreven."

Update 22.42: User Triggershot wees ons op een betere video.



Dotan geeft gebruik nepaccounts toe

Dotan geeft gebruik nepaccounts toe (Foto: BuzzE)

Man (19) vast voor schietpartij shishalounge

Een negentienjarige man uit Rotterdam is aangehouden als verdachte van de dodelijke schietpartij in een shishalounge in Den Haag. De man zit in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat, aldus de politie maandag.

De schietpartij in de shishalounge aan de Laan van Meerdervoort kostte in het weekeinde van 7 en 8 april een zeventienjarige Hagenaar het leven. Aan het schietincident zou een ruzie vooraf zijn gegaan. Op internet circuleerde een filmpje waarop de schietpartij en een vluchtende verdachte zijn vastgelegd.

 

 

Man (19) vast voor schietpartij shishalounge
Man (19) vast voor schietpartij shishalounge (Foto: ANP)

Kramer accepteert lange schorsing: "Reactie was verkeerd"

Michiel Kramer gaat akkoord met zeven wedstrijden schorsing. Dat was de eis die de aanklager van de KNVB heeft ingediend voor de Sparta-spits.

Dat meldt onder meer Voetbal International. De aanvaller van Sparta Rotterdam kreeg zaterdagavond rood nadat hij zijn noppen in het gezicht van tegenstander Alexander Büttner plantte. Even daarvoor werd andersom een tik uitgedeeld door de linksback van Vitesse. Hij sprong met zijn arm vooruit een kopduel met Kramer in.

Bij een 3-0 stand leek de Spartaan revanche te willen nemen voor die overtreding. Scheidsrechter Kevin Blom zag het en toonde hem een directe rode kaart. Vervolgens liep de score rap op en eindigde de teller pas bij een vanuit Rotterdams oogpunt beschamende 7-0 nederlaag.

De aanvaller rukte in en weigerde na afloop voor de camera's te verschijnen. Zijn trainer Dick Advocaat deed dat wel en hij probeerde begrip op te brengen voor zijn onbesuisde pupil. "Het was natuurlijk niet goed wat Kramer deed. Laat dat duidelijk zijn. Maar het was ook niet goed wat Büttner deed", meent de Kleine Generaal. De speler van Vitesse hoeft echter niet op een schorsing te rekenen.

Michiel Kramer en zijn club Sparta Rotterdam gaan niet in beroep tegen het schikkingsvoorstel van zeven wedstrijden. Via de officiële kanalen van de club toont de spits berouw. "Mijn reactie op Alexander Büttner was verkeerd. Ondanks dat het een duel was waarbij ik een elleboog tegen mijn lip kreeg, moet je hier niet zo op reageren. Hier bied ik mijn excuses voor aan."

Algemeen directeur Manfred Laros laat in het statement weten de strafeis zwaar te vinden, maar ook hij gaat namens de club akkoord. "Deze straf is fors. Wij accepteren een dergelijke actie echter niet en gaan daarom mee in het voorstel van de tuchtcommissie."

Kramer is de rest van de competitie niet meer inzetbaar. Ook eventuele wedstrijden in de nacompetitie moet hij in dat geval aan zich voorbij laten gaan. Voor Sparta geldt dat als een groot gemis, want de aanvaller ontpopte zich de laatste weken tot een waardevolle kracht.

Van Hanegem: "De armoede, dat was de concurrentie"

Willem van Hanegem vindt PSV dit seizoen meer dan de terechte kampioen van de Eredivisie. De Eindhovenaren pakten zondag de titel tegen Ajax.

"PSV de kampioen van de armoede? PSV dat etiket opplakken, is complete onzin", schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. "De armoede, dat was de concurrentie. Dat waren Ajax en Feyenoord. De wedstrijd tegen AZ verleden week was geen pareltje, maar zo terugkeren uit geslagen positie was volgens mij beslissend."

De zege tegen de Alkmaarders in aanloop naar de wedstrijd van zondag was doorslaggevend stelt De Kromme. "Ajax grijpt al jarenlang overal naast. Ze stuurden Marcel Keizer de laan uit, terwijl die door de vreselijk nare situatie met Nouri wel heel veel op zijn bordje kreeg. Erik Ten Hag werd binnengehaald als de grote verlosser. Dat komt omdat veel mensen in dit land altijd maar blind achter bepaalde mensen aanrennen."

"Ten Hag speelde een paar keer met vijf verdedigers en opeens was hij een tactisch wonder. Eindelijk iemand die het anders deed, hoorde ik. Die 1-7 nederlaag tegen PSV thuis met FC Utrecht, daar mocht je niets van zeggen. Dat was een bedrijfsongevalletje."

"Nu vallen diezelfde mensen die op zijn rug klopten over zijn manier van praten. Wat interesseert mij dat nou? Kijk naar zijn prestaties, hij heeft het niet goed gedaan. Met spelers als Onana, De Ligt, Ziyech, Frenkie de Jong, Van de Beek, Huntelaar en Kluivert had Ajax meer in huis dan PSV. Maar Phillip Cocu, die ik altijd reëel vind na wedstrijden, heeft ze verrast. En dat heeft hij knap gedaan."

Makkelie als videoscheidsrechter naar WK in Rusland

Danny Makkelie gaat komende zomer naar het WK in Rusland. De arbiter is door de FIFA geselecteerd als videoscheidsrechter (VAR).

Björn Kuipers zal ook afreizen naar het mondiale eindtoernooi, maar dan als 'gewone' scheidsrechter. Dat meldt Voetbal International maandag. Net als zijn assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel kreeg hij vorige maand al een officiële uitnodiging van de FIFA.

Inmiddels heeft de bond dus ook de namenlijst van VAR's naar buiten gebracht. "In de tweede helft van april komen we weer bijeen in Italië. Dan zal de definitieve keuze wat betreft de VAR's ook gemaakt worden", zei Kuipers enkele weken geleden nog.

Danny Makkelie floot zondag de wedstrijd waarin PSV tegen Ajax de landstitel veroverde. Begin deze maand leidde hij Barcelona - AS Roma in de kwartfinales van de Champions League. De 35-jarige Makkelie maakte ooit op 22-jarige leeftijd al zijn debuut in het betaalde voetbal.

'Grote zes' Premier League willen meer geld uit buitenlandse inkomsten

De zogenaamde 'Big 6' van de Premier League gaat een nieuwe gooi doen om meer geld uit de buitenlandse TV-pot te halen. Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur and Manchester City brachten eerder dit seizoen al een voorstel in stemming, maar kregen toen nul op het rekest. 

In de Premier League worden de binnenlandse TV-rechten verdeeld op basis van de ranking in de Premier League. De inkomsten van de verkoop van de rechten in het buitenland wordt echter evenredig verdeeld over de twintig clubs. De grote zes vinden dat zij de Premier League meer waarde geven en vinden dat ze ook daar voor betaald mogen worden. De overige clubs vinden over het algemeen dat de redelijke mate van proportionaliteit in inkomsten van de Premier League belangrijk is voor de spanning in de competitie. Ze zijn het dan ook niet eens met de grote zes. 

De verkoop van de binnenlandse rechten 2019-2022 is echter relatief tegen gevallen. Het bedrag zal ongeveer uitkomen op ongeveer 5,1 miljard pond, wat ook voor deze cyclus (2016-2019) is neergelegd. De verwachting is dat de buitenlandse verkoop met 40% zal stijgen, maar daar gaat iedereen van profiteren en dus niet alleen de grote zes. Het verschil in inkomsten uit TV-rechten wordt de komende jaren tussen de nummer één en twintig van de competitie dus kleiner. Dit is tegen het zere been van de grote ploegen. 

In juni is er weer een vergadering met alle Premier League-ploegen. Een nieuw voorstel zal dan ter tafel komen en in stemming worden gebracht. Voor het wijzigen van de verdeling in TV-gelden is een 2/3e meerderheid nodig. Veertien van de twintig teams zullen dus voor het voorstel moeten stemmen. De vorige keer werd het voorstel met 9 tegen 11 verworpen. 

Brenet: "Je straft het zo ook af"

Joshua Brenet kroonde zich zondag voor de derde keer in zijn carrière tot kampioen van Nederland. De verdediger van PSV is in zijn nopjes.

Ajax werd met 3-0 verslagen en daarmee snoerden de spelers van PSV de Amsterdammers de mond, die voorafgaand aan de wedstrijd nog strijdlustig waren dat ze nog geloofden in de titel.

"Sommige spelers van Ajax hadden best wel een grote mond. Dan krijg je dit, hè?", vertelt Brenet in gesprek met Voetbal International . "Je had natuurlijk die dingen die Kluivertje (Justin Kluivert, red.) zei. Nooit meer van PSV verliezen enzo, blabla. Dat komt dan weer naar boven. En je straft het zo ook af. Meteen kampioen worden ook nog. Nog extra zuurder voor hen. Hoeveel ik hier van ga genieten? Weet ik veel."

De verdediger kreeg gedurende het seizoen de nodige kritiek. "Er is ook veel over mij gezegd. Dat je dan op een andere positie kampioen kan worden... Dat is nog honderd keer lekkerder." PSV kreeg ook dit seizoen regelmatig kritiek en werd verweten niet aantrekkelijk te voetballen. "Mooi voetbal heb ik vandaag niet gezien. Er was passie en strijd. Als dat er is, kan er bijna geen team tegen ons op."

Passagiersdrone vliegt door ArenA

Een primeur maandag in de Amsterdam ArenA: een grote passagiersdrone vloog boven het veld, bediend vanaf een laptop op de tribunes. De drone kwam een paar meter hoog en ging onder meer van de cornervlag naar de middenstip en terug. Het is de eerste vlucht in zijn soort in Europa.

De drone is de Ehang 216, gemaakt door een bedrijf uit China. Hij vloog eerder in Dubai. "We willen laten zien dat de digitale transformatie dichtbij is, ook bij transport. Drones zijn meer dan alleen vliegende camera's die beelden schieten. Ze kunnen zo groot zijn dat ze mensen kunnen transporteren. Deze drone kan 210 kilo tillen", zegt Jacob Groote van provider KPN.

De drone is gebouwd voor mensen, inclusief cockpit, maar bij de proef van maandag mocht er vanwege de veiligheid niemand inzitten. Ook moest het dak van de ArenA dicht zijn "zodat hij niet kon ontsnappen". De Ehang wordt bediend via het 4G-netwerk van KPN in het stadion.

Organenvervoer

Drones kunnen overlast in steden verminderen. Groote: "Als we fietsen of auto rijden, maken we alleen gebruik van de platte aarde. We kunnen ook de lucht in. Dat haalt druk van de wegen. Voor lange afstanden hebben we vliegtuigen, maar voor korte vluchten hebben we nu nog niets." Drones kunnen taxi's zijn of pakketjes bezorgen, maar er zijn meer praktische toepassingen. Als voorbeeld noemt Groote het vervoer van donor-organen. "Als je in Amsterdam een orgaan van ziekenhuis AMC naar het OLVG moet brengen en de A10 staat vast, ben je te laat. Door de lucht gaat het sneller. In China wordt daar al aan gewerkt."

KPN is bezig met de ontwikkeling van 5G-internet, de opvolger van 4G. In de loop van dit jaar begint de provider vier proeven om te kijken hoe het systeem werkt: in het stedelijke Amsterdam Zuidoost, bij de landbouw in Drenthe, voor de industrie in de Rotterdamse haven en met zelfrijdende auto's bij Helmond. Groote: "Drones met 5G kunnen boeren helpen om te beslissen waar ze wel moeten sproeien en waar niet. Zelfrijdende auto's met 5G kunnen met elkaar communiceren. Ze kunnen tegen elkaar zeggen: als ik iets sneller ga rijden en jij iets langzamer, kan ik veilig invoegen."


Uw redacteur laat weten dat hij over 3 weken jarig is en weet wat hij graag zou willen hebben


Passagiersdrone vliegt door ArenA
Passagiersdrone vliegt door ArenA (Foto: BuzzT)

Premier May: we liepen niet achter Trump aan

De Britse premier Theresa May heeft benadrukt dat de aanval op doelen in Syrië in het Britse nationale belang was. Ze hield parlementariërs voor dat haar regering niet is bezweken voor druk uit Washington. "We hebben dit niet gedaan omdat president Trump het ons vroeg. We deden het omdat we meenden dat het juist was", zei May, die wees op de "brede internationale steun" voor de aanval.

May staat het parlement maandag te woord over de aanval van afgelopen weekend. De strijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten vuurden toen meer dan honderd raketten af. De leider van de Britse oppositiepartij Labour zei eerder dat de premier het parlement voorafgaande aan de aanval had moeten raadplegen.

De voorganger van May, David Cameron, vroeg het Lagerhuis in 2013 om toestemming voor luchtaanvallen op doelen in Syrië. Het parlement stemde toen tegen.

Premier May: we liepen niet achter Trump aan
Premier May: we liepen niet achter Trump aan (Foto: ANP)

Sensatie Kawauchi in marathon Boston, Nageeye 7e

De Japanner Yuki Kawauchi heeft in de marathon van Boston voor een daverende sensatie gezorgd. De 31-jarige semi-prof schreef de oudste jaarlijkse stadsmarathon ter wereld op zijn naam na een fantastisch gelopen race.

Al in de eerste meters ging Kawauchi er vandoor in het echt gruwelijk natte Boston, maar binnen afzienbare tijd werd hij zoals te verwachten viel teruggepakt door de groep met favorieten. Daarin liep onder meer titelverdediger en wereldkampioen Geoffrey Kirui en het was de Keniaan die de macht in handen nam.

Kirui bouwde gestaag aan zijn voorsprong en leek niet meer bij te halen. Zijn voorsprong van bijna anderhalve minuut werd in de laatste kilometers echter heel snel kleiner: Kawauchi vond nog eens een extra brandstoftank, gooide de turbo erop en voor men met de ogen kon knipperen was de Japanner de nieuwe leider en zelfs de winnaar van de befaamde marahon. 

Kawauchi's winnende tijd, 2:15.58 uur, was de langzaamste winnende tijd sinds Jack Fultz de marathon in 1976 op zijn naam schreef (2:20.19). Het was sowieso een bijzondere prestatie, want eerder dit jaar kwam de Japanner al in het nieuws nadat hij in ijzige kou voor maar liefst de 76e keer onder de 2:20 uur dook, een wereldrecord.

De Nederlander Abdi Nageeye kende een wat moeizame start, maar kwam daarna lekker op dreef en liep kort achter Kawauchi zelfs lang op de vierde plek. In de slotfase had hij het echter bijzonder zwaar: de laatste 2,2 kilometer legde Nageeye af in een minuut of tien en hij viel terug naar plek zeven in 2:23.16 uur.

Bij de vrouwen was de winst voor Desiree Linden. De Amerikaanse bouwde de wedstrijd fantastisch op, ging in de beslissende fase voorbij aan de concurrenten en won in 2:39.54, de langzaamste winnende tijd sinds 1978. Het was de eerste keer sinds 1985 dat een Amerikaanse vrouw de marathon in Boston won.

Fox vestigt record met kijkcijfers PSV-Ajax

Zender Fox Sports heeft zondag een nieuw record gevestigd. Naar de kampioenswedstrijd PSV - Ajax keken ruim 1 miljoen mensen. Het is de eerste maal dat de zender deze grens passeert, meldt Fox.

Het oude record stond op naam van de eerdere ontmoeting tussen Ajax en PSV dit seizoen. Die wedstrijd trok 989.000 kijkers. Fox Sports doet maandag ook live verslag van de huldiging van PSV.

De Eindhovense club won met 3-0 van concurrent Ajax en werd voor de 24e keer landskampioen. Rond 19 uur keken nog eens 2,3 miljoen mensen naar Studio Sport Eredivisie (NPO 1).

De Grote Prijs van China in de Formule 1 (Ziggo Sport) trok 784.000 kijkers. Na afloop van de race zei Max Verstappen dat hij de race "zelf had verprutst": de coureur werd vijfde.

Fox vestigt record met kijkcijfers PSV-Ajax
Fox vestigt record met kijkcijfers PSV-Ajax (Foto: BuzzE)

'OPCW-missie mag Douma nog niet in'

De missie van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) krijgt nog geen toegang tot het gebied in de Syrische stad Douma waar een aanval met chemische wapens zou hebben plaatsgevonden. Dat zegt de Britse delegatie bij de OPCW. "Vrije toegang is essentieel. Rusland en Syrië moeten meewerken", twitterde de Britse afvaardiging.

Hoewel de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken dat in eerste instantie ontkende, zei hij later dat de missie is vertraagd door de raketaanvallen van de Amerikanen, Britten en Fransen zaterdag, meldde het Russische persbureau TASS. De Russische OPCW-delegatie benadrukte dat Rusland niet van plan is het werk van de onderzoekers te hinderen.

'OPCW-missie mag Douma nog niet in'
'OPCW-missie mag Douma nog niet in' (Foto: ANP)

'Trump voelde zich misleid na uitwijzingen'

De Amerikaanse president Donald Trump voelde zich misleid door zijn eigen medewerkers nadat de VS tientallen Russische diplomaten hadden uitgewezen. Hij dacht kennelijk dat andere landen ongeveer evenveel Russen de deur zouden wijzen als Washington, zei een hoge regeringsbron tegen The Washington Post.

De diplomatieke strafmaatregel volgde op de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Trump kreeg vooraf van zijn medewerkers te horen dat zijn land ongeveer evenveel Russen zou uitwijzen als de Europese bondgenoten van de VS. "We zullen hun aantallen evenaren", zei Trump volgens de bron. "We nemen niet het voortouw. We evenaren."

De president ontstak in woede toen hij ontdekte dat Frankrijk en Duitsland veel minder diplomaten uitwezen dan de zestig die de VS moesten verlaten. Hij kreeg toen te horen dat de Europeanen in totaal ongeveer evenveel Russen wegstuurden als de VS. "Het totaal interesseert me niet", reageerde Trump, die volgens de bron aangaf dat hij op het verkeerde been was gezet.

'Trump voelde zich misleid na uitwijzingen'
'Trump voelde zich misleid na uitwijzingen' (Foto: ANP)

Bilbao wint openingsetappe in Tour of the Alps

Pello Bilbao heeft de openingsetappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Spanjaard van Astana reed op vijf kilometer van de streep uit de groep van de favorieten en hield het vol. Ploeggenoot Luis Leon Sanchez werd op zes seconden tweede, voor de Colombiaan Ivan Ramiro Sosa.

Het was even wachten tot de juiste vluchtgroep kon wegrijden in de Tour of the Alps, maar uiteindelijk lukte het negen renners, met daarbij de Nederlander Pascal Eenkhoorn van LottoNL-Jumbo.

De kopgroep pakte een drie minuten op het peloton, maar Groupama-FDJ en Sky hielden alles onder controle in het peloton. Met nog dertien kilometer te rijden werden ze ingelopen door de kop van het peloton.

Bij het inlopen zag Sébastian Reichenbach zijn kans op de klim van tweede categorie. De Zwitser van Groupama-FDJ kreeg snel het gezelschap van Giulio Ciccone en Nikita Stalnov, waarna Ciccone snel de andere achter zich liet. Thibaut Pinot probeerde ook in de aanval te gaan, maar de Franse klimmer kreeg niet veel ruimte van Team Sky.

In de laatste kilometers van de klim naar Serrada probeerde Chris Froome het ook even. Alleen George Bennet, Pinot en Domenico Pozzovivo konden de Brit van Team Sky volgen. In de afdaling kwam er een achtervolgende groep met onder andere Fabio Aru en Miguel Angel Lopez. Lopez had meerdere ploeggenoten in de voorste groep zitten en speelde dat in de afdaling goed uit.

Met vijf kilometer te gaan koos Bilbao voor de aanval en kwam solo aan in Folgaria. In de laatste kilometer ging ook Sosa in de aanval, maar daar reageerde Sanchez goed op en sprintte naar de tweede plaats achter zijn ploeggenoot.

De evolutie van Kratos sinds God of War III

Aanstaande vrijdag komt het langverwachte God of War uit voor PlayStation 4. Na alle Griekse Goden te hebben afgeslacht, is Kratos aangekomen in Scandinavië. Creative Director Cory Barlog gaat in onderstaande video dieper in op de veranderingen van Kratos sinds het einde van God of War III.

Er zitten geen verhaalspoilers in de video, maar voor degene die zo puur mogelijk de game willen beleven toch een kleine waarschuwing om niet te kijken of verder te lezen. De video gaat voornamelijk over de mentale gesteldheid van Kratos tussen God of War III en God of War, wat de rol van Atreus is in de game en wat het doel is van Kratos.

De video is hieronder te bekijken.

Mannen vast voor plan aanslag Turks consulaat

De politie heeft maandag vier mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om vier Marokkaans-Nederlanders: twee broers van 29 en 26 jaar zijn opgepakt in Oudenbosch en een 37-jarige man is gearresteerd in Roosendaal. De vierde verdachte is een 39-jarige man die in Essen in België is aangehouden.

De mannen kwamen in beeld in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een Kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Het geluidsfragment is een opname van een gesprek waaraan die verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de vandaag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam.

Mannen vast voor plan aanslag Turks consulaat
Mannen vast voor plan aanslag Turks consulaat (Foto: ANP)

Verdachte van doodsteken Nick Bood langer vast

De zestienjarige Yasin N. moet langer in de cel blijven voor het doodsteken van de zestienjarige Nick Bood vorig jaar in Zaandam. Dat heeft de rechtbank in Haarlem beslist in een niet-inhoudelijke zitting, die vanwege de jeugdige leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren plaatshad.

Volgens een woordvoerster van de rechtbank zijn er nog een aantal onderzoeken gevraagd, waarvan de uitkomst volgende week woensdag op een nieuwe zitting wordt besproken. N. zit bijna een jaar vast en dat is de maximale straf in jeugddetentie voor een vijftienjarige, de leeftijd waarop hij werd opgepakt.

Naast N. is er nog een verdachte in deze zaak, die al op vrije voeten is.

Bood uit Assendelft werd op 27 april neergestoken in het uitgaansgebied van Zaandam. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Verdachte van doodsteken Nick Bood langer vast
Verdachte van doodsteken Nick Bood langer vast (Foto: ANP)

Populariteit zonnepanelen leidt tot problemen

In Nederland zijn de laatste tijd zoveel zonneparken neergezet dat het elektriciteitsnet dit op sommige plekken amper aankan. Dit speelt bijvoorbeeld in Zuid-Groningen en Noord-Drenthe. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT werkt daarom samen met de regionale netbeheerder Enexis aan maatregelen om daar meer capaciteit aan te bieden.

Geholpen door lucratieve subsidies overtreft de groei van zonne-energie in Nederland alle verwachtingen, bevestigt TenneT na berichtgeving in diverse media. "In 2017 werd een recordaantal zonneparken geplaatst. Deze trend lijkt zich de komende tijd voort te zetten."

In het gebied rondom Stadskanaal, Gasselte en Musselkanaal zijn momenteel zo veel zonneprojecten dat het net daar overvol begint te raken. Vandaar dat de netbeheerders met initiatiefnemers van zonneparken in gesprek gaan om te kijken of ze hun project niet beter ergens anders kunnen realiseren. TenneT en Enexis voeren nu ook allemaal nieuwe berekeningen uit en dat moet dit najaar leiden tot een uitgewerkt gezamenlijk plan voor het oplossen van de knelpunten.

Populariteit zonnepanelen leidt tot problemen
Populariteit zonnepanelen leidt tot problemen (Foto: ANP)

Ex-leraar Cheider-school ontkent ontucht

Ephraïm S., voormalig leraar aan de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert, ontkent dat hij ontucht heeft gepleegd met leerlingen. S. staat vanaf maandag terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van seksueel misbruik van in totaal zes leerlingen van de school. Twee van hen waren jonger dan twaalf, de overige vier jonger dan zestien. De feiten zouden zich hebben voorgedaan in de jaren 2011 en 2012.

,,Ik heb kinderen aangeraakt op de schouder", verklaarde de dertigjarige S. maandag ter zitting. ,,Het is nooit verder gegaan, er is nooit sprake geweest van onzedelijk gedrag. In het onderwijs raak je nu eenmaal kinderen aan. Ik was daarin niet anders dan mijn collega's. Grensoverschrijdend was het niet."

S. gaf les aan jongens. Op de Cheider-school zijn aparte afdelingen voor jongens en meisjes.

Ex-leraar Cheider-school ontkent ontucht
Ex-leraar Cheider-school ontkent ontucht (Foto: ANP)

Radio 1-presentator zegt sorry voor Dotanlied

Presentator Jurgen van den Berg heeft zich maandagochtend in het Radio 1 Journaal geëxcuseerd voor een single van Dotan die in het draaiboek stond. In het programma werd het nummer Hungry van de zanger gedraaid.

"De muzieklijst voor vandaag was al gemaakt", leidde Van den Berg het lied in. "Daar komt 'ie dan, de man die dit weekend behoorlijk door de mand is gevallen. Hij blijkt achter allerlei nepberichten over hem zelf op sociale media te zitten. De bescheiden, gevoelige zanger blijkt dus een manipulatieve, een beetje sneue man, toch wel."

Na afloop van de plaat nuanceerde de presentator zichzelf. "De vraag is: moet je zijn muziek dan niet meer draaien? Nou ja, nee, natuurlijk moeten we dat nog wel doen, want die liedjes blijven natuurlijk fantastisch. Daarom denk je ook: die man heeft het toch helemaal niet nodig?"

Nepaccounts

De Volkskrant meldde zaterdag dat er jarenlang op sociale media fanmail over Dotan is gepost door nepaccounts. Het ging om 140 nepprofielen die zijn aangemaakt op Twitter, Facebook en Instagram om het imago van de zanger op te poetsen. Er werden onder meer verhalen verzonnen over een terminale patiënt die Dotan zou hebben geholpen.

Dotan heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Universal Music, de platenmaatschappij van de zanger, vindt het "zeer wenselijk"als de zanger gaat reageren op de onthullingen over de fake fans die hem op sociale media de hemel in prezen.

Radio 1-presentator zegt sorry voor Dotanlied
Radio 1-presentator zegt sorry voor Dotanlied (Foto: BuzzE)

Haase op z'n Haase's onderuit in eerste ronde Monte Carlo

Tennisser Robin Haase mag de toerist uit gaan hangen in Monaco. Op het masterstoernooi van Monte Carlo ging de Nederlander al in de eerste ronde onderuit tegen de jonge Rus Andrey Rublev: 6-7 (7), 6-2, 5-7.

Halverwege set één werd Haase gebroken, maar de Hagenaar sloeg gelijk terug en sleepte er een tiebreak uit tegen Rublev, met de 33e plek elf plaatsen hoger genoteerd dan Haase. In de tiebreak gaf Haase de nodige setpunten weg - waaronder één met een dubbele fout - en Rublev profiteerde. Haase herstelde zich verrassend goed en domineerde de tweede set, waarna de heren in set drie aanvankelijk prima serveerden.

Rublev en Haase kregen allebei geen enkele breakkans, tot de Rus op 6-5 stond. Haase had de grootst mogelijke moeite om zijn servicegame te behouden en sloeg twee matchpoints weg. Ondertussen weigerde Haase keer op keer de kans op gamewinst te verzilveren en bij Rublev's derde matchpoint ging het fout. Haase maakte op de hem zo kenmerkende wijze een einde aan het duel: een dubbele fout op matchpoint tegen, een onvervalste Roowbin, zoals zijn diehard fans het noemen.

Lantaarnpalen herkennen gezichten

Op elke lantaarnpaal een bewakingscamera die gezichten kan herkennen. Dat wil Singapore. Een proef daarmee begint volgend jaar.

De stadstaat wil de camera's gebruiken om mensenmassa's in de gaten te houden. Ook moet de techniek helpen bij onderzoek na een terreuraanslag. Lamppost-as-a-Platform, noemt Singapore dat, afgekort tot LaaP. "Als onderdeel van de LaaP-proef testen we sensoren op straatlantaarns, waaronder camera's die gezichtsherkenning kunnen ondersteunen", aldus GovTech, een dienst van de overheid.

Het Chinese bedrijf Yitu wil meedoen aan de proef, laat het aan persbureau Reuters weten. Het bedrijf zegt dat zijn platform in staat is om 1,8 miljard gezichten in drie seconden tijd te analyseren. Singapore heeft bijna 6 miljoen inwoners.

Singapore belooft rekening te houden met de privacy van burgers. GovTech zegt niet hoeveel lantaarnpalen meedoen aan de eerste proef. Maar een bestuurder had vorig jaar gezegd dat uiteindelijk alle 110.000 lantaarns moeten worden uitgerust met zulke camera's.

Lantaarnpalen herkennen gezichten
Lantaarnpalen herkennen gezichten (Foto: BuzzT)

Golfer Kodaira pakt eerste zege op PGA Tour

Golfer Satoshi Kodaira heeft zijn eerste zege op de PGA Tour te pakken. De 28-jarige Japanner was de beste tijdens de RBC Heritage op Hilton Head Island in South Carolina. 

De Engelsman Ian Poulter begon de slotdag als leider en speelde degelijk, tot hij halverwege zijn ronde was. Op de back nine, de laatste negen holes, liet hij maar liefst vijf bogeys noteren - vijf keer één slag boven het baangemiddelde.

Poulter viel zo weg en werd uiteindelijk gedeeld zevende, terwijl Kodaira op kwam stomen. De Japanner sloeg op dag twee al een heerlijke ronde van 63 slagen, acht onder par, en met 66 slagen kwam hij op de slotdag gelijk met de Zuid-Koreaan Kim Si-woo.

Kim en Kodaira moesten een play-off spelen om de winnaar te bepalen en met een birdie op de derde extra hole besliste de Japanner het toernooi in zijn voordeel, wat hem 1,2 miljoen dollar opleverde.

Advies aan minister: beperk creatieve mbo-opleidingen

Het aantal mbo-scholieren dat een 'creatieve' mbo opleiding kiest is het afgelopen decennium met 65% gestegen, terwijl het aantal creatieve banen daarmee geen gelijke tred houdt, om het zachtjes uit te drukken. De Commissie Macrodoelmatigheid MBO adviseert nu de minister om in te grijpen.

De Commissie Macrodoelmatigheid MBO (is het niet geweldig, dat we een Commissie Macrodoelmatigheid MBO hebben?) vindt al een tijdje dat scholen veel te ad hoc nieuwe opleidingen starten. De commissie heeft als taak "Onderzoeken van signalen over het niet naleven van de zorgplichten arbeidsmarktperspectief en doelmatigheid door mbo-instellingen en adviseren van de Minister van OCW hierover."
In het nieuwe advies laat de commissie weten dat het met die aansluiting op de arbeidsmarkt nu echt te slecht wordt, en dat je van de scholen mag verwachten dat zij kinderen niet een studie 'artiest' aanbieden met de suggestie dat dit een serieuze beroepsopleiding is.

Scholen mogen zelf nieuwe opleidingen starten, en in de creatieve sector zijn er veel bedrijven die graag veel goedkope werkkrachten gebruiken. Er is weinig nog goedkoper dan een mbo-stagair, en laat dat nu een verplicht onderdeel zijn van een mbo-opleiding. Dus voor de bedoelde opleidingen is wel een overvloed aan stageplaatsen te vinden, wat bij andere mbo-opleidingen juist vaak niet het geval is.
Maar daarna een echte betaalde baan als artiest blijkt veel moeilijker te vinden dan een stageplaats.

Volgens het Financieel Dagblad heeft slechts 66% van de student-artiesten een jaar na het afstuderen minimaal 12 uur per week werk, fors lager dan het landelijk gemiddelde van 84%. En dat terwijl mbo'ers in hun algemeenheid zeer gewild zijn, bleek laatst.

De commissie adviseert nu de minister om twee opleidingen helemaal te schappen en voor een aantal andere opleidingen het aantal deelnemers te beperken. "Je kunt van 16- en 17-jarigen niet verwachten dat zij een heel goede beroepskeuze maken. 60% van de studenten stroomt niet door en heeft een mbo-diploma met onvoldoende waarde op de arbeidsmarkt. Creatieve vaardigheden zijn waardevol, maar rechtvaardigen geen zelfstandige opleiding. Drama is vooral nuttig als onderdeel van een zorg- of docentenopleiding. Het mbo heeft een gezamenlijke verantwoordelijkheid om opleidingen aan te bieden die toekomstperspectief hebben. Zelfregulering betekent niet ieder voor zich en God voor ons allen."

De minister heeft via een woordvoerder gereageerd: "De instellingen zijn eerst zelf aan zet".

Johnson verdedigt ATP-titel Houston, Schmiedlova wint in Bogota

Tennisser Steve Johnson heeft het ATP-toernooi van Houston gewonnen, het enige serieuze toernooi in de VS dat op gravel wordt gespeeld. De Amerikaan was in de finale te sterk voor landgenoot Tennys Sandgren en verdedigde zo met succes zijn titel: 7-6 (2), 2-6, 6-4. Het was de derde ATP-titel uit Johnson's carrière, de 26-jarige Sandgren speelde voor het eerst een finale.

Het WTA-toernooi in het Colombiaanse Bogota leverde de derde toernooiwinst op in de loopbaan van de Slowaakse Anna Karolina Schmiedlova, die in 2015 al eens twee toernooien won. In de finale was Schmiedlova te sterk voor de Spaanse Lara Arruabarrena, die in Bogota vorig jaar de finale verloor en in 2012 het toernooi won. Schmiedlova zegevierde met 6-2, 6-4.

'Shell had meer kunnen doen in klimaatkwestie'

Olie- en gasreus Shell had mogelijk meer kunnen doen om te waarschuwen voor klimaatveranderingen. Dat zei topman Ben van Beurden in een uitzending van Studio Energie. ,,We hadden assertiever moeten en kunnen zijn", aldus de Shell-baas. Hij voegde daar wel aan toe dat het probleem vaak onterecht alleen bij Shell wordt gelegd.

Van Beurden noemde de klimaatkwestie verder een ingewikkeld maatschappelijk probleem dat niet door een partij kan worden opgelost. Volgens hem zit het probleem niet alleen in de C02-uitstoot, maar ook in het gegeven dat er wereldwijd steeds meer energie moet worden geleverd.

Milieudefensie maakte onlangs bekend een rechtszaak tegen Shell aan te spannen. De milieuclub wil dat het olie- en gasconcern zijn beleid aanpast en stopt met het aanrichten van wereldwijde klimaatschade. Van Beurden ging niet in op de eisen van Milieudefensie, maar zei wel dat Shell het klimaatakkoord van Parijs onderschrijft en noemde het teleurstellend dat het zover heeft moeten komen.

'Shell had meer kunnen doen in klimaatkwestie'
'Shell had meer kunnen doen in klimaatkwestie' (Foto: ANP)

Bijen vallen dieven aan

Twee bijendieven in Israël waren er gloeiend bij nadat zij wat steken hebben laten vallen tijdens het stelen van drie bijenkasten.

Het dievenduo plaatste de kasten in de auto met het idee dat de autorit wel goed zou verlopen. Helaas laat zelfs de beste breister wel eens een steekje vallen en al snel bevond het onfortuinlijke duo zich in een wel heel stekelige situatie.

De bijen ontsnapten, kruisten de degens en staken erop los. De politie keek dan ook vreemd op van het tafereel wat zich langs de weg afspeelde. De dieven sloegen elkaar in de hoop de furieuze bijen te verdrijven.

Voor één van de dieven was de steekpartij dermate ernstig dat hij zich moest laten behandelen in het ziekenhuis. De ander mocht direct met oom agent mee en zit vast. Omdat bijenkasten en honing duur zijn is diefstal van bijenvolkeren een groeiend probleem.

Bijen vallen dieven aan
Hier zijn ze nog lief (Foto: ANP)

Minister: Van Lanschot, waak over draagvlak

Een voorgenomen loonsverhoging voor de top van Van Lanschot Kempen is de zakenbank op een waarschuwing van minister Wopke Hoekstra van Financiën komen te staan. Hoekstra wijst erop dat "forse salarisverhogingen" voor topbankiers "niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector".

De minister vindt het "belangrijk dat financiële ondernemingen zich rekenschap geven van hun maatschappelijke functie" bij het vaststellen van de salarissen. Ze moeten dan ook zorgen "voor een maatschappelijk gedragen beloningsbeleid". Hoekstra brengt in herinnering dat hij erover denkt de beloningswetgeving voor banken aan te scherpen.

Van Lanschot wil zijn vier bestuursleden tot een kwart meer salaris geven. Daarbij spiegelde de bank zich aan veel grotere Nederlandse banken en multinationals.

De PvdA heeft om opheldering van Hoekstra gevraagd.

Minister: Van Lanschot, waak over draagvlak
Minister: Van Lanschot, waak over draagvlak (Foto: ANP)

May moet zich verantwoorden voor Lagerhuis

De Britse premier Theresa May moet zich maandag in het Lagerhuis verantwoorden voor de raketaanvallen op doelen in Syrië, die Groot-Brittannië zaterdag samen met de Verenigde Staten en Frankrijk uitvoerde.

Ze komt daarbij voor een kritisch publiek te staan, want ze heeft de gewoonte genegeerd om het parlement van tevoren toestemming te vragen. Daarover is niet alleen de oppositie verbolgen, maar ook een deel van haar eigen achterban van de Conservatieve Partij. Ze heeft de steun van een kleine Noord-Ierse partij nodig, die zich eerder al achter de aanvallen heeft geschaard.

De kopstukken binnen de Conservatieve Partij hebben aangedrongen op fractiediscipline en een stemming die May moet steunen, een teken dat de regering zich in het nauw gedreven voelt.

May moet zich verantwoorden voor Lagerhuis
May moet zich verantwoorden voor Lagerhuis (Foto: ANP)

Donk's Galatasaray neemt koppositie over van Elia's Basaksehir

Galatasaray heeft de koppositie in de Turkse Süper Lig weer terug. Ryan Donk en zijn teamgenoten ontvingen voormalig koploper Basaksehir, met Eljero Elia in de basis, en sloten de topper winnend af.

Na een uur schoot Mariano de 1-0 binnen voor Gala, waarna het nog zeker niet beslist was. Dat gebeurde dan eindelijk in de negentigste minuut: verdediger Serdar Aziz werkte de bevrijdende 2-0 binnen.

Basaksehir begon de speelronde als koploper, maar Besiktas nam die rol vrijdag tijdelijk over. Met 60 punten is het nu Galatasaray dat bovenaan staat, één punt voor Besiktas en Basaksehir. Met 57 punten is ook Fenerbahce nog verre van kansloos in de titelstrijd, waarin nog vijf speelronden te gaan zijn.

Veel van Monty Python te zien op Netflix

Streamingdienst Netflix biedt vanaf deze week alle series van het Britse komediegezelschap Monty Python en twee van de bekendste films aan. Abonnees kunnen nu alle afleveringen van de iconische serie Flying Circus en de bioscoopproducties The Holy Grail en Life of Brian kijken.

Monty Python werd eind jaren zestig opgericht door Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin. Het zestal maakte zich onsterfelijk met 45 afleveringen van Flying Circus, vijf films en een groot aantal boeken. Zij doorbraken met hun sketches de toen conventionele komedieregels met hun onnavolgbare absurdisme.

The Holy Grail uit 1975 was de eerste film van het gezelschap die niet alleen uit losse sketches bestond, maar daadwerkelijk een verhaal vertelde. De film is een parodie op de legende van Koning Arthur. Volgens kenners bevat de film veel scènes die tot het beste werk van Monty Python mogen worden gerekend, zoals de Killler Bunny, de Zwarte Ridder en de Brug des Doods.

Het controversiële Life of Brian uit 1979 is een persiflage op het leven van Jezus Christus en bevatte veel kritiek op religieus fanatisme. Beide films bevatten talloze iconische sketches en dialogen die veel fans nog steeds woordelijk mee kunnen praten.

Veel van Monty Python te zien op Netflix
Veel van Monty Python te zien op Netflix (Foto: BuzzE)

'Casino gehackt via thermometer'

Een thermometer in een aquarium. Meer was er niet nodig om een casino te hacken. De slimme thermometer, die verbonden was met het internet, was niet genoeg beveiligd, waardoor hackers het apparaat wisten te kraken. Uiteindelijk kwamen ze in het bedrijfsnetwerk en maakten ze een lijst met de belangrijkste klanten van het casino buit.

Nicole Eagan, topvrouw van cyberbeveiliger Darktrace, heeft de hack naar buiten gebracht, meldt nieuwssite Business Insider. Het is niet bekend om welk casino het gaat en wat de hackers met de informatie hebben gedaan.

Beveiligers waarschuwen al langer voor zulke slimme apparaten, oftewel het Internet of Things. Wereldwijd zijn er tientallen miljarden geavanceerde apparaten, zoals koelkasten, thermostaten, bewakingscamera's, printers, babyfoons en speelgoed. Zulke apparaten zijn vaak slecht beveiligd.

'Casino gehackt via thermometer'
'Casino gehackt via thermometer' (Foto: BuzzT)

NHL: Crosby leidt Penguins naar 2-1, Golden Knights slaan toe in slotfase

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben in de eerste ronde van de play-offs in de NHL weer een voorsprong genomen tegen de Philadelphia Flyers. Na de eerste twee duels, beiden in Pittsburgh, stond het 1-1, maar in Philadelphia sloegen de regerend kampioenen weer toe.

Sidney Crosby opende de score in de eerste periode en was daarna ook nog eens goed voor drie assists. Een treffer van Travis Sanheim kon de Flyers niet meer helpen en Justin Schultz gooide de deur in de derde periode definitief dicht: 1-5.

De Vegas Golden Knights wonnen beide duels in Las Vegas, maar de Los Angeles Kings kwamen op eigen ijs op voorsprong dankzij Alex Iafallo. In de derde periode sloegen de gasten echter hard toe: Cody Eakin, James Neal en enkele seconden later ook William Karlsson troffen allemaal doel.

De Kings moesten zo ineens in de aanval en dat leverde dankzij Anze Kopitar wel een goal op, maar het bleef bij 2-3. De dit seizoen in de NHL debuterende Golden Knights zijn zo nog één zege verwijderd van de tweede ronde.

Uitslagen NHL zondag, eerste ronde play-offs
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 1-5 (1-2 in best-of-7)
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 6-2 (1-2 in best-of-7)
Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 4-5 OT (0-2 in best-of-7)
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 2-3 (0-3 in best-of-7)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

100e Atletico-goal Torres helpt Seedorf

Atletico Madrid heeft zondag prima zaken gedaan in de strijd om de tweede plek in La Liga en is nu definitief zeker van Champions League-deelname. In eigen huis werd met 3-0 gewonnen van Levante en dat was ook goed nieuws voor trainer Clarence Seedorf van Deportivo la Coruña.

Angel Correa opende de score voor de thuisploeg, Antoine Griezmann verdubbelde de voorsprong kort na rust. De eindstand werd bepaald door Fernando Torres en voor het kind van de club was dat zijn honderdste goal namens Atletico, waar hij na dit seizoen weer vertrekt.

Deportivo staat achttiende, de eerste van drie degradatieplekken, maar won zaterdag knap bij Athletic de Bilbao. De tweede zege op rij en het puntverlies van Levante zorgen ervoor dat het verschil met lijfsbehoud voor Seedorf en co nog vier punten is.

Uitslagen La Liga zondag
Atletico Madrid - Levante 3-0
Eibar - Alaves 0-1
Getafe - Espanyol 1-0
Malaga - Real Madrid 1-2

[esports] Dallas Fuel neemt afscheid van hoofdcoach en nieuwe speler

Dallas Fuel, één van de twaalf teams die strijden in de Overwatch League, heeft afscheid genomen van hoofdcoach Kyle “KyKy” Souder en van speler Dong-jun “Rascal” Kim. Dit volgt na teleurstellende resultaten in het eerste seizoen.

Dallas Fuel staat momenteel tiende in de Overwatch League en heeft de torenhoge verwachtingen nooit waar weten te maken. Het team erkent dat KyKy een grote uitdaging kreeg voorgeschoteld, maar dat nu het moment is aangebroken voor verandering om het team een nieuwe boost te geven. Emanuel “Peak” Uzoni is de interim hoofdcoach tot Dallas Fuel een nieuwe hoofdcoach heeft aangetrokken. Kang “Vol’Jin” Min-Gyu is aangetrokken als nieuwe assistent coach.

DPS-speler Rascal, die slechts een aantal weken bij Dallas Fuel speelt, is ook losgelaten. Er was de hoop dat Rascal een impuls en flexibiliteit zou geven aan het team, maar door een gebrek aan toewijding aan het team en de onwil om met zijn team te communiceren is zijn potentieel nooit vervuld.

Het transferseizoen is afgelopen, dus Dallas Fuel moet het met één speler minder zien te doen. Het eerste seizoen van de Overwatch League duurt tot 28 juli.

Overwatch League Inaugural Season

Dost helpt Sporting aan knappe zege, Porto wint topper

Sporting Lissabon heeft de week waarin het in de Europa League werd uitgeschakeld afgesloten met een spectaculaire zege in de Portugese Primeira Liga. Belenenses werd op eigen veld geklopt, maar het ging bijzonder moeizaam: 3-4.

Hassan Yebda zette Belenenses na zeven minuten al via een strafschop op 1-0, maar krap vijf minuten later tekende Bas Dost met zijn 32e goal van het seizoen voor de gelijkmaker. Vier minuten later zorgde Gelson Martins voor de 1-2, waarna Marcos Acuña voor rust zelfs 1-3 maakte.

De Leões kwamen in de tweede helft in de problemen: Lica en Fredy (penalty) brachten de thuisploeg op gelijke hoogte. Kort daarop kreeg Yebda na een elleboogstoot op Dost zijn tweede gele kaart en dus had Sporting een man meer. Bruno Fernandes, aangever van de eerste twee goals, kreeg nu zelf de kans en zette de 3-4 eindstand op de borden.

Koploper Benfica ging op eigen veld onderuit tegen concurrent FC Porto. Hector Herrera schoot in de laatste minuut van twintig meter raak en besliste het duel: 0-1. Porto wipt zo over Benfica naar de eerste plaats, met vier duels te gaan. De ploeg staat twee punten voor Benfica, terwijl Sporting met vijf punten achterstand ook nog niet kansloos is.

Spreekstalmeester Macklemore overwint in AFAS Live

"Als je op een stoel zit, ga dan nu staan, want dit is een hiphopshow en wij zijn hier om een feestje te bouwen". Het is het startschot van Macklemore, ook wel bekend als Ben Haggerty, voor een geweldige avond in de AFAS Live. Hij laat vanavond weer eens op een glorieuze manier zien hoe hiphopshows niet buitensluiten, maar alles en iedereen omarmen. Alles bij elkaar zorgt dit voor een topcombinatie.

'Druk op Zuckerberg neemt toe'

Aandeelhouders van Facebook zetten steeds meer vraagtekens bij de mate van controle die oprichter en topman Mark Zuckerberg over het bedrijf heeft. Ook willen beleggers dat het bedrijf een onafhankelijke president-commissaris krijgt, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Nu heeft Zuckerberg nog een dubbelrol als topman en president-commissaris.

Institutionele beleggers zijn na het schandaal rond Cambridge Analytica scherper naar Facebook gaan kijken. Onder meer de schatkistbeheerders van de staat Illinois en de stad New York roepen op tot verandering. Zo willen zij ook drie nieuwe, onafhankelijke toezichthouders benoemen die kennis hebben van data en ethiek.

Zuckerberg heeft 14 procent van de aandelen, maar 60 procent van het stemrecht in Facebook. Hij liet onlangs in een interview bij het onlinemedium Vox nog weten dat Facebook-aandeelhouders blij moeten zijn dat het bedrijf achter het sociale netwerk door een enkele meerderheidsaandeelhouder wordt gecontroleerd. "We zijn niet overgeleverd aan de grillen van kortetermijninvesteerders", aldus Zuckerberg.

Agossie wat cute!
Mark op z'n kinderzitje

Recordhoeveelheid sneeuw in midwesten VS

In het midwesten van de Verenigde Staten is zondag een record hoeveelheid sneeuw gevallen en zijn er enorm lage temperaturen gemeten. Daarnaast had het oosten van de VS last van tornado's.

De meeste sneeuw viel in de staten Wisconsin en Minnesota. Daar viel tussen de 50 en 60 centimeter, wat in veel plaatsen een record was.

In de staat Michigan is ongeveer 46 centimeter sneeuw gevallen en zaten rond de 310.000 huishoudens zonder stroom. De verwachting is dat de stroom in veel gevallen pas dinsdag weer terug is.

Tegelijkertijd had een groot deel van de VS last van hevige winden en soms zelfs tornado's. In North Carolina is een motorrijder omgekomen doordat hij geraakt werd door een boom die was losgekomen door de wind.

De wind zorgde samen met de sneeuw en ijsvorming voor grote problemen voor elektriciteitsbedrijven en vliegvelden. Zondag zijn 1804 vluchten geschrapt door de weersomstandigheden.

Recordhoeveelheid sneeuw in midwesten VS
Recordhoeveelheid sneeuw in midwesten VS (Foto: ANP)

Opnieuw toename Lyme-patiënten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. Bij de vorige peiling, in 2014, kwamen er 25.000 slachtoffers bij. In de afgelopen twintig jaar is het aantal mensen dat Lyme opliep verviervoudigd, zegt de RIVM aan het begin van de Week van de teek.

De ziekte van Lyme is een infectie die ontstaat door de Borreliabacterie op teken en gevolgen kan hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, huid en hart. De speciale week is er om mensen extra alert te maken op teken, de boosdoeners die je vooral kunt oplopen in het bos, in de duinen, in een parkje of zelfs in je eigen tuin.

Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten, dus lang niet iedereen wordt ziek. De teken laven zich graag aan menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen. Heb je een teek, dan moet je hem er zo snel mogelijk uit zien te peuteren en de plek nog drie maanden goed in de gaten houden. Krijg je een ring- of vlekvormige uitslag of klachten, dan moet je naar de dokter.

De Lymevereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM richtten het afgelopen jaar het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe) op voor onderzoek naar de ziekte. ,,Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet. Via tekenradar.nl kunnen mensen met tekenbeten en Lyme zich aanmelden voor ons onderzoek", aldus RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard. ,,Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld."

,,We zijn nog hard op zoek naar kinderen en volwassenen die onlangs de ziekte van Lyme hebben gekregen na een tekenbeet om dit belangrijke onderzoek af te kunnen ronden", aldus Van den Wijngaard.

Opnieuw toename Lyme-patiënten
Opnieuw toename Lyme-patiënten (Foto: ANP)

Klassieke minigames in Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts III heeft minigames in een wel erg nostalgische stijl. De Classic Kingdom bevat minigames zoals we kennen uit de jaren 80, op de toenmalige LCD-handhelds maar dan in de stijl van de oude Disney-tekenfilms.

Kingdom Hearts III komt dit jaar uit op PlayStation 4 en Xbox One. Tijdens de komende E3 in juni gaan we dan eindelijk weten vanaf wanneer we in al die Disney-werelden kunnen rondrennen met Sora bijgestaan door Donald en andere Disney-figuren.

Drill Sergeant uit Full Metal Jacket overleden

R. Lee Ermey, onder meer bekend uit Full Metal Jacket, is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn manager zondag bekend. Hij was ingehuurd om een acteur te leren hoe hij drill-instructeur moest spelen, maar bleek dermate charismatisch en overtuigend dat hij de rol kreeg.

Ermey was in zijn jongere jaren sergeant in het Amerikaanse leger en werd ook na zijn overstap naar Hollywood geregeld gecast als militair of politieman. Zo was hij te zien als Majoor Tilman in Mississippi Burning, sheriff Hoyt in de The Texas Chainsaw Massacre-remake, generaal Platt in Body Snatchers en als een politiechef in Se7en. Voor zijn rol als Wachtmeester Hartman in Stanley Kubricks Full Metal Jacket werd hij genomineerd voor een Golden Globe.

Zelfs in zijn werk als stemacteur kreeg Ermey vaak rollen van mannen met autoriteit: hij sprak de speelgoedlegerleider Sarge in voor de Toy Story-films, en was de stem van de gevangenisbaas in SpongeBob SquarePants.

Volgens zijn manager werden de gevolgen van een longontsteking de acteur fataal.


FOK! Wat een weer: droog met (of zonder) stapelwolken

Enkele wolkenvelden en in het noordoosten regent het nog af en toe. Van het zuidwesten uit klaart het verder op en wordt het overal droog. Overdag schijnt de zon geregeld, maar er komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in de kustprovincies tot 17°C in het oosten van het land. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig en draait geleidelijk naar een westelijke richting.

In de nacht naar dinsdag klaart het breed op en blijft het droog, vooral in het oosten kan zich lokaal een mistbank vormen. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De zwakke tot matige wind draait naar het zuid- tot zuidoosten.

Dinsdag overdag is het nagenoeg onbewolkt en schijnt de zon volop. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 13°C in het Waddengebied en 20°C in het zuidoosten. De wind draait naar het zuid- tot zuidwesten en is matig van kracht.

De dagen daarna droog, zonnig en warm weer. In het weekend minder warm en zondag mogelijk regen of een bui. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Brug met herdenkingsplek in Nijmegen (Foto: qltel)
Brug met herdenkingsplek in Nijmegen (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

PSG vernedert Monaco in kampioenswedstrijd

Paris Saint-Germain heeft zich in stijl gekroond tot Frans landskampioen. Dat werd de club al in 2013, 2014, 2015 en 2016, maar AS Monaco won de titel vorig seizoen. De Parijzenaren waren dat niet vergeten en namen zondagavond snoeihard wraak.

Giovani Lo Celso opende de score na een klein kwartiertje en krap tien minuten later lag Monaco te kermen op de pijnbank: Edison Cavani, Angel di Maria en nog eens Lo Celso zorgden al snel voor 4-0, waarna Rony Lopes de Monegaskische eer kort voor rust nog een beetje kon redden.

In de tweede helft zette PSG bij vlagen nog eens aan om aan alle onzekerheid een einde te maken. Di Maria tekende na een klein uur voor 5-1, de 6-1 volgde na een fraaie kopbal van Radamel Falcao, met de kanttekening dat Falcao een Monaco-speler is en in eigen doel kopte. Julian Draxler zette de 7-1 eindstand op het bord.

Dat PSG de zevende titel zou veroveren is niet verrassend. Vanaf de derde speelronde had de club de leiding in handen, thuis werd elke wedstrijd gewonnen en alleen Strasbourg en Olympique Lyon konden drie punten afsnoepen.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Montpellier - Bordeaux 1-3
Troyes - Olympique Marseille 2-3
Paris Saint-Germain - AS Monaco 7-1

MLB: 'Big Sexy' komt net tekort voor historische perfect game

Lang leek er zondag iets heel bijzonders te gebeuren op het Minute Maid Park in Houston, waar de honkballers van de Astros het opnamen tegen de Texas Rangers. Niemand minder dan de 44-jarige werper Bartolo Colon was hard op weg naar een perfect game, negen innings zonder ook maar één tegenstander op de honken te laten komen.

Om aan te geven hoe bijzonder dat is: in een goede 140 jaar en meer dan tweehonderdduizend wedstrijden is het pas 23 keer gebeurd dat een werper een perfect game gooide, voor het laatst in 2012. Colon was na zeven innings nog altijd op weg en Big Sexy - hij brengt een stevige 130kg de heuvel op - zou de oudste werper ooit worden om dat voor elkaar te krijgen.

In de achtste inning kwam er echter een einde aan. Carlos Correa kreeg vier keer een bal wijd en mocht dus naar de eerste honk lopen, terwijl Josh Reddick ook nog eens een double sloeg. Weg perfect game, maar de Rangers wisten in de eerste extra inning dankzij Robinson Chirinos alsnog de winst te pakken: 3-1.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 3-1
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 2-3
Miami Marlins - Pittsburgh Pirates 3-7
New York Mets - Milwaukee Brewers 3-2
Tampa Bay Rays - Philadelphia Phillies 4-10
Washington Nationals - Colorado Rockies 5-6
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 7-2
San Diego Padres - San Francisco Giants 10-1
Seattle Mariners - Oakland Athletics 1-2
Houston Astros - Texas Rangers 1-3 (1 extra inning)

Colon flirt met perfectie (Bron: YouTube)

NBA: Fraaie buzzer beater mag niet baten voor Bucks, nipte winst Rockets

Ook de acht basketbalteams die nog niet begonnen waren aan de play-offs in de NBA zijn zondag van start gegaan, waardoor in alle acht duels nu één wedstrijd gespeeld is. 

We beginnen in het TD Garden in Boston, waar de Celtics het opnamen tegen de Milwaukee Bucks. Het ging vrijwel de hele wedstrijd gelijk op, hoewel de Celtics in de slotfase de overhand leken te heben. Toch kwamen de Bucks terug, maar een driepunter van Terry Rozier gooide de boel met nog een halve seconde te spelen op slot, zo leek het.

Dat was verkeerd gedacht, want Khris Middleton liet een werkelijk prachtig staaltje basketbal zien: in een halve seconde ving hij de bal, mikte hij richting de basket en vuurde hij een driepunter af, die in the buzzer binnen viel: 99-99, overtime. In overtime waren de Celtics dan toch wat te sterk, waardoor Boston alsnog won met 113-107.

De Houston Rockets hadden het in eigen huis niet makkelijk met de Minnesota Timberwolves, maar gelukkig voor de thuisfans was daar elke keer weer, uiteraard, James Harden. Met 44 punten, waaronder een aantal heerlijke drietjes, speelde hij de Rockets naar een felbevochten 104-101 overwinning en dus de voorsprong in de serie.

LeBron James en zijn Cleveland Cavaliers waren thuis niet opgewassen tegen de Indiana Pacers, die vooral in het laatste kwart hard toe konden slaan. Onder leiding van Victor Oladipo wonnen de Pacers met 80-98. Driepuntsmachine Paul George (8 van de 11 gingen raak) en Russell Westbrook hielpen de Oklahoma City Thunder thuis aan een moeizame 116-108 overwinning op de Utah Jazz.

Voor wie het zondag gemist heeft, nog even een dienstmededeling: de samenvattingen van de NBA-wedstrijden zijn in de Nederlandse ochtend spoilervrij te zien op dit YouTube-kanaal, vrijwel gelijk na de wedstrijd.

Uitslagen NBA zondag
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 113-107 OT (1-0 in best-of-7)
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 80-98 (0-1 in best-of-7)
Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 116-108 (1-0 in best-of-7)
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 104-101 (1-0 in best-of-7)

De laatste 15 seconden reguliere speeltijd tussen de Celtics en Bucks (Bron: YouTube)

Aanhouding om gestolen partij chocopasta en speculoos

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zondag 15 april samen met de politie een aanhouding verricht in verband met op Facebook aangeboden, gestolen potten chocopasta en Speculoos. De potten waren bestemd voor vernietiging maar zijn gestolen. Ook is een deel van de gestolen partij aangetroffen.

Naar aanleiding van een melding van de Belgische collega's van het FAVV, het Federaal Agentschap van de veiligheid voor de voedselketen, heeft de NVWA op 14 april eerst een veiligheidswaarschuwing verspreid om geen potten chocopasta en Speculoos via Facebook te kopen, in verband met mogelijke schade voor de gezondheid.

De waarschuwing betrof uitsluitend producten die via Facebook werden aangeboden en niet producten die in de winkel verkrijgbaar zijn. Het onderzoek is een samenwerking van de IOD, politie en Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De veiligheidswaarschuwing is nog steeds van kracht.

Forum wil Leefbaar zo nodig loslaten

Forum voor Democratie (FvD) en Leefbaar Rotterdam zijn bereid hun alliantie te beëindigen, als dat ertoe leidt dat andere partijen in de Maasstad een college willen vormen met Leefbaar. De onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur verlopen moeizaam. FvD wijt dat aan het feit dat D66 bezwaren heeft tegen het verbond tussen dat Leefbaar Rotterdam is aangegaan met de partij van Thierry Baudet.

FvD zegt overigens de alliantie pas te willen beëindigen na installatie van een nieuw college met Leefbaar erin. Lijsttrekker Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam laat desgevraagd weten dat hij er net zo over denkt. Op de vraag of hij verwacht dat dit andere partijen over de streep zal trekken, antwoordt Eerdmans bevestigend.

Leefbaar haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen elf zetels en blijft daarmee de grootste van de stad. Twee verkenners zijn nog bezig de coalitieopties te inventariseren. Ze spreken naast Leefbaar Rotterdam ook met VVD, GroenLinks, PvdA, D66 (allen vijf zetels) en CDA (twee zetels).

De fractievoorzitters van D66 en PvdA, die zich eerder zeer kritisch toonden over de alliantie van Leefbaar en FvD, waren zondagavond niet bereikbaar. D66-fractievoorzitter Said Kasmi sprak tegen RTV Rijnmond van een "bemoedigende stap". "Ik ben nu benieuwd of Leefbaar dit ook bevestigt", zei hij. Dat is dus het geval.

Forum wil Leefbaar zo nodig loslaten
Forum wil Leefbaar zo nodig loslaten (Foto: ANP)

Behandeling Barbara Bush gestaakt

De voormalige Amerikaanse first lady Barbara Bush laat zich niet langer medisch behandelen. De 92-jarige echtgenote van oud-president George H. W. Bush zal zich "richten op palliatieve zorg", meldt haar familie. Die trad niet in detail over de aard van de gezondheidsproblemen.

Een bron rond de familie zei tegen CNN dat Barbara Bush het afgelopen jaar herhaaldelijk is opgenomen in het ziekenhuis. Ze wordt volgens de bron verzorgd in haar huis in Houston en wil niet meer terug naar het ziekenhuis. Haar familie meldt dat "ze wordt omringd door een gezin waar ze dol op is. Ze waardeert de vele lieve berichten en vooral de gebeden die ze ontvangt."

Barbara Bush is ook de moeder van een voormalige president. Haar zoon George W. Bush zat van 2001 tot 2009 in het Witte Huis. Echtgenoot George H. W. Bush was van 1989 tot 1993 aan de macht.

Behandeling Barbara Bush (92) gestaakt
Behandeling Barbara Bush (92) gestaakt (Foto: ANP)

4 procent van jongeren heeft geen werk of opleiding

In 2017 was 4 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar niet aan het werk, en volgde ook geen opleiding. Dat komt neer op 84.000 jongeren. Ruim vier op de tien geven aan ook niet te willen of kunnen werken. Gezondheidsproblemen zijn de meest genoemde reden. Dit blijkt uit recent CBS-onderzoek op basis van de Enquête beroepsbevolking.
Het percentage jongeren dat zowel niet werkt als geen opleiding volgt, is in Nederland het laagst van alle EU-landen. Het EU-gemiddelde lag in 2016 op 12 procent. In Italië was dit aandeel met 20 procent het grootst.

In Nederland schommelt het percentage jongeren die niet werken en niet studeren al jaren rond de 5 procent. Ook het EU-gemiddelde is al jaren vrij stabiel. Er zijn ook landen waar het percentage niet-werkende en niet-onderwijsvolgende jongeren tussen 2007 en 2016 is toegenomen, bijvoorbeeld in Roemenië en Griekenland. In Denemarken en België is dit percentage gedaald.

Ruim vier op de tien willen of kunnen niet werken
43 procent van de jongeren die niet werken én geen onderwijs volgen, geeft aan dat ze niet willen of kunnen werken. Deze groep staat het verst af van de arbeidsmarkt. Daarnaast kan bijna een op de vijf niet direct beginnen, of heeft niet recent naar werk gezocht.
Bijna een derde van de niet-werkende en niet-onderwijsvolgende jongeren is actief op zoek naar werk en is daar ook direct beschikbaar voor. Zij behoren tot de werkloze beroepsbevolking. De in- en uitstroom in de groep niet-werkende en niet-onderwijsvolgende jongeren is groot. Zo heeft een derde binnen drie maanden werk gevonden of is weer een opleiding gaan volgen.

Gezondheid belangrijkste reden om niet te kunnen werken
Voor degenen die niet willen of kunnen werken is ziekte of arbeidsongeschiktheid de meest voorkomende reden. Daarnaast geeft 12 procent aan vanwege studie of een opleiding niet te willen werken. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren die binnen afzienbare tijd weer beginnen met een opleiding. Verder geeft 6 procent de zorg voor het gezin of het huishouden als reden. Vergeleken met hun leeftijdsgenoten hebben niet-werkende en niet-onderwijsvolgende jongeren bijna twee keer zo vaak een of meer kinderen.

4 procent van jongeren heeft geen werk of opleiding
4 procent van jongeren heeft geen werk of opleiding

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.