Wereldkampioene Blaak sprint naar de winst in Amstel Gold Race bij de vrouwen

Chantal Blaak heeft de Amstel Gold Race bij de vrouwen gewonnen. De wereldkampioene was in een sprint met drie de snelste voor Lucinda Brand en Amanda Spratt. 

Lang bleef het peloton in de vrouwenversie van de Amstel Gold Race gesloten. Pas op de Keutenberg was er enige afscheiding in het peloton. Bij het ingaan van de eerste van drie finalerondes ontstond er een kopgroep van acht rensters: Blaak (Boels-Dolmans), Markus (WaowDeals) en Brand (Sunweb), Spratt (Mitchelton-Scott), Alexis Ryan (Canyon SRAM), Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Audrey Cordon-Ragot en Giorgia Bronzini (beiden Wiggle High5). De samenwerking liep goed tussen de dames en pakte meer dan twee minuten voorsprong op het peloton, waar de samenwerking ver te zoeken was, vanwege dat alle grote ploegen in de kopgroep aanwezig waren.

Op de voorlaatste passage van de Cauberg bleek Blaak al de sterkste van de kopgroep. De Nederlandse van Boels-Dolmans kreeg in eerste instantie alleen Ryan met zich mee en later maakte ook Spratt de aansluiting. In de afdaling sloot ook de rest van de kopgroep aan, behalve de Finse Lepistö en de Italiaanse Bronzini.

Met nog tien kilometer was het verschil weer teruggebracht tot de minuut, vooral dankzij het werk van Rozanne Slik (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope), maar eenmaal het werk van haar gedaan was liep het verschil weer op naar de twee minuten, ondanks dat er ook geen goede samenwerking was in de kopgroep.

Iedereen keek naar de wereldkampioene Blaak, maar de Nederlandse reageerde op elke aanval. Vlak voor het opdraaien van de laatste Cauberg kwamen Lepistö en Bronzini weer aansluiten, maar moesten er ook weer direct vanaf. Spratt zorgde voor afscheiding in de kopgroep. Alleen Blaak en Brand konden de Australische volgen op het steilste gedeelte van de Cauberg. Daarna probeerde Brand het nog een paar keer, maar Blaak reageerde direct op de Nederlandse van Sunweb.

De drie leiders mochten gaan sprinten om de overwinning. Spratt nam in de laatste kilometer de leiding en reed in een rap tempo naar de finish. Brand begon als eerste aan de sprint, waarna Blaak makkelijk eroverheen ging en sprintte naar haar tweede zege van het seizoen.

Chantal Blaak wint. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Chantal Blaak wint. (PRO SHOTS/George Deswijzen)