Sensatie Kawauchi in marathon Boston, Nageeye 7e

De Japanner Yuki Kawauchi heeft in de marathon van Boston voor een daverende sensatie gezorgd. De 31-jarige semi-prof schreef de oudste jaarlijkse stadsmarathon ter wereld op zijn naam na een fantastisch gelopen race.

Al in de eerste meters ging Kawauchi er vandoor in het echt gruwelijk natte Boston, maar binnen afzienbare tijd werd hij zoals te verwachten viel teruggepakt door de groep met favorieten. Daarin liep onder meer titelverdediger en wereldkampioen Geoffrey Kirui en het was de Keniaan die de macht in handen nam.

Kirui bouwde gestaag aan zijn voorsprong en leek niet meer bij te halen. Zijn voorsprong van bijna anderhalve minuut werd in de laatste kilometers echter heel snel kleiner: Kawauchi vond nog eens een extra brandstoftank, gooide de turbo erop en voor men met de ogen kon knipperen was de Japanner de nieuwe leider en zelfs de winnaar van de befaamde marahon. 

Kawauchi's winnende tijd, 2:15.58 uur, was de langzaamste winnende tijd sinds Jack Fultz de marathon in 1976 op zijn naam schreef (2:20.19). Het was sowieso een bijzondere prestatie, want eerder dit jaar kwam de Japanner al in het nieuws nadat hij in ijzige kou voor maar liefst de 76e keer onder de 2:20 uur dook, een wereldrecord.

De Nederlander Abdi Nageeye kende een wat moeizame start, maar kwam daarna lekker op dreef en liep kort achter Kawauchi zelfs lang op de vierde plek. In de slotfase had hij het echter bijzonder zwaar: de laatste 2,2 kilometer legde Nageeye af in een minuut of tien en hij viel terug naar plek zeven in 2:23.16 uur.

Bij de vrouwen was de winst voor Desiree Linden. De Amerikaanse bouwde de wedstrijd fantastisch op, ging in de beslissende fase voorbij aan de concurrenten en won in 2:39.54, de langzaamste winnende tijd sinds 1978. Het was de eerste keer sinds 1985 dat een Amerikaanse vrouw de marathon in Boston won.