FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 december 2017

Alles-in-éénmalware kan telefoon slopen

Cyberbeveiliger Kaspersky heeft een opvallend schadelijk programma ontdekt, Loapi genaamd. Die is alles-in-een: hij kan andere malware installeren, sms'jes kapen, pop-upreclame opdringen en ongevraagd abonnementen afsluiten. Loapi kan de gebruiker ook om de tuin leiden: hij doet of hij antivirussoftware is en overtuigt de gebruiker om de echte beveiliging uit te schakelen.

Een Zwitsers zakmes, noemt Kaspersky het. Loapi richt zich op Android-apparaten. Hij kan de rekenkracht van een getroffen apparaat gebruiken om monero te winnen. Monero is een virtuele munteenheid die anoniemer en dus moeilijker te traceren is dan de bitcoin. Bovendien kan hij een getroffen apparaat gebruiken om een DDoS-aanval uit te voeren.

Met al die taken kan Loapi zo veel vragen van een toestel, dat batterij en processor letterlijk oververhit raken.

Alles-in-éénmalware kan telefoon slopen
Alles-in-éénmalware kan telefoon slopen (Foto: BuzzT)

Twente knikkert Ajax na strafschoppen uit beker

FC Twente heeft in de achtste finales van de KNVB Beker afgerekend met Ajax. Dat had de nodige voeten in de aarde, want de Tukkers hadden er wel strafschoppen voor nodig.

Justin Kluivert zorgde in de eerste helft voor een van de weinige hoogtepunten door de score op prima wijze te openen. Beide teams kregen in de tweede helft kansen, maar Ajax leek op weg naar de kwartfinales. In de 91e minuut ging het echter nog fout voor de bezoekers: Oussama Assaidi schoot de gelijkmaker via Joël Veltman binnen.

In de verlenging werd niet gescoord en dus moesten strafschoppen genomen worden. Adnana Tighadouini schoot namens Twente mis, Hakim Ziyech deed dat namens Ajax. Keeper Joël Drommel keerde uiteindelijk de penalty van Mathijs de Ligt, waardoor Twente een ronde verder gaat.

FC Twente

1 - 1

AFC Ajax

 90+1' Assaidi    18' Kluivert
 
 Gele kaart: Holla,Cuevas, (FC Twente), S.de Jong,Dijks, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Lam (111/2xg) (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26.700
Arbiter: v.Boekel
Bijzonderheden: Twente wint penaltyreeks met 6-5
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest
Hooiveld
Bijen
Thesker
Cuevas
Lam
Jensen
Holla
Boere
Assaidi
  Onana
Veltman
De Ligt
F. de Jong
Dijks
Van de Beek
Schöne
Ziyech
Neres
Dolberg
Kluivert

Witcher 3 gepatcht voor Xbox One X

Speciaal voor bezitters van de krachtigste console op de markt is er een upgrade patch uitgegeven voor The Witcher 3: Wild Hunt. Naast meer grafische toeters, bellen en ondersteuning voor HDR, kun je nu ook kiezen tussen de 4K- en de Performance-modus. Een vergelijkbare patch was uitgekomen voor PlayStation 4 Pro.

Witcher 3 - Keuze

De 4K-modus gaat voor 4K-beeld (of supersampling als je een beeldscherm met een lagere resolutie hebt) op 30 fps. In de Performance-modus is het uitganspunt 60 fps, waarbij er af en toe nog steeds een 4K-rsolutie kan worden gehaald. PlayStation 4 Pro-eigenaren krijgen binnenkort een aanvullende patch om ook hierop grafische tweaks, HDR en andere fratsen toe te voegen. Natuurlijk staat er niets gepland voor de pc-gamers.

Witcher 3 - 4K

Witcher 3 - Performance

Sponsors Voetbal Inside willen gesprek met RTL

Twee sponsors van het programma Voetbal Inside zijn niet blij met de commotie over de vermeend seksistische en racistische uitspraken van de analisten Johan Derksen en René van der Gijp en presentator Wilfred Genee. Heineken Nederland, dat Amstel Bier produceert, en producent Gillette zijn in gesprek met RTL hierover, maakten zij woensdag bekend.

Sylvana Simons en Sunny Bergman deden dinsdag een oproep aan adverteerders van het programma om zich terug te trekken vanwege de doorlopende lompe opmerkingen van de drie.

Heineken stelt in een verklaring. ,,We moeten ons altijd blijven afvragen of de inhoud van een gesponsord programma past bij de waarden van ons merk."

Gillette zegt pal te staan voor diversiteit. ,,Wij steunen op geen enkele manier uitlatingen die mensen kunnen kwetsen op basis van hun huidskleur, hun geslacht of hun seksuele geaardheid."

RTL zelf stelde woensdag in een reactie op de commotie dat de mening van de mannen aan tafel bij Voetbal Inside ,,ongenuanceerd, lomp en controversieel" is. Maar dat ,,het niet aan de orde is dat de grens wordt overschreden". De zender voegt daaraan met klem toe dat de mening van de drie 'analisten' ,,niet gelijk staat aan de mening van RTL".

Het is niet de eerste maal dat het drietal van Voetbal Inside wordt bekritiseerd om hun uitlatingen. In oktober vielen veel mensen over Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee heen toen zij moesten lachen om de bekentenis van Jelle Brandt Corstius dat hij tijdens zijn werk als redacteur bij Barend & Van Dorp was verkracht. Later stelden de mannen dat hun gelach door anderen verkeerd was geïnterpreteerd.

Update 23:29
Homobelangenorganisatie COC vindt het "ontzettend goed" dat de twee grote sponsoren van het programma Voetbal Inside zender RTL ter verantwoording hebben geroepen over de grappen die de drie analisten doorlopend maken over LHBTI.

De sponsoren reageerden woensdag hiermee op een oproep van Sunny Bergman en Sylvana Simons. De vrouwen ergeren zich al lange tijd aan de in hun ogen seksistische, homofobe en racistische uitlatingen van Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee.

"Het is heel treurig dat Van der Gijp keer op keer aantoont met zijn droevige vooroordelen over homo's in de jaren vijftig van de vorige eeuw te zijn blijven hangen", stelt woordvoerder Philip Tijsma. Hij beklemtoont dat de toon van het programma haaks staat op alle campagnes van de overheid en de KNVB om homoseksualiteit juist geaccepteerd te krijgen in de sportwereld. "Kinderen die met hun ouders naar dit programma kijken en twijfelen over uit de kast komen, bedenken zich wel drie keer als ze Van der Gijp en de rest weer eens horen lachen over nare opmerkingen over handtasjes en vaseline." Ook RTL-coryfee Peter van der Vorst maakte woensdagavond in Boulevard soortgelijke opmerkingen.

Het COC beaamt dat Derksen en Van der Gijp al jarenlang foute grappen maken. "Maar het lijkt de laatste tijd alleen maar erger te worden", stelt de zegsman. "Elke keer weer die riedel dat homo's niet kunnen voetballen en alleen maar kapper worden. Het is heel goed dat een paar mensen én sponsors nu durven te zeggen: nu is het écht even genoeg geweest."

Scheermesjesfabrikant Gillette stelde in een verklaring "pal te staan voor diversiteit en op geen enkele manier uitlatingen te steunen die mensen kunnen kwetsen op basis van hun huidskleur, hun geslacht, mening of hun seksuele geaardheid". Heineken liet woensdag weten te evalueren "of de inhoud van het gesponsorde programma nog past bij de waarden van ons merk."

Sponsors Voetbal Inside willen gesprek met RTL
Sponsors Voetbal Inside willen gesprek met RTL (Foto: ANP)

Volleyballers Orion na golden set verrassend door in Europa

De volleyballers van het Doetinchemse Seesing Orion hebben voor een kleine verrassing gezorgd in de Challenge Cup, het derde Europese clubniveau. De ploeg verloor in Bulgarije de heenwedstrijd tegen Levski Sofia met 3-1, maar in eigen huis werd het knap omgedraaid.

Orion vocht zich met moeite naar setwinst in het eerste bedrijf, waarna de voorsprong in de tweede set uitgebreid werd. De Bulgaren boden goed partij, maar Orion pakte ook de derde set en dus - in principe - de wedstrijd. De regels dicteren dat bij een 3-0 zege na een 3-1 uitnederlaag een golden set gespeeld moet worden om de winnaar te bepalen en die werd gewonnen door de Doetinchemmers: 27-25, 25-20, 25-21, 15-13.

De Gelderlanders mogen zich volgende maand flink warm aankleden, want in januari spelen ze in de achtste finales tegen het Siberische Gazprom-Ugra Surgut.

Vijfde nederlaag Alphense waterpoloërs in Champions League

De waterpoloërs van AZC Moscow uit Alphen aan den Rijn hebben in de Champions League wederom een flinke nederlaag te verwerken gekregen. De ploeg kreeg van de Europese watersportbond LEN een wildcard voor het hoofdtoernooi, maar echt soepel gaat het eerste Champions League-optreden in twaalf jaar nog niet.

Na de eerste vier wedstrijden stond een totaal doelsaldo van 23-62 op de borden voor AZC. Dat de vijfde wedstrijd daar weinig positieve verandering in zou brengen was op voorhand wel duidelijk, want niemand minder dan de spelers van de Hongaarse topclub Szolnoki - regerend Champions League-kampioenen - kwamen naar Alphen.

AZC, met de nodige Kroaten in het water, hield met name in het tweede kwart nog prima stand tegen de Hongaarse toppers. Milos Filipovic en Dejan Indjic kwamen beiden twee keer tot scoren, maar Sznolnoki bleek uiteindelijk wel gewoon een flinke maat te groot: 6-17.

Op 13 januari reist AZC af naar Hongarije, waar een duel wacht met ZF Eger, de laatste jaren achter Szolnoli de nummer twee in waterpologrootmacht Hongarije.

Ruim 1,1 miljoen euro voor Serious Request

Na dag twee van de 3FM-actie Serious Request is in totaal ruim 1,1 miljoen euro opgehaald. De dj's gingen maandagavond het Glazen Huis in, dat dit jaar in Apeldoorn staat. Ze zitten daar tot kerstavond.

De opbrengst gaat dit jaar naar het herenigen van families die elkaar door een oorlog of ramp zijn kwijtgeraakt. Wereldwijd zijn meer dan 4 miljoen mensen op zoek naar hun dierbaren en vooral in landen als Nigeria, Congo en Nepal leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers en zussen. Tot kerstavond zitten Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn in het Glazen Huis. Ze draaien 24 uur per dag verzoeknummers in ruil voor geld en eten daarbij niets.

Familieleden en vrienden van 'nagellakheld' Tijn zijn ook een actie begonnen voor Serious Request. Op het evenement Winterland op de Grote Markt in Breda openden ze woensdagmiddag een studio, waar mensen tegen betaling hun nagels kunnen laten lakken. De zesjarige Tijn, die leed aan hersenstamkanker, werd vorig jaar bekend door zijn nagellakactie bij Serious Request. Hij overleed in juli.

Ruim 1,1 miljoen euro voor Serious Request
Ruim 1,1 miljoen euro voor Serious Request (Foto: BuzzE)

FOK! kiest beste Songfestival-liedje ooit, ronde 2

Voorzichtig beginnen de kriebels al te komen bij de fans en liefhebbers van het Eurovisie Songfestival. Om de voorpret in aanloop naar het muziekfestijn nog wat meer te vergroten wordt nu op het ESF-forum de verkiezing voor het beste Songfestival-liedje aller tijden georganiseerd. En wie beter dan wij FOK!kers om te bepalen welk liedje dat is.

De eerste stemronde is inmiddels achter de rug en daarin zijn een aantal bekende Songfestival-hits gesneuveld. Zo delfde Eres tu het onderspit tegen Fairytale en Nocturne verloor maar ternauwernood van één van de meest legendarische Eurovisie-nummers, Hold me now. Ook de favoriet van deze redacteur sneuvelde ondanks het dringende stemadvies.

In de tweede stemronde komt nu de andere helft van de geselecteerde nummers in stemming. Wederom zijn de 32 liedjes opgedeeld in 16 duels waarop hier gestemd kan worden tot en met aanstaande zondag!

Mocht de titel van het nummer je niet bekend voorkomen dan adviseren we je even in de openingspost te kijken want daar staan de clips van alle nummers, vaak blijkt het liedje bekender dan je dacht. Kortom, ga snel stemmen en genieten van de vele mooie liederen.

Als opwarmertje alvast een paar nummers uit deze ronde:

Apeldoornse volleyballers kansloos onderuit in Europa

De volleyballers van het Apeldoornse Draisma Dynamo zijn kansloos uitgeschakeld in de tweede ronde van de CEV Cup, het Europese clubtoernooi dat onder de Champions League staat. Op 7 december ging Dynamo in Apeldoorn al hard onderuit tegen Lindemans Aalst, dat destijds vooral in de eerste twee sets niks heel liet van Dynamo.

Op bezoek in België ging het woensdag tijdens de return wel wat beter, maar kans op de winst was er nooit echt. In set één bleef Dynamo netjes bij, in de tweede en derde set liepen de Belgen vooral in het slot van de set hard weg: 25-20, 25-16, 25-16. De mannen van coach Bas Hellinga zijn daardoor uitgeschakeld in Europa.

Alkmaarse burgers in de bres voor hoeren

Dankzij het feit dat er geen kerstverlichting opgehangen mag worden aan de Achterdam in Alkmaar van de burgemeester zullen op Kerstavond de dames van ‘lichte zeden’ in de schijnwerpers gezet worden. De Achterdam krijgt, vanwege het karakter van de straat, geen vergunning om kerstverlichting op te hangen.

Dit besluit kreeg de afgelopen dagen landelijke aandacht, met als gevolg dat nu de burgers in opstand komen. Zondagavond rond 21:00 uur zal een groep Alkmaarders ‘Licht naar de Achterdam’ brengen, hetgeen gepaard zal gaan met live muziek, glühwein, kerstbomen, cadeautjes en sneeuw. Op deze manier willen ze samen met de dames van lichte zeden, de exploitanten, klanten en passanten samen kerst vieren. 'Gewoon zoals het hoort' aldus de initiatiefnemers van het plan.

Alkmaarse burgers in de bres voor hoeren (Foto: Alkmaar Centraal)
Alkmaarse burgers in de bres voor hoeren (Foto: Alkmaar Centraal)

Jimmy Page hint op nieuwe muziek Led Zeppelin

Fans van Led Zeppelin kunnen zich verheugen op volgend jaar, als het vijftig jaar geleden is dat de band werd opgericht. In een interview met de Academy of Achievement belooft gitarist Jimmy Page dat er muzikaal wordt stilgestaan bij deze mijlpaal.

"Er komt zeker Led Zeppelin-materiaal uit dat de mensen nog niet hebben gehoord", aldus de oprichter van de legendarische rockband. "Volgend jaar is het vijftigste jaar, dus er komen allerlei verrassingen aan."

Sinds 1980, het jaar dat drummer John Bonham overleed en de band uit elkaar ging, hebben de overige leden sporadisch nummers uitgebracht. Er werd door hen nog een aantal keren opgetreden, waaronder Live Aid in 1985. Of Jimmy Page, Robert Plant en John Paul Jones in het jubileumjaar weer op het podium zullen staan is nog niet bekend.

Jimmy Page hint op nieuwe muziek Led Zeppelin
Jimmy Page hint op nieuwe muziek Led Zeppelin (Foto: BuzzE)

4 EU-deals, Xiaomi schroevendraaier en 3D-printers

Het EU-warehouse van Gearbest wordt steeds meer gevuld met nieuwe producten die ook de moeite zijn om uit het EU-warehouse te halen. Chinaphones, IP-cam's, smartwatches en ga zo maar door. Omdat het uit de EU komt heb je geen risico op douanekosten én heb je de producten snel in huis. Wil je meer deals zien die allemaal in het EU-warehouse te vinden zijn, check deze speciale pagina.

2012-1 (Foto: gbofficial)

In samenwerking met het Duitse bedrijf Wiha heeft Xiaomi deze schroevendraaier-set gemaakt. Gericht op hoge kwaliteit materialen die lang mee gaan. Het is een set met bitjes gericht op het kleinere elektronica zoals telefoons, camera's, computers et cetera. Nu vanuit het EU-warehouse te koop voor €22,10 met coupon EUGBNLSI02


De Anet A8 3D-printer is al eens voorbij gekomen in de deals. Het gaat om een DIY-kit, zelf in elkaar te zetten dus maar met de verschillende reviews / filmpjes is dit makkelijk te doen. Het leert je wel veel over hoe alles in elkaar steekt dus kan een leerzame ervaring zijn. Als dat eenmaal gelukt is heb je een toffe 3D-printer. Te koop voor €110,53 met coupon GBA8UK31  

2012-2 (Foto: gboff)

Dan de Anet A6 3D-printer om maar even in hetzelfde segment te blijven. Ondersteuning voor offline printen, en het printen met laagjes van 0,1mm dikte. Veel mogelijkheden dus, en kijk voor het hele verhaal even op deze link waar hij te koop is voor €139,44 met coupon A6UK3  


Om af te sluiten deze Creality 3D-printer 'CR-10'. Met deze printer kan je flink de hoogte in en ze zeggen zelf dat je vrijwel alle materialen kan gebruiken die ervoor op de markt zijn. Heel veelzijdig dus, en of deze iets voor jou is kan je de verschillende reviews bekijken of specificaties. Hij is in ieder geval ook gewoon in het EU-warehouse te koop voor €289,70 met coupon EUCR10JK

Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

3FM valt uit top 10 luistercijfers

Radio 3FM stond in de maanden oktober en november niet meer in de top 10 van best beluisterde radiozenders. Met een marktaandeel van 3,8 procent is 3FM zelfs ingehaald door NPO Radio 5, zo blijkt uit een nieuwe publicatie van het Nationaal Luisteronderzoek.

Radio 5 steeg met 0,4 procent, terwijl 3FM daalde met 0,2 procent. De jongerenzender verloor in een jaar tijd in totaal 2,6 procentpunt marktaandeel.

Radio 538 blijft de marktleider met een aandeel van 12,1 procent, maar verloor een half procentpunt vergeleken met de maanden september en oktober. Hierdoor komt NPO Radio 2, die op de tweede plaats staat, dichterbij. Ook de regionale omroepen, Sky Radio en Q-Music doen goede zaken.

3FM valt uit top 10 luistercijfers
3FM valt uit top 10 luistercijfers (Foto: BuzzE)

Lilian Marijnissen maakt goede start

Het naar voren schuiven van Lilian Marijnissen als politiek leider van de SP lijkt een goede zet. In een peiling van deze week haalt de SP twaalf zetels. Vorige maand waren dat er in de peiling nog negen. Dat blijkt uit de woensdag verschenen Politieke Barometer van Ipsos.

In de Tweede Kamer heeft de partij veertien zetels.

Marijnissen volgde eerder deze maand Emile Roemer op. In de week van haar aantreden kennen zeven op de tien kiezers haar al. Haar rapportcijfer is met 5,6 al hoger dan dat van Roemer.

Verder blijkt uit de peiling dat drie van de vier regeringspartijen al twee tot vijf zetels verlies moeten incasseren. Alleen de ChristenUnie heeft daar geen last van. De regeringscoalitie zou hierdoor geen meerderheid meer hebben en kan aan het einde van dit verkiezingsjaar nog rekenen op 67 zetels.

Lilian Marijnissen maakt goede start
Lilian Marijnissen maakt goede start (Foto: ANP)

Amerikaans Congres stemt in met belastingplan

Het door de Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag definitieve goedkeuring gegeven aan de grootste herziening van de Amerikaanse belastingwetgeving in dertig jaar tijd. In de plannen gaan voor al bedrijven en rijke Amerikanen minder belasting betalen.

Het Huis keurde het wetsvoorstel goed met 224 tegen 201 stemmen. Het voorstel kwam voor de tweede keer in twee dagen tijd in stemming nadat een procedurefout een nieuwe stemming noodzakelijk maakte. De Amerikaanse Senaat ging in de vroege uren van woensdag al akkoord met de drastische hervorming van het belastingstelsel. Van de honderd senatoren stemden na een nacht van beraadslagingen 51 in met de nieuwe wet. 48 Democratische senatoren stemden tegen.

De toezichthouder van de Senaat had eerder op de dag bepaald dat drie maatregelen in het hele pakket niet geoorloofd waren, waarop die zijn verwijderd. Daardoor was een nieuwe stemming noodzakelijk, omdat het Huis zijn goedkeuring over hetzelfde wetsvoorstel moet geven.

De goedkeuring is een grote overwinning voor Donald Trump. Die had tijdens zijn campagne van 2016 de nadruk gelegd op een belastingverlaging voor Amerikanen uit de middenklasse. Aan het begin van een kabinetsvergadering op woensdag zei hij dat het verlagen van het vennootschapsbelastingtarief van 35 procent naar 21 procent 'waarschijnlijk de grootste factor in dit plan' was. Volgens Trump zal de verlichting van de lastendruk op bedrijven uitmonden in veel meer werk en hogere inkomens voor de middenklasse.

Amerikaans Congres stemt in met belastingplan
Amerikaans Congres stemt in met belastingplan (Foto: ANP)

Skiester Shiffrin wint parallelslalom na prachtige finale

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in het Franse Courchevel de eerste parallelslalom ooit bij de vrouwen gewonnen. De Amerikaanse zegevierde in een zeer spannende finale tegen de Slowaakse Petra Vlhova, de enige die Shiffrin doorgaans partij kan bieden op de slalom.

Shiffrin plaatste zich voor de eindstrijd door de Italiaanse Irene Curtoni in de halve finales uit te schakelen. Vlhova boekte haar plekje in de eindstrijd na een zege op de Noorse Maren Skjøld, waarna Shiffrin met enkele honderdsten van een seconde te sterk was in de finale.

Curtoni pakte de derde plek door de Noorse te kloppen, waarmee de veterane (142 World Cup-starts) na bijna zes jaar eindelijk haar tweede World Cup-podium ooit bij mocht schrijven.

De Nederlandse Adriana Jelinkova had zich knap geplaatst voor de knock-outfase, maar werd uitgeschakeld door de Zweedse Frida Hansdotter. In de eerste run kwam Jelinkova, die bij de start veel liet liggen, er niet aan te pas, in de tweede run kwam ze op snelheid in de buurt, maar wederom was haar start te traag.

De finale tussen Shiffrin en Vlhova (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: Fifty Shades of Grey

Na regen komt .... meer regen

Goedenavond,

Vanavond is het bewolkt en nevelig en het kan lokaal ook mistig zijn. Ook kan er lichte motregen vallen.

De komende nacht houden we dit weer. Het is dus bewolking, nevel of mist wat de klok slaat met op diverse plaatsen lichte regen of motregen.

En morgen? Dan wordt het wederom grijs. Ook die motregen kan weer vallen en lokaal kan de mist aanwezig blijven, alhoewel de noorderlingen de zon misschien nog even te zien krijgen. En dit weertype houdt nog wel een paar dagen aan... Fijne avond/nacht/ochtend.

Nederland
 

Uitzicht over het IJsselmeer vanaf Bovenkarspel
Uitzicht over het IJsselmeer vanaf Bovenkarspel

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Koeman topfavoriet voor functie in Turkije'

Galatasaray is op zoek naar een nieuwe trainer en heeft Ronald Koeman hoog op het lijstje staan.

Deze week nam Galatasaray vanwege de teleurstellende resultaten afscheid van Igor Tudor. De oefenmeester moest na tien maanden aan het roer te hebben gestaan zijn koffers pakken. Hierdoor is Galatasaray op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.

Volgens het Turkse Fanatik staat Ronald Koeman hoog op het lijstje van de club. De Nederlander zou zelfs de topfavoriet zijn om Tudor op te volgen bij Galatasaray. Koeman werd eerder dit seizoen ontslagen als trainer van Everton.

Koeman is echter niet de enige trainer die genoemd wordt bij Galatasaray. Ook Laurent Blanc, Fatih Terim en Slaven Bilic zouden op het lijstje staan van de huidige nummer drie uit Turkije.

Sinds Koeman zonder club zit, wordt hij ook gezien als mogelijke opvolger van de vertrokken bondscoach Dick Advocaat. De trainer wordt regelmatig genoemd als bondscoach van het Nederlands elftal en zelf liet hij al weten dat hij het wel ziet zitten om aan de slag te gaan bij Oranje.

'Waarheid over prijs Lozano ligt in het midden'

Het blijft onduidelijk welk bedrag PSV afgelopen zomer precies betaalde om Hirving Lozano over te nemen van Pachuca.

De 22-jarige aanvaller verruilde afgelopen zomer Mexico voor Nederland, waarbij de Eindhovenaren naar verluidt een bedrag betaalden van acht miljoen euro, een bedrag dat door bonussen op kan lopen tot twaalf minuten. In Mexico wordt echter gesproken over een transfersom van twintig miljoen euro.

"De waarheid ligt ergens in het midden", vertelt Marco Garcés, technisch directeur van Pachuca, in gesprek met Voetbal International. Pachuca ontvangt een deel van de transfersom als PSV Lozano doorverkoopt. "We kunnen pas achteraf zeggen wat de exacte prijs is die PSV voor hem moet betalen. Het bedrag kan namelijk door bepaalde voorwaarden steeds oplopen."

Lozano trainde bij Pachuca drie jaar lang onder trainer Diego Alonso, die verwacht dat de linkspoot het gaat maken in de top. "Chucky zoekt altijd de uitdaging. Steeds als hij in de jeugd naar een hoger team ging, had hij alles weer te bewijzen en dat deed hij dan ook."

"Zo was het toen hij bij het eerste kwam en zo is het nu ook bij PSV. Alles is nieuw, de mensen kenden hem niet, voor hem is het dan ook de uitdaging de Nederlanders zo snel mogelijk te overtuigen van zijn kwaliteiten. Dat hem dat zo snel gelukt is, verrast me niet. Hij zal zich straks in een Europese topcompetitie ook weer snel aanpassen aan het hogere niveau.”

Tsjech Rosicky stopt per direct met voetballen

Tomás Rosicky heeft per direct een punt achter zijn loopbaan gezet. Zijn werkgever Sparta Praag maakte dat woensdag via de officiële kanalen bekend.

"Na een zorgvuldige afweging kwam ik tot de conclusie dat mijn lichaam niet langer kan geven wat professioneel voetbal ervan vraagt", vertelt Rosicky op de website van Sparta Praag. "Ik wil Sparta bedanken voor het feit dat ze me hebben opgeleid, omdat ze de eerste stap waren in mijn carrière bij grote clubs en omdat ik hier mijn carrière af mocht sluiten, op de plek waar ik ik het meest van hou."

De aanvallende middenvelder doorliep de jeugdopleiding bij de Tsjechische club. In de periode tussen 1998 en 2001 werd Rosicky een vaste waarde in het elftal en werd hij drie keer kampioen van Tsjechië, waarna hij in 2001 naar Borussia Dortmund vertrok.

Na vijf seizoenen in de Bundesliga gespeeld te hebben, waarin hij één keer kampioen werd, tekende Rosicky een contract bij Arsenal, waar hij tot de zomer van 2016 speelde. De 105-voudig international kwam tot 248 wedstrijden voor the Gunners, waarin hij 29 keer scoorde en 22 assists gaf.

Sinds zijn terugkeer in de zomer van 2016 bij Sparta Praag speelde hij twaalf competitiewedstrijden, waarin hij één keer het net vond.

Intrekkingswet raadgevend referendum naar Tweede Kamer

In het regeerakkoord is afgesproken het nationaal raadgevend referendum af te schaffen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het wetsvoorstel tot intrekking van de Wet raadgevend referendum ingediend bij de Tweede Kamer. De minister besloot hiertoe na positief advies van de Raad van State.

“Het raadgevend referendum is enige jaren geleden geïntroduceerd als opmaat naar een correctief bindend referendum. De politieke steun voor het correctief bindend referendum is sindsdien afgebrokkeld en is daarmee als beoogd einddoel voorlopig uit zicht. Het nationaal raadgevend referendum heeft als tussenstap niet gebracht wat ervan werd verwacht.” Dat staat in het regeerakkoord en is reden voor het kabinet om de Wet raadgevend referendum in te trekken. De Wet raadgevend referendum dwingt alleen tot heroverweging. De regering kan na een rechtsgeldig ‘nee’ in een referendum besluiten de raadgevende uitspraak niet of gedeeltelijk over te nemen. Minister Ollongren: “Kiezers brengen achteraf, nadat een wet is aangenomen, een adviserende stem uit. Veel kiezers verwachten tegelijkertijd dat hun stem bindend is. En het gevolg is dat het instrument niet bijdraagt aan het vertrouwen in de politiek."

De invloed die de individuele burger kan uitoefenen binnen de representatieve democratie heeft de aandacht van het kabinet. Het parlementair stelsel kan op brede steun in de samenleving rekenen, maar mensen zijn niet altijd tevreden over hoe zij daarnaast nog invloed kunnen uitoefenen op concrete vraagstukken. De Staatscommissie parlementair stelsel kijkt daar nu mede naar. En minister Ollongren komt voor de zomer van 2018 met een actieplan voor de versterking van de lokale democratie.

Over het intrekken van de Wet raadgevend referendum kan geen referendum worden gehouden. Het is volgens het kabinet logisch de wet die de mogelijkheid voor een raadgevend referendum beëindigt niet ook zelf onderhevig is aan de mogelijkheid van een referendum. Het uitsluiten van de mogelijkheid van het houden van een referendum is vormgegeven door in het wetsvoorstel uitdrukkelijk op te nemen dat de Wet raadgevend referendum niet van toepassing is. Dat is een zuivere benadering volgens de Raad van State. De wetgever kan gemotiveerd beslissen om in een latere wet af te wijken van de reeds bestaande wet.

Minister Ollongren (Foto: ANP)
Minister Ollongren (Foto: ANP)

Ark: Survival Evolved nu in Win10-store, Play Anywhere

Actie/survivalgame Ark: Survival Evolved is nu ook verkrijgbaar in de Microsoft Store in Windows 10 als Play Anywhere-titel. Mensen die de game al hadden aangeschaft voor Xbox One kunnen hem nu dus ook in Windows 10 downloaden (en vice versa).

Aanverwante zaken zoals savegames, DLC en achievements worden automatisch gedeeld tussen de Windows 10-versie en de Xbox One-versie, en cross-play tussen pc en Xbox One is vanaf nu ook mogelijk.

Ark: Survival Evolved kwam ergens vorig jaar uit als Early Access-titel op Steam en wordt nog altijd veelvuldig gespeeld op dat platform, met een huidig spelersaantal van 50.000. Vorige week nog verscheen een nieuwe uitbreiding voor de game genaamd Aberration. 

Martine Bijl: E.T. zorgt voor chaos in hoofd

Martine Bijl heeft voor het eerst een boekje opengedaan over de nasleep van de hersenbloeding die ze twee jaar geleden kreeg. Het is alsof er een vreemd wezentje in haar hoofd kroop, zo staat in het onder relaties verspreid boekje Rinkeldekink waaruit De Telegraaf woensdag publiceert.

"Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur naar mijn brein openstond, is hij erin gekropen", schrijft Martine. "Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar de buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg."

"Hij kaatst tegen de wanden van mijn kop, hij maakt mijn kaken stijf. Hij mompelt en sist. Ik voel hem rommelen en klooien, ruisend en klikkend schiet hij in mijn lichaam heen en weer als een luchtbel in de centrale verwarming. Hij trekt mijn lichaam aan als een jas. Het lukt me haast niet om iets op te pakken en als ik het eenmaal vast heb, dwingt hij mijn hand om het vast te houden. Een stuk bestek, een tandenborstel, ik kom er niet vanaf."

De 69-jarige Martine werd op Prinsjesdag 2015 getroffen door een hersenbloeding. De afgelopen jaren moest ze niet alleen revalideren maar kreeg ze ook nog eens te maken met een depressie. Martine zegt dat 'E.T.' haar nu vaker laat gaan, zolang ze hem maar streng toespreekt. "Dat heb ik zo geleerd op therapie. Je moet het gewoon duidelijk zeggen, dat helpt je. Ook speelt hij de baas over mijn benen, als ik opsta om een schaaltje uit de kast te pakken. E.T trekt zich mompelend terug. Ik heb gewonnen. Uit nijd maakt hij mijn kaken stijf."

Martine Bijl: E.T. zorgt voor chaos in hoofd
Martine Bijl: E.T. zorgt voor chaos in hoofd (Foto: BuzzE)

In hoger beroep jaar voorwaardelijk voor Van Rey

Oud-VVD-politicus Jos van Rey is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf. Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat de Limburger zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel tegen Van Rey (72) geëist, naast drie jaar ontzetting uit het recht van een bestuurlijk ambt bij de overheid. Het hof beperkte die extra maatregel tot twee jaar.

Van Rey heeft de beschuldigingen categorisch ontkend. Hij heeft altijd open en transparant gehandeld, vindt hij.

Piet van Pol
Een deel van de corruptieverdenkingen ging over de giften die Van Rey heeft aangenomen van zijn vriend en medeverdachte Piet van Pol. Van Rey was jarenlang wethouder in Roermond, zakenman Van Pol realiseerde projecten in die gemeente. Van Pol stond samen met Van Rey terecht. Het hof legde hem negen maanden voorwaardelijke celstraf op en een geldboete van 40.000 euro.

Volgens het hof raken de omkopingspraktijken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vindt het hof.

Een onvoorwaardelijke celstraf was voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats, maar het hof hield rekening met onder meer de hoge leeftijd van beiden. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand.

In hoger beroep jaar voorwaardelijk voor Van Rey
In hoger beroep jaar voorwaardelijk voor Van Rey (Foto: ANP)

Nederland steunt Polen-voorstel Timmermans

Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de zwaarste EU-procedure tegen Polen in te zetten. "Een bedreiging van de rechtsstaat moet je altijd serieus nemen", laat minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra weten.

Vicevoorzitter Frans Timmermans stelt voor dat de lidstaten ermee instemmen om artikel 7 van het EU-verdrag te activeren, omdat het land de rechtspraak onder politieke controle brengt. Die procedure is nog nooit gebruikt en kan ertoe leiden dat Polen zijn stemrecht in EU-raden kwijtraakt. De eerste stap is dat vier vijfde van de lidstaten vaststelt dat er een "duidelijk gevaar" is dat Polen de Europese waarden ernstig schendt. Volgens Timmermans is dat het geval.

Zijlstra ziet de activering als een noodzakelijke stap nu Warschau de afgelopen tijd niet bereid was tot een politieke dialoog over de kwestie. De minister roept de Poolse regering op constructief bij te dragen aan een oplossing.

Nederland steunt Polen-voorstel Timmermans
Nederland steunt Polen-voorstel Timmermans (Foto: ANP)

Nieuw verdrag tegen ontwijken belastingen

In de strijd tegen belastingontwijking door bijvoorbeeld brievenbusfirma's wil Nederland een verdrag met andere landen waarmee misbruik van bestaande overeenkomsten moet worden aangepakt. Met het nieuwe verdrag kan Nederland in één keer antimisbruikbepalingen opnemen in de belastingverdragen met ruim veertig landen.

Het uitgebreide netwerk van Nederlandse belastingverdragen kan verkeerd worden gebruikt, bijvoorbeeld door brievenbusfirma's die uitsluitend zijn opgericht om het betalen van belasting te voorkomen.

De belastingverdragen zijn bedoeld om dubbele belasting te voorkomen voor burgers en bedrijven, maar ook om te voorkomen dat er helemaal geen belasting wordt betaald, benadrukt staatssecretaris Menno Snel (Financiën). "Dit verdrag is een heel effectief middel om in één keer afspraken met een grote groep landen te maken om belastingontwijking te voorkomen."

Nieuw verdrag tegen ontwijken belastingen
Nieuw verdrag tegen ontwijken belastingen (Foto: ANP)

IJshockeyers Vegas kloppen Lightning in laatste seconden

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben dinsdagavond in de NHL een fraaie zege geboekt. De nummers twee in de Western Conference kregen thuis bezoek van de absolute topploeg in de Eastern Conference: koplopers Tampa Bay Lightning, de eerste ontmoeting ooit tussen de twee ploegen.

Na een kleine acht minuten bracht Steven Stamkos de Lightning met een prima schot op voorsprong, kort voor het einde van de eerste periode gevolgd door de 0-2 van Vladislav Namestnikov. James Neal werkte halverwege de tweede periode een powerplay af en tekende voor de 1-2, waarna oud-Lightning-speler Jonathan Audy-Marchessault kort voor het einde van de periode de gelijkmaker liet noteren.

Vroeg in de derde periode tikte Erik Haula een afstandsschot van Shea Theodore binnen, waarmee de Golden Knights op voorsprong kwamen: 3-2. Victor Hedman schoot de Lightning vier minuten voor tijd weer fraai naast de Golden Knights, maar in de slotfase won de thuisploeg alsnog. Met drie seconden op de klok kwam de puck voor Theodore terecht, die snoeihard uithaalde en de winnende 4-3 maakte.

Uitslagen NHL dinsdag
Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning 4-3
Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes 8-1
New York Islanders - Detroit Red Wings 3-6
New York Rangers - Anaheim Ducks 4-1
Ottawa Senators - Minnesota Wild 4-6
Buffalo Sabres - Boston Bruins 0-3
Nashville Predators - Winnipeg Jets 4-6
Dallas Stars - Washington Capitals 3-4 OT
Arizona Coyotes - Florida Panthers 2-3
Vancouver Canucks - Montreal Canadiens 5-7

Golden Knights - Lightning (Bron: YouTube)

Mercedes Adolf Hitler te koop

Mocht je ooit gedroomd hebben om in bezit te zijn van een auto die werd gebruikt door een van de grootste teringlijers ooit, dit is je kans: in januari wordt een in 1939 gebouwde Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen geveild, die ooit toebehoorde aan niemand minder dan Adolf Hitler.

De auto, met een 157 pk genererende 7,7L-motor met acht cilinders in lijn, was na afloop van de Tweede Wereldoorlog een waardevolle buit voor de Amerikanen. De besnorde tiran was verslagen en het in beslag nemen en naar de VS brengen van zijn auto's was een soort laatste vernedering voor de overleden Führer.

Via via kwam de auto in een collectie van het Imperial Palace Casino terecht - waar anders dan in Las Vegas - om vervolgens in diverse andere privécollecties terecht te komen. De auto met de enorme motorkap is een van slechts vijf overgebleven exemplaren van dit model, waar er ooit 88 van waren. 

Nazikopstukken maakten gretig gebruik van de wagen, die dankzij de prima motor lekker door kon kachelen op de Autobahn, maar waar men ook mooi mee kon paraderen langs duizenden hitlergroetende toeschouwers. Drie centimeter dik glas in de voorruit en bepantsering aan de onderkant moesten er voor zorgen dat Hitler en zijn maten niet al te makkelijk naar het hiernamaals geholpen konden worden.

De achterkant kende ook de nodige bescherming: een pantserplaat kon omhooggeschoven worden om aanvallen van achteren tegen te houden. Tien procent van de opbrengst van de veiling gaat overigens naar een passend goed doel: een fonds dat educatie verzorgt over de gruwelen die de eerste eigenaar van de auto op zijn naam heeft staan. 

Wat de auto op moet brengen heeft men niet bekendgemaakt. In 2009 werd een vergelijkbare auto - of mogelijk dezelfde, dat laat men in het midden - voor naar verluidt tussen de zes en vijftien miljoen euro verkocht aan een Russische miljardair. 

Meer foto's en details over de auto zijn te zien op de website van veilinghuis Worldwide Auctioneers.

Knokken in My Hero Game Project

Bandai Namco heeft een trailer uitgebracht met daarin de eerste beelden van My Hero Game Project, in Japan bekend als My Hero Academia: One’s Justice. Het is gebaseerd op een manga/anime.

My Hero Game Project is een vechtspel waarin je naast de tegenstander ook de omgeving stuk kan maken. Sla iemand in de grond om daar een kuil achter te laten, of beuk hem door de muur, zodat je opeens ziet wat de winkel eigenlijk verkoopt. Dat kan allemaal omdat de personages allemaal bovenmenselijke krachten, Quirks genoemd, hebben. Er zijn drie speelbare personages al bevestigd: Izuku Midoriya, Tomura Shigaraki en Katsuki Bakugo zijn in ieder geval van de vechtpartij.

My Hero Game Project komt in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

Jesus tekent nieuw contract bij Man City

Gabriel Jesus heeft een akkoord bereikt met Manchester City over een nieuw contract, minder dan een jaar na zijn debuut.

De 20-jarige spits kent een uitstekende start van zijn loopbaan bij Manchester City, waarbij Sergio Agüero, de clubtopscorer aller tijd, niet langer verzekerd is van een basisplek. The Citizens bereikten in de zomer van 2016 een akkoord over het aantrekken van de Braziliaan, maar de transfer maakte hij pas aan het begin van dit kalenderjaar.

City is onder de indruk van de start van Jesus in Engeland en gelooft dat zijn ster na het WK in Rusland van volgend jaar zomer nog verder zal rijzen. Hij zal binnenkort bijna 170.000 euro per week gaan verdienen, exclusief bonussen, wat meer is dan het dubbele van zijn huidige loon. Het nieuwe contract zal naar verwachting doorlopen tot de zomer van 2023.

Jesus moet zijn handtekening onder zijn nieuwe contract zetten, maar bronnen binnen City hebben Goal verteld dat alle partijen een overeenkomst hebben bereikt, inclusief een heronderhandeling over de beeldrechten van de spits. De officiële bevestiging wordt in het nieuwe jaar verwacht.
City is naar verluidt ook dicht bij het sluiten van een nieuwe overeenkomst met middenvelder Kevin De Bruyne.

Advocaat klaagt Defensie aan om beïnvloeding

Oud-mariniers die onlangs voor de rechtbank in Den Haag zijn gehoord over de bevrijding van de gekaapte trein bij De Punt in 1977, hebben ongeloofwaardige verklaringen afgelegd. Dat komt doordat het ministerie van Defensie ze vooraf heeft voorbereid en beïnvloed. Dat concludeert advocaat Liesbeth Zegveld woensdag in het proces dat nabestaanden van twee doodgeschoten kapers hebben aangespannen tegen de Staat. Ze gaat aangifte doen tegen Defensie vanwege de beïnvloeding van getuigen.

De nabestaanden van twee doodgeschoten Zuid-Molukse kapers willen weten wat er is gebeurd toen de mariniers na drie weken gijzeling de trein moesten ontzetten. Ze denken dat het doodschieten van Max Papilaja en Hansina Uktolseja onrechtmatig was, omdat ze al zichtbaar gewond en weerloos waren. De verklaringen van de mariniers sterken hun in die overtuiging, zo blijkt uit een 120 pagina's tellende analyse die Zegveld aan de rechtbank heeft verstrekt.

In september en oktober werden elf mariniers gehoord. De ongeloofwaardigheid blijkt volgens Zegveld onder meer eruit dat de mariniers hun eigen uitspraken en handelingen op geluidsbanden die veertig jaar geleden zijn gemaakt, niet zeggen te herkennen. Dat is volgens de mensenrechtenspecialiste ernstig, omdat hun verklaringen op belangrijke punten afwijken van wat te horen is. Dat komt doordat de getuigen vooraf de banden hebben kunnen horen en zo hun verklaringen konden voorbereiden, aldus Zegveld.

Geluidsbanden

Zegveld stelt dat Defensie de fout in is gegaan door de geluidsbanden vooraf te overhandigen aan advocaat Geert-Jan Knoops, die ze liet horen aan de mariniers. Ook bevestigt dit haar vermoeden dat de mariniers "niet in vrijheid" konden verklaren. Defensie wilde de mariniers op één lijn krijgen, stelt ze. Daarom richt ze haar pijlen op de top van Defensie.

Ook de geweldsinstructie is cruciaal. Die hield in dat als de "terroristen"zich zichtbaar zouden overgeven, zij moesten worden aangehouden. Maar volgens Zegveld was niet duidelijk wat zij met gewonde kapers moesten doen die zich niet meer kónden overgeven. Uit een mondelinge instructie maakten de mariniers op dat zij de kapers mochten uitschakelen. Dat betekent voor een marinier: schieten op de romp, zeiden ze voor de rechtbank. Volgens Zegveld is duidelijk dat de geweldsinstructie daarmee in strijd was met het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens (EVRM).

Update 14:48 uur:
Het ministerie van Defensie spreekt tegen dat het ex-mariniers heeft beïnvloed toen zij onlangs moesten getuigen over de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij de Punt. De beschuldiging komt van advocaat Liesbeth Zegveld die namens nabestaanden van twee doodgeschoten Zuid-Molukse treinkapers een proces tegen de Staat heeft aangespannen. Ze gaat aangifte doen tegen Defensie vanwege beïnvloeding.

Woensdag brachten beide partijen een conclusie uit aan de rechtbank in Den Haag naar aanleiding van de verhoren van elf oud-mariniers. Zij moesten in september en oktober verklaren wat zij hebben gedaan en gezien toen zij een al drie weken durende gijzeling beëindigden.

Zegveld stelt dat hun verklaringen ongeloofwaardig zijn. Dit komt volgens haar omdat de getuigen zijn beïnvloed. Zo beluisterden de mariniers vooraf geluidsbanden van de actie, maar dat was volgens Defensie toegestaan omdat Zegveld transcripts ervan zelf in de media had gebracht.

Verder stelt Defensie dat er "absoluut geen bewijs"naar voren is gekomen dat kapers onrechtmatig zouden zijn geëxecuteerd.

Advocaat klaagt Defensie aan om beïnvloeding
Advocaat klaagt Defensie aan om beïnvloeding (Foto: ANP)

Skiester Jelinkova naar knock-outfase in World Cup

Alpineskiester Adriana Jelinkova heeft in het Franse Courchevel voor een prima resultaat gezorgd. Tijdens de kwalificaties voor de World Cup op de parallelslalom eindigde de Nederlandse als gedeeld 28e, waar de eerste 32 zich plaatsten voor de eerste knock-outronde.

Jelinkova gaf 1,34 seconden toe op de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die op de korte run veruit de snelste was. De Canadese Erin Mielzynski bleef met 0,37 seconden nog het dichts in de buurt, Adeline Baud Mugnier uit Frankrijk en de Zwitserse tiener Melanie Meillard volgden op 0,44 seconden.

De sterke Zweedse Frida Hansdotter is in de eerste ronde de tegenstandster van Jelinkova. De eerste ronde bestaat uit twee runs, waarna het tot en met de finale steeds over één run gaat. Om 18.00 uur begint de wedstrijd, die live te zien zal zijn op Eurosport.

Massale vissenorgie kan dolfijnen en zeehonden doof maken

Geluid maken tijdens en rondom de seks is iets waar ook veel mensen niet vies van zijn, maar een vissoort in de Golf van Californië maakt het wel erg bont. Met honderdduizenden tegelijk houden ze tijdens het paarseizoen, tussen februari en juni, massale orgieën, waar nogal wat herrie bij komt kijken.

De golfcorvina's, die alleen voorkomen in de Golf van Californië, komen jaarlijks bijeen in de delta van de Coloradorivier, het noordelijkste deel van de Golf. Om een van de vele vrouwtjes hun kant op te krijgen, maken de geile mannetjes een geluid dat men kan beschrijven als 'een zeer luid machinegeweer', zo blijkt na onderzoek van de universiteiten van San Diego en Texas.

Volgens de onderzoekers klinkt het geluid van vele duizenden vissen tegelijk als een stadion vol juichende mensen, of een bijzonder luide bijenkorf. De geile glibberaars gaan er zelfs zo hard tegenaan dat het geluid tijdelijke of zelfs permanente gehoorschade kan veroorzaken bij jagende zoogdieren. Daarbij valt te denken aan zeehonden, dolfijnen en zeeleeuwen. Men ontdekte dat deze dieren dan ook het liefst aan de rand van de enorme orgie jagen, waar het geluid nog enigszins vol te houden is.

Het zou volgens de onderzoekers gaan om een van de luidste gebeurtenissen in de natuur. "Het is het luidste geluid dat ooit van een vissoort is opgenomen", zeggen ze over de geluiden die ze vast wisten te leggen. Walvissen kunnen nog meer herrie maken, maar dat zijn geen vissen.

Dat de golfcorvina's zo'n enorme herrie maken heeft ook een nadeel voor hen: vissers kunnen ze makkelijk vinden en een bootje met één net hijst in luttele minuten vele honderden kilo's naar binnen, in totaal zo'n twee miljoen vissen per paarseizoen, waardoor de soort inmiddels ernstig wordt bedreigd. De vis wordt ongeveer een meter lang en weegt dan zo'n twaalf kilo, maar staat inmiddels wel op de rode lijst met bedreigde diersoorten.

Hieronder kun je genieten van twee geluidsfragmenten van de geile zwemmers:

Duur behang voor politiebureau Gorinchem

Even zag het er naar uit dat de politie onnodig veel geld had uitgegeven ter aankleding van het bureau in Gorinchem. En dan ook letterlijk veel geld. 

Afgelopen weekend raakte in Leerdam een auto te water. De beschonken chauffeuse kwam met de schrik vrij. Honderden bankbiljetten die zij bij zich had waren echter drijfnat. Deze werden in het bureau in Gorinchem te drogen gehangen. Na telling bleek dat het om €26000,- ging.

De politie doet onderzoek naar de herkomst van het geld. 

Duur behang (Foto: Politie Rotterdam)
Duur behang (Foto: Politie Rotterdam)

Romário kandidaat voor voorzitterschap Braziliaanse bond

Voormalig voetballer Romário stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Braziliaanse voetbalbond, de Confederação Brasileira de Futebol.

De kandidaatstelling komt nadat de huidige voorzitter Marco Polo del Nero deze week door de FIFA voor negentig dagen geschorst werd. Del Nero wordt net als zijn twee voorgangers verdacht van corruptie.

De voormalig spits van onder meer PSV en Barcelona denkt dat hij geschikt is als opvolger van Del Nero omdat hij al geruime tijd strijd tegen corruptie binnen het Braziliaanse voetbal. Sinds 2014 is Romário ook al lid van de Braziliaanse senaat.

Alternatief historisch avontuur in aankondiging The Council

Focus Home Interactive heeft met een teaser een nieuwe 'episodic narrative adventure' aangekondigd: The Council.

The Council speelt zich af in 1793, spelend als Louis de Richet word je uitgenodigd door de mysterieuze Lord Mortimer om naar zijn privé-eiland af te reizen en zich aan te sluiten bij zijn geheime groepering. Eenmaal aangekomen blijken enkele belangrijke gasten ook aanwezig te zijn, zoals Napoleon Bonaparte en toekomstige president van de nog te vormen Verenigde Staten: George Washington. Hoofdrolspeler de Richet zijn moeder is ook recentelijk vermist geraakt op hetzelfde eiland, buiten dat lijken andere leden van 'The Council' ieder hun eigen motivatie achter de bijeenkomsten te hebben.

De Franse indie-studio Big Bad Wolf gaat de game maken, en belooft dat de game door zijn 'social influence'-systeem uniek zal gaan worden. Spelers worden beloond door scherp te zijn: het kleinste beetje informatie kan een confrontatie jouw kant op laten draaien. Ook wordt er van de speler verwacht de psychologische kwetsbaarheden van tegenspelers te exploiteren. Mocht je dat niet lukken en gaat er iets fout, betekent dat geen 'game over'. Het kan wel leiden tot zowel fysieke als mentale schade bij de hoofdpersoon, dat uiteraard het verdere verhaal zal beïnvloeden.

De eerste aflevering van The Council, The Mad Ones, wordt in februari 2018 verwacht voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game zal in totaal vijf afleveringen bevatten.

Promes voetballer van het jaar in Rusland

Quincy Promes is in Rusland uitgeroepen tot voetballer van het jaar. De aanvaller van Spartak Moskou won een door Sport-Express georganiseerde stemming onder coaches, journalisten en fans.

International Promes versloeg CSKA Moskou-keeper Igor Akinfeev en Krasnodar-spits Fjodor Smolov. Vorig seizoen was Promes van groot belang voor de landstitel van Spartak: hij kwam twaalf keer tot scoren en gaf met tien stuks de meeste assists van iedereen in de competitie.

De in 2014 van FC Twente overgekomen Promes doet het ook dit seizoen weer uitstekend. Spartak staat vooralsnog derde en met tien treffers staat de Nederlander bovenaan de topscorerslijst, samen met Smolov en Zenit-spits Aleksandr Kokorin.

Gerard Ekdom terug in Glazen Huis

Gerard Ekdom is één van de dj's die zondag meewerkt aan de gezamenlijke actie van de NPO-radiozenders voor 3FM Serious Request. De Radio 2-presentator keert daarmee terug in het Glazen Huis, waarin hij zelf acht keer zat.

Naast Gerard Ekdom maken ook Hans Schiffers (Radio 5), Jurgen van den Berg (Radio 1) en Ab Nieuwdorp (Radio 4) tussen 11.00 en 17.00 uur een uur lang radio met een van de bewoners van het Glazen Huis. In de uren dat de gast-dj's aanschuiven op 3FM zijn ze tegelijkertijd ook te horen op hun eigen zender.

Ekdom zat in 2014 in Haarlem voor het laatst in het Glazen Huis. Een jaar later stapte hij over naar Radio 2. Ekdom sluit zondag de gezamenlijke radio-actie af.

Serious Request duurt nog tot kerstavond. Dj's Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn halen dit jaar geld op om verscheurde families in conflict- en rampgebieden weer samen te brengen.

Gerard Ekdom terug in Glazen Huis
Gerard Ekdom terug in Glazen Huis (Foto: BuzzE)

Haak stopt per direct met baanwielrennen

Vanwege fysieke problemen stopt Hugo Haak per direct met baanwielrennen. De 26-jarige sprinter kampt al geruime tijd met problemen aan de meniscus. Haak wordt per 1 januari assistent-bondscoach van de baanwielrenners.

Hugo Haak: "De dag dat ik geen topsporter meer ben, komt veel te vroeg. Helaas komt dit door het scheuren van mijn meniscus dit voorjaar en twee operaties die hierop volgden. De operaties hebben tot gevolg dat mijn knie nooit meer volledig herstelt om topsport op het hoogste niveau te bedrijven. Ik kijk met trots terug op een hele mooie carrière, waarbij ik met Nils van ’t Hoenderdaal en Jeffrey Hoogland in 2015 Europees kampioen teamsprint werd in Grenchen, Zwitserland. Daarnaast wonnen wij in 2016 met Matthijs Büchli de zilveren medaille op de WK teamsprint in Londen. Naast het rijden van de 3de ronde in de teamsprint heb ik het altijd als mijn taak gezien om niet alleen mijzelf, maar ook mijn teamgenoten te motiveren om het maximale uit zichzelf te halen. Zo heb ik voormalig bondscoach René Wolff helpen bouwen aan een team dat internationaal meedoet voor medailles. Ik wil het team en de staff bedanken voor de ontzettend mooie jaren en de geweldige prestaties die wij samen hebben geleverd"

Per 1 januari treedt Haak in dienst van de KNWU en wordt assistent van bondscoach Bill Huck.

Haak stopt per direct met baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)
Haak stopt per direct met baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)

'Dumoulin gaat opnieuw voor Giro d'Italia'

Wielrenner Tom Dumoulin gaat komend jaar naar verluidt zijn titel in de Giro d'Italia verdedigen. Officieel maken Dumoulin en zijn ploeg Sunweb het programma pas op 4 januari bekend tijdens de presentatie van het team, maar De Telegraaf weet te melden dat de Giro al zeker is.

De krant baseert zich op Italiaanse bronnen, die melden dat Dumoulin en de ploeg de deelname al bevestigd hebben aan de organisatie van de Giro. Het parcours van de koers zou meer in het voordeel van Dumoulin spreken dan dat van de Tour de France van volgend jaar. 

In de Giro staat volgend jaar 44,2 kilometer aan vlakke tijdritten op het programma, met maar vier echte bergritten. In de Tour zijn dat bijna tien tijdritkilometers minder, terwijl daar zes serieuze bergritten afgewerkt moeten worden.

Wat Dumoulin precies gaat doen is naar verluidt nog even de vraag: kopman in de Giro gevolgd door een vrije rol in de Tour, of kopman in de Giro en vervolgens de Vuelta a España, die hij dan zou rijden ter voorbereiding op het WK in het Oostenrijkse Innsbruck.

'Dumoulin gaat opnieuw voor Giro d'Italia' (Pro Shots / Insidefoto)
'Dumoulin gaat opnieuw voor Giro d'Italia' (Pro Shots / Insidefoto)

Baudet 'verdiepte zich in alt-right'

Uit de ontmoeting van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet met de Amerikaanse racistische denker Jared Taylor volgt volgens FVD niet dat hij het met Taylor eens is. Baudet en zijn partij vinden "het belangrijk ons grondig te informeren en allerlei visies tot ons te nemen", laat de partij weten. "Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream."

De Correspondent, een online journalistiek platform, onthulde woensdag dat Baudet in oktober urenlang sprak met Taylor in een Rotterdams hotel. De zelfverklaarde voorvechter van blanke belangen geldt als ideoloog van de zogeheten alt-right-beweging.

Baudet verdiepte zich een aantal maanden geleden in deze beweging, laat FVD weten. Maar de FVD-leider "werpt racistische en/of antisemitische denkbeelden verre van zich. Ook als partij wil Forum voor Democratie met dergelijke denkbeelden niets te maken hebben."

Baudet 'verdiepte zich in alt-right'
Baudet 'verdiepte zich in alt-right' (Foto: ANP)

Veel politie op straat in Catalonië

De Spaanse overheid treft strenge veiligheidsmaatregelen voor de parlementsverkiezingen in Catalonië. De Catalanen gaan donderdag naar de stembus. Ongeveer 15.000 politiemensen zijn op straat om de gang van zaken te controleren.

De verkiezing werd eind oktober door de regering in Madrid uitgeschreven. De Catalaanse regering hield op 1 oktober een referendum waarin de bevolking zich over onafhankelijkheid van Spanje kon uitspreken. Dat gebeurde ondanks een verbod van de rechter. Premier Rajoy zette vervolgens de regering van Catalonië aan de kant en schortte de autonome status voorlopig op.

Er staan donderdag 2702 stembussen in Catalonië. De verkiezingen zijn omgeven door voorzorgsmaatregelen om bijvoorbeeld cyberaanvallen en andere sabotageacties te voorkomen.

Veel politie op straat in Catalonië
Veel politie op straat in Catalonië (Foto: ANP)

Deal Sega en retro-bit: Dreamcast-mini in aankomst?

Een opmerkelijke samenwerking tussen Sega en Retro-bit die gisteren aan het licht kwam heeft de online geruchtenmolen een flinke zwengel gegeven. Retro-bit is een bekende naam in de wereld van (retro-)hardware-cloning, en het bedrijf kondigde gisteren aan samen te gaan werken met Sega om 'accessoires te produceren voor Sega gaming platforms, waaronder Sega Genesis, Sega Saturn en Sega Dreamcast'.

In de aankondiging wordt gesproken over de ontwikkeling van nieuwe producten waarvan de eerste onthuld zullen worden op de CES-computerbeurs van 2018. Wat vreemd is aan de bekendmaking is dat er uitsluitend gesproken wordt over accessoires voor Sega-platforms van tientallen jaren geleden, maar wel met moderne interfaces zoals USB-poorten en pc-compatibiliteit voor Bluetooth. De grote vraag is of het alleen randapparatuur betreft, of dat er ook plannen zijn voor emulators van de klassieke Sega-consoles.

Retro-bit kwam enkele jaren geleden al met de Super Retro Trio, een soort classic all-in-one-console die zowel NES, SNES als Megadrive cartridges kan lezen. Vooralsnog blijft het gissen wat de exacte plannen zijn, maar gezien het succes van de classic (S)NES-mini zal er ongetwijfeld animo zijn voor een Sega-equivalent van dergelijke producten.

Champions League op 14 bij Ziggo; 'rechten open net' nog te koop

Ziggo Sport heeft voor de komende drie seizoenen de uitzendrechten verworven van de UEFA Champions League. Het gaat om de rechten voor de live-uitzendingen en samenvattingen van alle wedstrijden op televisie en internet. Die waren de afgelopen jaren in handen van tv-zender SBS en Sanoma.

Naast de Champions League gaat Ziggo Sport ook de strijd om de UEFA Supercup, tussen de winnaar van de UEFA Champions League en de Europa League, jaarlijks uitzenden, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Volgens de deal mag Ziggo straks een livewedstrijd om 19.00 uur uitzenden en volgt er om 21.00 uur een schakelprogramma op kanaal 14. De Champions League krijgt met ingang van volgend seizoen twee aanvangstijden. 

De zogenoemde open-net-rechten komen op een later moment weer op de Nederlandse markt. SBS, RTL en de NOS hadden geen zin om het bedrag van de laatste jaren te betalen en dus zijn deze in de eerste ronde niet verkocht.

Ziggo Sport is de gratis sportzender voor digitale abonnees van de provider. Meer dan 4 miljoen mensen hebben Ziggo-tv en 3,1 miljoen mensen hebben internet van Ziggo. Op de betaalkanalen van Ziggo Sport blijft het mogelijk om naast het schakelprogramma zelf te bepalen naar welke wedstrijd men wil kijken. Per speelavond zullen meerdere wedstrijden gelijktijdig worden aangeboden.

Ziggo Sport verwerft rechten Champions League
Ziggo Sport verwerft rechten Champions League (Foto: ANP)

Sol verkiest Willem II boven Bundesliga

Fran Sol gaat niet in op interesse vanuit de Bundesliga. Sterker nog, de 25-jarige Madrileen wil graag zijn contract bij Willem II verlengen.

Sol scoorde dit seizoen al tien keer in zeventien officiële duels van de Tricolores. Zijn naam werd al gelinkt aan VfB Stuttgart, maar hij is niet van plan om Tilburg te verlaten. De onderhandelingen over een nieuwe verbintenis zijn al begonnen, zo bevestigt Sol in gesprek met het Brabants Dagblad.

"Ik heb al enkele gesprekken achter de rug. We komen er zeker wel uit. Het gaat om een langjarig contract. Willem II zal daarover binnenkort wel een mededeling doen", aldus de Spaanse aanvaller, wiens contract bij de Brabanders afloopt in de zomer van 2019.

Willem II nam Fran Sol vorig jaar zomer van Villarreal over. "Ik heb het hier geweldig naar mijn zin", zegt hij. "Op korte termijn ga ik niet weg. Misschien wel ooit in de toekomst. In het voetbal weet je het natuurlijk nooit. Mijn gevoel speelt ook een grote rol. Ik voel me heel goed thuis bij Willem II."

Guardiola gelooft niet in 'quadruple'

Pep Guardiola denkt dat het met Manchester City dit seizoen niet gaat lukken om vier hoofdprijzen in de wacht te slepen. City plaatste zich dinsdag met moeite voor de halve finales van de League Cup. Pas na strafschoppen was Leicester City verslagen. Daardoor maakt City nog kans op de zogenaamde quadruple: de Premier League, FA Cup, League Cup en Champions League.

"Vergeet dat maar, het is niet realistisch. Dat gaat echt niet gebeuren", zei Guardiola echter toen de prijzenjacht ter sprake kwam. In het King Power Stadium leken The Citizens binnen negentig minuten al te winnen, totdat Jamie Vardy ver in blessuretijd 1-1 maakte. In de verlenging werd niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Guardiola is bijzonder blij met de manier waarop zijn spelers reageerden op de late gelijkmaker, die ontstond uit een discutabele penalty. "Niemand klaagde bij ons over hoe onterecht die goal van Leicester was. Integendeel, ze bleven het maar proberen. Dat was niet makkelijk met tegenstanders als Vardy en Mahrez."

In de penaltyreeks misten uitgerekend de twee sterspelers van The Foxes van elf meter. Arsenal plaatste zich dinsdag ook voor de halve finales, dankzij een 1-0 thuiszege op West Ham United. Woensdagavond kunnen Chelsea (thuis tegen Bournemouth) en Manchester United (uit tegen Bristol City) de andere twee halve finalisten worden.

Peter R. de Vries opent advocatenkantoor

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is in Amsterdam een eigen advocatenkantoor begonnen. Het kantoor De Vries & Kasem bestaat uit zeven juristen, onder wie De Vries' zoon Royce. De Vries zelf, geen advocaat of jurist, bekleedt de positie van directeur, zo heeft hij zelf via Twitter meegedeeld.

Als reden voor de nieuwe stap in zijn carrière geeft hij: ,,Ik ontvang dagelijks een groot aantal hulpverzoeken en noodkreten van slachtoffers, nabestaanden, verdachten etcetera. In veel van die zaken is een advocaat onontbeerlijk. Als directeur van De Vries & Kasem kan ik deze mensen beter bedienen. Met name op het gebied van internetcriminaliteit staan slachtoffers vaak in de kou."

De misdaadverslaggever benadrukt dat hij niet zal optreden in procedures en dat hij zich alleen op uitdrukkelijk verzoek van cliënten met hun zaak zal bemoeien ,,als het gaat om onderzoek, advies, een second opinion of mediakwesties".

Het kantoor, dat is gevestigd vlakbij de Johan Cruijff Arena, gaat zich bezighouden met de vakgebieden cybercrime, mediarecht, sportrecht, ondernemingsrecht en strafrecht.

Peter R. de Vries opent advocatenkantoor
Peter R. de Vries opent advocatenkantoor (Foto: ANP)

Test met AH zonder kassa's begonnen

Albert Heijn is begonnen met een proef in een van zijn AH to go-winkels met kassaloos winkelen. De supermarktketen maakte het eerder al mogelijk zelf af te rekenen in sommige winkels en denkt door klanten de kassa ook over te laten slaan winkelen nog sneller te maken.

Voor het kassaloos winkelen moeten klanten met een speciaal pasje een kaartje bij het schap scannen. Het bedrag wordt automatisch afgeschreven. Later wordt het ook mogelijk een smartphone te gebruiken in plaats van het pasje.

Amazon heeft ook al een proefsupermarkt zonder kassa's in thuisstad Seattle. De winkel heeft sensoren. Als iemand een product uit een schap haalt en in een tas stopt, verschijnt dat in een winkelwagentje in een speciale app. Bij het verlaten van de winkel wordt de rekening afgeschreven van het account van de klant.

Zaandam

De proefwinkel is te vinden in het hoofdkantoor van moederbedrijf Ahold Delhaize in Zaandam. Het is de bedoeling de techniek eind juni ook in andere AH to go-winkels mogelijk te maken.

Albert Heijn liet onlangs weten te stoppen met AH to go in het buitenland. Een woordvoerster zei toen de 76 Nederlandse 'gemakswinkels' vooral te zien als proeftuin voor innovatie.

Test met AH zonder kassa's begonnen
Test met AH zonder kassa's begonnen (Foto: BuzzT)

Minister blijft bij geplande opening Lelystad

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) blijft bij de geplande opening van Lelystad Airport per 1 april 2019. Ze liet dinsdag aan de Tweede Kamer weten dat deze openingsdatum vooralsnog haar streven blijft en dat zij zich hier "100 procent" voor zal inzetten. Vliegveld Lelystad wordt uitgebreid om Schiphol te ontlasten.

Een aantal oppositiepartijen wil uitstel en vraagt om zorgvuldigheid boven snelheid. Eerst moet herindeling van het luchtruim plaatsvinden en een zorgvuldig inspraakproces, zegt bijvoorbeeld Suzanne Kröger van GroenLinks. De herinrichting moet ervoor zorgen dat het luchtruim efficiënter wordt ingedeeld, maar zal waarschijnlijk niet eerder dan 2023 klaar zijn.

Minister Nieuwenhuizen ziet hier niets in, maar houdt nog wel een slag om de arm. Het moet namelijk wel eerst blijken of alles op tijd lukt.

In de omliggende provincies is veel weerstand tegen de voorgestelde vliegroutes voor het vliegveld. Veel mensen zijn bang voor geluidsoverlast.

Het debat ging dinsdag over het zogeheten milieueffectrapport (MER). Die moet worden aangepast omdat is gebleken dat er in de MER van 2014 fouten zaten. Actiegroepen pleitten eerder in de Tweede Kamer voor een volledig nieuw milieueffectrapport. Maar Nieuwenhuizen wil liever niet "terug naar de tekentafel", zei ze dinsdag.

Maandag werd bekend dat de minister waarschijnlijk pas in maart een definitief besluit over de aanvliegroutes naar Lelystad Airport, dat dus op 1 april 2019 moet opengaan. Oorspronkelijk moest de knoop hierover al in november worden doorgehakt, maar onder meer omdat het milieueffectenrapport (MER) moet worden geactualiseerd duurt het allemaal langer.

Minister blijft bij geplande opening Lelystad
Minister blijft bij geplande opening Lelystad (Foto: ANP)

Fraaie zege basketballers Donar in Europa

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de eerste wedstrijd van de tweede groepsfase van de Europe Cup een belangrijke zege geboekt. Op bezoek bij Roemeens landskampioen U-BT Cluj-Napoca werd een nipte en ietwat onverwachte zege geboekt: 73-77.

Jason Dourisseau opende de score namens Donar (0-2) en vanaf dat moment hadden de Groningers op elk moment van de wedstrijd de leiding in handen. Geen enkele keer kon de thuisploeg de leiding ook maar even overnemen en vooral in het tweede kwart liep Donar hard uit. Cluj-Napoca verkleinde het gat in het derde kwart en naderde met een dikke minuut te gaan tot drie punten, maar Donar hield dapper stand en boekte een mooie overwinning.

Brandyn Curry en nieuw aangetrokken veteraan Teddy Gipson tekenden beiden voor vijftien punten, Dourisseau voegde er met veertien stuks ook een prima aantal aan toe, terwijl Thomas Koenis van belang was met de nodige rebounds.

Op 10 januari ontvangt Donar de Cypriotische landskampioen Keravnos, terwijl ook het Belgische Belfius Mons-Hainaut in de groep zit.

De volledige wedstrijd van Cluj-Napoca tegen Donar (Bron: YouTube)

'Te weinig agenten voor illegaal vuurwerk'

Vermoedens bij de politie dat er op bepaalde adressen gehandeld wordt in illegaal vuurwerk, kunnen door de politie niet allemaal worden nagetrokken. Daarvoor is er te weinig mankracht beschikbaar, aldus voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP woensdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De politie speurt tegenwoordig intensief naar online-aanbieders en -afnemers van illegaal vuurwerk. Van de Kamp: ,,Dat spul wordt in het hele land verhandeld. De politie wil wel alle vermoedens natrekken, maar de hoeveelheid werk is te groot."

Dat er door tekort aan politieagenten niet altijd gevolg gegeven kan worden aan succesvolle online-opsporing, is volgens Van de Kamp op meerdere vlakken van het opsporingswerk ,,een nieuw vraagstuk".

'Te weinig agenten voor illegaal vuurwerk'
'Te weinig agenten voor illegaal vuurwerk' (Foto: ANP)

Ouders Tijn openen Glazen Nagellakhuis

De ouders van Tijn, het jongetje dat vorig jaar eigenhandig 2,6 miljoen euro ophaalde voor Serious Request met het lakken van nagels, komen dit jaar weer in actie voor het goede doel. In Breda openen ze woensdag met familie en vrienden een Glazen Nagellakhuisje dat tot het einde van het jaar open is.

"We vonden dat we de gedachte van Tijn, zoals die vorig jaar is ontstaan, moesten voortzetten", zei Tijns vader Gerrit woensdagochtend bij het Glazen Huis in Apeldoorn. Volgens hem zijn er al een aantal mooie dingen gebeurd het afgelopen jaar. Zo werd er een planetoïde naar Tijn vernoemd en werd hij postuum tot ereburger van Brabant uitgeroepen. "Maar de grootste eer die hij zou kunnen krijgen is om weer een megabedrag op te halen voor het goede doel."

De familie wil met de actie het verlies van Tijn, die op 7 juli overleed aan hersenstamkanker, kunnen verwerken. Het streefbedrag is 77.777 euro. Woensdagochtend stond er al 2500 euro op de teller.

Ouders Tijn openen Glazen Nagellakhuis
Ouders Tijn openen Glazen Nagellakhuis (Foto: BuzzE)

Genghis Khan leidt Mongolië in Civilization VI

2K Games en Firaxis kondigen aan dat Genghis Khan Mongolië zal leiden in de uitbreiding Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall.

Bij zijn geboorte in 1162 was er al een teken dat hij op een dag een groot leider zou zijn. Genghis Khan was geboren met de naam Borjigin Temujin. Temujin begon zijn oorlogsdrang in zijn twintiger jaren. Zijn 'leger' begon met zijn broers die een gevechtseenheid vormden en zelf op rooftocht gingen. Hij zou zijn leger geleidelijk opbouwen tot het een gevreesde troepenmacht van 20.000 man. Tegen 1206 verenigde Temujin de stammen van de steppen. Dit is het moment waarop hij de titel 'Genghis Khan' kreeg.

Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall komt 8 februari uit op pc.

Zwolle, Cambuur en Willem II naar kwartfinales KNVB Beker

PEC Zwolle, SC Cambuur en Willem II hebben zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De drie ploegen speelden allemaal thuis en dat leverde voor allemaal een overwinning op.

PEC Zwolle schakelde in eigen huis Jupiler League-aanvoerders N.E.C. Nijmegen uit. Erik Bakker verzuimde PEC na drie minuten via de penaltystip op voorsprong te zetten, maar Youness Mokhtar tekende een dik kwartier later toch voor de 1-0. Terell Ondaan bepaalde de eindstand in Zwolle kort na rust op 2-0.

Cambuur kreeg de amateurs van GVVV op bezoek en zag hoe de mannen uit Veenendaal lang stand wisten te houden. Nigel Robertha opende na een klein uur dan toch de score, Matthew Steenvoorden en een penalty van Ricardo Kip zorgden voor de 3-0 zege.

Willem II rekende in Tilburg overtuigend af met RKC Waalwijk. Fran Sol schoot in de eerste helft twee keer raak, Ismail Azzaoui tekende nog voor rust voor de 3-0 eindstand.

Black Clover-game ook naar het westen

Bandai Namco heeft BC Project aangekondigd voor een westerse release. Het spel is een third-person magic shooting game dat zich in de wereld van de anime en manga Black Clover.

Het spel is gebaseerd op de manga die vorig jaar gelanceerd is en de juist verschenen animeserie. In Black Clover is bijna iedereen wel geboren met magische krachten. Yuno en Asta zijn beide weeskinderen. Asta is de enige persoon die niets magisch kan. Hij traint daarom zijn fysieke kracht. Yuno is juist een veel sterkere magiegebruiker dan 'normale' mensen. Als Yuno aangevallen en verslagen wordt komt de ware kracht van Asta naar boven: hij heeft de kracht anti-magie en kan alle magische effecten stoppen. Vanaf dan proberen elk van de de twee jongens de Wizard King te worden. In het spel vorm je je eigen Magic Knights Squad met vrienden waarmee je andere teams uitdaagt in multiplayer. Elk personage heeft magische krachten en projectielen. Het is zaak om je team divers in elkaar te zetten om zo aanval, verdediging en support in de gevechten te kunnen gebruiken.

BC Project komt in 2018 uit op PlayStation 4 en pc via Steam.

Volwassen Gohan en Hit krijgen vechtles

Bandai Namco heeft twee video's uitgebracht waarin de moveset van Hit en Gohan Adult worden uitgelegd voor het vechtspel Dragon Ball FighterZ.

Adult Gohan kan zijn ultimate form bereiken door zijn special gauge te verbruiken. Zijn speciale aanval is 'Ultimate Kamehameha'. Hit uit de anime Dragon Ball Super is juist erg snel. Hij kan de tijd even stoppen en is zelf erg snel, ook als het gaat om counteren van een tegenaanval.

Dragon Ball FighterZ komt 26 januari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Afgelopen week zijn we los gegaan in het spel in Parijs. Onze indruk kun je hier lezen.

Overheid int in 2018 meer wegenbelasting

De overheid en provincies verwachten ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting te innen in 2018. Dat is 173 miljoen euro meer dan in 2017 naar verwachting wordt binnengehaald. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dit op basis van begrotingen van overheid en provincies.

De overheid verwacht een toename van drie procent aan inkomsten uit wegenbelasting doordat er meer voertuigen op de wegen rijden. Provincies verwachten volgend jaar gemiddeld 2,4 procent meer in het laatje te krijgen dan in 2017. Flevoland verwacht met 33 procent de grootste stijging van alle provincies. Dit komt omdat een leasemaatschappij naar Flevoland is verhuisd.

Iedereen met een auto, motor of vrachtwagen moet motorrijtuigenbelasting betalen. Een deel betaal je aan de overheid en een deel aan de provincie waarin je woont. Voor deze belasting legt de overheid een maximum vast. Provincies mogen zelf, tot dat maximum, bepalen wat de hoogte is.

De meeste provincies houden het tarief voor 2018 gelijk aan dat van dit jaar. Een grote uitzondering is Friesland. Daar ligt het tarief 27 procent lager om de economie in de provincie te stimuleren.

Overheid int in 2018 meer wegenbelasting
Overheid int in 2018 meer wegenbelasting (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.