Valgren Andersen wint de Amstel Gold Race

Michael Valgren Andersen heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De Deen kwam na 263 kilometer eerste over de meet in Vilt. De renner van Astana maakte deel uit van een favorietengroep, waaruit hij op twee kilometer van de meet ontsnapte samen met Roman Kreuziger, die als tweede over de streep kwam. Enrico Gasparotto eindigde als derde.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van negen renners met daarbij twee Nederlanders: Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) en Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij). Zij hadden het gezelschap van Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Matteo Bono (UAE Emirates), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Edward Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). Al snel had de kopgroep meer dan een kwartier te pakken op het peloton.

Met nog negentig kilometer te gaan was de voorsprong gehalveerd, dankzij het werk van de ploegen van Alejandro Valverde (Movistar) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Het verschil bleef langzaam teruglopen en met nog veertig kilometer was de voorsprong gezakt tot twee minuten. In de kopgroep moest Tankink als een van de eerste lossen. Op de Eyserbosweg, 37 kilometer voor de streep, was het Kreuziger die versnelde maar alle grote mannen waren mee.

In aanloop naar de Keutenberg was het Ion Izagirre die in de aanval trok. De Bask van Bahrein-Merida kreeg vijftien seconden voorsprong, maar werd onder leiding van Michal Kwiatkowski weer teruggepakt. Het peloton viel stil en daar profiteerde Kreuziger samen met Gasparotto van. Het tweetal reed bij de laatste keer Cauberg naar de koplopers toe. Het uitgedunde peloton begon een halve minuut later er aan. Floris de Tier probeerde vanuit het peloton de sprong naar voren te maken, maar de Belg van LottoNL-Jumbo slaagde niet in zijn opzet.

Na de Cauberg op een oplopend stuk trok Valverde door. Enkel Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Michael Valgren en Tim Wellens konden de Spanjaard volgen. Met nog dertien kilometer te fietsen sloten ze aan bij de kopgroep, met nog steeds de vroege vluchters Van Riesbeek, Bono, Craddock en Van Hecke.

De eerste achtervolgers met Kwiatkowski en Gilbert bleven hangen op twintig seconden van de kopgroep. In de kopgroep was er geen samenwerking en daar porbeerde Van Riesbeek van te profiteren, maar de renner van Roompot-Nederlandse Loterij kreeg niet de ruimte.

Op de laatste beklimming van de dag, de Bemelerberg, probeerde Fuglsang het. De Deen had een klein gaatje te pakken, maar Valverde reed het gat dicht. Snel daarna maakte ook Alaphilippe de aansluiting samen met Sagan, Gasparotto, Kreuziger, Valgren en Wellens.

Nadat de beklimmingen op waren was Astana de enige ploeg met twee renners. De rest van de kopgroep bestond allemaal uit eenlingen. Eerst probeerde Valgren Andersen het, maar daar reageerde Wellens samen met Sagan op. Op ruim twee kilometer van de meet had Valgren Andersen meer succes. De Deen van Astana sprong samen met Kreuziger weg, waarna Sagan ditmaal niet reageerde. De Deen en de Tsjech hadden al snel tien seconden bij elkaar. Het tweetal bleef in de laatste kilometer goed samenwerken, waarna Valgren Andersen de snelste bleek. Gasparotto wist zich nog naar de derde plek te rijden. In de sprint om plek vier bleef Sagan Valverde voor.

Het is voor Valgren zijn tweede zege van het seizoen. Eind februari was hij ook al de beste in Omloop van het Nieuwsblad.

Valgren Andersen wint Amstel Gold Race
Valgren Andersen wint Amstel Gold Race (PRO SHOTS/George Deswijzen)