Bilbao wint openingsetappe in Tour of the Alps

Pello Bilbao heeft de openingsetappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Spanjaard van Astana reed op vijf kilometer van de streep uit de groep van de favorieten en hield het vol. Ploeggenoot Luis Leon Sanchez werd op zes seconden tweede, voor de Colombiaan Ivan Ramiro Sosa.

Het was even wachten tot de juiste vluchtgroep kon wegrijden in de Tour of the Alps, maar uiteindelijk lukte het negen renners, met daarbij de Nederlander Pascal Eenkhoorn van LottoNL-Jumbo.

De kopgroep pakte een drie minuten op het peloton, maar Groupama-FDJ en Sky hielden alles onder controle in het peloton. Met nog dertien kilometer te rijden werden ze ingelopen door de kop van het peloton.

Bij het inlopen zag Sébastian Reichenbach zijn kans op de klim van tweede categorie. De Zwitser van Groupama-FDJ kreeg snel het gezelschap van Giulio Ciccone en Nikita Stalnov, waarna Ciccone snel de andere achter zich liet. Thibaut Pinot probeerde ook in de aanval te gaan, maar de Franse klimmer kreeg niet veel ruimte van Team Sky.

In de laatste kilometers van de klim naar Serrada probeerde Chris Froome het ook even. Alleen George Bennet, Pinot en Domenico Pozzovivo konden de Brit van Team Sky volgen. In de afdaling kwam er een achtervolgende groep met onder andere Fabio Aru en Miguel Angel Lopez. Lopez had meerdere ploeggenoten in de voorste groep zitten en speelde dat in de afdaling goed uit.

Met vijf kilometer te gaan koos Bilbao voor de aanval en kwam solo aan in Folgaria. In de laatste kilometer ging ook Sosa in de aanval, maar daar reageerde Sanchez goed op en sprintte naar de tweede plaats achter zijn ploeggenoot.