Sword Art Online: Fatal Bullet

Sword Art Online: Fatal Bullet vindt plaats na de gebeurtenissen in Sword Art Online: Hollow Realization. De hoofdrolspelers spelen een nieuwe game: Gun Gale Online. Het grootste nieuws van deze game: je speelt eens niet met Kirito. Tenminste, niet het hoofdverhaal. Jij speelt een nieuw personage, dat je helemaal zelf mag ontwerpen. Je bent uitgenodigd door je beste vriendin Kureha om eens in de MMORPG Gun Gale Online te spelen.

De build die we te spelen kregen begint bij het maken van je personage. Je kunt veel aanpassingen maken die we kennen van andere games zoals geslacht, lichaam, kapsel, stem, ogen maar ook de fysieke kenmerken van armen, benen, nek en borsten. Als je een level omhoog gaat krijg je attribuutpunten waarmee je jezelf verder kunt aanpassen. Er zijn zes attributen die je kunt verbeteren: kracht, leven, intelligentie, wendbaarheid, behendigheid, en geluk. Als ik eenmaal kan spelen ben ik in het verhaal net online gekomen en krijg ik een tutorial over het bewegen, de camera, wapens en de UFG-hookshot. Als ik daar door ben begint het verhaal pas echt en kom ik een pod tegen. Nieuwsgierig als ik ben open ik die en voor ik het weet valt Kirito me aan. Maar hij wordt tegengehouden door iets uit de net geopende pod. Het is een ArFA-sys, een robot. Het is een nieuwe en superzeldzame schat in de MMORPG. Vanaf nu krijg je ongezonde aandacht van iedereen in Gun Gale Online, en je bent eigenlijk nog maar een newbie. Je gaat op pad om de mysteries rondom een raar ruimteschip en je ArFa-sys te ontrafelen.

Sword Art Online: Fatal Bullet - ArFA-sys in pod (Foto: Bandai Namco)

Wanneer je de ArFA-sys krijgt mag je dit net zoals je eigen personage helemaal naar smaak ontwerpen met dezelfde wizard. ArFA-sys staat voor 'Artificial Financial Adviser System'. Ze zijn aan Gun Gale Online toegevoegd met de laatste pacth voor de MMO. Ze hebben een AI en kunnen leren, beter worden en belangrijker: meehelpen in de strijd. De naam van het systeem zegt het al, ze beheren ook je ingame geld en items. Erg handig is dat het bijvoorbeeld je gewonnen geld investeert in zaken zodat je nog eens een winstuitkering krijgt. Je mag zelf kiezen hoeveel procent van je geld geïnvesteerd mag worden. Er zijn verschillende type robots, maar jij als speler krijgt het erg zeldzame Type-X. De robot kan nooit beter worden dan de speler, dus zeker in het begin is het maar een slap hulpje. Dat zal zeker gaan veranderen als je zelf ook sterker wordt, maar dat heb ik nog niet zelf mogen meemaken tijdens mijn hands-on. De AI kun je instellen om bijvoorbeeld aanvallend te zijn, maar wil je zelf het meeste doen dan is de AI op recovery zetten misschien handiger. Ook de emotie van de AI kun je instellen, zodat je wat in te brengen hebt hoe het reageert op gebeurtenissen zoals wanneer jij een vriend ontmoet, aan het vechten bent, een missie volbrengt, enzovoort.

Sword Art Online: Fatal Bullet - ArFA-sys AI settings (Foto: Bandai Namco)

Sword Art Online: Fatal Bullet is heel anders dan de voorgaande kleurrijke games. Het is er veel donkerder, met verlaten steden en woestijnachtige landschappen. Het verhaal staat los van de gebeurtenissen in het originele verhaal van auteur Reki Kawahara, maar hij is wel diegene die zijn goedkeuring geeft op wat de makers hebben bedacht. Het feit dat speelsters Asuna en Leafa in het spel zitten is bijvoorbeeld al niet volgens het boekje, in de serie zijn zij nooit in Gun Gale geweest. Maar in Sword Art Online: Hollow Realization hebben ze een conversatie dat ze een nieuw spel willen spelen, en dat wordt Gun Gale Online. Het wijkt dus af van de serie, maar zo was het de enige manier om alle personages uit Sword Art Online in dit spel te stoppen. Het thema van Sword Art Online: Fatal Bullet is keuze. Je moet in het verhaal allerlei keuzes maken, die impact hebben op het verhaal. Een van je keuzes is welke kant je gaat kiezen en dat geeft twee compleet andere eindes.

Sword Art Online: Fatal Bullet - Multiplayer (Foto: Bandai Namco)

Nieuw aangekondigd is de Kirito Mode. Het is een zijmissie waarbij je toch nog eens in de huid van Kirito kruipt. De zijmissie gaat om het bevechten van de vijand met de subtiele naam Death Gun in de Bullet of Bullets-tournooi in Gun Gale Online. Je kunt ook het Remnant Wasteland verkennen en in plaats van zijn standaard wapens een pistool, sniper en zwaard gebruiken. Een andere serie zijmissies zijn de 'Asuna’s Outfitters Quests'. Spelers kunnen bij Asuna kostuums krijgen die je niet in andere winkels kunt kopen. Je moet daar wel missies voor doen en bijvoorbeeld materialen brengen waarvoor je op zoek moet gaan.

Sword Art Online: Fatal Bullet heeft multiplayer modi. Er is een competitieve modus voor acht spelers en een co-op-modus voor vier spelers. Je verzamelt in een lobby, waar je met zwaaibewegingen en hoofdknikken kunt communiceren. Kortom, party chat is handiger. In Online Battle worden er twee teams gemaakt: Alpha en Bravo. Daarna ga je met je team proberen meer punten te scoren dan de tegenstander. De bedoeling is om als team de meeste levenspunten van een baas af te snoepen. Wie de meeste levenspunten heeft afgenomen wint. Ondertussen worden de teams van alle kanten aangevallen, door vijanden, het vijandelijke team en natuurlijk de baas. In Online Cooperative Battle gaan vier spelers met hun ArFA-sys samen werken om sterke bazen te verslaan.

Grafisch word ik nog niet warm van het spel. Het is gemaakt met de Unreal Engine 4, maar ik zie het er niet echt aan af. Ik vind het een stap terug ten opzichte van Hollow Realization, maar misschien helpt het niet mee dat die game veel meer groen en bewegende blaadjes en grassprieten had. Qua gameplay gaat het eens anders door de focus op vuurwapens. Eerdere games waren altijd vol met zwaarden, mokers, bogen en dat soort dingen, ik ben blij dat vuurwapens eens de hoofdrol krijgen. Sword Art Online: Fatal Bullet is nog steeds SAO, dus je weet wat je krijgt. Er zijn verhaalmissies en hoe verder je komt, hoe meer zijmissies en andere uitdagingen zoals bounty hunts je vrij speelt. Natuurlijk kun je weer relaties aangaan met de personages, soms gebeuren er al dingen als je samen op pad bent. Er is al DLC gepland, zoals nieuwe personages en speelmodi. Er zijn dit keer meer dan vijftig verschillende vijanden en meerdere omgevingen. Per omgeving zijn er zes tot acht dungeons te clearen. Genoeg te doen dus. Sword Art Online: Fatal Bullet komt 23 februari uit op PlayStation 4, XBox One en pc.